Рішення
від 25.09.2023 по справі 166/576/23
РАТНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 166/576/23

Провадження № 2/166/123/23

категорія: 71

Р І Ш Е Н Н Я

іменем України

19 вересня 2023 року смт Ратне

Ратнівський районний суд Волинської області в складі

головуючого судді Фазан О. З.,

за участю секретаря Приймачук О. М.,

представника позивача ОСОБА_1 ,

відповідачки ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні, за правилами загального позовного провадження, справу за позовом виконавчого комітету Ратнівської селищної ради Ковельського району Волинської області в інтересах малолітніх дітей: ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 до ОСОБА_2 , третіх осіб, які не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача : притулок для дітей служби у справах дітей Волинської облдержадміністрації, орган опіки та піклування Смідинської сільської ради Ковельського району Волинської області , комунальна установа "Волинський обласний центр соціально-психологічної реабілітації дітей" про позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів на утримання дітей, передати дітей під опіку органу опіки та піклування Смідинської сільської ради Ковельського району Волинської області,

в с т а н о в и в:

Виконавчий комітет Ратнівської селищної ради в інтересах дітей: ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_4 , ОСОБА_6 звернувся з позовом до відповідачки ОСОБА_2 , третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача притулок для дітей служби у справах дітей Волинської облдержадміністрації про позбавлення батьківських прав відносно неповнолітніх дітей: ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_3 . Крім того, просить стягнути з відповідачки аліменти на утримання кожної дитини у твердій грошовій сумі в розмірі 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку щомісячно, починаючи стягувати від дня подачі позову до суду і до досягнення дітьми повноліття, шляхом перерахування аліментів на особистий рахунок дитини у відділеннні Державного ощадного банку України.

Позовні вимоги обґрунтовує тим, що відповідачка, будучи матір`ю зазначених дітей, ухиляється від виконання своїх батьківських обов`язків щодо виховання дітей та забезпечення здобуття ними повної загальної середньої освіти, залишає їх без нагляду, систематично зловживає спиртними напоями.

Рішенням Ратнівського районного суду від 04.05.2022 по справі № 166/57/22 ОСОБА_2 позбавлено батьківських прав. Однак, Волинський апеляційний суд постановою від 31.10.2022 скасував зазначене рішення, постановивши нове судове рішення про відмову в задоволенні позову виконавчого комітету Ратнівської селищної ради Ковельського району.

З квітня 2021 року по січень 2022 року діти ОСОБА_7 , ОСОБА_4 та ОСОБА_5 перебували в комунальній установі "Волинський обласний центр соціально-психологічної реабілітації дітей". З початку військовох агресії російської федерації проти України, дітей разом з іншими вихованцями притулку було евакуйовано до Республіки Чехія. З відповідачкою проживав малолітній син ОСОБА_6 . В грудні 2022 року троє дітей повернули в сім`ю.

Відповідачка не піклується про здоров`я дітей, їх фізичний, духовний, моральний розвиток, зокрема не забезпечує необхідного харчування, медичного догляду, лікування, не виявляє інтересу до їх внутрішнього світу, не створює умов для отримання дітьми освіти, не дбає про нормальне самоусвідомлення дітей, не створює належні умови для розвитку природних здібностей, не сприяє засвоєнню загальновизнаних норм моралі так як встановлено ч. 1 ст. 12 Закону України "Про охорону дитинства".

Так, умови проживання сім`ї відповідачки незадовільні, постільна білизна брудна, у будинку сморід, пічне опалення, однак відсутнє тверде паливо, меблі перебувають у занедбаному стані, ванна не придатна для користування, відсутня каналізація, міжкімнатні двері з розбитими шибками. З продуктів харчування в помешканні наявні лише крупи, що приносять працівники центру соціального обслуговування. Дітям не придбано канцелярське приладдя (зошити, ручки, олівці, фарби, пластилін та ін.), сезонний шкільний одяг, технічні засоби для дистанційного навчання.

Крім того, відповідачка часто залишає дітей без нагляду, зокрема 20 лютого 2023 року надійшло усне повідомлення старости Жиричівського старостинського округу Ратнівської селищної ради про те, що ОСОБА_2 разом з трьома дітьми поїхали в с. Смідин, залишивши малолітнього сина ОСОБА_7 під наглядом співмешканця, який також схильний до зловживання алкоголю і часто не буває вдома. Фактично ОСОБА_7 на час відсутності співмешканця перебував з батьком останнього, який має конгнітивні розлади, церебральний атеросклероз, частково не здатний до самообслуговування, потребує сторонньої допомог, інколи поводить себе агресивно, не контролює дефекацію і залишати з ним наодинці малолітню дитину не припустимо.

Відповідачка не дбає про здоров`я дітей, не звертається до сімейного лікаря у випадку наявності в неї захворювань. В окремих випадках, враховуючи хворобливий вигляд дітей для огляду сімейним лікарем приймали представники комісії із захисту прав дітей. За результатами огляду дітей було госпіталізовано до педіатричного відділення КНП "Ратнівська ЦРЛ" Ратнівської селищної ради.

З часу повернення діти не беруть участь в навчальному процесі. Зокрема, відповідно до наданої навчальним закладом інформації, діти жодного разу не відвідували онлайн-уроки, домашніх завдань не виконують. Відповідачка не цікавиться навчанням дітей, ігнорує рекомендації керівництва ліцею щодо організації навчального процесу в даних умовах.

За неналежне виконання батьківських обов`язків відносно ОСОБА_2 складено адміністративний протокол за ч. 1 ст. 184 КУпАП, останню визнано винною та притягнуто до адміністративної відповідальності за неналежне виконання батьківських обов`язків. Крім того, відповідачка протягом року притягувалася до адміністративної відповідальності за ст. 176, ч. 1 ст. 178 КУпАП.

Відповідачка систематично зловживає спиртними напоями, у зв`язку з чим зверталася за медичною допомогою до лікаря-нарколога в 2021 році. Однак пройшовши курс від алкоголізму, відповідачка не виконує рекомендації лікарів та продовжує систематично зловживати спиртними напоями, що свідчить про хронічний алкоголізм.

Комісією з питань захисту прав дитини виконавчого комітету Ратнівської селищної ради 16 березня 2023 року рішенням № 3/1 "Про доцільність позбавлення батьківських прав ОСОБА_2 відносно її малолітніх дітей: ОСОБА_3 , ОСОБА_5 , ОСОБА_4 та ОСОБА_6 " було визнано незадовільним стан виконання відповідачкою батьківських обов`язків.

18 березня 2023 року діти були поміщені до протилку для дітей служби у справах дітей Волинської обласної державної адміністрації.

24 березня 2023 року виконавчим комітетом Ратнівської селищної ради було прийнято рішення про доцільність позбавлення батьківських прав ОСОБА_2 відносно її малолітніх дітей.

Просить позов задовольнити, позбавити ОСОБА_2 батьківських прав стосовно її дітей та стягнути з неї аліменти на користь дітей, шляхом перерахування аліментів на особистий рахунок дитини у відділення Державного ощадного банку України, зобов`язавши законного представника дітей відкрити особистий рахунок у відділенні Державного ощадного банку України у місячний строк з дня набрання законної сили рішення суду.

Ухвалою суду від 05.05.2023 відкрито провадження у справі.

Ухвалою суду від 29.06.2023 закрито підготовче провадження та призначено справу до розгляду розгляду. Задоволено клопотання представника позивача про витребування доказів судом та долучення доказів до матеріалів справи, а також заяви про виклик свідків, про доповнення позовних вимог. Витребувано у КП "Волинський обласний центр екстренної медичної допомоги та медицини катастроф" Волинської обласної ради інформацію з приводу виклику екстренної медичної допомоги 22 лютого 2023 року за адресою: АДРЕСА_1 , для надання медичної допомоги ОСОБА_2 . Викликано для допиту свідків ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_14 , ОСОБА_15 . Доповнено прохальну частину позовної заяви пунктом 4 такого змісту: "Передати малолітніх дітей: ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_3 під опіку органу опіки та піклування Смідинської сільської ради Ковельського району Волинської області". Приєднано до матеріалів справи у якості доказів: копії актів обстеження умов проживання від 05.10.2022, від 26.12.2022, від 22.03.2023; копії листа ВПД № 1 (сел. Стара Вижівка) Ковельського РУП ГУНП у Волинській області від 08.06.2023 № 1413/51/3/01-2023; пояснення ОСОБА_16 від 17.03.2023, ОСОБА_17 від 17.03.2023, ОСОБА_18 від 17.03.2023.

У судовому засіданні представник позивача ОСОБА_1 , допитана як свідок, підтримала позов, просила його задовольнити. Додатково показала суду, що відповідачка веде аморальний спосіб життя, зловживає спиртними напоями, не здійснює належний нагляд за дітьми, а тому вилучено її четверо малолітніх дітей та поміщено до Ратнівського ЦРЛ, звідки до притулку для дітей служби у справах дітей Волинської обласної державної адміністрації . На теперішній час діти перебувають у комунальній установі " Волинський обласний центр соціально- психологічної реабілітації дітей". Підтвердила , що за період з 16 березня 2023 року по теперішній час ОСОБА_2 не зверталася із заявою про повернення їй дітей.

Представник третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача - органу опіки та піклування Смідинської сільської ради Ковельського району Волинської області ОСОБА_19 , допитана як свідок, позов підтримала , просить позбавити батьківських прав відповідачку, стягнути аліменти на їх утримання та передати дітей органу опіки та піклування.Показала суду, що будинок у с. Смідин , де зареєстрована ОСОБА_2 із малолітніми дітьми є непридатним для проживання. Враховуючи таку обставину, відповідачки у селі проживає у будинку своєї матері. Вона неналежно доглядає за дітьми , має погану репутацію серед односельчан.

Представник третьої особи,яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача притулок для дітей служби у справах дітей Волинської обласної державної адміністрації у судове засідання не з`явився.

Представник третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача комунальної установи "Волинський обласний центр соціально-психологічної реабілітації дітей" просив розглянути справи без участі їх представника,позов підтримують.

Відповідач ОСОБА_2 позов не визнала, просила не позбавляти її батьківських прав. Вона не відвідувала дітей із-за відсутності коштів на проїзд , проте по мірі можливості відвідує їх, привозить солодощі, які просять. Окрім того, постійно підтримує із ними зв`язок по мобільному телефону.

Свідок ОСОБА_15 показав суду , що він неодноразово приїжджав у с.Прохід по місцю проживання ОСОБА_2 , яка перебувала у стані алкогольного сп`яніння. Одного разу вона була відсутньою , оскільки поїхала в с. Смідин, а діти були із співмешканцем . Батько останнього на теперішній час знаходиться у будинку престарілих, у зв`язку із неналежним доглядом. Ствердив, що сусіди повідомляли , що батько співмешканця відповідачки , діти голодні. З ОСОБА_20 проводили профілактичні заходи - співбесіди. Свідок показав, що як староста не повідомляв органи про неналежний догляд ОСОБА_2 за дітьми , не фіксував перебування її у стані алкогольного сп`яніння.

Свідок ОСОБА_13 показала суду, що сім`я ОСОБА_2 знаходиться на обліку з 2019 року, як така , що опинилася у складних життєвих обставинах. Ствердила, що соціальна служба двічі виявила ОСОБА_2 , коли та знаходилася у стані алкогольного сп`яніння. Комісія 22.02.2023 вилучила дітей . За місцем проживання у будинку сморід, неприємний запах, продуктів не було. ОСОБА_2 прийшла до служби у справах дітей , де їй стало погано , викликали швидку допомогу. Після цього, в ОСОБА_2 вилучили троє дітей, з якими поїхалав до с. Смідин, а старшого ОСОБА_7 залишила на співмешканця. Відповідачка до соціальної служби про повернення їй вилучених дітей не зверталася.

Свідок ОСОБА_14 показала суду , що в ОСОБА_2 у березні 2023 року вилучено дітей та поміщено до Ратнівської ЦРЛ , яких остання відвідувала. Ствердила, що ОСОБА_2 залишає дітей без догляду, не створює для них позитивну психологічну атмосферу, вони не впріорітеті, не охоплює освітніми послугами.

Малолітній ОСОБА_3 , в присутності психолога ОСОБА_21 , пояснив суду , що проти позбавлення мами батьківських прав. Вона доглядає за ним та меншими братиками та сестричкою, хоча інколи зловживають із татом спиртними напоями. Підтвердив, що був випадок, коли мама поїхала до бабусі з іншими дітьми, а його залишила із татом. Ствердив, що вони голодними не бувають. Мама їх відвідувала у Ратнівській ЦРЛ, м.Рожищі, м. Ковелі.

Малолітній ОСОБА_4 ,в присутності психолога ОСОБА_21 ,пояснив суду, що він проти позбавлення мами батьківських прав. Вона доглядає за всіма дітьми, жодного разу не був голодним, один раз у будинку було холодно - тепло одягався . У період, коли мама випиває як свято, готовить їсти тато або самі варять макарони.

Малолітня ОСОБА_4 , в присутності психолога ОСОБА_21 , пояснила суду , що вона не бажає, щоб маму позбавили батьківських прав. Вона готує істи, прибирає, їх відвідує. Мама не залишає дітей без догляду, інколи вживає спиртні напої. Не пам`ятає випадків, коли у будинку не було що їсти.

Психолог притулку для дітей служби у справах дітей Волинської обласної державної адміністрації ОСОБА_21 пояснила, що ОСОБА_2 спілкується із дітьми.

Заслухавши представників позивача, третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача, свідків, думку малолітніх дітей, суд приходить до наступного висновку.

Установлено, що ОСОБА_2 є матір`ю ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , що підтверджено свідоцтвами про народження серії НОМЕР_1 , № НОМЕР_2 , № НОМЕР_3 , № НОМЕР_4 від 23.12.2012 року, 12.11.2013 року, від 08.06.2018 року, 12.10.2018 року (а.с. 8-11). Відомості про батька дітей зазначено відповідно до вимог ч. 1 ст. 135 СК України, що вбачається із Витягів з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про державнгу реєстрацію народження із зазначенням відомостей про батька відповідно до ч.1 ст. 135 СК України № 00039078017 від 30.03.2023 - ОСОБА_3 , № 00039077150 від 30.03.2023 - ОСОБА_4 , № 00039077697 від 30.03.2023 - ОСОБА_5 , № 00039077891 від 30.03.2023 - ОСОБА_6 (а.с. 16-19).

Рішенням Ратнівського районного суду Волинської області від 04.05.2022 позбавлено батьківських прав ОСОБА_2 відносно неповнолітніх дітей: ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_4 . Однак, постановою Волинського апеляційного суду від 31.10.2022 вищевказане рішення скасовано та відмовелно в задоволенні позову виконавчого комітету Ратнівської селищної ради до ОСОБА_2 про позбавлення батьківських прав. Волинський апеляційний суд при ухваленні даної постанови дійшов висновку про відсутність правових підстав для позбавлення ОСОБА_2 батьківських прав з мотивів, наведених у позовній заяві, а також того, що вжиття крайнього заходу впливу на матір дітей у вигляді позбавлення її батьківських прав на час винення рішення є недоцільним (а.с. 20-27).

Таким чином, суд аналізуватиме докази позивача в обгрунтування позовних вимог за період часу з 31.10.2022 по теперішній час.

Отже, після прийняття рішення Волинським апеляційним судом відмовити у позбавленні батьківських прав ОСОБА_2 стосовно її дітей, 26 грудня 2022 року вона звернулася до сектору "Служби у справах дітей" виконавчого комітету Ратнівської селищної ради із заявою, в якій просила погодити повернення її дітей з притулку додому, а також зобов`язалася створювати належні умови для проживання дітей, навчання та розвитку, не вживати алкогольні напої та дбати про дітей (а.с. 34).

З листа КЗ "Центр надання соціальних послуг" Ратнівської селищної ради № 43/01-04 від 03.03.2023 вбачається, що в грудні 2022 року за рішенням апеляційного суду всі діти були повернуті в біологічну родину, однак ситуація в даній сім`ї не покращилася. ОСОБА_2 не реагує на зауваження, відмовляється від співпраці, схильна до обману та зловживання спиртними напоями. Під час останнього обстеження 22 лютого 2023 року було виявлено, що кімнати отоплюють електрообігрівачем, у зв`язку з відключенням газопостачання за несплату, з продуктів харчування були наявні тільки крупи, в кімнатах був відчутний неприємний запах. Тому, рішенням комісії було прийняте рішення про вилучення дітей з сім`ї та поміщено до КНП "Ратнівська центральна районна лікарня" Ратнівської селищної ради (а.с. 31).

Суд вважає, що цей лист КЗ "Центр надання соціальних послуг " носить формальний характер, оскільки не містить конкретних відомостей про підстави для позбавлення батьківських прав ОСОБА_2 : ухилення від виконання своїх батьківських обов`язків щодо виховання дітей та забезпечення здобуття ними повної загальної середньої освіти, залишення їх без нагляду, систематичного зловживає спиртними напоями.

Згідно висновку оцінки потреб сім`ї за період з 23 січня по 03 лютого 2023 від 03.02.2023 року основними ознаками та чинниками, що спричиняють складні складні життєві обставини сім`ї ОСОБА_2 є зловживання спиртними напоями, низький рівень виховного потенціалу, безробіття, малозабезпеченість (а.с. 32-33). Проте, необхідно зазначити , що у цьому висновку відсутні відомості про погодження ОСОБА_2 із оцінкою потреб сім`ї та не наведено конкретні періоди зловживання спиртними напоями.

З довідки-характеристики від 15.03.2023 № 105 Ратнівської селищної ради вбачається, що за останній час проживання на території селищної ради сім`я ОСОБА_2 опинилась в складних життєвих обставинах. Відповідачка зарекомендувала себе як людина, яка схильна до вживання спиртних напоїв. До селищної ради надходили скарги про неналежне виконання батьківських обов`язків ОСОБА_2 (а.с. 29). Слід зазначити, що характеристика не містить конкретних фактів надходження скарг про неналежне виконання батьківських обов`язків відповідачкою за період з 31.10.2022 по 16.03.2023 та вжиття відповідних заходів реагування з боку органу місцевого самоврядування.

Згідно Акту обстеження умов проживання від 24.01.2023 року працівниками Ратнівської селищної ради та поліцейським офіцером громади на підставі постанови КМУ від 24.09.2008 року № 866, ЗУ "Про охорону дитинства", з метою контролю за станом утримання дітей, які опинилися в складних життєвих обставинах, проведено обстеження умов проживання за місцем проживання ОСОБА_2 , в ході якого встановлено, що умови проживання є незадовільними. У ванній кімнаті не працює каналізація, в будинку безлад, брудно, антисанітарія, холодно, відсутні продукти харчування. В кімнатах по підлозі та стінах наявні фекалії, розбитий стілець, перевернуті меблі (а. с. 35). За результатами проведеного обстеження з ОСОБА_2 проведено профілактичну бесіду, що слідує із запису комісії , яка проводила обстеження .

Згідно Акту обстеження умов проживання від 20.02.2023 року працівниками Ратнівської селищної ради, поліцейським офіцером громади та старостою Ратнівської селищної ради на підставі постанови КМУ від 24.09.2008 року № 866, ЗУ "Про охорону дитинства", з метою контролю за станом утримання дітей, які опинилися в складних життєвих обставинах, проведено обстеження умов проживання за місцем проживання ОСОБА_2 , в ході якого встановлено, що умови проживання є задовільними. В будинку тепло, прибрано, двері з вибитим склом завішені рушником. В будинку проживає батько співмешканця, який психічно хворий, неадекватний, буває агресивний, в туалет ходить в хаті. В дітей наявна окрема кімната, в якій знаходяться 2 ліжка, шафа для одягу, стіл, на якому діти виконують уроки. Однак діти не забезпечені речами для навчання, оскільки в них немає книг, зошитів, ручки, спортивного одягу тощо. Також з даного акту встановлено, що відповідачка залишила сина ОСОБА_7 на співмешканця, який зловживає алкогольними напоями, з психічно хворим батьком. Зі слів ОСОБА_7 у 2 семестрі 2023 році він, його брати і сестра не навчалися. Прийнято рішення для вилучення дитини з сім`ї і вирішення питання подальшого їх влаштування. (а. с. 36).

Наявність психічного розладу у батька співмешканця ОСОБА_2 та необхідність стороннього догляду за ним підтверджується медичними висновками про здатність до самообслуговування та потребу в сторонній допомозі від 15.09.2022, 27.02.2023, рішенням про надання соціальних послуг від 13.09.2022 (а. с. 59-61).

З Акту проведння оцінки рівня безпеки дитини ОСОБА_3 від 20.02.2023 вбачається, що ОСОБА_2 посварилася зі своїм співмешканцем та поїхала в с. Смідин разом з дітьми ОСОБА_5 , ОСОБА_4 та ОСОБА_6 , залишивши сина ОСОБА_7 на співмешканця ОСОБА_23 , який здійснює догляд за дитиною. ОСОБА_3 переляканий, має неохайну зачіску, хворобливий вигляд, у зв`язку з чим дитину направлено на обстеження. Дитині не створено належних умов для повноцінного розвитку. Зазначений акт проведено згідно повідомлення старости Жиричівського старостинського округу . За результатами огляду - ОСОБА_7 поміщено до лікувальної установи із коментарем спеціаліста дитина немає належного догляду, не навчається, залишається сама з хворим чоловіком. (а. с. 37-41).

З Актів проведння оцінки рівня безпеки дітей ОСОБА_4 , ОСОБА_4 , ОСОБА_6 від 22.02.2023 вбачається, що під час проведення оцінки рівня безпеки дітей у ОСОБА_2 та її співмещканця ОСОБА_23 були наявні ознаки алкогольного сп`яніння. На тілі матері були наявні синці, в приміщенні селищної ради у неї стався епілептичний напад, що підтверджено відомостями "Волинського обласного центру екстренної медичної допомоги та медицини катастроф"Волинської обласної ради ( а. с.151-158 ). Під час дистанціного навчання діти займалися особистими справами, не були присутні на онлайн-уроках, мали хворобливий вигляд, у зв`язку з чим їх 23 лютого 2023 року було поміщено до педіатричного відділення КНП "Ратнівська ЦРЛ". (а. с. 42-56). За результатами обстеження умов проживання сім`ї ОСОБА_2 згідно до Акту обстеження умов проживання від 22.02.2023 ОСОБА_4 , ОСОБА_4 , ОСОБА_6 тимчасово влаштовано до сім`ї ОСОБА_24 , ОСОБА_25 ( а. с. 67).

Малолітніх ОСОБА_4 , ОСОБА_4 , ОСОБА_6 вилучено 23.02.2023 для влаштування до лікувальної установи з метою обстеження та за потреби лікування.

Згідно Акту обстеження умов проживання від 22.02.2023 року працівниками Ратнівської селищної ради та поліцейським офіцером громади на підставі постанови КМУ від 24.09.2008 року № 866, ЗУ "Про охорону дитинства", з метою контролю за станом утримання дітей, які опинилися в складних життєвих обставинах, проведено обстеження умов проживання за місцем проживання ОСОБА_2 , в ході якого встановлено, що умови проживання є задовільними. Будинок перебуває у занедбаному стані, на стінах в кухні наявні залишки їжі. У дітей відсутня технічна можливість проходити дистанційне навчання. Одягом та взуттям вони забезпечені. ОСОБА_2 перебувала в неадекватному стані, а її співмешканець мав наявні ознаки алкогольного сп`яніння (а. с. 57).

З характеристик Прохідського ліцею Ратнівської селищної ради від 20.02.2023 № 18/02-11, № 19/02-11, № 20/02-11 вбачається, що ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_4 не забезпечені технічними засобами для дистанційного навчання, онлайн-уроків не відвідують, домашніх завдань не виконують. Батьки не приділяють належну увагу вихованню дітей, не сприяють організації навчального процесу для учнів (а. с. 62-64). Зазначена характеристика носить загальний характер і не містить відомостей не сприяння відповідачкою організації навчального процесу дітей за період з 28.12.2022 по 22.02.2023.

Згідно листа начальника відділення поліціїї № 2 (сел. Ратне) Ковельського РУП ГУНП у Волинській області № 2939/51/2/01-2023 від 06.03.2023 ОСОБА_2 притягалася на протязі року до адміністративної відповідальності за ст. 176, ч. 1 ст. 178, ч. 1 ст. 184 КУпАП (а. с. 65). Проте, факт притягнення ОСОБА_2 не доведено постановами про її притягнення до адміністративної відповідальності за ч.1 ст. 184,ст. 176,ч.1 ст. 175 КУпАП і не містить конкретних відомостей, коли саме ОСОБА_2 притягувалась до адміністративної відповідальності.

З письмових пояснень ОСОБА_26 від 07.03.2023 слідує, що ОСОБА_2 схильна до вживання алкогольних напоїв, насилля стосовно свої дітей, а також суїцидних вчинків. Діти ОСОБА_2 не приймають участь у навчальному процесі, не забезпечені канцелярськими приладдями, не виходять на відеозв`язок по навчанню (а. с. 67).Проте письмові пояснення ОСОБА_26 , ОСОБА_27 , ОСОБА_17 , ОСОБА_18 ( а.с. 122-124) суд не бере до уваги, оскільки показання свідків проведено в порушення ст. 93 ЦПК України.

Згідно відповіді на запит Ковельської філії Волинського обласного центру зайнятості № 1209/16.9/23 від 03.03.2023 ОСОБА_2 за послугами до Ратнівського відділу Ковельської філії Волинського обласного центру зайнятості не зверталася та на обліку як безробітна станом на 03.03.2023 року не перебуває (а. с. 68).

Листом КНП "Ратнівська центральна районна лікарня" Ратнівської селищної ради № 247/01.10/2.23 від 03.03.2023 підтверджується, що ОСОБА_2 зверталася за медичною допомогою до лікаря-нарколога в 2021 році. Діагноз: F 10.2. (а. с. 69). Проте, з цих підстав позивач не обгрунтовує позовні вимоги.

Як вбачається з листа Смідинської сільської ради Волинської області № 203/02-07/2-23 від 14.03.2023 робочою групою сільської ради було встановлено факт неналежного виконання ОСОБА_2 батьківських обов`язків, під час розмов з останньою було встановлено, що вона ніякого прибирання у будинку не проводила, не було чистої постільної білизни, чистого одягу, відсутні запаси дров, продуктів харчування, дітей у школу та садочок водити не хотіла і працювати не мала бажання, кілька разів комісія заставала її у нетверезому стані. На ОСОБА_2 часто скаржились сусіди про те, що вона не створює належних умов для виховання та проживання дітей, проводили профілактичні бесіди, на зауваження матір інколи реагувала позитивно, а інколи заперечувала факт неналежного виконання батьківських обов`язків, постійно обіцяла, що буде належно піклуватися про своїх дітей, однак нічого з обіцяного не виконувала й не реагувала на попередження сільської ради, притягувалась до адміністративної відповідальності (а. с. 70).Дану інформацію Смідинської сільської ради суд не бере до уваги, оскільки не конкретизовано період за який надано інформацію про стан виконання ОСОБА_2 батьківських обов`язків.

Згідно довідки-характеристики Смідинської сільської ради Волинської області № 265 від 10.03.2023 ОСОБА_2 перебуває на обліку як сім`я, що опинилася у складних життєвих обставинах, характеризується посередньо, зловживає алкоголем, до батьківських обов`язків відносяться неналежним чином (а. с. 71). Дану характеристику суд не бере до уваги, оскільки не вказано конкретний період часу, за який надано таку характеристику на ОСОБА_2 ..

З Акту обстеження умов проживання від 09.03.2023 року вбачається, що працівниками Смідинської сільської ради на підставі постанови КМУ від 24.09.2008 року № 866, ЗУ "Про охорону дитинства", з метою контролю за станом утримання дітей, які опинилися в складних життєвих обставинах, проведено обстеження умов проживання за місцем проживання матері ОСОБА_2 , до якої відповідачка інколи приїжджає в гості, в ході якого встановлено, що в будинку прибрано, санітарний стан приміщення збережений, є запаси їжі. В даному будинку більш-менш сприятливі умови для проживання дітей, однак ОСОБА_2 не займається вихованням своїх дітей, коли гостює у матері (а. с. 72). Суд не бере до уваги, оскільки не зазначено період, коли ОСОБА_2 не займалася вихованням дітей на території Смідинської сільської ради.

Згідно Акту обстеження умов проживання від 09.03.2023 року в будинку за місцем реєстрації у с. Смідин Ковельського району відповідачки відсутні умови для проживання (а. с. 73). Суд зазначає, що в ході судового розгляду встановлено, до відповідачка разом із дітьми проживає у АДРЕСА_2 у співмешканця ОСОБА_23 .

Рішенням комісії з питань захисту прав дитини виконавчого комітету Ратнівської селищної ради Волинської області № 11/1 від 28.12.2022 стан виконання батьківських обов`язків ОСОБА_2 відносно своїх дітей ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , визнано задовільним та рекомендовано КЗ "Центр надання соціальних послуг " взяти під соціальний супровід сім`ю як таку, що опинилася в складних життєвих обставинах ( а. с. 74).

Рішенням цієї ж комісії № 31 від 16.03.2023 визнано доцільним та таким , що відповідає інтересам її дітей позбавлення батьківських прав ОСОБА_2 .

Лікарем -педіатром ОСОБА_28 КНП " Ратнівської ЦРЛ" передано четверо дітей ОСОБА_2 головному спеціалісту у справах дітей сектору "Служби у справах дітей виконавчого комітету Ратнівської селищної ради на підставі рішення цієї ради комісії з питань захисту прав дитини № 3/1 від 16.03.2023, що слідує з акту про факт передачі дитини від 18.03.2023 ( а. с. 76).

Притулок для дітей служби у справах дітей Волинської обласної державної адміністрації 18.03.2023 прийняв дітейОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , у зв`язку залишенням їх без піклування батьків, що вбачається із акту прийому дитини до притулку від 18.03.2023 ( а. с. 77).

Відповідно до інформації "№ 129 від 20.07.2023 притулку для дітей служби у справах дітей Волинської обласної державної адміністрації малолітніх ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_4 , ОСОБА_6 19.07.2023 переведено до комунальної установи " Волинський обласний центр соціально - психологічної реабілітації дітей" ( а.с. 164).

Згідно до вимог ч. ч.1-5 ст. 150 СК України, батьки зобов`язані виховувати дитину в дусі поваги до прав та свобод інших людей, любові до своєї сім`ї та родини, свого народу, своєї Батьківщини. Батьки зобов`язані піклуватися про здоров`я дитини, її фізичний, духовний та моральний розвиток. Батьки зобов`язані забезпечити здобуття дитиною повної загальної середньої освіти, готувати її до самостійного життя. Батьки зобов`язані поважати дитину. Передача дитини на виховання іншим особам не звільняє батьків від обов`язку батьківського піклування щодо неї.

Відповідно п.2 ч.1ст. 164 СК України, мати, батько можуть бути позбавлені судом батьківських прав, якщо вона, він: ухиляються від виконання своїх обов`язків щодо виховання дитини та/або забезпечення здобуття нею повної загальної середньої освіти.

Пунктом 16 Постанови Пленуму Верховного Суду України «Про практику застосування законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення та поновлення батьківських прав» № 3 від 30 березня 2007 року визначено, що особи можуть бути позбавлені батьківських прав лише щодо дитини, яка не досягла вісімнадцяти років, і тільки з підстав, передбачених ст. 164 СК України. Ухилення батьків від виконання своїх обов`язків має місце, коли вони не піклуються про фізичний і духовний розвиток дитини, її навчання, підготовку до самостійного життя, зокрема: не забезпечують необхідного харчування, медичного догляду, лікування дитини, що негативно впливає на її фізичний розвиток як складову виховання; не спілкуються з дитиною в обсязі, необхідному для її нормального самоусвідомлення; не надають дитині доступу до культурних та інших духовних цінностей; не сприяють засвоєнню нею загальновизнаних норм моралі; не виявляють інтересу до її внутрішнього світу; не створюють умов для отримання нею освіти. Зазначені фактори, як кожен окремо, так і в сукупності, можна розцінювати як ухилення від виховання дитини лише за умови винної поведінки батьків, свідомого нехтування ними своїми обов`язками.

Суд, проаналізувавши вищенаведені докази, показання свідків , думку малолітніх дітей, дійшов висновку , що вони не містять інформації про невиконання відповідачкою батьківських обов`язків по вихованню дітей, оскільки акти , характеристики , інформаціцї на підтвердження цього носять формальний характер без наведення конкретних даних за період з 28.12.2022 по 16.03.2023.

Свідчення допитаних свідків суд оцівнює критично, оскільки вони є працівниками Ратнівської селищної ради, а отже зацікавлені особи.

З висновку про доцільність позбавлення батьківських прав, затвердженого рішенням виконачого комітету Ратнівської селищної ради від 24.03.2023 № 72 слідує, що відповідачку ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , необхідно позбавити батьківських прав відносно малолітніх дітей: ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_3 (а. с. 85-96).

Проте, суд не погоджується з вищезазначеним висновком про позбавлення батьківських прав ОСОБА_2 , оскільки висновок зроблено за період з 2014 року по теперішній час. Так, на думку суду , позивачем не наведено і не долучено доказів для позбавлення батьківських прав. За результатами обстеження умов проживання сім`ї ОСОБА_2 ( а.с. 35) 24.01.2023 проведено профілактичну співбесіду. Разом з тим, уже 20.02.2023 за результатами акту обстеження 20.02.2023 прийнято рішення вилучення малолітнього ОСОБА_3 ( а. с.36).Інших дітей ОСОБА_4 , ОСОБА_4 , ОСОБА_6 (а. с.42-56) вилучено 23.02.2023.На думку суду, позивачем не наведено належних, допустимих, достатніх доказів для вилучення дітей з метою обстеження їх здоров`я, оскільки не наведено відомостей про результати обстеження стану здоров`я дітей , який би свідчив про неналежний догляд.

Проживання дітей в одному будинку із хворим батьком співмешканця , як факт, що загрожував малолітнім дітям не обгрунтовано конкретними відомостями загрози їх життю.

Інформацію Прохідського ліцею Ратнівської селищної ради суд вважає вона не є такою, яка свідчить про обов`язкове позбавлення батьківських прав ОСОБА_2 , оскільки носить узагальнюючий характер без наведення конкретних фактів відвідування сім`ї ОСОБА_2 вчителями ліцею при дистанційному навчанні у воєнний час, коли ОСОБА_2 не може забезпечити троє дітей технічними засобами для навчання онлайн у зв`язку із матеріальним станом.

Інформація комунального закладу "Центр надання соціальних послуг " Ратнівської селищної ради ( а. с. 31) суд вважає носить формальний характер, оскільки не долучено документального підтвердження відвідування 5 разів сім`ї з 28.12.2022 по 20.02.2023 та відсутності інформації про здійснення соціального супроводу сім`ї (особи) у разі здійснення такого супроводу за вказаний період , що передбачено ч. 4 ст. 164 СК України.

Ухилення батьків від виконання своїх обов`язків має місце, коли вони не піклуються про фізичний і духовний розвиток дитини, її навчання, підготовку до самостійного життя, зокрема: не забезпечують необхідного харчування, медичного догляду, лікування дитини, що негативно впливає на її фізичний розвиток як складову виховання; не спілкуються з дитиною в обсязі, необхідному для її нормального самоусвідомлення, не надають дитині доступу до культурних та інших духовних цінностей; не сприяють засвоєнню нею загальновизнаних норм моралі; не виявляють інтересу до її внутрішнього світу; не створюють умов для отримання нею освіти. Зазначені фактори, як кожен окремо, так і в сукупності, можна розцінювати як ухилення від виховання дитини лише за умови винної поведінки батьків, свідомого нехтування своїми обов`язками.

З`ясувавши обставини , на які сторони посилалися як на підставу своїх вимог та заперечень , оцінивши докази в їх сукупності , з урахуванням тієї обставини, що позбавлення батьківських прав ОСОБА_2 вирішується за період часу з 28.12.2023 по 20.02.2023 , суд дійшов висновку про відсутність правових підстав для позбавлення її батьківських прав з мотивів , наведених у позовній заяві та вважає недоцільним вжиття крайнього заходу впливу на матір дітей у вигляді позбавлення її батьківських прав на теперішній час .

Враховуючи, що судом відмовляється у позбавленні ОСОБА_2 батьківських прав стосовно її малолітніх дітей, то відповідно відсутні підстави для стягнення з неї аліментів на їх утримання та передавати їх під опіку органу опіки та піклування Смідиської сільської ради Ковельського району Волинської області.

Таким чином, необхідно відмовити у задоволенні позову повністю.

Згідно з положеннями ч. 6 ст. 141 ЦПК України, якщо сторону, на користь якої ухвалено рішення, звільнено від сплати судових витрат, з другої сторони стягуються судові витрати на користь осіб, які їх понесли, пропорційно до задоволеної чи відхиленої частини вимог, а інша частина компенсується за рахунок держави у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Отже, судові витрати у справі відповідно до ч.6 ст. 141 ЦПК України компенсуються за рахунок держави, оскільки у задоволенні позову відмовляється , а позивач не сплачував судовий збір відповідно до п.14 ч.1 ст. 3 Закону України " Про судовий збір" ,

Керуючись ст. 263-265 ЦПК України, суд,

у х в а л и в:

У задоволенні позову відмовити.

Відмовити у задоволенні позову виконавчого комітету Ратнівської селищної ради Ковельського району Волинської області в інтересах малолітніх дітей: ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 до ОСОБА_2 , третіх осіб, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача : притулок для дітей служби у справах дітей Волинської обласної державної адміністрації, орган опіки та піклування Смідинської сільської ради Ковельського району Волинської області , комунальної установи " Волинський обласний центр соціально- психологічної реабілітації дітей" про позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів на утримання дітей, передати дітей під опіку органу опіки та піклування Смідиської сільської ради Ковельського району Волинської області.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги всіма учасниками справи , якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Апеляційна скарга на рішення суду подається до Волинського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня складення повного рішення.

Дата складення повного рішення - 25.09.2023 .

Суддя О. З. Фазан

Дата ухвалення рішення25.09.2023
Оприлюднено26.09.2023
Номер документу113671930
СудочинствоЦивільне
Сутьпозбавлення батьківських прав та стягнення аліментів на утримання дітей, передати дітей під опіку органу опіки та піклування Смідинської сільської ради Ковельського району Волинської області

Судовий реєстр по справі —166/576/23

Рішення від 14.12.2023

Цивільне

Волинський апеляційний суд

Здрилюк О. І.

Постанова від 27.11.2023

Цивільне

Волинський апеляційний суд

Здрилюк О. І.

Постанова від 27.11.2023

Цивільне

Волинський апеляційний суд

Здрилюк О. І.

Ухвала від 15.11.2023

Цивільне

Волинський апеляційний суд

Здрилюк О. І.

Ухвала від 31.10.2023

Цивільне

Волинський апеляційний суд

Здрилюк О. І.

Рішення від 25.09.2023

Цивільне

Ратнівський районний суд Волинської області

Фазан О. З.

Рішення від 19.09.2023

Цивільне

Ратнівський районний суд Волинської області

Фазан О. З.

Ухвала від 07.09.2023

Цивільне

Ратнівський районний суд Волинської області

Фазан О. З.

Ухвала від 29.06.2023

Цивільне

Ратнівський районний суд Волинської області

Фазан О. З.

Ухвала від 29.06.2023

Цивільне

Ратнівський районний суд Волинської області

Фазан О. З.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні