Ухвала
від 22.09.2023 по справі 805/786/17-а
ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Україна

Донецький окружний адміністративний суд

У Х В А Л А

22 вересня 2023 року Справа №805/786/17-а

Донецький окружний адміністративний суд у складі судді Бабіча С.І., розглянувши у порядку письмового провадження заяву Головного управління Пенсійного фонду України в Донецькій області про поновлення пропущеного строку для пред`явлення виконавчого листа до виконання та видачу дубліката виконавчого листа у справі № 805/786/17-а за позовом Управління Пенсійного фонду України в Іллічівському районі м. Маріуполя Донецької області до Публічного акціонерного товариства "Металонік" про стягнення заборгованості по відшкодуванню витрат на виплату та доставку пенсій,

У С Т А Н О В И В :

Постановою Донецького окружного адміністративного суду від 06.03.2017 року у даній справі адміністративний позов Управління Пенсійного фонду України в Іллічівському районі м. Маріуполя Донецької області до ПАТ "Металонік" було задоволено повністю.

На користь Управління Пенсійного фонду України в Іллічівському районі м. Маріуполя Донецької області з ПАТ "Металонік" було присуджено до стягнення суму заборгованості з відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах за списком № 2, за період з 01.10.2016 року по 31.10.2016 року в розмірі 5097,82 грн.

Як видно з відомостей програмного забезпечення "Діловодство спеціалізованого суду", 21.04.2017 року Донецьким окружним адміністративним судом видано виконавчий лист у справі № 805/786/17-а про стягнення з ПАТ "Металонік" на користь Управління Пенсійного фонду України в Іллічівському районі м. Маріуполя Донецької області заборгованості з відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах за списком № 2, за період з 01.10.2016 року по 31.10.2016 року в розмірі 5097,82 грн.

Ухвалою суду від 12.09.2017 року по справі № 805/786/17-а здійснено заміну стягувача у виконавчому провадженні, а саме - Управління Пенсійного фонду України в Іллічівському районі м. Маріуполя Донецької області, на його правонаступника - Лівобережне об`єднане управління Пенсійного фонду України м. Маріуполя Донецької області.

Ухвалою від 22.08.2018 року по справі № 805/786/17-а здійснено заміну стягувача у виконавчому провадженні, а саме - Лівобережного об`єднання управління Пенсійного фонду України м. Маріуполя Донецької області, на правонаступника - Маріупольське об`єднане управління Пенсійного фонду України Донецької області.

Ухвалою суду від 20.12.2021 року по справі № 805/786/17-а здійснено заміну стягувача у виконавчому провадженні - Маріупольського об`єднаного управління Пенсійного фонду України Донецької області, на його правонаступника - Головне управління Пенсійного фонду України в Донецькій області (код ЄДРПОУ 13486010).

Ухвалою суду від 15.08.2023 року по справі № 805/786/17-а відмовлено у задоволенні заяви Головного управління Пенсійного фонду України в Донецькій області про видачу дубліката виконавчого листа у цій справі.

11.09.2023 року від Головного управління Пенсійного фонду України в Донецькій області (далі - заявник, стягувач) до Донецького окружного адміністративного суду надійшла заява про поновлення пропущеного строку для пред`явлення виконавчого листа до виконання та видачу дубліката виконавчого листа у адміністративній справі № 805/786/17-а.

В обґрунтування заяви заявник вказує на те, що Головне управління Пенсійного фонду України в Донецькій області є правонаступником усіх прав та обов`язків реорганізованих управлінь, у тому числі Маріупольського об`єднаного управління Пенсійного фонду України Донецької області, утвореного в результаті попередніх реорганізацій управлінь Пенсійного фонду, зокрема, Управління Пенсійного фонду України в Іллічівському районі м. Маріуполя Донецької області.

Заявник зазначає, що у червні 2021 року виконавчий лист від 21.04.2017 року у справі № 805/786/17-а було пред`явлено до Кальміуського відділу Державної виконавчої служби у місті Маріуполі Маріупольського району Донецької області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Харків) для виконання.

14.06.2021 року державним виконавцем винесено постанову про відкриття виконавчого провадження (ВП № 65788846) з примусового виконання даного виконавчого листа.

21.06.2023 року державним виконавцем винесено постанову про повернення вказаного виконавчого документа стягувачу відповідно до пункту 2 частини 1 статті 37 Закону України "Про виконавче провадження".

Як зазначено у цій постанові та супровідному листі до неї від 23.06.2023 року, паперові матеріали виконавчих проваджень (у тому числі оригінал вказаного виконавчого документа) знаходилися у м. Маріуполі Донецької області, яке на даний час перебуває у тимчасовій окупації, згідно з Переліком територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією. Повернути вказані виконавчі документи неможливо у зв`язку із втратою доступу до паперових носіїв зазначених виконавчих листів.

Отже, внаслідок бойових дій, спричинених військовою агресією Російської Федерації, оригінал виконавчого листа у справі № 805/786/17-а було втрачено, внаслідок чого заявник позбавлений можливості щодо його повторного пред`явлення до виконання.

Згідно з рекомендаціями Ради суддів України від 02.03.2022 року в умовах воєнного стану режим роботи кожного суду визначається окремо. Рекомендовано судам за можливості відкладати розгляд справ (за винятком невідкладних судових розглядів) та знімати їх з розгляду, зважати на те, що велика кількість учасників судових процесів не завжди мають змогу подати заяву про відкладення розгляду справи через залучення до функціонування критичної інфраструктури, вступ до лав Збройних сил України, територіальної оборони, добровольчих воєнних формувань та інших форм протидії збройної агресії проти України, або не можуть прибути в суд у зв`язку з небезпекою для життя.

Крім того, за рекомендаціями Ради суддів України від 02.03.2022 року рекомендовано усіх доступних працівників, по можливості, перевести на дистанційну роботу.

У зв`язку з активізацією проведення бойових дій на території Донецької області та прилеглих областей, виникнення загрози безпеці, здоров`ю і життю людей, наказом голови Донецького окружного адміністративного суду від 26.02.2022 року № 14/І-г запроваджено особливий режим роботи для Донецького окружного адміністративного суду у вигляді дистанційної роботи з 26.02.2022 року до закінчення воєнного стану, і до дня відновлення роботи суду у звичайному режимі.

Режим роботи суду встановлений наступним чином:

- прийом вхідної кореспонденції та процесуальних документів здійснюється судом в підсистемі "Електронний суд" або через офіційну електронну адресу суду;

- розгляд справ у судових засіданнях за участю сторін не здійснюється до усунення обставин, які в умовах воєнної агресії проти України зумовлюють загрозу життю, здоров`ю та безпеці відвідувачів, суддів та працівників апарату суду. Про дати проведення слухань у відкритих судових засіданнях учасники справи повідомлятимуться додатково;

- у визначених законом порядку справи розглядаються за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи (у письмовому провадженні).

Відтак, зважаючи на зміст положень статті 12, частини 5 статті 262 та частини 3 статті 376 КАС України, приймаючи до уваги категорію та складність справи, а також враховуючи рекомендації Ради суддів України від 02.03.2022 року та те, що станом на час постановлення цієї ухвали в Україні продовжує діяти воєнний стан, розгляд поданої заяви про поновлення пропущеного строку для пред`явлення виконавчого листа до виконання та видачу дубліката виконавчого листа вирішено здійснювати у порядку письмового провадження.

Розглянувши подану Головним управлінням Пенсійного фонду України в Донецькій області заяву, суд вважає її такою, що підлягає задоволенню, з наступних підстав.

Частиною 1 статті 12 Закону України "Про виконавче провадження" від 02.06.2016 року № 1404-VIII (далі - Закон № 1404-VIII) закріплено, що виконавчі документи можуть бути пред`явлені до примусового виконання протягом трьох років, крім посвідчень комісій по трудових спорах та виконавчих документів, за якими стягувачем є держава або державний орган, які можуть бути пред`явлені до примусового виконання протягом трьох місяців.

Положеннями частини 6 статті 12 Закону № 1404-VIII передбачено, що стягувач, який пропустив строк пред`явлення виконавчого документа до виконання, має право звернутися із заявою про поновлення такого строку до суду, що розглядав справу як суд першої інстанції.

Відповідно до частини 1 статті 376 КАС України стягувачам, які пропустили строк для пред`явлення виконавчого листа до виконання з причин, які були визнані судом поважними, пропущений строк може бути поновлено.

Суд зазначає, що єдиною та необхідною правовою підставою для поновлення строку пред`явлення виконавчого документа до виконання є наявність поважних причин його пропуску. При цьому, поважність причин є оціночною категорією та повинна визначатися, виходячи з наявності реальних обставин, які фактично унеможливили вчинення відповідної процесуальної дії вчасно, тобто в межах строків, установлених законодавством.

Разом із поданою заявою заявником надано лист від 23.06.2023 року Кальміуського відділу Державної виконавчої служби у місті Маріуполі Маріупольського району Донецької області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Харків), яким Головне управління Пенсійного фонду України в Донецькій області повідомлено про те, що паперові матеріали виконавчих проваджень (у тому числі оригінал виконавчого документа у справі 805/786/17-а) знаходилися у м. Маріуполі Донецької області, яке наразі перебуває у тимчасовій окупації (згідно з Переліком територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією), повернути вказаний виконавчий документ неможливо у зв`язку із втратою доступу до паперових носіїв.

Указом Президента України № 64/2022 від 24.02.2022 року "Про ведення воєнного стану в Україні" (затверджений Законом України № 2102-IX від 24.02.2022 року) у зв`язку з військовою агресією Російської Федерації проти України в Україні введений воєнний стан з 05 години 30 хвилин 24.02.2022 року строком на 30 діб.

Надалі Указами Президента України, затвердженими відповідними Законами України, воєнний стан в Україні неодноразово продовжувався і триває на сьогодні.

Відповідно до Переліку територіальних громад, що розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні), затвердженого наказом Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України від 25.04.2022 року № 75 (з подальшими змінами і доповненнями), Маріупольський район Донецької області, у тому числі Маріупольська міська територіальна громада, були включеними до вказаного Переліку територіальних громад.

Переліком територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією, який був затверджений наказом Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України від 22.12.2022 року № 309, з 05.03.2022 року вся територія Маріупольського району Донецької області віднесена до тимчасово окупованих Російською Федерацією територій України.

Наведене свідчить про те, що виконавчий лист у справі № 805/786/17-а є втраченим, що позбавляє заявника можливості пред`явити його повторно до виконання.

Приймаючи до уваги викладене, суд вважає причини пропуску строку для пред`явлення виконавчого листа до виконання поважними, оскільки дані причини виникли з незалежних від заявника причин, а заяву в частині поновлення пропущеного строку для пред`явлення виконавчого листа до виконання - обґрунтованою і такою, що підлягає задоволенню.

Щодо заяви в частині видачі дубліката виконавчого листа суд зазначає про таке.

Відповідно до частини 1 статті 373 КАС України установлено, що виконання судового рішення здійснюється на підставі виконавчого листа, виданого судом, який розглядав справу як суд першої інстанції.

Згідно з підпунктом 18.4 підпункту 18 пункту 1 розділу 7 "Перехідні положення" КАС України у разі втрати виконавчого документа суд, який розглядав справу як суд першої інстанції, незалежно від того, суд якої інстанції видав виконавчий документ, може видати його дублікат, якщо стягувач або державний виконавець звернувся із заявою про це до закінчення строку, встановленого для пред`явлення виконавчого документа до виконання. Про видачу дубліката виконавчого документа постановляється ухвала у десятиденний строк із дня надходження відповідної заяви. За видачу стягувачу дубліката виконавчого документа справляється судовий збір у розмірі 0,03 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб. Ухвала про видачу чи відмову у видачі дубліката виконавчого документа може бути оскаржена в апеляційному та касаційному порядку.

Отже, основними критеріями для задоволення заяви про видачу дубліката виконавчого листа є: втрата виконавчого документа та звернення до суду із заявою до закінчення строку, встановленого для пред`явлення виконавчого документа до виконання.

Строк пред`явлення вказаного виконавчого листа до виконання був поновлений.

Враховуючи наведене, оскільки строк пред`явлення виконавчого листа до виконання не закінчився, з метою забезпечення права заявника на своєчасне та повне виконання судового рішення у даній справі, яке набрало законної сили, суд дійшов висновку про наявність підстав для видачі дубліката виконавчого листа від 21.04.2017 року в адміністративній справі № 805/786/17-а на стягнення з ПАТ "Металонік" заборгованості з відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах за списком № 2, за період з 01.10.2016 року по 31.10.2016 року в розмірі 5097,82 грн.

Керуючись Законом України "Про виконавче провадження", статтями 243, 248, 256, 294, 295, 297, 373, 376, підпунктом 18.4 підпункту 18 пункту 1 Перехідних положень КАС України, суд

У Х В А Л И В :

Заяву Головного управління Пенсійного фонду України в Донецькій області про поновлення пропущеного строку для пред`явлення виконавчого листа до виконання та про видачу дубліката виконавчого листа у справі № 805/786/17-а - задовольнити.

Поновити Головному управлінню Пенсійного фонду України в Донецькій області пропущений строк для пред`явлення до виконання виконавчого листа від 21.04.2017 року у справі № 805/786/17-а про стягнення з Публічного акціонерного товариства "Металонік" (код згідно з ЄДРПОУ 00292869) суми заборгованості з відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах за списком № 2, за період з 01.10.2016 року по 31.10.2016 року в розмірі 5097,82 грн.

Видати дублікат виконавчого листа від 21.04.2017 року у справі № 805/786/17-а про стягнення з Публічного акціонерного товариства "Металонік" (код відповідно до ЄДРПОУ 00292869) суми заборгованості з відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах за списком № 2, за період з 01.10.2016 року по 31.10.2016 року в розмірі 5097,82 грн.

Ухвала складена і підписана 22 вересня 2023 року в порядку письмового провадження.

Дана ухвала набирає законної сили з моменту її підписання.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку шляхом подання апеляційної скарги до Першого апеляційного адміністративного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Суддя С.І. Бабіч

СудДонецький окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення22.09.2023
Оприлюднено25.09.2023
Номер документу113664717
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —805/786/17-а

Ухвала від 22.09.2023

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Бабіч С.І.

Ухвала від 15.08.2023

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Бабіч С.І.

Ухвала від 20.12.2021

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Бабіч С.І.

Ухвала від 22.08.2018

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Галатіна О.О.

Ухвала від 12.09.2017

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Галатіна О.О.

Постанова від 06.03.2017

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Бабіч С.І.

Ухвала від 20.02.2017

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Бабіч С.І.

Ухвала від 30.01.2017

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Бабіч С.І.

Ухвала від 30.01.2017

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Бабіч С.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні