Рішення
від 14.09.2023 по справі 914/1534/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

79014, м. Львів, вул. Личаківська, 128

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

14.09.2023 Справа № 914/1534/23

За позовом: Львівської міської ради, м.Львів

до відповідача: Товариства з обмеженою відповідальністю Капітал Плаза, м.Львів

про: розірвання договору оренди землі №3-3014 від 22.05.2017

Суддя У.І. Ділай

Секретар Ю.І.Кохановська

За участі представників:

Від позивача: У.Ф.Коржевич представник

Від відповідача: не з`явився

У судовому засіданні оголошено вступну та резолютивну частини рішення.

Відповідно до Протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 16.05.2023, справу №914/1534/23 розподілено судді У.І.Ділай.

Ухвалою від 22.05.2023 відкрито провадження у справі за правилами загального позовного провадження. Підготовче засідання призначено на 08.06.2023.

Ухвалою від 08.06.2023 підготовче засідання відкладено на 20.07.2023.

Ухвалою від 20.07.2023 підготовче провадження закрито та призначено справу до судового розгляду по суті на 14.09.2023.

Представник позивача в судовому засіданні 14.09.2023 підтримав позов, з підстав наведених у позовній заяві та з посиланням на матеріали справи.

У судове засідання 14.09.2023 відповідач повторно явку повноважного представника не забезпечив, причин неявки не повідомив, хоча належним чином був повідомлений про дату, час та місце розгляду справи.

Відповідач протягом розгляду справи не скористався своїм правом подання відзиву на позовну заяву та надання доказів в порядку статті 80 Господарського процесуального кодексу України.

Отже, господарським судом виконані всі можливі заходи щодо сповіщення відповідача про час та місце судового засідання.

Стаття 43 Господарського процесуального кодексу України зобов`язує сторони добросовісно користуватись належними їм процесуальними правами.

Враховуючи те, що норми статті 81 Господарського процесуального кодексу України щодо обов`язку господарського суду витребувати у сторін документи і матеріали, необхідні для вирішення спору, кореспондуються з диспозитивним правом сторін подавати докази, а пункт 4 частини 3 статті 129 Конституції України визначає одним з принципів судочинства - свободу в наданні сторонами суду своїх доказів і у доведенні перед судом їх переконливості, суд вважає, що господарським судом створені належні умови для надання сторонами доказів в обґрунтування своєї правової позиції.

У зв`язку з тим, що відповідач не використав наданого законом права на подання відзиву на позов та доказів, а матеріали справи в достатній мірі характеризують взаємовідносини сторін і неявка відповідача не перешкоджає вирішенню спору, суд вважає за можливе розглянути справу в порядку ч. 9 статті 165 Господарського процесуального кодексу України за наявними у ній матеріалами.

В процесі розгляду матеріалів справи суд

встановив:

Ухвалою Львівської міської ради від 06.04.2017 № 1832 «Про затвердження ТзОВ Капітал плаза технічної документації із землеустрою щодо встановлення меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) та надання земельної ділянки на вул. Городоцькій, 290» ТзОВ Капітал Плаза затвердили технічну документацію із землеустрою щодо встановлення меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) та надали земельну ділянку площею 0,6276 га (кадастровий номер 4610136300:05:019:0004) на вул. Городоцькій, 290 в оренду терміном на 10 років для обслуговування існуючої споруди (код КВЦПЗ 11.02-для розміщення та експлуатації основних, підсобних і допоміжних будівель та споруд підприємств переробної, машинобудівної та іншої промисловості, за рахунок земель промисловості, транспорту, зв`язку, енергетики, оборони та іншого призначення).

22.05.2017 між сторонами укладено договір оренди землі, який зареєстрований у Львівській міській раді 22.05.2017 за № 3-3014, а також 22.06.2017 проведено державну реєстрацію права оренди земельної ділянки. Відповідно до п. 1 та п. 2 договору оренди землі орендодавець - Львівська міська рада надала, а орендар - ТзОВ «Капітал плаза», прийняло в строкове платне користування спірну земельну ділянку.

Договір укладено на 10 років терміном до 06.04.2027 (п. 8 договору оренди землі).

Згідно із п. 5 договору оренди землі, нормативна грошова оцінка земельної ділянки становить 4747542,96 грн.

Відповідно до п. 9 договору оренди землі, орендна плата вноситься орендарем у формі та у розмірі 569705,15 грн в рік, що становить 12 відсотків від нормативної грошової оцінки земельної ділянки та вноситься орендарем щомісячно рівними частинами до 30-го числа місяця, наступного за звітним на розрахунковий рахунок.

Пунктом 10 Договору оренди землі передбачено, що обчислення розміру орендної плати за землю здійснюється з урахуванням індексації. Обчислення розміру орендної плати за земельні ділянки державної або комунальної власності здійснюються з урахуванням їх цільового призначення та коефіцієнтів індексації, визначених законодавством, за затвердженими Кабінетом Міністрів України формами, що заповнюються під час укладання або змін договору оренди чи продовження його дії.

Оренда плата вноситься у такі строки: за базовий звітний період, який дорівнює календарному місяцю, щомісячно протягом 30 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного періоду (п. 11 договору).

Пунктом 28 договору оренди землі передбачено, що орендодавець має право вимагати від орендаря, зокрема, своєчасного внесення орендної плати.

За твердженням позивача відповідач, всупереч взятих на себе договірних зобов`язань, не сплачував орендну плату за землю, внаслідок чого у нього утворилась заборгованість перед позивачем станом на дату звернення з позовом у розмірі 737121,40 грн. На підтвердження позивач долучив до позову розрахунок управління адміністрування місцевих та залучення фінансів департаменту фінансової політики Львівської міської ради за період з 01.05.2021 по 01.05.2023.

Ухвалою Львівської міської ради № 1081 від 08.07.2021 «Про розмежування повноважень між виконавчими органами Львівської міської ради» затверджено Положення про розмежування повноважень між виконавчими органами Львівської міської ради. Згідно із підрозділом 1.2 Розділу IV цього Положення, до повноваження управління адміністрування місцевих та залучених фінансів департаменту фінансової політики Львівської міської ради належить:

-Облік надходження місцевих податків та зборів до бюджету Львівської міської територіальної громади у розрізі платників.

-Систематизація інформації про окремі показники економічного розвитку Львівської міської територіальної громади щодо надходження податків і зборів з метою використання інформації для прогнозування доходів бюджету.

-Забезпечення аналізу виконання надходжень до бюджету Львівської міської територіальної громади.

-Узагальнення та подання до структурних підрозділів міської ради інформації щодо надходження до бюджету Львівської міської територіальної громади податку з доходів фізичних осіб, місцевих податків і зборів, акцизного податку від реалізації підакцизної продукції та інших платежів.

-Облік та аналіз надходжень від оренди земельних ділянок комунальної власності, плати за земельні сервітути та відшкодування втрат за фактичне землекористування до бюджету Львівської міської територіальної громади у розрізі платників на підставі укладених департаментом містобудування договорів; узагальнення даних обліку та подання їх відповідним структурним підрозділам для аналізу та прийняття відповідних рішень.

Зважаючи на ухвалу Львівської міської ради № 1081 від 08.07.2021 «Про розмежування повноважень між виконавчими органами Львівської міської ради», позивач вважає, що поданий розрахунок даних про сплату орендної плати за землю від 10.05.2023 року № 4-2201-6234 здійснений управлінням адміністрування місцевих та залучення фінансів Департаменту фінансової політики Львівської міської ради є належним та допустимим доказом систематичної несплати орендної плати за землю орендарем перед Львівською міською радою.

Пунктом 38 договору оренди землі передбачено, що дія договору припиняється шляхом його розірвання за рішенням суду на вимогу однієї зі сторін у наслідок невиконання другою стороною обов`язків, передбачених договором.

З урахуванням наведеного, у зв`язку з тривалою несплатою відповідачем орендної плати за спірну земельну ділянку (з травня 2021 року), що спричиняє ненадходження до місцевого бюджету коштів, призводить до невиконання дохідної частини бюджету територіальної громади та є істотним порушенням умов Договору, позивач вбачає достатні підстави для розірвання договору.

Спір виник внаслідок неналежного виконання відповідачем в повному обсязі взятих зобов`язань. Відтак, позивач подав позов до відповідача про розірвання договору оренди землі №3-3014 від 22.05.2017.

При прийнятті рішення суд виходив з наступного.

Підставами виникнення цивільних прав та обов`язків, зокрема, є договори та інші правочини (ст. 11 ЦК України).

Як підтверджено матеріалами справи, позивач та відповідач уклали договір оренди землі №3-3014 від 22.05.2017, у зв`язку з чим набули взаємних прав і обов`язків.

У матеріалах справи відсутні та сторонами не надані докази визнання недійсним спірного договору чи визнання неукладеним в певній частині. Також відсутні докази про розірвання спірного договору.

У частині 1 статті 2 Закону України "Про оренду землі" передбачено, що відносини, пов`язані з орендою землі, регулюються Земельним кодексом України, ЦК України, цим Законом, законами України, іншими нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до них, а також договором оренди землі.

Згідно з положеннями статті 1 Закону України "Про оренду землі", яка кореспондується із частиною 1 статті 93 ЗК України, орендою землі є засноване на договорі строкове платне володіння і користування земельною ділянкою, необхідною орендареві для проведення підприємницької та інших видів діяльності.

Відповідно до статті 13 Закону України "Про оренду землі" договір оренди землі - це договір, за яким орендодавець зобов`язаний за плату передати орендареві земельну ділянку у володіння і користування на певний строк, а орендар зобов`язаний використовувати земельну ділянку відповідно до умов договору та вимог земельного законодавства.

Орендодавець має право вимагати від орендаря, зокрема, своєчасного внесення орендної плати (частина 1 статті 24 Закону України "Про оренду землі").

За змістом статті 25 зазначеного Закону орендар земельної ділянки зобов`язаний: приступати до використання земельної ділянки в строки, встановлені договором оренди землі, зареєстрованим в установленому законом порядку; виконувати встановлені щодо об`єкта оренди обмеження (обтяження) в обсязі, передбаченому законом або договором оренди землі; дотримуватися режиму використання земель природно-заповідного та іншого природоохоронного призначення, оздоровчого, рекреаційного та історико-культурного призначення; у п`ятиденний строк після державної реєстрації договору оренди земельної ділянки державної або комунальної власності надати копію договору відповідному органу доходів і зборів.

Згідно із частинами 3, 4 статті 31 Закону України "Про оренду землі" договір оренди землі може бути розірваний за згодою сторін. На вимогу однієї із сторін договір оренди може бути достроково розірваний за рішенням суду в порядку, встановленому законом. Розірвання договору оренди землі в односторонньому порядку не допускається, якщо інше не передбачено законом або цим договором.

У частині 1 статті 32 Закону України "Про оренду землі" передбачено, що на вимогу однієї із сторін договір може бути достроково розірваний за рішенням суду у разі невиконання сторонами обов`язків, передбачених статтями 24 і 25 цього Закону та умовами договору, в разі випадкового знищення чи пошкодження об`єкта оренди, яке істотно перешкоджає передбаченому договором використанню земельної ділянки, а також на підставах, визначених Земельним кодексом України та іншими законами України.

У статті 141 ЗК України передбачено таку підставу припинення права користування земельною ділянкою, як систематична несплата земельного податку або орендної плати.

Разом із тим за змістом частини 2 статті 651 ЦК України договір може бути змінено або розірвано за рішенням суду на вимогу однієї із сторін у разі істотного порушення договору другою стороною та в інших випадках, встановлених законом або договором. Істотним є таке порушення стороною договору, коли внаслідок завданої цим шкоди друга сторона значною мірою позбавляється того, на що вона розраховувала при укладенні договору.

Виходячи із системного аналізу наведених положень законодавства та враховуючи, що до відносин, пов`язаних з орендою землі, застосовуються також положення ЦК України, слід дійти висновку, що під час вирішення судом питання щодо розірвання договору оренди землі за обставин систематичного невнесення орендної плати, застосуванню також підлягають положення частини 2 статті 651 ЦК України.

Аналогічну правову позицію, щодо застосування положень частини 2 статті 651 ЦК України під час вирішення судом питання щодо розірвання договору оренди землі за обставин систематичного невнесення орендної плати, викладено Верховним Судом України у постанові від 11.10.2017 у справі № 6-1449цс17 та Великою Палатою Верховного Суду у постанові від 27.11.2018 у справі № 912/1385/17.

Стаття 611 ЦК України передбачає різні правові наслідки порушення зобов`язання, до яких належать, зокрема, припинення зобов`язання внаслідок односторонньої відмови від зобов`язання, якщо це встановлено договором або законом або розірвання договору, зміна умов зобов`язання, сплата неустойки, відшкодування збитків і моральної шкоди.

Застосування такого правового наслідку, як розірвання договору судом саме з підстави істотності допущеного порушення договору, визначеної через іншу оціночну категорію - значну міру позбавлення того, на що особа розраховувала при укладенні договору, - відповідає загальним засадам цивільного законодавства, до яких за пунктом 6 частини першої статті 3 ЦК України належать, зокрема, справедливість, добросовісність та розумність.

З урахуванням викладених вище норм законодавства, у разі систематичної несплати орендної плати за користування земельною ділянкою, тобто систематичне порушення договору оренди земельної ділянки, дана обставина може бути підставою для розірвання такого договору.

При цьому сам факт систематичного порушення договору оренди земельної ділянки щодо сплати орендної плати є підставою для розірвання такого договору, незважаючи на те, чи виплачена заборгованість в подальшому (після звернення з позовом про розірвання договору), оскільки згідно зі статтею 526 ЦК України зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Аналогічну правову позицію викладено в постановах Верховного Суду від 02.05.2018 у справі № 925/549/17, від 22.10.2019 у справі № 923/826/18, від 10.02.2021 у справі 923/1001/19 та від 23.03.2021 у справі № 922/2754/19.

За обставинами цієї справи згідно із інформацією органу місцевого самоврядування протягом дії договору орендна плата не сплачувалась.

Відповідач не надав належних доказів на спростування систематичної несплати орендних платежів, обставин справи не заперечив, не спростував доводів позовної заяви, не надав суду належних та допустимих доказів про наявність інших обставин ніж ті, що досліджені в ході судового розгляду.

З огляду на викладене, вищезазначені вимоги чинного законодавства та умови укладеного договору, які регулюють правовідносини між сторонами у справі, та несплату орендарем орендної плати за користування земельною ділянкою протягом 2021-2023 років, господарський суд доходить висновку про доведеність факту систематичного порушення орендарем умов спірного договору оренди земельної ділянки щодо повного та своєчасного внесення орендних платежів, безумовно свідчить, що орендодавець значною мірою позбавляється того, на що він розраховував при укладенні спірного договору.

Таким чином, господарський суд вважає, що сам факт систематичного порушення умов договору оренди земельної ділянки в частині невнесення орендних платежів, з огляду на положення чинного законодавства та умов пункту 33 спірного договору, є підставою для розірвання договору.

Судовий збір покладається на відповідача, оскільки спір виник з його вини.

Керуючись статтями 4, 7, 13, 14, 73, 74, 76-79, 129, 233, 236, 238, 240, 241, 327 Господарського процесуального кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

1.Позов задоволити.

2.Розірвати договір оренди землі №3-301 4від 22.05.2017, укладений між Львівською міською радою та Товариством з обмеженою відповідальністю «Капітал плаза» щодо земельної ділянки, загальною площею 0,6276га (кадастровий номер 4610136300:05:019:0004), що розташована на вул. Городоцькій, 290 в м.Львові.

3.Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю Капітал Плаза (79040, м.Львів, вул.Городоцька, 367/2, ідентифікаційний код 34605772) на користь Львівської міської ради (79006, м.Львів, пл.Ринок,1 , ідентифікаційний код04055896) 2684,00 грн судового збору.

4.Наказ видати після набрання судовим рішенням законної сили.

Рішення суду набирає законної сили в порядку та строки передбачені ст.ст. 241, 256, 257 ГПК України та може бути оскаржено в порядку, визначеному розділом IV Господарського процесуального кодексу України.

Інформацію по справі, яка розглядається можна отримати за наступною веб-адресою: http://lv.arbitr.gov.ua/sud5015.

Повне рішення складено 21.09.2023.

Суддя Ділай У.І.

Дата ухвалення рішення14.09.2023
Оприлюднено25.09.2023
Номер документу113625863
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин

Судовий реєстр по справі —914/1534/23

Рішення від 14.09.2023

Господарське

Господарський суд Львівської області

Ділай У.І.

Ухвала від 20.07.2023

Господарське

Господарський суд Львівської області

Ділай У.І.

Ухвала від 08.06.2023

Господарське

Господарський суд Львівської області

Ділай У.І.

Ухвала від 22.05.2023

Господарське

Господарський суд Львівської області

Ділай У.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні