Рішення
від 22.09.2023 по справі 703/1952/23
СМІЛЯНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 703/1952/23

2-о/703/106/23

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

22 вересня 2023 року Смілянський міськрайонний суд Черкаської області в складі:

головуючого-судді Прилуцького В.О.

присяжних Поліщук С.П., Кишинського М.О.

секретаря судового засідання Дегтярь Л.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Сміла Черкаської області в порядку окремого провадження справу за заявою Органу опіки і піклування в особі Управління праці та соціального захисту населення виконавчого комітету Смілянської міської ради, заінтересована особа Смілянський дитячий будинок інтернат про визнання особи недієздатною та встановлення опіки,

встановив:

Орган опіки і піклування в особі Управління праці та соціального захисту населення виконавчого комітету Смілянської міської ради звернувся до суду із заявою про визнання ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , недієздатною та встановлення опіки.

Заява мотивована тим, що ОСОБА_1 перебуває в Смілянському дитячому будинку - інтернат, є інвалідом І «А» групи з дитинства, внаслідок тяжкої хвороби не може усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними, тому її слід визнати недієздатною та встановити над нею опіку.

Внаслідок тяжкої хвороби «Важка розумова відсталість синдром Дауна» ОСОБА_1 не може висловлювати свої думки, емоційно не стабільна, мовний контакт відсутній, трапляються випадки агресії, потребує постійного стор нього догляду, підтримуючого психофармакологічного лікування, психотерапії і психокорекції.

Вказані ознаки свідчать про те, що ОСОБА_1 внаслідок тяжкої хвороби не здатна усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними.

Ураховуючи наведене Орган опіки та піклування просив визнати недієздатним ОСОБА_1 та призначити опікуном Смілянський дитячий будинок - інтернат.

Ухвалою від 02 травня 2023 року суд відкрив провадження у справі та призначав справу до судового розгляду в порядку окремого провадження.

Заявник в судове засідання не з`явився, в заяві Орган опіки та піклування просив суд провести розгляд заяви у відсутність їх представника та задовільнити вимоги заяви.

Заінтересована особа Смілянський дитячий будинок - інтернат в судове засідання свого представника не направила. До суду надійшла заява від представника будинку - інтернату про розгляд заяви у їх відсутність та про те, що вони просять задовільнити вимоги заяви.

Суд, зважаючи на висновок судово-психіатричної експертизи та стан здоров`я ОСОБА_1 , вважає за необхідне провести судове засідання без її участі в судовому засіданні.

Дослідивши матеріали справи, суд приходить до наступного.

Судом встановлено, що ОСОБА_1 є вихованцем Смілянського дитячого будинку - інтернату з 30 червня 2022 року по даний час, що підтверджується довідкою № 326 від 23 березня 2023 року.

Відповідно до частини 1 статті 298 ЦПК України суд за наявності достатніх даних про психічний розлад здоров`я фізичної особи призначає для встановлення її психічного стану судово-психіатричну експертизу.

Метою проведення судово-психіатричної експертизи є з`ясування наявності чи відсутності психічного розладу, здатного вплинути на усвідомлення особою своїх дій та керування ними.

В зв`язку з цим, ухвалою суду від 25 травня 2023 року по справі було призначено судово-психіатричну експертизу з метою встановлення психічного стану ОСОБА_1 , проведення якої доручено експертам Черкаської філії ДУ «ІПСПЕМН» МОЗ України.

Відповідно до висновку судово-психіатричного експерта № 765/01.02 від 28 липня 2023 року на даний час ОСОБА_1 страждає на хронічне стійке психічне захворювання - важку розумову відсталість внаслідок хвороби Дауна , через що не здатна усвідомлювати значення своїх дій і керувати ними.

Згідно із ч. 1 ст. 2 ЦПК України завданням цивільного судочинства є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави.

Частиною 1 статті 29 Конституції України встановлено, що кожна людина має право на свободу та особисту недоторканність.

За змістом положень Цивільного кодексу України повну цивільну дієздатність має фізична особа, яка досягла вісімнадцяти років (повноліття), якщо вона не визнана недієздатною або не обмежена в дієздатності.

При цьому, як встановлено ч. 1 ст.36 ЦК України якщо фізична особа страждає на психічний розлад, який істотно впливає на її здатність усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними, суд може обмежити її цивільну дієздатність.

Відповідно до ч. 1 ст. 39 ЦК України в разі якщо фізична особа внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними вона може бути визнана судом недієздатною.

Відповідно до статті 3 Закону України «Про психіатричну допомогу» кожна особа вважається такою, яка не має психічного розладу, доки наявність такого розладу не буде встановлено на підставах та в порядку, передбачених цим Законом та іншими законами України.

Відповідно до ч. 3 ст. 296 ЦПК України заяву про визнання фізичної особи недієздатною може бути подано членами її сім`ї, близькими родичами, незалежно від їх спільного проживання, органом опіки та піклування, психіатричним закладом.

Дослідивши обставини справи в їх сукупності суд приходить до висновку про наявність достатніх доказів того, що ОСОБА_1 страждає хронічним, стійким психічним розладом, що позбавляє її здатності усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними на даний час, а тому її слід визнати недієздатною.

Згідно ст. 41, 58 ЦК України над фізичними особами, які визнані недієздатними, встановлюється опіка.

Як вбачається з ч. 1 ст. 60 ЦК України суд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування.

Аналогічні норми передбачені і ч. 1 ст. 300 ЦПК України, згідно з якою суд, ухвалюючи рішення про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи (у тому числі обмеження або позбавлення права неповнолітньої особи самостійно розпоряджатися своїми доходами) чи визнання фізичної особи недієздатною, встановлює над нею відповідно піклування або опіку і за поданням органу опіки та піклування призначає їй піклувальника чи опікуна.

Органом опіки та піклування виконавчого комітету Смілянської міської ради Черкаської області направлено на адресу суду подання, в якому зазначено, що ОСОБА_1 слід визначити опікуна - Смілянський міський дитячий будинок - інтернат.

Наявність визначених ст. 64 ЦК України обставин, які перешкоджали б мілянському дитячому будинку - інтернату бути опікуном своєї підопічної ОСОБА_1 , судом не встановлено.

Оскільки недієздатність ОСОБА_1 та можливість Смілянського дитячого будинку - інтернату бути опікуном над своєю підопічною доведена належними та допустимими доказами, суд вважає за можливе задоволити заяву в повному обсязі.

Частиною 6 ст. 300 ЦПК України передбачено, що строк дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною визначається судом, але не може перевищувати двох років.

Як встановлено з повідомлення ДУ «Інститут психіатрії, судово-психіатричних експертиз та моніторингу наркотиків Міністерства охорони здоров`я України» від 28 липня 2023 року експертами при проведенні експертизи ОСОБА_1 було витрачено 10 експертогодин, вартість однієї експертогодини складає 537 грн. 94 коп., тобто загальна вартість експертизи становить 5379 грн. 40 коп. без ПДВ.

Відповідно до ч. 2 ст. 299 ЦПК України судові витрати, пов`язані з провадженням справи про визнання фізичної особи недієздатною або обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, відносяться на рахунок держави.

Таким чином, понесені витрати на проведення судової експертизи слід компенсувати експертній установі за рахунок держави.

На підставі викладеного, керуючись ст. 76, 81, 89, 247, 258, 259, 263-265, 295, 299, 300 ЦПК України, суд,-

вирішив:

Заяву Органу опіки і піклування в особі Управління праці та соціального захисту населення виконавчого комітету Смілянської міської ради, заінтересована особа Смілянський дитячий будинок інтернат про визнання особи недієздатною та встановлення опіки,- задовольнити повністю.

Визнати недієздатною громадянинку України ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , місце проживання якої зареєстроване за адресою: АДРЕСА_1 .

Встановити опіку над ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , місце проживання якої зареєстроване за адресою: АДРЕСА_1 , та призначити її опікуном Смілянський дитячий будинок інтернат (вул. осавули Василя Бурки, 40 в м. Сміла, Черкаської області, ЄДРПОУ 03189765).

Компенсувати державній установі «Інститут психіатрії, судово-психіатричних експертиз та моніторингу наркотиків Міністерства охорони здоров`я України» (код 04803492, UA158201720313251005201007077, МФО 820172 ДКСУ у Подільському районі м. Києва, призначення платежу «експерт Кульбіцький Олександр Валентинович, за проведення експертизи ОСОБА_1 ») за рахунок держави судові витрати, пов`язані з проведенням судово-психіатричної експертизи, в розмірі 5379 грн. 40 коп.

Встановити строк дії рішення про визнання ОСОБА_1 недієздатною - 2 роки з дня набрання ним законної сили.

Роз`яснити, що клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною має право подати опікун, представник органу опіки та піклування не пізніше ніж за п`ятнадцять днів до закінчення строку, визначеного частиною шостою цієї статті.

Копію рішення після набрання ним законної сили надіслати органу опіки та піклування та відділу ведення державного реєстру виборців виконавчого комітету Смілянської міської ради.

Рішення може бути оскаржене до Черкаського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги в 30-денний строк з дня його проголошення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Головуючий: В. О. Прилуцький

Присяжні: С.П. Поліщук

М.О. Кишинський

Дата ухвалення рішення22.09.2023
Оприлюднено26.09.2023
Номер документу113645043
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання особи недієздатною та встановлення опіки

Судовий реєстр по справі —703/1952/23

Рішення від 22.09.2023

Цивільне

Смілянський міськрайонний суд Черкаської області

Прилуцький В. О.

Ухвала від 04.08.2023

Цивільне

Смілянський міськрайонний суд Черкаської області

Прилуцький В. О.

Ухвала від 25.05.2023

Цивільне

Смілянський міськрайонний суд Черкаської області

Прилуцький В. О.

Ухвала від 02.05.2023

Цивільне

Смілянський міськрайонний суд Черкаської області

Прилуцький В. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні