Ухвала
від 12.03.2010 по справі 10/28-10-657
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКО Ї ОБЛАСТІ



УХВАЛА

"12" березня 2010 р. Справа № 10/28-10-657

за позовом: Заступника прокурора Київського району м. Одеси, в інтересах держави, в особі Бюро естетики місько го середовища та зовнішньої реклами при управлінні архіт ектури та містобудування вик онавчого комітету Одеської м іської ради

до відповідача: Фізично ї особи-підприємця ОСОБА_1

про стягнення 2623,99грн.

Суддя Смелянец ь Г.Є.

за участю представників с торін

від прокуратури: Кащенко В.А. за посвідченням №343 від 17 .11.2008р.

від позивача: Соболевськ ий В.М. за довіреністю від 11.01. 2010р. №01-23-1

від відповідача: не з' явив ся

В С Т А Н О В И В:

15.02.2010р. господарським с удом порушено провадження у справі №10/28-10-657 за позовом Засту пника прокурора Київського р айону м. Одеси, в інтересах дер жави, в особі Бюро естетики мі ського середовища та зовнішн ьої реклами при управлінні а рхітектури та містобудуванн я виконавчого комітету Одесь кої міської ради про стягнен ня з ФОП ОСОБА_1 заборгова ності за проведення демонтаж них робіт щодо об' єктів зов нішньої реклами у розмірі 2623,99 грн., про що тією ж датою винес ено відповідну ухвалу, в якій суд зобов' язав Заступника прокурора Київського прокур ора м. Одеси обґрунтувати пра вові підстави визначення Бюр о естетики міського середови ща та зовнішньої реклами при управлінні архітектури та м істобудування виконавчого к омітету Одеської міської рад и в якості органу, уповноваже ного державою здійснювати ві дповідні функції у спірних в ідносинах, з огляду на п.2 Ріше ння Конституційного Суду Укр аїни від 08.04.1999р. №3-рп/99.

Згідно з абзацом четверт им частини першої статті 2 Г ПК господарський суд порушує справи за позовними заявами прокурорів та їх заступник ів, які звертаються до господ арського суду в інтересах д ержави. Частиною третьою зг аданої статті передбачено, що у позовній заяві прокурор самостійно визначає, в чому полягає порушення інтере сів держави та обґрунтову є необхідність їх захисту, а також вказує орган, уповнов ажений державою здійснювати відповідні функції у спірни х відносинах.

Відповідно до пункт у 2 резолютивної частини Ріше ння Конституційного Суду Укр аїни від 08.04.99 №3-рп/99 під поняттям «орган, уповноважений держа вою здійснювати відповідні ф ункції у спірних відносинах» , зазначеним у ч.2 ст.2 Арбітражн ого процесуального кодексу У країни, потрібно розуміти ор ган державної влади чи орган місцевого самоврядування, я кому законом надано повноваж ення органу виконавчої влади .

При цьому згідно з ч.2 с т.29 ГПК України у разі прийнят тя господарським судом позов ної заяви, поданої прокуроро м в інтересах держави в особі органу, уповноваженого здій снювати функції держави у сп ірних правовідносинах, зазна чений орган набуває статусу позивача.

Отже, в даному випадку , Бюро естетики міського сере довища та зовнішньої реклами при управлінні архітектури та містобудування Виконавчо го комітету Одеської міської ради, яке Заступником прокур ора Київського району м. Одес и визначено в якості органу, у повноваженого здійснювати ф ункції держави у спірних від носинах, набуло статусу пози вача.

Відповідно до ч.1 ст.5 За кону України «Про місцеве са моврядування в Україні»до си стеми місцевого самоврядува ння входять виконавчі органи сільської, селищної, міської ради, а в силу вимог ч.1 ст.11 вказ аного Закону виконавчими орг анами сільських, селищних, мі ських, районних у містах рад є їх виконавчі комітети, відді ли, управління та інші створю вані радами виконавчі органи .

З огляду на вищевикла дені вимоги Закону України « Про місцеве самоврядування в Україні»господарський суд в важає, що Бюро естетики міськ ого середовища та зовнішньої реклами при управлінні архі тектури та містобудування ви конавчого комітету Одеської міської ради не є органом де ржавної влади чи органом міс цевого самоврядування, якому законом надано повноваження органу виконавчої влади, а ві дтак, Заступником прокурора Київського району м. Одеси не правильно визначено позивач а (Бюро естетики міського сер едовища та зовнішньої реклам и при управлінні архітектур и та містобудування виконавч ого комітету Одеської місько ї ради) за вимогами про захист прав інтересів держави. Тим б ільш, що відповідних обґрунт увань правових підстав визна чення Бюро естетики міського середовища та зовнішньої ре клами при управлінні архітек тури та містобудування викон авчого комітету Одеської міс ької ради в якості органу, уп овноваженого державою здійс нювати відповідні функції у спірних відносинах Заступн ик прокурора Київського райо ну м. Одеси до суду не надав.

Згідно з абз.3 п.3 Роз' я снень ВГСУ «Про деякі питанн я участі прокурора у розгляд і справ, підвідомчих господа рським судам» від 22.05.2002р. №04-5/570, як що господарський суд помилк ово порушив справу за позово м прокурора чи його заступни ка, в якій неправильно визнач ено позивача за вимогами про захист інтересів держави, та кий позов підлягає залишенн ю без розгляду відповідно до п.1 ч.1 ст.81 ГПК України.

За таких обставин поз ов Заступника прокурора Київ ського району м. Одеси, в інтер есах держави, в особі Бюро ест етики міського середовища та зовнішньої реклами при упра влінні архітектури та містоб удування виконавчого коміте ту Одеської міської ради про стягнення з ФОП ОСОБА_1 2623,99 грн. у справі №10/28-10-657 залишаєть ся без розгляду господарськи м судом на підставі п.1 ч.1 ст.81 ГП К України.

Керуючись п.1 ч.1 ст.81, ст.8 6 Господарського процесуальн ого кодексу України, суд,

У Х В А Л И В:

Позов Заступника пр окурора Київського району м. Одеси, в інтересах держави, в особі Бюро естетики міського середовища та зовнішньої ре клами при управлінні архітек тури та містобудування викон авчого комітету Одеської міс ької ради про стягнення з Фіз ичної особи-підприємця ОСО БА_1 2623,99 грн. у справі №10/28-10-657 зали шити без розгляду.

Суддя

СудГосподарський суд Одеської області
Дата ухвалення рішення12.03.2010
Оприлюднено29.09.2010
Номер документу11365828
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —10/28-10-657

Ухвала від 12.03.2010

Господарське

Господарський суд Одеської області

Смелянець Г.Є.

Ухвала від 15.02.2010

Господарське

Господарський суд Одеської області

Смелянець Г.Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні