Ухвала
від 22.09.2023 по справі 908/2712/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

номер провадження справи 19/72/23

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

22.09.2023 Справа № 908/2712/23

м.Запоріжжя Запорізької області

Господарський суд Запорізької області у складі судді Давиденко І.В., розглянувши матеріали заяви Товариства з обмеженою відповідальністю ТОП-ЕСТЕЙТ про скасування судового наказу у справі № 908/2712/23

від заявника (стягувача): Товариства з обмеженою відповідальністю Місто для людей Запоріжжя (юридична адреса: 69035, м. Запоріжжя, вул. Перемоги, 131-В; поштова адреса: 69063, м. Запоріжжя, вул. Покровська, буд. 24; ідентифікаційний код юридичної особи 41279924)

до боржника: Товариства з обмеженою відповідальністю ТОП-ЕСТЕЙТ (69001, м. Запоріжжя, вул. Незалежної України, буд. 39-А, ідентифікаційний код юридичної особи 43221640)

про стягнення суми

ВСТАНОВИВ:

20.09.2023 до Господарського суду Запорізької області надійшла заява Товариства з обмеженою відповідальністю ТОП -ЕСТЕЙТ про скасування судового наказу по справі № 908/2712/23.

Відповідно до протоколу передачі судової справи раніше визначеному складу суду від 20.09.2023, заяву про скасування судового наказу передано на розгляд судді Давиденко І.В.

Судом встановлено, що до Господарського суду Запорізької області звернулось Товариство з обмеженою відповідальністю Місто для людей Запоріжжя із заявою про видачу судового наказу щодо стягнення з Товариства з обмеженою відповідальністю ТОП-ЕСТЕЙТ заборгованості за Договором № 2200 про надання послуг з управління багатоквартирним будинком від 24.07.2020 у розмірі 28534,80 грн, з яких: основний борг у розмірі 28 447,81 грн, 3% річних у розмірі 9,33 грн, інфляційні збитки у розмірі 77,66 грн та витрати на оплату судового збору в сумі 268,40 грн.

Згідно з протоколом автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 28.08.2023, вказану заяву передано для розгляду судді Давиденко І.В.

04.09.2023 було видано відповідний судовий наказ.

Товариство з обмеженою відповідальністю ТОП-ЕСТЕЙТ свою заяву обґрунтовує тим, що на підтвердження факту надання послуг ТОВ «Місто для людей Запоріжжя» надано лише Договір № 2200 від 24.07.2020. Предметом доказування у справах про стягнення грошових коштів за надані послуги є насамперед факт отримання таких послуг та подальше використання результату, а не лише наявність укладеного договору чи первинних документів. Недостатності самого факту наявності первинних документів для підтвердження факту надання послуг. Отримання послуг повинно бути підтверджене належними, допустимими, достовірними та достатніми доказами, які б свідчили про реальну зміну майнового стану суб`єкта господарювання (використання результату отриманої послуги у господарській діяльності). Однак, порядок встановлення фактичних обставин кожної конкретної справи не є типовим та залежить, насамперед, від позиції сторін спору, а також доводів і заперечень, якими вони обґрунтовують свою позицію. Всі юридично значущі факти, які складають предмет доказування, формуються, виходячи з підстав вимог і заперечень сторін та норм матеріального права. Підстави вимог і заперечення осіб, які беруть участь у справі, конкретизують предмет доказування у справі, який може змінюватися в процесі її розгляду. Процес надання послуг є господарською операцією. У зв`язку з чим, на суб`єктів підприємницької діяльності поширюється обов`язок вести бухгалтерський облік та подавати фінансову звітність до уповноважених осіб, що у свою чергу є фактичним обґрунтуванням надання виконавцем відповідних послуг замовнику. Усі господарські операції, у тому числі і надання послуг, відображаються в бухгалтерському обліку методом їх суцільного і безперервного документування. ТОВ Місто для людей Запоріжжя до заяви не надані рахунки та акти наданих послуг. У ТОВ ТОП-ЕСТЕЙТ відсутні зобов`язання щодо оплати заявлених послуг, оскільки ТОВ «Місто для людей Запоріжжя» фактично не надавав послуги з управління багатоквартирним будинком. Отже, на думку заявника, вищевикладені обставини встановлюють, що між ТОВ ТОП-ЕСТЕЙТ та ТОВ Місто для людей Запоріжжя існують спірні правовідносини, які не можуть бути вирішені без судового розгляду спору по суті.

Статтею 157 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що боржник має право протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення копії судового наказу та доданих до неї документів подати заяву про його скасування до суду, який його видав. Заява про скасування судового наказу може також бути подана органами та особами, яким законом надано право звертатися до суду в інтересах інших осіб.

Заява про скасування судового наказу подається в суд у письмовій формі.

Заява про скасування судового наказу подається в суд у письмовій формі. Заява про скасування судового наказу має містити: 1) найменування суду, до якого подається заява; 2) повне найменування (для юридичних осіб) або ім`я (прізвище, ім`я та по батькові) (для фізичних осіб) заявника і боржника, їх місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України заявника та боржника, реєстраційний номер облікової картки платника податків заявника та боржника (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серію паспорта заявника та боржника для фізичних осіб громадян України; 3) ім`я (прізвище, ім`я та по батькові) представника боржника, якщо заява подається представником, його місце проживання або місцезнаходження; 4) наказ, що оспорюється; 5) зазначення про повну або часткову необґрунтованість вимог стягувача.

Заява підписується боржником або його представником. До заяви про скасування судового наказу додаються: 1) документ, що підтверджує сплату судового збору; 2) документ, що підтверджує повноваження представника боржника, якщо заява подається таким представником; 3) клопотання про поновлення пропущеного строку, якщо заява подається після спливу строку, передбаченого частиною першою цієї статті.

Відповідно до ч.ч. 1, 2 ст. 158 ГПК України, заява про скасування судового наказу не пізніше наступного дня передається судді, визначеному у порядку, встановленому статтею 32 цього Кодексу. Заява боржника про скасування судового наказу, подана після закінчення строку, встановленого частиною першою статті 157 цього Кодексу, повертається, якщо суд за заявою особи, яка її подала, не знайде підстав для поновлення строку для подання цієї заяви.

Згідно ч. 3 ст. 158 ГПК України, у разі відсутності підстав для повернення заяви про скасування судового наказу суддя не пізніше двох днів після її подання постановляє ухвалу про скасування судового наказу, в якій роз`яснює заявнику (стягувачу) його право звернутися до суду із тими самими вимогами в порядку спрощеного позовного провадження. В ухвалі про скасування судового наказу суд за клопотанням боржника вирішує питання про поворот виконання судового наказу в порядку, встановленому статтею 333 цього Кодексу.

Дослідивши матеріали заяви, суд встановив, що підстави для повернення заяви про скасування судового наказу відсутні.

Таким чином, враховуючи вищевикладене, заява Товариства з обмеженою відповідальністю ТОП-ЕСТЕЙТ про скасування судового наказу підлягає задоволенню, а судовий наказу у справі № 908/2712/23 від 04.09.2023 підлягає скасуванню.

Керуючись ст.ст. 157, 158, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд, -

УХВАЛИВ:

1. Заяву Товариства з обмеженою відповідальністю ТОП-ЕСТЕЙТ про скасування судового наказу у справі № 908/2712/23 від 04.09.2023 задовольнити.

2. Скасувати судовий наказ Господарського суду Запорізької області № 908/2712/23 від 04.09.2023.

3. Роз`яснити Товариству з обмеженою відповідальністю Місто для людей Запоріжжя, що відповідно до ч. 3 ст. 158 ГПК України, останній не позбавлений права звернутися до суду із тими самими вимогами в порядку спрощеного позовного провадження.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та оскарженню не підлягає.

Ухвалу підписано 22.09.2023.

Суддя І.В. Давиденко

Дата ухвалення рішення22.09.2023
Оприлюднено25.09.2023
Номер документу113650236
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи наказного провадження

Судовий реєстр по справі —908/2712/23

Ухвала від 22.09.2023

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Давиденко І. В.

Судовий наказ від 04.09.2023

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Давиденко І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні