Постанова
від 25.09.2023 по справі 931/757/23
ЛОКАЧИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 931/757/23

Провадження № 3/931/487/23

П О С Т А Н О В А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

25 вересня 2023 року смт. Локачі

Суддя Локачинського районного суду Волинської області Масляна С.В., розглянувши матеріали, які надійшли від Сектору поліцейської діяльності №1 (сел.Локачі)Володимирського районного відділу поліції Головного управління Національної поліції у Волинській області про притягнення до адміністративної відповідальності ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , жителя АДРЕСА_1 , працюючого водієм ТОВ "СПРИНТ ТРАНС", протягом року не притягувався до адміністративної відповідальності за аналогічні правопорушення,

за вчинення адміністративного правопорушення, передбаченого ст. 124 Кодексу України про адміністративні правопорушення,

ВСТАНОВИЛА:

З протоколу про вчинення адміністративного правопорушення серії ДПР18 № 457256 від 31 серпня 2023 року вбачається, що 30.08.2023 року о 22:30 у с. Конюхи по вул. Лесі Українки водій ОСОБА_1 керував автомобілем марки VOLKSWAGEN СRAFTER д.н.з. НОМЕР_1 , при цьому рухаючись заднім ходом не впевнився, що це буде буде безпечно для інших учасників дорожнього руху, допустив наїзд на паркан. В результаті ДТП паркан зазнав пошкоджень та деформації. ОСОБА_1 такими діями порушив вимоги п. 10.9, 2, 3(б) Правил дорожнього руху та вчинив адміністративне правопорушення, передбачене ст. 124 КУпАП

Положеннями ст. 280 КУпАП регламентовано, що орган (посадова особа) при розгляді справи про адміністративне правопорушення зобов`язаний з`ясувати: чи було вчинено адміністративне правопорушення; чи винна дана особа в його вчиненні; чи підлягає вона адміністративній відповідальності; чи є обставини, що пом`якшують і обтяжують відповідальність; чи заподіяно майнову шкоду; а також з`ясувати інші підстави для правильного вирішення справи.

Статтею 124 КУпАП передбачена відповідальність учасників дорожнього руху за порушення правил дорожнього руху, що спричинило пошкодження транспортних засобів, вантажу, автомобільних доріг, вулиць, залізничних переїздів, дорожніх споруд чи іншого майна.

Протокол про адміністративне правопорушення є офіційним документом і до нього висуваються певні вимоги. Виправлення у ньому не допускаються. Обов`язок щодо належного складання протоколу про адміністративне правопорушення та надання доказів на підтвердження викладених в протоколі відомостей, покладається на особу, яка його складає та не може бути перекладено на суд.

Згідно зі ст. 256 КУпАП у протоколі про адміністративне правопорушення зазначається, зокрема, місце, час вчинення і суть адміністративного правопорушення, прізвища, адреси свідків і потерпілих та інші відомості, необхідні для вирішення справи. Протокол підписується особою, яка його склала, і особою, яка притягається до адміністративної відповідальності; при наявності свідків і потерпілих протокол може бути підписано також і цими особами.

Однак, у протоколі про адміністративне правопорушення серії ДПР18 № 457256 від 31 серпня 2023 року, в порушення вимог ст. 256 КУпАП, виявлені такі недоліки, а саме:

- не конкретизовано місце вчинення правопорушення, хоча з рапорту від 31.08.2023 року вбачається, що це вулиця Лесі Українки, 28 в с. Конюхи;

- не зазначено потерпілих від вчинення ДТП та їх адресу, хоча з пояснень, долучених до матеріалів справи, вбачається, що вони є та завдана шкода їх майну;

- не зазначено свідка та його адресу, хоча з пояснень, долучених до матеріалів справи, вбачається, що свідок все бачив та повідомив про подію потерпілого.

Вимогами Інструкції з оформлення працівниками поліції матеріалів про адміністративні правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, зафіксовані не в автоматичному режимі, затвердженою наказом МВС України від 07.11.2015 № 1395, передбачено, що протокол підписується особою, яка його склала, і особою, яка притягається до адміністративної відповідальності. За наявності свідків і потерпілих протокол про адміністративне правопорушення підписується також цими особами.

Проте, протокол про адміністративне правопорушення серії ДПР18 № 457256 від 31 серпня 2023 року не містить підписів свідка та потерпілих, хоча з матеріалів, доданих до протоколу, вбачається, що свідок та потерпілі наявні.

Згідно з положеннями ст. 245 КУпАП України завданнями у справі про адміністративне правопорушення є своєчасне, всебічне, повне і об`єктивне з`ясування обставин справи, вирішення її в точній відповідності з законом.

Постановою Пленуму Верховного Суду України за №14 від 23.12.2005 року "Про практику застосування судами України законодавства у справах про деякі злочини проти безпеки дорожнього руху та експлуатації транспорту, а також про адміністративні правопорушення на транспорті" визнано правильною практику судів, які вмотивованими постановами повертають протоколи про адміністративні правопорушення, складені без дотримання вимог, передбачених ст. 256 КУпАП, відповідному правоохоронному органу для належного оформлення.

Враховуючи те, що суддя позбавлена можливості належним чином всебічно, повно і об`єктивно розглянути справу по суті та винести законне і обґрунтоване рішення, у зв`язку з неналежним оформленням протоколу про адміністративне правопорушення, приходжу до висновку, що протокол про адміністративне правопорушення серії ДПР 18 № 457256 від 31.08.2023 року та додані до нього адмінматеріали необхідно повернути для належного оформлення.

Керуючись ст.ст. 245, 256, 278, 280 КУпАП України, суддя

П О С Т А Н О В И Л А:

Протокол про адміністративне правопорушення серії ДПР 18 № 457256 від 31.08.2023 року та додані до нього адмінматеріали відносно ОСОБА_1 за ст. 124 КУпАП повернути Сектору поліцейської діяльності №1 (сел. Локачі) Володимирського РВП ГУНП у Волинській області для належного оформлення.

Постанова оскарженню не підлягає.

Суддя Локачинського районного суду С.В. Масляна

СудЛокачинський районний суд Волинської області
Дата ухвалення рішення25.09.2023
Оприлюднено26.09.2023
Номер документу113682916
СудочинствоАдмінправопорушення
КатегоріяАдміністративні правопорушення на транспорті, в галузі шляхового господарства і зв’язку Порушення правил дорожнього руху, що спричинило пошкодження транспортних засобів, вантажу, автомобільних доріг, вулиць, залізничних переїздів, дорожніх споруд чи іншого майна

Судовий реєстр по справі —931/757/23

Постанова від 12.12.2023

Адмінправопорушення

Локачинський районний суд Волинської області

Кідиба Т. О.

Постанова від 25.09.2023

Адмінправопорушення

Локачинський районний суд Волинської області

Масляна С. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні