Ухвала
від 21.09.2023 по справі 481/1655/23
НОВОБУЗЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 481/1655/23

Провадж.№ 2-з/481/16/2023

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"21" вересня 2023 р. Новобузький районний суд Миколаївської області

в складі: головуючого у справі суддіВжещ С.І.,

за участю секретаря судових засіданьЮхименко Т.М.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Новий Буг Миколаївської області заяву представника позивача ОСОБА_1 , адвоката Мотельчук Юлії Ігорівни про забезпечення позову у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «ВЕРДИКТ КАПІТАЛ» про визнання виконавчого напису нотаріуса таким, що не підлягає виконанню,

ВСТАНОВИВ:

19.09.2023року ОСОБА_1 пред`явив вищевказаний позов до Товариства з обмеженою відповідальністю «ВЕРДИКТ КАПІТАЛ».

В обґрунтування позовних вимог зазначено, що 04.11.2021 року приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу Сазоновою О.М. вчинено виконавчий напис за реєстровим номером 14667 про стягнення з ОСОБА_1 на користь Товариства з обмеженою відповідальністю «ВЕРДИКТ КАПІТАЛ» грошових коштів в сумі 660133,93 гривні.

Виконавчий напис приватного нотаріуса від 04.11.2021 року позивач вважає незаконним та таким що не підлягає виконанню, оскільки виконавчий напис було вчинено з порушенням норм законодавства, він не відповідає вимогам закону.

Позивач не погоджується з розміром заборгованості, та вважає, що заборгованість не є безспірною.

Крім того, позивач зазначив, що відповідач не надсилав йому жодних повідомлень та вимог про усунення порушень зобов`язань, та вважає, що дані обставини є самостійною підставою скасування виконавчого напису.

Посилаючись на викладені обставини, позивач просив визнати таким, що не підлягає виконанню, виконавчий напис від 04.11.2021 року, вчинений приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу Сазоновою Оленою Миколаївною, зареєстрований в реєстрі № 14667, яким запропоновано звернути стягнення заборгованості з ОСОБА_2 на користь Товариства з обмеженою відповідальністю «ВЕРДИКТ КАПІТАЛ» за період з 11.12.2020 року по 26.05.2021 року, що виникла за кредитним договором № 014/2292/73/03726 від 01.08.2007 року.

21.09.2023 року на електронну адресу суду від представника позивача ОСОБА_1 , адвоката Мотельчук Ю.І. надійшла заява про забезпечення позову, в якій, посилаючись на загрозу втрати позивачем грошових коштів, а також ускладнення їх повернення у разі задоволення позову, просив вжити заходів забезпечення позову шляхом зупинення стягнення грошових коштів з ОСОБА_1 на користь Товариства з обмеженою відповідальністю «ВЕРДИКТ КАПІТАЛ», на підставі виконавчого напису від 04.11.2021 року, що вчинений приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу Сазоновою Оленою Миколаївною та зареєстрований в реєстрі № 14667, яким запропоновано звернути стягнення заборгованості з ОСОБА_2 на користь Товариства з обмеженою відповідальністю «ВЕРДИКТ КАПІТАЛ» за період з 11.12.2020 року по 26.05.2021 року, що виникла за кредитним договором № 014/2292/73/03726 від 01.08.2007 року до вирішення спору по суті та набрання рішенням законної сили.

За протоколом автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 21.09.2023 р. матеріали заяви про забезпечення позову передані до провадження судді Вжещ С.І.

За змістом ст. ст.149-153 ЦПК Українисуд за заявою учасника справи має право вжити заходів забезпечення позову.

Забезпечення позову допускається, як до пред`явлення позову, так і на будь-якій стадії розгляду справи, якщо невжиття заходів може істотно ускладнити чи унеможливити виконання рішення суду або ефективний захист, або поновлення порушених чи оспорюваних прав або інтересів позивача, за захистом яких він звернувся або має намір звернутися до суду.

Позов забезпечується, зокрема, шляхом зупинення стягнення на підставі виконавчого документа, який оскаржується боржником у судовому порядку (п.6 ч.1 ст.150 ЦПК України).

Про забезпечення позову суд постановляє ухвалу, яку може бути оскаржено в установленому порядку.

Процесуальним законом визначено обов`язок заявника вказати предмет позову та обґрунтувати необхідність забезпечення позову, захід забезпечення позову, який належить застосувати, з обґрунтуванням його необхідності, пропозиції заявника щодо зустрічного забезпечення.

У вирішенні питання про забезпечення позову суд має здійснити оцінку обґрунтованості доводів заявника щодо необхідності вжиття відповідних заходів з урахуванням такого: розумності, обґрунтованості і адекватності вимог заявника щодо забезпечення позову; забезпечення збалансованості інтересів інших осіб, які можуть отримати статус учасника справи; наявності зв`язку між конкретним заходом до забезпечення позову і предметом позовної вимоги, яку заявник має намір пред`явити, зокрема, чи спроможний такий захід забезпечити фактичне виконання судового рішення в разі задоволення позову; імовірності утруднення виконання або невиконання рішення суду або ефективний захист, або поновлення порушених чи оспорюваних прав або інтересів заявника в разі невжиття таких заходів; запобігання порушенню у зв`язку із вжиттям таких заходів прав та охоронюваних законом інтересів осіб, що не є учасниками даного судового процесу.

Співмірність заходу забезпечення позову, що застосовується судом, визначається його відповідністю вимогам, на забезпечення яких він вживається.

Відповідно до роз`яснень п.4 постанови Пленуму Верховного Суду України № 9 від 22 грудня 2006 року «Про практику застосування судами цивільного законодавства при розгляді заяв про забезпечення позову»розглядаючи заяву про забезпечення позову, суд (суддя) має пересвідчитися, зокрема, в тому, що між сторонами дійсно виник спір та існує реальна загроза невиконання чи утруднення виконання можливого рішення суду про задоволення позову; з`ясувати обсяг позовних вимог, дані про особу відповідача, а також відповідність виду забезпечення позову, який просить застосувати особа, котра звернулася з такою заявою, позовним вимогам.

Із матеріалів справи вбачається, що позивачем було подано до суду позов про визнання таким, що не підлягає виконанню виконавчий напис нотаріуса, який відповідно до п.3 ч.1 ст.3 Закону України «Про виконавче провадження»є виконавчим документом, що підлягає примусовому виконанню, тобто виконавчий документ оскаржується боржником в судовому порядку.

Ухвалою суду від 21.09.2023 року відкрито провадження за позовною заявою.

З матеріалів справи убачається, що матеріально-правова вимога позивача до відповідача, щодо якої він просить ухвалити судове рішення, зводиться до визнання виконавчого напису, вчиненого 04.11.2021 року приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу Сазоновою О.М., зареєстрованим в реєстрі за № 14667, щодо стягнення з ОСОБА_1 грошових коштів у розмірі 660133,93 гривні, таким, що не підлягає виконанню.

В заяві про забезпечення позову представник позивача посилається на те, що за оскаржуваним виконавчим написом нотаріуса відкрито виконавче провадження, та винесена постанова про арешт на грошові кошти, які знаходяться на його банківських рахунках, а тому існує загроза втрати ним грошових коштів, а також ускладнення їх повернення, у разі задоволення позову.

Отже, враховуючи викладене, суд приходить до висновку, що між сторонами існує спір щодо законності видачі приватним нотаріусом виконавчого напису, за яким стягнуто з ОСОБА_1 на користь банку грошові кошти у розмірі 660133,93 гривні та існує реальна загроза втрати цих коштів в ході виконання виконавчого провадження, відкритого за вказаним виконавчим написом.

З метою недопущення цього, на думку суду, слід застосувати захід забезпечення позову у вигляді зупинення стягнення на підставі виконавчого напису нотаріуса, оскільки в разі його незастосування можуть бути порушені права позивача.

Керуючись ст.ст. 149-153,258-261 ЦПК України, суд

УХВАЛИВ:

Заяву представника позивача ОСОБА_1 , адвоката Мотельчук Юлії Ігорівни про забезпечення позову у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «ВЕРДИКТ КАПІТАЛ» про визнання виконавчого напису нотаріуса таким, що не підлягає виконанню, задовольнити.

Зупинити стягнення на підставі виконавчого напису, вчиненого приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу Сазоновою Оленою Миколаївною від 04.11.2021 року за реєстровим номером 14667 про стягнення з ОСОБА_1 на користь Товариства з обмеженою відповідальністю «ВЕРДИКТ КАПІТАЛ» грошових коштів в сумі 660133,93 гривні, у виконавчому провадженні № 68007641 до вирішення спору по суті та набрання рішенням законної сили за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «ВЕРДИКТ КАПІТАЛ» про визнання виконавчого напису нотаріуса таким, що не підлягає виконанню.

Встановити, що заходи забезпечення позову передбачені цією ухвалою, діють до розгляду справи по суті.

Копії даної ухвали направити сторонам для відома та до приватного виконавця виконавчого округу Миколаївської області Булахевіча Степана Вікторовича - для виконання.

На підставі частини 1 ст.157 ЦПК України ухвала суду про забезпечення позову підлягає негайному виконанню з дня її постановлення незалежно від її оскарження і відкриття виконавчого провадження.

Ухвалу про забезпечення позову або про відмову у забезпеченні позову може бути оскаржено. Оскарження ухвали про забезпечення позову не зупиняє її виконання, а також не перешкоджає подальшому розгляду справи.

Ухвала набирає законної сили після її підписання суддею.

Ухвала може бути оскаржена до Миколаївського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з моменту її підписання суддею.

Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження ухвали суду, якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Ухвала в повному обсязі виготовлена 21.09.2023 року.

Суддя Вжещ С.І.

Дата ухвалення рішення21.09.2023
Оприлюднено25.09.2023
Номер документу113622862
СудочинствоЦивільне
КатегоріяЗаява про забезпечення (скасування забезпечення) позову або доказів

Судовий реєстр по справі —481/1655/23

Рішення від 05.12.2023

Цивільне

Новобузький районний суд Миколаївської області

Вжещ С. І.

Рішення від 05.12.2023

Цивільне

Новобузький районний суд Миколаївської області

Вжещ С. І.

Ухвала від 20.11.2023

Цивільне

Новобузький районний суд Миколаївської області

Вжещ С. І.

Ухвала від 16.10.2023

Цивільне

Новобузький районний суд Миколаївської області

Вжещ С. І.

Ухвала від 21.09.2023

Цивільне

Новобузький районний суд Миколаївської області

Вжещ С. І.

Ухвала від 21.09.2023

Цивільне

Новобузький районний суд Миколаївської області

Вжещ С. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні