Рішення
від 01.03.2010 по справі 12/273-09-6050
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКО Ї ОБЛАСТІ



ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"01" березня 2010 р. Справа № 12/273-09-6050

За позовом відкритого акціонерного товариства Нац іональна акціонерна страхов а компанія "ОРАНТА" в особі Одеської обласної дирекц ії відкритого акціонерного т овариства Національної акці онерної страхової компанії ( НАСК) "ОРАНТА"

Відповідач: закрите акц іонерне товариство "Страхова група "ТАС" в особі півде нної регіональної дирекції з акритого акціонерного товар иства "Страхова Група "ТАС"

про стягнення 5589,05 грн.

Суддя Цісельський О.В.

за участю представників сторін:

від позивача: Прокопов М .В. - довіреність від 01.06.2009 р.

від відповідача: не з' явився

СУТЬ СПОРУ: Відкрите акціонерне товариство Націо нальна акціонерна страхова к омпанія "ОРАНТА" звернулось д о господарського суду Одеськ ої області в особі Одеської о бласної дирекції відкритого акціонерного товариства Нац іональної акціонерної страх ової компанії (НАСК) "ОРАНТА" з позовною заявою до закритог о акціонерного товариства "С трахова група "ТАС" в осо бі південної регіональної ди рекції закритого акціонерно го товариства "Страхова Груп а "ТАС" в якої просить стягнути з відповідача суму виплачен ого страхового відшкодуванн я у розмірі 5589,05 грн.

Ухвалою господарського су ду Одеської області від 03.12.2009р. справа прийнята до проваджен ня та їй присвоєно № 12/272-09-6050.

Ухвалою голови господарсь кого суду Одеської області в ід 25.01.2010р. термін розгляду справ и продовжено на один місяць, а саме до 01.03.2010р.

Представник позивача позо вні вимоги підтримує, просит ь суд задовольнити їх в повно му обсязі.

Відповідач в судове засіда ння не з' явився, проте був на лежним чином повідомлений пр о час та місце судового засід ання, що підтверджується пош товими повідомленнями, що є у матеріалах справи, але у судо ве засідання не з' явився, пр о поважність причин відсутно сті не повідомив, відзиву на п озов не надав, своїм правом на захист не скористався.

Згідно п. 4 Інформаційного л иста Вищого господарського с уду України від 02.06.2006р. № 01-8\1228 та п .11 Інформаційного листа Вищог о господарського суду Україн и від 15.03.2007р. №01-8\123 до повноважень господарських судів не відн есено установлення фактично го місцезнаходження юридичн их осіб або місця проживання фізичних осіб - учасників суд ового процесу на час вчиненн я тих чи інших процесуальних дій, тому відповідні процесу альні документи надсилаютьс я господарським судом згідно з поштовими реквізитами уча сників судового процесу, ная вними в матеріалах справи.

Справа розглядається в пор ядку ст. 75 Господарського проц есуального кодексу України, за наявними в ній матеріалам и.

Дослідивши матеріали спра ви та заслухавши пояснення п редставника позивача, суд вс тановив:

21.02.2008р між позивачем та страх увальником ОСОБА_2 було ук ладено договір добровільног о страхування транспортного засобу №2008/90/189, термін дії догов ору з 21.02.2008р. до 20.02.2009р. Страхова су ма (дійсна вартість) складає 86 112 грн., безумовна франшиза за р изиком ДТП - 0,5% , що складає 430,56 г рн. Довіреною особою страхув альника є ОСОБА_1.

Відповідно до договору стр ахування об'єктом страхуванн я є майнові інтереси страхув альника ОСОБА_2, що не супе речать чинному законодавств у, пов'язанні з володінням, кор истуванням і розпорядженням застрахованим транспортним засобом, марки Skoda Fabia 2007 року випу ску, державний реєстраційний помер НОМЕР_1

Згідно п. 1.2.1 договору, страхо вим випадком вважаються поді ї, які виникають внаслідок на стання страхових ризиків, як им серед інших є дорожньо - т ранспортна пригода.

21.10.2008 р. об 20:00 годині в м. Одесі по вул. Богдана Хмельницького, т рапилось дорожньо-транспорт на пригода за участю застрах ованого транспортного засоб у Skoda Fabia 2007 року випуску, державни й реєстраційний помер НОМЕ Р_1 під керуванням довірено ї особи страхувальника ОСО БА_1 та транспортного засоб у ВАЗ 2101, реєстраційний номер НОМЕР_2 під керуванням воді я ОСОБА_3, в результаті чог о було пошкоджено застрахова ний транспортний засіб.

Постановою Малиновського районного суду м. Одеси від 21.10. 2008 р. ОСОБА_3, визнано винним у скоєні правопорушення, пер едбаченого ст. 124 КпАП України , та підвергнуто адміністрат ивному стягненню у вигляді ш трафу в розмірі 68 гривень в до ход держави.

22.10.2008р. страхувальник Шимов С .В. звернувся до ВАТ НАСК „ОРАН ТА” з заявою про страхову вип лату, яка зареєстрована за № 8/ 2805.

21.10.2008 року за участю довірено ї особи страхувальника ОСО БА_1 та спеціаліста страхов ої компанії ВАТ НАСК „ОРАНТА " був проведений огляд місця п ригоди, про що складений прот окол.

22.10.2008 року за участю довірено ї особи страхувальника ОСО БА_1 та спеціаліста страхов ої компанії ВАТ НАСК „ОРАНТА " був проведений огляд пошкод женого транспортного засобу марки Skoda Fabia 2007 року випуску, держ авний реєстраційний помер НОМЕР_1, про що складено прот окол огляду.

24.10.2008р. за участю довіреної ос оби страхувальника ОСОБА_1 та спеціаліста страхової к омпанії ВАТ НАСК „ОРАНТА" був проведений огляд пошкоджено го транспортного засобу

Внаслідок аварійного пошк одження застрахованого тран спортного засобу, його власн ику було завдано матеріально ї шкоди у розмірі 6019,61 грн.

Як встановлено матеріалам и справи, при розрахунку розм іру страхового відшкодуванн я бралися до уваги результат и проведення огляду пошкодже ного транспортного засобу, а також положення Методики то варознавчої експертизи та оц інки дорожніх транспортних з асобів, затвердженої Наказом Міністерства юстиції Україн и та Фонду державного майна У країни № 142/5/2092 від 24.11.2003 року. При з дійсненні розрахунку також в икористовувалися ціни на зап асні частини та матеріали на території України, визначен і для відповідної моделі тра нспортного засобу за даними довідкової літератури, зокре ма, довідника „Бюлетень авто товарознавця" трудомісткост і робіт відповідно довідника „Трудомісткості робіт по те хнічному обслуговуванню та р емонту автомобілів", а також в имоги до порядку та технолог ії ремонту, встановлені заво дом-виробником даної марки/м оделі транспортного засобу. Всі ці відомості містяться в комп'ютерній програмі для ск ладання ремонтних калькуляц ій „Аudatex" (Німеччина), яка врахов ує всі нормативи заводу-виро бника, постійно оновлюється та використовується для визн ачення вартості відновлювал ьного ремонту транспортних з асобів багатьма експертними організаціями в Європі.

За результатами розгляду с трахового випадку було склад ено розрахунок страхового ві дшкодування, який підлягає в иплаті страхувальнику, розмі р якого складає 5589,05 грн. Страхо ва компанія ВАТ НАСК „ОРАНТА " виплатила страхувальнику с уму страхового відшкодуванн я, що підтверджує платіжне до ручення № 5375 від 26.11.2008 року.

На момент скоєня вищезазна ченої ДТП цивільна-правова в ідповідальність водія Михай лика Олексія Олеговича була застрахована відповідачем з а Полісом обов'язкового стра хування цивільно-правової ві дповідальності власників на земних транспортних засобів Серія ВВ №1654038 строком дії з 26.12.2007 р. по 25.12.2008р.

У п.2 полісу Серія ВВ №1654038 вста новлено ліміти відповідальн ості страховика ЗАТ „ТАС” за шкоду завдану майну потерпі лого в розмірі 25500 грн. з вираху ванням розміру страхового ві дшкодування франшиза у розмі рі 510 грн., яку винна особа повин на сплачувати самостійно.

Відповідно п.6 страхового по лісу Серія ВВ №1654038 забезпечени м транспортним засобом є авт омобіль марки ВАЗ 2101, реєстрац ійний номер НОМЕР_2. Особо ю, відповідальність якої зас трахована і внаслідок протип равних дій якої настає цивіл ьно-правова відповідальніст ь особи, відповідальність як ої застрахована за договором .

Дослідивши матеріали спра ви, заслухавши представника позивача, проаналізувавши но рми чинного законодавства су д дійшов висновку про задово лення позовних вимог з насту пних підстав:

Відповідно до ст. 993 Цивільн ого кодексу до страховика, як ий виплатив страхове відшкод ування за договором майновог о страхування, у межах фактич них витрат переходить право вимоги, яке страхувальник аб о інша особа, що одержала стра хове відшкодування, має до ос оби, відповідальної за завда ні збитки.

Згідно до ст. 27 Закону Україн и „Про страхування” до страх овика, який виплатив страхов е відшкодування за договором майнового страхування, в меж ах фактичних затрат переходи ть право вимоги, яке страхува льник або інша особа, що одерж ала страхове відшкодування, має до особи, відповідальної за заподіяний збиток.

Стаття 3 Закону України „Про обов'язкове страхування цив ільно-правової відповідальн ості власників наземних тран спортних засобів” встановлю є, що обов'язкове страхування цивільно-правової відповіда льності здійснюється з метою забезпечення відшкодування шкоди, заподіяної життю, здор ов'ю та/або майну потерпілих в наслідок дорожньо-транспорт ної пригоди та захисту майно вих інтересів страхувальник ів.

Відповідно до ст. 5 Закону Ук раїни „Про обов'язкове страх ування цивільно-правової від повідальності власників наз емних транспортних засобів” об'єктом обов'язкового страх ування цивільно-правової від повідальності є майнові інте реси, що не суперечать законо давству України, пов'язані з в ідшкодуванням особою, цивіль но-правова відповідальність якої застрахована, шкоди, зап одіяної життю, здоров'ю, майну потерпілих внаслідок експлу атації забезпеченого трансп ортного засобу.

Згідно ст. 6 зазначеного Зак ону страховим випадком є под ія, внаслідок якої заподіяна шкода третім особам під час д орожньо-транспортної пригод и, яка сталася за участю забез печеного транспортного засо бу і внаслідок якої настає ци вільно-правова відповідальн ість особи, відповідальність якої застрахована за догово ром.

Відповідно до ст. 38 Закону Ук раїни “Про обов'язкове страх ування цивільно-правової від повідальності власників наз емних транспортних засобів” страховик після виплати стр ахового відшкодування має пр аво подати регресний позов:

38.1.1. до страхувальника або во дія забезпеченого транспорт ного засобу, який спричинив д орожньо-транспортну пригоду :

а) якщо він керував транспор тним засобом у стані сп'янінн я під впливом алкоголю, нарко тичних, психотоксичних чи ін ших одурманюючих речовин;

б) якщо він керував транспор тним засобом без права на кер ування транспортним засобом відповідної категорії;

в) якщо він після дорожньо-т ранспортної пригоди самовіл ьно залишив місце пригоди чи ухилився від проведення в ус тановленому порядку перевір ки, констатуючої дію алкогол ьних напоїв, наркотичних чи і нших одурманюючих речовин, ч и споживав ці речовини після дорожньо-транспортної приго ди до відповідної констатуюч ої перевірки;

г) якщо дорожньо-транспортн а пригода визначена в устано вленому порядку безпосередн ім наслідком невідповідност і технічного стану та обладн ання транспортного засобу іс нуючим вимогам Правил дорожн ього руху;

ґ) якщо він не повідомив стр аховика у строки і за умов, виз начених у підпункті 33.1.2 пункту 33.1 статті 33 цього Закону;

38.1.2. до підприємства, установ и, організації, що відповідає за стан дороги, якщо заподіян а у результаті дорожньо-тран спортної пригоди шкода виник ла з їх вини;

38.1.3. до особи, яка заподіяла шк оду навмисно.

38.2. МТСБУ після сплати страхо вого відшкодування має право подати регресний позов:

38.2.1. до власника транспортно го засобу, який спричинив дор ожньо-транспортну пригоду, я кий не застрахував свою циві льно-правову відповідальніс ть, крім осіб, зазначених у пун кті 13.1 статті 13 цього Закону;

38.2.2. до водія транспортного з асобу, який заволодів трансп ортним засобом за допомогою протиправних дій;

38.2.3. до страховика, якщо забез печений транспортний засіб, що заподіяв шкоду, було встан овлено та страховик був зобо в'язаний, але не виплатив стра хове відшкодування у порядку , встановленому цим Законом;

Підсумовуючи вищенаведене , суд вважає, що вимоги позивач а є підтвердженими матеріала ми справи, обґрунтованими та такими, що підлягають задово ленню в повному обсязі.

Витрати по сплаті державно го мита та інформаційно-техн ічного забезпечення судовог о процесу слід покласти на ві дповідача згідно ст. ст. 44, 49 ГПК України.

Керуючись ст. 44, 49, 75, 82-85 Госпо дарського процесуального ко дексу України, суд -

В И Р І Ш И В:

1. Позов задовольнити.

2.Стягнути з Закритого акціо нерного товариства "Страхова група "ТАС" (03062, м. Київ. вул. Просп ект Перемоги,65 код ЄДРПОУ 45615342) н а користь Відкритого акціоне рного товариства Національн а акціонерна страхова компан ія "ОРАНТА" на розрахунковий р ахунок Одеської обласної дир екції ВАТ НАСК "ОРАНТА" № 26503660745440, М ФО 328016. код ЄДРПОУ 02311342 в Одеській обласній філії АКБ „Укрсоцб анк", 65014, м. Одеса, Лідерсовський бульвар, 9-а, код ЄДРПОУ 02511242) суму виплаченого страхового відш кодування у розмірі 5589 (п' ять тисяч п' ятсот вісімдесят д ев' ять) грн. 05 коп. 102 (сто дві) гр н. - держмита та 236 (двісті тридц ять шість) грн. - витрат на інфо рмаційне-технічне забезпече ння судового процесу.

Рішення суду набуває з аконної сили в порядку ст.85 ГП К України.

Наказ видати в порядку ст. 116 ГПК.

Рішення підписане 04.03.2010р.

Суддя

СудГосподарський суд Одеської області
Дата ухвалення рішення01.03.2010
Оприлюднено29.09.2010
Номер документу11364324
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —12/273-09-6050

Рішення від 01.03.2010

Господарське

Господарський суд Одеської області

Цісельський О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні