Ухвала
від 20.09.2023 по справі 346/5330/23
КОЛОМИЙСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 346/5330/23

Провадження № 1-кс/346/726/23

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20 вересня 2023 р.м. Коломия Коломийський міськрайонний суд Івано - Франківської області

в складі:

слідчого судді ОСОБА_1

за участі секретаря ОСОБА_2

слідчої ОСОБА_3 ,

розглянувши у судовому засіданні в кримінальному провадженні №12023091180000888від 13вересня 2023року клопотання слідчого-заступника начальника СВ Коломийського районного відділу поліції Головного управління Національної поліції в Івано-Франківській області капітана поліції ОСОБА_3 погоджене з прокурором Коломийської місцевої прокуратури ОСОБА_4 , про проведення огляду,

ВСТАНОВИВ:

Звернувшись ізданим клопотаннямслідчий посилаєтьсяна те,що до Коломийського РВП ГУНП в Івано-Франківській області поступили матеріали за зверненням службових осіб Підгайчиківської сільської ради Коломийського району про те, що протягом тривалого часу здійснюється забруднення місцевого ставка та річки Турка невідомою речовиною, яка витікає із території ТзОВ "АЛ-ПРУТ", що здійснює свою підприємницьку діяльність за адресою с. Підгайчики вул. Соборна, 25-А, що створює небезпеку довкілля.

14 вересня 2023 року в ході проведення огляду місця події - водойми, яка розташована в с. Підгайчики Коломийського району Івано-Франківської області по вул. Грушевського та її прибережної захисної смуги, із вказаної водойми, а також на відстані 100-150 метрів від неї з бетонного підземного водопропускного резервуару відібрано зразки води.

Допитаний в якості свідка заступник сільського голови Підгайчиківської сільської ради ОСОБА_5 вказав, що 04 вересня 2023 року комісією по благоустрою с. Підгайчики в ході обстеження водойми, яка була забруднена невідомою речовиною, встановлено, що рідина яка забруднює водойму витікає із території на якій розташовані приміщення ТзОВ "АЛ-ПРУТ", яке серед іншого, займається переробкою яблучної продукції. Таким чином, з території ТзОВ "АЛ-ПРУТ" можливо витікають відходи хімічної речовини, яка утворилась в наслідок промивання ємностей хімічними речовинами.

Окрім цього в ході досудового розслідування встановлено, що земельна ділянка кадастровий номер 2623285601:01:004:0156 на якій здійснює підприємницьку діяльність ТзОВ «АЛ-ПРУТ» за адресою с. Підгайчики вул. Соборна, 25-А, Коломийський район Івано-Франківська область, згідно договору оренди від 07 березня 2014 року надана орендодавцем Підгайчиківською сільською радою Коломийського району Івано-Франківської області, орендарю ТзОВ «ВІЛЬНА УКРАЇНА-ІНВЕСТ» в особі керівника ОСОБА_6 .

Одним із видів діяльності ТзОВ «АЛ-ПРУТ» (ЄРДПОУ 14276438) є виробництво фруктових і овочевих соків.

Слідчий зазначає, що на даний час виникла необхідність у проведенні хімічної експертизи рідини вилученої із водойми та бетонного підземного водопропускного резервуару, що в с. Підгайчики Підгайчиківської територіальної громади Коломийського району Івано-Франківської, а також проведення порівняльних хімічних експертиз рідин які забруднюють зазначену водойму.

Проте, в межах кримінального провадження наявні достатні та обґрунтовані підстави вважати, що посадові особи ТзОВ «АЛ-ПРУТ» можуть бути причетними до вчинення кримінального правопорушення передбаченого ч. 1 ст. 242 КК України та можуть добровільно не надати дозвіл на огляд адміністративних приміщень, стічних зливів, каналізацій, очисних споруд та колекторів, які розташовані на території де здійснює підприємницьку діяльність ТзОВ «АЛ-ПРУТ», що за адресою АДРЕСА_1 .

З метою отримання відомостей, які підлягають встановленню в ході проведення досудового розслідування, також забезпечення проведення хімічних експертизи, виникла необхідність у проведенні огляду, приміщень, стічних зливів, каналізацій, очисних споруд та колекторів, які розташовані на території ТзОВ, з метою відібрання зразків рідини, для проведення хімічної експертизи, виявлення та фіксації обставин вчинення кримінального правопорушення.

В судовому засіданні слідчий клопотання підтримав.

Дослідивши матеріали клопотання вважаю, що його слід задовольнити виходячи із наступних підстав.

Відповідно до ст. 237 КК України, з метою виявлення та фіксації відомостей щодо обставин вчинення кримінального правопорушення слідчий, прокурор проводять огляд місцевості, приміщення, речей та документів. Огляд житла чи іншого володіння особи здійснюється згідно з правилами цього кодексу, передбаченими для обшуку житла чи іншого володіння особи.

Відповідно до ч. 2 ст. 234 КПК України, обшук житла чи іншого володіння особи проводиться лише за ухвалою слідчого судді, з метою виявлення відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання речей та документів, що мають значення для досудового розслідування.

Беручи до уваги: витяг із кримінального провадження за № 12023091180000888від 13вересня 2023року відомостей про вчинення кримінального правопорушення передбаченого ч. 1 ст. 242 КК України; копію протоколу прийняття заяви про кримінальне правопорушення чи іншу подію від 04 вересня 2023 року ОСОБА_5 , та його письмовими поясненнями, про обставини забруднення водойми; копію протоколу огляду місця події від 14 вересня 2023 року в ході якого оглянуто водойму в с. Підгайчики, та відібрано зразки води; копії протоколів допитів свідків ОСОБА_7 та ОСОБА_8 від 19 вересня 2023 року про відомі їм обставини справи; копію колективного звернення мешканців с. Підгайчики, адресоване сільському голові; копію акту обстеження земельної ділянки в с. Підгайчики від 04 вересня 2023 року, в результаті якого зафіксовано забруднення водойми; копію договору оренди земельної ділянки, від 07 березня 2014 року відповідно до якого земельну ділянка в АДРЕСА_2 , передана в строкове платне користування ТзОВ «Вільна Україна-Інвест»; копію інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру права власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна від 15 вересня 2023 року/, відповідно до якої нежитлові будівлі винзаводу плодово-ягідного виробництва, належать на праві власності ТзОВ «Вільна Україна-Інвест», слідчий суддядійшов висновку,що слідчимналежно обґрунтовано,що огляд вказаних приміщень та об`єктів на території АДРЕСА_2 може мати суттєве значення для встановлення фактів, та обставин під час досудового розслідування, виявлені та зафіксовані відомості можуть бути використані як доказ під час розгляду кримінального провадження у суді, а тому вважаю дане клопотання обґрунтованим і підлягаючим задоволенню.

На підставі наведеного та керуючись ст.ст. 233-237 КПК України, слідчий суддя,-

УХВАЛИВ:

Надати дозвіл на проведення огляду приміщень, стічних зливів, каналізацій, очисних споруд та колекторів, які розташовані на території АДРЕСА_1 , які перебувають в користуванні Товариства з обмеженою відповідальністю «АЛ-ПРУТ» ЄРДПОУ 14276438, та є у власності Товариства з обмеженою відповідальністю «ВІЛЬНА УКРАЇНА-ІНВЕСТ» код ЄРДПОУ 38140649, з метою виявлення та фіксації відомостей щодо обставин вчинення кримінального правопорушення, відібрання необхідних зразків рідини для проведення експертиз.

Виконання ухвали доручити слідчим СВ Коломийського ВП ГУНП в Івано Франківській області, які включені до групи слідчих у кримінальному провадженні, а саме: ОСОБА_3 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 .

Ухвала набирає законної сили з моменту проголошення, зі строком дії до 20 жовтня 2023 року і дозволяє провести огляд один раз.

Ухвала оскарженню не підлягає, заперечення на неї можуть бути подані під час підготовчого судового провадження.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення20.09.2023
Оприлюднено22.09.2023
Номер документу113617941
СудочинствоКримінальне
Сутьпроведення огляду

Судовий реєстр по справі —346/5330/23

Ухвала від 20.09.2023

Кримінальне

Коломийський міськрайонний суд Івано-Франківської області

П'ятковський В. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні