Ухвала
від 25.09.2023 по справі 758/6699/23
ПОДІЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 758/6699/23

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

25 вересня 2023 року місто Київ

Подільський районний суд міста Києва у складі:

головуючого - судді Ларіонової Н.М.,

при секретарі судового засідання Волошиній А.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі районного суду місті Києві заяву представника позивача КВ «Пуща-Водиця» ДУС про залишення позову без розгляду та матеріали цивільної справи за позовом Комплексу відпочинку Державного управління справами «Пуща-Водиця» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості,-

В С Т А Н О В И В :

В червні 2023 р. позивач КВ «Пуща-Водиця» ДУС звернувся до суду з позовом, в якому просить стягнути з відповідача ОСОБА_1 заборгованість за користуванням приміщенням у сумі 70 558,41 грн.

Провадження у справі відкрито ухвалою від 07.07.2023 р. з призначенням розгляду в порядку спрощеного позовного провадження з викликом сторін в судове засідання на 25.09.2023 р.

Відзив на позовну заяву не надходив.

До початку судового засідання представником позивача - Онофрійчук А.В. подана заява, підписана керівником позивача - Гедзенюком В.В., про залишення вищевказаного позову без розгляду, в якій сторона позивача зазначено про укладення між сторонами 08.09.2023 р. договору про реструктуризацію заборгованості вирішення даного питання без участі представника позивача.

Відповідач в судове засідання не з`явився, про час та місце розгляду справи повідомлений відповідно до вимог закону, про причини неявки суд не повідомив, заяв про відкладення розгляду справи не подавав.

Суд, вивчивши матеріали справи, дійшов таких висновків.

Приписами частини 1 статті 4 ЦПК України визначено, що кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Відповідно до п.5 ч.1 ст.257 ЦПК України суд постановляє ухвалу про залишення позову без розгляду, якщо позивач до початку розгляду справи по суті подав заяву про залишення позову без розгляду.

Як вбачається з матеріалів справи, розгляд справи по суті не розпочинався.

Згідно наданих документів, між позивачем та відповідачем укладено договір від 08.09.2023 р. про реструктуризацію заборгованості за користування приміщенням.

Відповідно до ст. 13 ЦПК України суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках. Учасник справи розпоряджається своїми правами щодо предмета спору на власний розсуд.

Відповідно до ст.12 ч.4 ЦПК України кожна сторона несе ризик настання наслідків, пов`язаних із вчиненням чи не вчиненням нею процесуальних дій.

Подання заяви про залишення позову без розгляду - це форма закінчення справи без ухвалення рішення по суті справи. Зазначена процесуальна дія - це диспозитивне право позивача, передбачене нормами ЦПК України. При цьому суд не перевіряє підстави подання такої заяви.

Отже, саме по собі подання заяви про залишення позову без розгляду не є необґрунтованими діями позивача, оскільки це є його диспозитивним правом, передбаченим нормами ЦПК України, що не містить обмежень у його реалізації. Крім того, звернення до суду з позовом є суб`єктивним правом саме позивача, гарантованим ст. ст. 55, 124 Конституції України, та безумовним доступом до правосуддя незалежно від обґрунтованості позову.

Згідно ст.279 ч.1 розгляд справ в порядку спрощеного позовного провадження здійснюється судом за правилами, встановленими цим Кодексом для розгляду справ в порядку загального позовного провадження, з особливостями, визначеними в цій Главі 10 ЦПК України.

Зогляду на те, що сторона позивача до початку розгляду справи по суті, скориставшись своїм диспозитивним правом, подала заяву про залишення позову без розгляду, чим реалізувала своє право, передбачене пунктом 5 ч.1 ст.257 ЦПК України, суд вважає за необхідне залишити вищевказану позовну заяву без розгляду. А відтак, заява представника правонаступника позивача про залишення позову без розгляду підлягає задоволенню.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.257 ч.1 п.5, 258-260, 261, 279, 353, 354 ЦПК України, -

У Х В А Л И В :

Заяву представника позивача КВ «Пуща-Водиця» ДУС про залишення позову без розгляду - задовольнити.

Позов Комплексу відпочинку Державного управління справами «Пуща-Водиця» до ОСОБА_1 про стягнення - залишити без розгляду.

Ухвалу може бути оскаржено до Київського апеляційного суду з подачею апеляційної скарги безпосередньо до суду апеляційної інстанції протягом п`ятнадцяти днів з дня складання ухвали.

Учасник справи, якому копія ухвали не була вручена в день її складання, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом 15 днів з дня вручення йому копії ухвали.

Ухвала суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги ухвала, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

СуддяН. М. Ларіонова

Дата ухвалення рішення25.09.2023
Оприлюднено26.09.2023
Номер документу113674976
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення заборгованості

Судовий реєстр по справі —758/6699/23

Ухвала від 25.09.2023

Цивільне

Подільський районний суд міста Києва

Ларіонова Н. М.

Ухвала від 07.07.2023

Цивільне

Подільський районний суд міста Києва

Ларіонова Н. М.

Ухвала від 26.06.2023

Цивільне

Подільський районний суд міста Києва

Ларіонова Н. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні