Ухвала
від 22.09.2023 по справі 344/16891/23
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 344/16891/23

Провадження № 1-кс/344/6623/23

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

22 вересня 2023 року місто Івано-Франківськ

Слідчий суддяІвано-Франківськогоміського судуІвано-Франківськоїобласті ОСОБА_1 ,з участюсекретаря ОСОБА_2 ,розглянувши клопотанняслідчого укримінальному провадженні слідчогоСВ Івано-ФранківськогоРУП ГУНПв Івано-Франківськійобласті лейтенантаполіції ОСОБА_3 ,погоджене прокуроромОкружної прокуратуриміста Івано-Франківська ОСОБА_4 ,про тимчасовийдоступ доречей ідокументів врамках кримінальногопровадження №12023091010000643від 25лютого 2023 року за ознаками злочину, передбаченого ч. 2 ст.272 Кримінального кодексу України,-

В С Т А Н О В И Л А:

Слідчий запогодженням зпрокурором звернувсяз клопотаннямпро тимчасовийдоступ доречей ідокументів,в обґрунтуванняякого посилаєтьсяна те,що слідчимвідділом Івано-ФранківськогоРУП ГУНПв Івано-Франківськійобласті проводитьсядосудове розслідуваннякримінального провадження№12023091010000643від 25лютого 2023 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст.272 Кримінального кодексу України.

Під час досудового розслідування встановлено, що 24 лютого 2023 року до ч/ч Івано-Франківського РУП ГУНП в Івано-Франківській області надійшло повідомлення зі служби 102 про те, що 24 лютого 2023 року близько 15 год 30 хв до КНП " ІНФОРМАЦІЯ_1 " поступив ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , не дотримався правил безпеки, в ході виконання робіт з підвищеною небезпекою на об`єкті незавершеного будівництва БК" ІНФОРМАЦІЯ_3 ", що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , внаслідок чого отримав тілесні ушкодження.

Крім цього, під час досудового розслідування в процесуальному статусі потерпілої була допитана мати ОСОБА_5 , яка повідомила, що оригінал документу «Договір цивільно-правового характеру» від 01 лютого 2023 року, укладений між ОСОБА_5 та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 », виконаний не ОСОБА_5 .

Також у процесуальному статусі свідка була допитана сестра ОСОБА_5 , яка повідомила, що оригінал документу «Договір цивільно-правового характеру» від 01 лютого 2023 року, укладений між ОСОБА_5 та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 », виконаний не ОСОБА_5 .

Крім того, у процесуальному статусі свідка був допитаний ОСОБА_6 , який повідомив, що з ОСОБА_5 був проведений вступний інструктаж, який проводить особисто ОСОБА_6 та за який працівники розписуються в журналі реєстрації вступного інструктажу з питань охорони праці.

Згідно акту спеціального розслідування нещасного випадку, гострого професійного захворювання (отруєння), аварії, що стався 24 лютого 2023 року об 11 год 40 хв від 13 квітня 2023 року було встановлено, що 01 лютого 2023 року з ОСОБА_5 було проведено вступний інструктаж з охорони праці.

Відтак, з метою встановлення обставин, що підлягають доказуванню у кримінальному провадженні, зважаючи на повідомлення родичів ОСОБА_5 про підроблення особистого підпису останнього, виникає необхідність в отриманні дозволу на тимчасовий доступ до речей і документів, а саме до журналу реєстрації вступного інструктажу з питань охорони праці ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 », розпочатого 04 січня 2017 року, з метою встановлення факту проведення вступного інструктажу з ОСОБА_5 , а також встановлення факту підроблення особистого підпису ОСОБА_5 .

Іншим способом здобути необхідні відомості ніж отримання тимчасового доступу до документів шляхом їх вилучення, що мають доказове значення у кримінальному провадженні, неможливо.

Отримані документи будуть визнанні в кримінальному провадженні речовим доказом і стануть у подальшому предметом дослідження при проведенні почеркознавчої експертизи.

Слідчий та прокурор до суду не прибули, проте у клопотанні просять розгляд клопотання проводити без їх участі.

Враховуючи вимоги частини другої статті 163 Кримінального процесуального кодексу України, слідчий суддя вважає можливим розглядати клопотання у відсутності осіб, у володінні яких знаходяться документи, тимчасовий дозвіл на доступ до яких просить слідчий за погодженням з прокурором, оскільки це є необхідним з метою запобігання загрози знищення або зміни документів.

На підставі частини четвертої статті 107 Кримінального процесуального кодексу України, у разі неприбуття в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у судовому провадженні, чи в разі, якщо відповідно до положень цього Кодексу судове провадження здійснюється судом за відсутності осіб, фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження в суді не здійснюється.

Дослідивши матеріали, якими обґрунтовують клопотання, слідчий суддя виходить з наступного.

Відповідно до вимог статті 159 Кримінального процесуального кодексу України, тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку). Тимчасовий доступ до електронних інформаційних систем, комп`ютерних систем або їх частин, мобільних терміналів систем зв`язку здійснюється шляхом зняття копії інформації, що міститься в таких електронних інформаційних системах, комп`ютерних системах або їх частинах, мобільних терміналах систем зв`язку, без їх вилучення. Забороняється вилучення (виїмка) матеріальних носіїв інформації, пов`язаних із веденням Центральним депозитарієм цінних паперів та депозитарними установами системи депозитарного обліку цінних паперів, облікової системи часток товариств з обмеженою відповідальністю та товариств з додатковою відповідальністю (далі - облікова система часток) і внесенням змін до них. Тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

Частиною першою статті 160 Кримінального процесуального кодексу України передбачено, що сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком зазначених устатті 161цього Кодексу. Слідчий має право звернутися із зазначеним клопотанням за погодженням з прокурором.

Відповідно до пунктів 4, 8 частини першої статті 162 Кримінального процесуального кодексу України, до охоронюваної законом таємниці, яка міститься в речах і документах, належать конфіденційна інформація,в томучислі така,що міститькомерційну таємницю; персональні дані особи, що знаходяться у її особистому володінні або в базі персональних даних, яка знаходиться у володільця персональних даних.

За змістом частини п`ятої статті 163 Кримінального процесуального кодексу України, слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: 1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; 2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; 3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Згідно частини шостої статті 163 Кримінального процесуального кодексу України, слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбаченихчастиною п`ятоюцієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів. Доступ особи до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, здійснюється в порядку, визначеному законом. Доступ до речей і документів, що містять відомості, які становлять державну таємницю, не може надаватися особі, що не має до неї допуску відповідно до вимог закону.

Стороною кримінального провадження, яка звернулась із даним клопотанням, поза розумним сумнівом, доведено про необхідність отримання дозволу на тимчасовий доступ до документів, які містять охоронювану законом банківську таємницю, так як відомості зазначені у цих документах, мають істотне значення для встановлення обставин вчинення кримінального провадження, а тому слідчий суддя вважає вказаний захід забезпечення доцільним, співмірним та таким, що відповідає завданням кримінального провадження, і приходить до висновку, що клопотання підлягає задоволенню.

Керуючись ст.ст. 131, 132, 159-160, 162-164, 166 Кримінального процесуального кодексу України, слідчий суддя

У Х В А Л И Л А:

Клопотання задовольнити.

Надати слідчому слідчого відділу Івано-Франківського районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Івано-Франківській області ОСОБА_3 дозвіл на тимчасовий доступ до оригіналів документа, а саме: до журналу реєстрації вступного інструктажу з питань охорони праці ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 », розпочатого 04 січня 2017 року, наказу про призначення інженером з охорони праці на підприємстві ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » ОСОБА_6 , наказу директора ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » про створення на підприємстві комісії з питань охорони праці та протоколи засідання комісії № 27 від 18 грудня 2020 року, № 62/1-2021 від 27 січня 2021 року, № 62-2021 від 27 січня 2021 року, № 1 від 05 січня 2023 року, № 2 від 05 січня 2023 року, які перебувають у володінні ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄРДПОУ НОМЕР_1 ), юридична адреса: АДРЕСА_2 .

Роз`яснити положення частини першої статті 166 Кримінального процесуального кодексу України, згідно якої у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала діє 1 (один) місяць з дня постановлення та оскарженню не підлягає.

Оригінал ухвали виготовлено у двох примірниках.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудІвано-Франківський міський суд Івано-Франківської області
Дата ухвалення рішення22.09.2023
Оприлюднено30.04.2024
Номер документу113648881
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —344/16891/23

Ухвала від 22.09.2023

Кримінальне

Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області

Мелещенко Л. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні