Ухвала
від 20.09.2023 по справі 766/1509/22
ХЕРСОНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №766/1509/22

н/п 1-кс/766/2008/23

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20.09.2023 року слідчий суддя Херсонського міського суду Херсонської області ОСОБА_1 , за участю секретаря ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання слідчого СВ Херсонського РУП ГУНП в Херсонській області ОСОБА_3 , погоджене прокурором Херсонської окружної прокуратури ОСОБА_4 , про відновлення втрачених матеріалів кримінального провадження в умовах воєнного стану, -

встановив:

Слідчий СВ Херсонського РУП ГУНП в Херсонській області ОСОБА_3 звернулася до суду з клопотанням про відновлення втрачених матеріалів кримінального провадження в умовах воєнного стану, в якому просить: відновити матеріали кримінального провадження №42021232010000096 від 04.10.2021 за складом кримінального правопорушення, передбаченого за ч. 2 ст. 191 КК України, втрачених в умовах воєнного стану, а саме витягу Єдиного реєстру досудових розслідувань №42021232010000096 від 04.10.2021 на 1 аркуші.

В обґрунтування клопотання зазначила, що слідчим відділенням Херсонського РУП ГУНП в Херсонській області розслідувалося кримінальне провадження №42021232010000096 від 04.10.2021 за ч. 2 ст. 191 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що посадові особи органів влади та ДУ «Місцеві дороги Херсонщини» ймовірно здійснили розтрату та привласнення бюджетних коштів, передбачених на проведення ремонтних доріг місцевого значення і доріг комунальної власності.

Досудове розслідування проводиться слідчими СВ Херсонського РУП ГУНП в Херсонській області та в ході його проведення встановити особу, яка вчинила вказане кримінальне правопорушення не виявилось за можливе.

Процесуальне керівництво здійснюється прокурорами Херсонської окружної прокуратури.

В порушення вимог Статуту Організації Об`єднаних Націй, Декларацією Генеральної Асамблеї ООН №36/103 від 9 грудня 1981 року про недопустимість інтервенції та втручання у внутрішні справи держав та резолюціями №2131 (XX) від 21 грудня 1965 року, що містить Декларацію про неприпустимість втручання у внутрішні справи держав та про захист їх незалежності та суверенітету; №2625 (XXV) від 24 жовтня 1970 року, що містить Декларацію про принципи міжнародного права, що стосуються дружніх відносин і співробітництва між державами відповідно до Статуту ООН; №2734 (XXV) від 16 грудня 1970 року, що містить Декларацію про зміцнення міжнародної безпеки, та №3314 (XXIX) від 14 грудня 1974 року, 24 лютого 2022 року о 5 годині президентом Російської Федерації надано наказ про повномасштабне вторгнення на територію України.

24.02.2022 збройні формування Російської Федерації, порушуючи встановлений Конституцією України порядок, здійснили збройну агресію, після чого цього ж дня окупували територію м. Херсона, яке постійно перебувало під контролем збройних формувань. В подальшому збройними формуваннями держави-агресора захоплено адміністративні будівлі, у зв`язку з чим матеріали кримінального провадження не були евакуйовані на підконтрольну територію України.

Матеріали кримінального провадження №42021232010000096 від 04.10.2021 до початку повномасштабної агресії РФ перебували в адміністративних приміщеннях відповідного органу, а саме: приміщенні Херсонського РУП ГУНП в Херсонській області, який розташований за адресою: м. Херсон, вул. Маяковського, 10.

В подальшому після деокупації м. Херсона було проведено позачергову інвентаризацію кримінальних проваджень, які знаходились в приміщень Херсонського РУП ГУНП в Херсонській області, однак вказаного кримінального провадження виявлено не було.

Відновлення матеріалів вищезазначеного кримінального провадження необхідне всебічного, повного і неупередженого дослідження обставин кримінального провадження, виявлення як тих обставин, що викривають, так і тих, що виправдовують підозрюваного, а також обставин, що пом`якшують чи обтяжують його покарання, надання їм належної правової оцінки та забезпечення прийняття законних і неупереджених процесуальних рішень.

В судове засідання слідчий не з`явилася, надала заяву про розгляд клопотання про відновлення втрачених матеріалів кримінального провадження без її участі.

Фіксування судового засідання за допомогою технічних засобів у відповідності до ч. 4 ст. 107 КПК України не здійснювалось у зв`язку із неприбуттям в судове засідання осіб, які беруть участь у розгляді вказаного вище клопотання.

Вивчивши матеріали клопотання, слідчий суддя приходить до наступних висновків.

Законом України «Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо удосконалення порядку здійснення кримінального провадження в умовах воєнного стану, надзвичайного стану» від 14.04.2022 року №2201-IX КПК України доповнено статтею 615-1, якою передбачено порядок відновлення втрачених матеріалів кримінального провадження в умовах воєнного стану.

Так, відповідно до ч. 1 ст. 615-1 КПК України, відновленню підлягають втрачені матеріали кримінального провадження, яке не завершилося направленням обвинувального акта, клопотання про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру, клопотання про звільнення особи від кримінальної відповідальності до суду, а також матеріли кримінального провадження, в якому обвинувальний акт, клопотання про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру, клопотання про звільнення особи від кримінальної відповідальності направлено до суду, проте підготовче судове засідання не відбулося; судовий розгляд розпочато, проте рішення суду за результатами його розгляду не ухвалено; судом ухвалено рішення, проте воно не набрало законної сили.

За вимогами ч. 2 ст. 615-1 КПК України матеріали кримінального провадження, не направлені з обвинувальним актом, клопотанням про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру, клопотанням про звільнення особи від кримінальної відповідальності до суду, підлягають відновленню за рішенням слідчого судді у разі надходження клопотання від прокурора або від слідчого чи дізнавача, погодженого з прокурором, або від сторони захисту чи потерпілого, за умови наявності витягу з Єдиного реєстру досудового розслідування, або постанови про початок досудового розслідування, винесеної у порядку, передбаченому статтею 615 цього Кодексу, наявних у цьому кримінальному провадженні відповідних матеріалів фотозйомки, звукозапису, відеозапису та інших носіїв інформації, а також копій документів, засвідчених з використанням засобів кваліфікованого електронного підпису.

У клопотанні зазначаються: 1) обставини втрати матеріалів кримінального провадження; 2) місцезнаходження копій документів кримінального провадження або відомостей щодо них; 3) перелік документів та інших матеріалів, відновлення яких прокурор, слідчий, дізнавач, сторона захисту чи потерпілий вважає необхідним; 4) мета відновлення документів та інших матеріалів; 5) особи, яким повідомлено про підозру (за наявності); 6) особи, які брали участь у кримінальному провадженні, із зазначенням їхнього статусу у такому провадженні; 7) перелік слідчих (розшукових) дій та інших процесуальних дій, проведених у кримінальному провадженні. До клопотання про відновлення втрачених матеріалів кримінального провадження додаються документи або їх копії, у тому числі не посвідчені в установленому порядку, що збереглися у прокурора, слідчого, дізнавача, сторони захисту чи потерпілого, за умови їх засвідчення кваліфікованим електронним підписом (ч. 4 ст. 615-1 КПК України).

В своєму клопотанні слідчий просить про відновлення втрачених матеріалів кримінального провадження в частині витягу Єдиного реєстру досудових розслідувань №42021232010000096 від 04.10.2021.

Разом з тим, відповідно до п. 1 Розділу IV Положення про Єдиний реєстр досудових розслідувань, порядок його формування та ведення, затвердженого Наказом Генерального прокурора 17.08.2023 р. №231 (далі - Положення), відомості з Реєстру надаються в порядку та у випадках, встановлених КПК України, у вигляді витягу за формою, наведеною у додатку 6 до цього Положення.

Пунктом 4 Положення визначено, що реєстратори самостійно формують (отримують) витяг з Реєстру в межах унесеної інформації та посвідчують його своїм підписом.

Враховуючи викладене, слідчий ОСОБА_3 не позбавлена можливості самостійно отримати витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань для приєднання до матеріалів кримінального провадження.

Відповідно абз. 2 ч. 5 ст. 615-1 КПК України, у разі недостатності зібраних матеріалів для точного відновлення матеріалів втраченого кримінального провадження слідчий суддя своєю ухвалою закриває розгляд клопотання про відновлення матеріалів втраченого кримінального провадження і роз`яснює учасникам судового провадження право на повторне звернення з таким клопотанням за наявності необхідних документів.

Враховуючи вищевикладене, слідчий суддя, приходить до висновку, що додані до клопотання матеріали є недостатніми для відновлення, як повністю, так і частково втрачених матеріалів кримінального провадження, крім того, їх втрата не перешкоджає проведенню досудового розслідування у кримінальному провадженні, а тому розгляд клопотання про відновлення матеріалів втраченого кримінального провадження №42021232010000096 від 04.10.2021 за знаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 191 КК України, підлягає закриттю.

Керуючись ст. ст. 369-372, 615-1 КПК України, слідчий суддя,-

постановив:

Розгляд клопотання слідчого СВ Херсонського РУП ГУНП в Херсонській області ОСОБА_3 , погоджене прокурором Херсонської окружної прокуратури ОСОБА_4 , про відновлення втрачених матеріалів кримінального провадження в умовах воєнного стану - закрити.

Роз`яснити учасникам судового провадження право на повторне звернення з таким клопотанням за наявності необхідних документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддяОСОБА_1

Дата ухвалення рішення20.09.2023
Оприлюднено26.09.2023
Номер документу113669899
СудочинствоКримінальне
Сутьвідновлення втрачених матеріалів кримінального провадження в умовах воєнного стану

Судовий реєстр по справі —766/1509/22

Ухвала від 20.09.2023

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Гонтар Д. О.

Ухвала від 01.02.2022

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Гонтар Д. О.

Ухвала від 31.01.2022

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Гонтар Д. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні