Рішення
від 15.05.2008 по справі 14/231-08
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

15.05.08 Справа № 14/231-08.

за позовом: Стецківського споживчого товариства, с. Стецківка Сумського району Сумської області

до відповідача: Кровненської сільської ради, с. Кровне Сумського району Сумської області

про визнання права власності

Суддя Миропольський С.О.

Представники:

Від позивача: Лебедева О.О.; Мануха О.В.

Від відповідача: не з`явився

В судовому засіданні приймала участь секретар судового засідання Т.М.Міщенко.

Суть спору: позивач просив суд визнати за ним право власності на нежиле приміщення магазину «Товари повсякденного попиту № 6», яке розташоване за адресою: Сумська область, с. Руднівка, вул. Центральна, 48, а саме: магазин (Літ.А) - загальною площею 170,2 кв.м., підвал (пд.) - загальною площею 54,9 кв., огорожу (№1-2).

Відповідач в судове засіда6ня подав письмовий відзив на позов в якому позовні вимоги визнає в повному обсязі та просить суд розглянути справу без його участі.

Розглянувши матеріали справи, суд встановив:

Відповідно до Статуту Стецьківське споживче товариство - організація

громадян, які проживають або працюють в с. Стецьківка, Миколаївка, Кровне,

Руднівка, Радьківка, Кардашівка, Йоновка, Спаське Сумського району Сумської

області та на основі добровільності членства і взаємодопомоги об`єдналися для

спільного господарювання з метою поліпшення свого економічного й соціального

стану.

Згідно з п. 44 Статуту споживчому товариству належить на праві власності як юридичній особі майно, яке необхідне для здійснення статутних завдань.

Об`єктами права власності є майнові комплекси, будівлі, споруди, машини, устаткування, транспортні засоби, сировина і матеріали, грошові кошти, цінні папери та інше майно виробничого, споживчого, соціального, культурного призначення, продукти інтелектуальної і творчої праці.

Відповідно до п.48 Статуту споживче товариство володіє, користується і розпоряджається належним йому майном та реалізує права власника через свої органи правління.

В результаті приєднання Миколаївського споживчого товариства до складу Стецьківського споживчого товариства відповідно до постанови правління Сумської райспоживспілки № 17 від 23.05.1997 року за актом приймання передачі від 02.06.1997 року було проведено прийом передачу основних засобів, в тому числі, і приміщення магазину «Товари повсякденного попиту № 6» с. Руднівка, загальною площею 170,2 кв.м.

Розглянувши в квітні 20004 року лист Стецьківського споживчого товариства з проханням визнати право власності на спірне майно Виконавчий комітет Кровненської сільської ради Сумського району Сумської області вирішив оформити право власності за позивачем та просити ООБТІ видати свідоцтво на право власності на цю будівлю.

Звернувшись до Комунального підприємства «Сумське міське бюро технічної інвентаризації» з заявою про реєстрацію права власності на нерухоме майно, яке знаходиться за адресою: Сумська область, с. Руднівка, вул. Центральна, 48 позивач отримав відмову.

Протягом більш як 10 років споживче товариство, як єдиний фактичний власник, відкрито, безперешкодно користувалося цим майном.

Конституція України гарантує захист права власності. Відповідно до ч. 4 ст. 13 Конституції України держава забезпечує, зокрема, захист прав усіх суб`єктів права власності і господарювання та рівність їх перед законом. Конституція прямо встановлює заборону протиправного позбавлення власника права власності. Непорушність цього права означає передусім невтручання будь-кого у здійснення власником своїх прав щодо володіння, користування та розпорядження майном, заборону будь-яких порушень прав власника щодо його майна всупереч інтересам власника та його волі.

Принцип недоторканості власності кооперативних організацій, закріплений у положеннях ч. 4 ст. 37 Закону України «Про кооперацію», п. 1 ст. 10 Закону України «Про споживчу кооперацію», згідно з якими власність споживчої кооперації перебуває під захистом держави, охороняється законом нарівні з іншими формами власності.

Статтею 1 Закону України «Про споживчу кооперацію» встановлено, що споживча кооперація в Україні - це добровільне об`єднання громадян для спільного ведення господарської діяльності з метою поліпшення свого економічного та соціального стану.

Згідно з ч. 1 статті 111 Господарського кодексу України споживча кооперація є системою самоврядних організацій, громадян (споживчих товариств, їх спілок, об`єднань), а також підприємств та установ цих організацій, самостійною формою кооперативного руху.

Відповідно до пунктів 2, 3 статті 9 Закону України «Про споживчу кооперацію» власність споживчих товариств утворюється з внесків їх членів, прибутків, одержуваних від реалізації товарів, продукції, послуг, цінних паперів та іншої діяльності, не забороненої чинним законодавством. Крім того, до майна споживчої кооперації можуть належати будинки, споруди, устаткування, транспортні засоби, машини, товари, кошти та інше майно.

Здійснення права власності, тобто володіння, користування та розпорядження майном споживчої кооперації, покладено на її органи відповідно до установчих документів (статутів) підприємств споживчої кооперації, споживчих товариств, їх спілок (об`єднань).

Зазначене вище нежиле приміщення магазину «Товари повсякденного попиту № 6» с. Руднівка перебуває на балансі Стецьківського споживчого товариства, що підтверджується записами в книзі обліку основних засобів. Вказане приміщення експлуатується позивачем, використовуються для ведення господарської діяльності, в приміщеннях періодично проводиться ремонт.

Крім того, право власності на приміщення, розташоване за адресою: Сумська обл., с. Руднівка, вул. Центральна, 48, визнається за позивачем за набувальною давністю відповідно до ст. 344 Цивільного кодексу України, якою встановлено, що особа, яка добровільно заволоділа чужим майном і продовжує відкрито, безперервно володіти нерухомим майном протягом десятії років або рухомим майном - протягом п`яти років, набуває права власності на це майно (набувальна давність).

Згідно з довідкою про балансову вартість магазину ТПП №6 с. Руднівка Стецьківського споживчого товариства станом на 20 березня 2008 року залишкова балансова вартість приміщення магазину складає 4815 грн.

Згідно зі ст. 319 ЦК України власник володіє, користується та розпоряджається своїм майном на власний розсуд та має право вчиняти щодо свого майна будь-які дії, що не суперечать чинному законодавству.

Оскільки ЦК України закріплює принципи свободи власника у здійсненні права власності, то відповідно він має право також на використання свого майна в підприємницькій діяльності, не забороненій законом.

Відповідно до ст. 391 ЦК України власник має право вимагати усунення перешкод у здійсненні ним права користування та розпорядження своїм майном. Тобто власник має право на захист права власності від порушень, хоча б вони і не були пов`язані з позбавленням володіння.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 82, 84, 85 Господарського процесуального кодексу України, суд,

ВИРІШИВ:

1. Позов задовольнити повністю.

2. Визнати за Стецьківським споживчим товариством право власності на нежиле приміщення магазину «Товари повсякденного попиту № 6», яке розташоване за адресою: АДРЕСА_1 , а саме: магазин (Літ.А) - загальною площею 170,2 кв.м., підвал (пд.) - загальною площею 54,9 кв., огорожу (№1-2).

3. Копію рішення направити сторонам по справі.

Дата ухвалення рішення15.05.2008
Оприлюднено22.09.2023
Номер документу113606169
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання права власності

Судовий реєстр по справі —14/231-08

Рішення від 15.05.2008

Господарське

Господарський суд Сумської області

Миропольський Сергій Олексійович

Рішення від 23.06.2008

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Гридасов Ю.В.

Ухвала від 01.07.2008

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Панна С.П.

Ухвала від 18.04.2008

Господарське

Господарський суд Сумської області

Миропольський С.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні