Рішення
від 22.09.2023 по справі 243/1929/23
СЛОВ'ЯНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

243/1929/23

2/243/1014/2023

З А О Ч Н Е Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

22 вересня 2023 року Слов`янський міськрайонний суд Донецької області у складі:

Головуючого судді Сидоренко І.О.

за участю:

секретаря судового засідання Зубкова В.В.,

розглянувши у судовому засіданні в режимі дистанційного судового провадження цивільну справу за позовною заявою Керівника Краматорської окружної прокуратури в інтересах держави в особі: Головного управління Держгеокадастру у Донецькій області до ОСОБА_1 , третя особа: Приватне сільськогосподарське підприємство Агрофірма «Ірина», про конфіскацію земельної ділянки, -

В С Т А Н О В И В:

Керівник Краматорської окружної прокуратури в інтересах держави в особі: Головного управління Держгеокадастру у Донецькій області звернувся до Слов`янського міськрайонного суду Донецької області із позовною заявою до ОСОБА_1 , третя особа: Приватне сільськогосподарське підприємство Агрофірма «Ірина», про конфіскацію земельної ділянки. Свої вимоги обґрунтував тим, що ОСОБА_1 , є громадянином російської федерації. ОСОБА_1 успадкувала після смерті своєї матері ОСОБА_2 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 , земельну ділянку для ведення товарного сільськогосподарського виробництва. На підставі свідоцтва про право на спадщину за законом, ОСОБА_1 набув право власності на земельну ділянку площею 1,06 га із цільовим призначенням для ведення товарного сільськогосподарського виробництва із кадастровим номером 1424256500:09:000:0039, яка знаходиться на території Черкаської селищної ради Краматорського району Донецької області.

Таким чином, громадянин російської федерації ОСОБА_1 30 липня 2010 року набув право власності на земельну ділянку сільськогосподарського призначення, розташовану на території Черкаської ОТГ Слов`янського (натепер, Краматорського) району Донецької області, та протягом року не виконав покладений на нього у зв`язку з цим обов`язок не відчужив земельну ділянку.

У зв`язку з цим, вищезазначена земельна ділянка сільськогосподарського призначення підлягає конфіскації у громадянина російської федерації ОСОБА_1 на користь держави України.

Тому, просить суд конфіскувати на користь держави земельну ділянку сільськогосподарського призначення громадянини російської федерації ОСОБА_1 , з кадастровим номером 1424256500:09:000:0039 площею 1,06 га із цільовим призначенням для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, розташовану на території Черкаської селищної ради Краматорського району Донецької області, шляхом припинення права власності та визнання права власності за державою в особі Головного управління Держгеокадастру у Донецькій області, а також стягнути з відповідача судовий збір у розмірі 4026,00 гривень.

Прокурор у судовому засіданні заявлені ним вимоги підтримав, просив їх задовольнити у повному обсязі.

У судове засідання представник позивача ГУ Держгеокадастру в Донецькій області не з`явився, проте направив на адресу суду заяву про розгляд справи у його відсутності, в якій також підтримав заявлені позовні вимоги, просив задовольнити їх у повному обсязі.

Відповідач у судове засідання не з`явився, про дату, час та місце розгляду справи повідомлявся належним чином, про причини неявки суду не повідомив, у зв`язку з чим суд вважає за можливе розглянути дану справу в заочному порядку на підставі наявних доказів, що відповідає вимогам ч. 4 ст. 223, ст. 280 ЦПК України

Представник третьої особи ПСП Агрофірма «Ірина» у судове засідання не з`явився, про дату та час розгляду справи повідомлявся належним чином, проте направив на адресу суду клопотання про розгляд справи у його відсутності, в якій також просив ухвалити рішення у справі із урахуванням інтересів третьої особи, як орендаря спірної земельної ділянки.

Суд, розглянувши подані документи та матеріали, всебічно і повно з`ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, об`єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення справи по суті, приходить до висновку, що позовні вимоги Керівника Краматорської окружної прокуратури в інтересах держави в особі: Головного управління Держгеокадастру у Донецькій області до ОСОБА_1 , третя особа: ПСП Агрофірма «Ірина», про конфіскацію земельної ділянки, підлягають задоволенню з наступних підстав.

Так, згідно з Інформацією з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна № 322586224 від 12 лютого 2023 року, ОСОБА_1 , РНОКПП: НОМЕР_1 , паспорт громадянина російської федерації серія та номер: НОМЕР_2 виданий 06 лютого 2002 року, видавник: МВС росії 753-001, країна громадянства: російська федерація, - є власником земельної ділянки, яка знаходиться на території Черкаської селищної ради Краматорського району Донецької області, з кадастровим номером 1424256500:09:000:0039, площею 1,06 га, із цільовим призначенням: для ведення сільськогосподарського виробництва. Право власності на вказану земельну ділянку в ОСОБА_1 виникло на підставі Свідоцтва про право на спадщину, серія та номер: 730, виданого 30 липня 2010 року Другою слов`янською державною нотаріальною конторою.

Отже, судом встановлено, що відповідач є громадянином іноземної держави російської федерації, та набув право власності на земельну ділянку сільськогосподарського призначення в порядку спадкування.

Частинами другою та четвертою статті 81 Земельного кодексу України передбачено, що іноземці та особи без громадянства можуть набувати права власності на земельні ділянки несільськогосподарського призначення в межах населених пунктів, а також на земельні ділянки несільськогосподарського призначення за межами населених пунктів, на яких розташовані об`єкти нерухомого майна, що належать їм на праві приватної власності. Землі сільськогосподарського призначення, прийняті у спадщину іноземцями, а також особами без громадянства, протягом року підлягають відчуженню.

За статтею80Земельного кодексуУкраїни,суб`єктамиправа власностіна землює: громадянита юридичніособи -на земліприватної власності; територіальнігромади,які реалізуютьце правобезпосередньо абочерез органимісцевого самоврядування,-на землікомунальної власності; держава, яка реалізує це право через відповідні органи державної влади, - на землі державної власності.

Статтею 41Конституції Українивизначено,що правоприватної власностінабувається впорядку,визначеному законом. Ніхто неможе бутипротиправно позбавленийправа власності.Право приватноївласності єнепорушним. Примусове відчуження об`єктів права приватної власності може бути застосоване лише як виняток з мотивів суспільної необхідності, на підставі і в порядку, встановлених законом, та за умови попереднього і повного відшкодування їх вартості. Примусове відчуження таких об`єктів з наступним повним відшкодуванням їх вартості допускається лише в умовах воєнного чи надзвичайного стану.

Відповідно дочастин першоюта другоїстатті 38Закону України«Про міжнароднеправо»,право власностіта іншіречові правана нерухомета рухомемайно визначаютьсяправом держави,у якійце майнознаходиться,якщо іншене передбаченозаконом. Належність майна до нерухомих або рухомих речей, а також інша класифікація майна визначаються правом держави, у якій це майно знаходиться.

Крім того, частиною першою статті 39 Закону України «Про міжнародне право» визначено, що Виникнення та припинення права власності та інших речових прав визначається правом держави, у якій відповідне майно перебувало в момент, коли мала місце дія або інша обставина, яка стала підставою для виникнення або припинення права власності та інших речових прав, якщо інше не передбачено законом або міжнародним договором України.

Таким чином, відповідач ОСОБА_1 , будучи громадянином іноземної держави та отримавши у спадщину земельну ділянку сільськогосподарського призначення, повинен був діяти у відповідності до приписів Земельного кодексу України.

Як зазначалось вище, іноземці, які отримали у спадщину землі сільськогосподарського призначення, повинні вжити заходів щодо відчуження такої землі протягом року.

Натомість, як видно з матеріалів справи, відповідач ОСОБА_1 уклав Договір оренди землі.

За умовами зазначеного Договору ОСОБА_1 , та третя особа ПСП Агрофірма «Ірина», уклали договір, за яким відповідач надав, а третя особа прийняла в строкове платне користування земельну ділянку для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, яка знаходиться на території Черкаської селищної ради Краматорського району Донецької області, із кадастровим номером 1424256500:09:000:0039, площею 1,06 га.

Виходячи з наведеного, даючи правову оцінку діям ОСОБА_1 , суд приходить до висновку, що остання не вживав жодних заходів, встановлених для іноземці, якими набуто право власності на землі сільськогосподарського призначення у визначеному законом порядку.

Згідно з ч. 1 ст. 145 ЗК України, якщо до особи переходить право власності на земельну ділянку, яка за цим Кодексом не може набуватися нею у власність, ця ділянка підлягає відчуженню її власником протягом року з моменту переходу такого права.

Відповідно до ч. 2 ст. 145 ЗК України, у разі якщо відповідно до закону власник земельної ділянки зобов`язаний відчужити її протягом певного строку і земельна ділянка не була відчужена ним протягом такого строку, така ділянка підлягає конфіскації за рішенням суду.

З-поміж іншого статтею 41 Конституцією України передбачено, що конфіскація майна може бути застосована виключно за рішенням суду у випадках, обсязі та порядку, встановлених законом.

Пунктом 10 ч. 1 ст. 346 Цивільного кодексу України визначено конфіскацію як одну з підстав припинення права власності.

Згідно із ст. 356 Цивільного кодексу України до особи може бути застосовано позбавлення права власності на майно за рішенням суду як санкція за вчинення правопорушення (конфіскація) у випадках, встановлених законом. Конфісковане майно переходить у власність держави безоплатно, крім випадків, визначених законом. Обсяг та порядок конфіскації майна встановлюються законом.

З урахуванням наведеного, суд вважає, що позовні вимоги обґрунтовані та підлягають задоволенню у повному обсязі.

При цьому суд виходить з вимог ст.ст. 12, 81 ЦПК України, відповідно до яких цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін. Сторони та інші особи, які беруть участь у справі, мають рівні права щодо подання доказів, їх дослідження та доведення перед судом їх переконливості, і кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

Відповідно до ч. 1 ст. 141 ЦПК України, судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Зважаючи на задоволення позовних вимоги в повному обсязі, з відповідача на користь позивача підлягає стягненню судовий збір у розмірі 4026,00 гривень.

Керуючись, статтями 38, 39 Закону України «Про міжнародне право», статтями 80, 81, 145 Земельного кодексу України, статтею 346 Цивільного кодексу України, статтями, 10, 12, 13, 76, 81, 89, 200, 263-265, 354-355 ЦПК України, суд, -

В И Р І Ш И В:

Позовні вимоги Керівника Краматорської окружної прокуратури в інтересах держави в особі: Головного управління Держгеокадастру у Донецькій області до ОСОБА_1 , третя особа: Приватне сільськогосподарське підприємство Агрофірма «Ірина», про конфіскацію земельної ділянки задовольнити.

Припинити право власності громадянина російської федерації ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 (РНОКПП НОМЕР_1 ) на земельну ділянку сільськогосподарського призначення, з кадастровим номером 1424256500:09:000:0039 площею 1,06 га із цільовим призначенням для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, розташовану на території Черкаської селищної ради Краматорського району Донецької області (реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна 994499114242), відомості про яку зареєстровані в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень 04 серпня 2016 року за № 15805248, шляхом конфіскації її на користь держави.

Визнати право власності на земельну ділянку сільськогосподарського призначення, з кадастровим номером 1424256500:09:000:0039 площею 1,06 га із цільовим призначенням для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, розташовану на території Черкаської селищної ради Краматорського району Донецької області (реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна 994499114242), відомості про яку зареєстровані в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень 04 серпня 2016 року за № 15805248, за державою в особі Головного управління Держгеокадастру у Донецькій області (код ЄДРПОУ 39767332, 36039, м. Полтава, вул. Уютна, 23).

Стягнути з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 ,РНОКПП НОМЕР_1 ,який мешкаєза адресою: АДРЕСА_1 , на користь Донецької обласної прокуратури (р/р №UA918201720343180002000016251, Державна казначейська служба України м.Київ, МФО 820172, код ЄДРПОУ 25707002, отримувач Донецька обласна прокуратура), судовий збір в розмірі 4026 (чотири тисячі двадцять шість) гривень 00 копійок.

Повний текст рішення виготовлений 25 вересня 2023 року.

Заочне рішення суду може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача про перегляд заочного рішення, яка може бути подана до суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

На рішення суду, позивачем може бути подано апеляційну скаргу до Дніпровського апеляційного суду через Слов`янський міськрайонний суд Донецької області протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручене у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у частині другій статті 358 цього Кодексу.

Суддя Слов`янського

міськрайонного суду І.О. Сидоренко

Дата ухвалення рішення22.09.2023
Оприлюднено26.09.2023
Номер документу113668204
СудочинствоЦивільне
Сутьконфіскацію земельної ділянки

Судовий реєстр по справі —243/1929/23

Рішення від 22.09.2023

Цивільне

Слов'янський міськрайонний суд Донецької області

Сидоренко І. О.

Рішення від 22.09.2023

Цивільне

Слов'янський міськрайонний суд Донецької області

Сидоренко І. О.

Ухвала від 22.09.2023

Цивільне

Слов'янський міськрайонний суд Донецької області

Сидоренко І. О.

Ухвала від 14.08.2023

Цивільне

Слов'янський міськрайонний суд Донецької області

Сидоренко І. О.

Ухвала від 25.05.2023

Цивільне

Слов'янський міськрайонний суд Донецької області

Сидоренко І. О.

Ухвала від 25.05.2023

Цивільне

Слов'янський міськрайонний суд Донецької області

Сидоренко І. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні