Рішення
від 10.08.2023 по справі 947/14638/23
КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ОДЕСИ

Справа № 947/14638/23

Провадження № 2/947/2630/23

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10.08.2023 року

Київський районний суд м. Одеси в складі :

головуючого - судді Коваленко О.Б.,

за участю секретаря Маценко В.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Одесі цивільну справу за позовною заявою ОСОБА_1 до Верхньорогачицької громади, про визначення додаткового строку для прийняття спадщини,

ВСТАНОВИВ:

Позивачка звернулась до суду із позовом до Верхньорогачицької громади, в якому просить суд визначити ОСОБА_1 додатковий термін для прийняття спадщини після смерті батька ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_2 , строком на 3 місяці з дати набрання рішенням законної сили.

В позовній заяві зазначила, що ІНФОРМАЦІЯ_2 , помер її батько ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у віці 81 року, через хронічну недостатність мозкового кровообігу, що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_1 від 31.01.2022 року.

Родинний зв`язок,як батьката дочки,підтверджується свідоцтвомпро народженнясерії НОМЕР_2 від 10.08.1973року,актовий запис№60,виданий В-Рогачицькимрайонним бюроЗАГС .

27.08.1994 року позивачка уклала шлюб з ОСОБА_4 та змінила прізвище з « ОСОБА_5 » на « ОСОБА_6 », що підтверджується свідоцтвом про укладення шлюбу серії НОМЕР_3 від 27.08.1994 року

З батьком ОСОБА_2 позивачкапроживала заоднією адресою.Після смерті батьказалишилась спадщина:

1)житловий будинок, який знаходиться за адресою:

АДРЕСА_1 )земельна ділянка для ведення товарного сільськогосподарського виробництва площею 7.930 гектарів, яка розташована на території Верхньорогачицької селищної ради.

22.02.2023року позивачка звернулась до четвертої Запорізької державної нотаріальної контори Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції з заявою щодо оформлення спадщини.

22.02.2023року отрималавідмову увчиненні нотаріальнихдій,оскільки був пропущенийстрок прийняттяспадщини таінформацію,що інших,крім мене,спадкоємців не виявлено.

Оскільки в лютому 2022 року російська федерація розпочала війну проти України і роботу нотаріусів, доступ до державних реєстрів було зупинено, через що були складнощі у оформленні спадщини.

З дня початку вторгнення позивачка проживала у Херсонській області смт. Рогачик.

Через повномасштабне вторгнення позивачка повинна була покинути свою домівку (смт. Верхній Рогачик) через постійні обстріли та загрозу життю та здоров`ю, так як на теперішній час територія на якій розташоване: смт. Верхній Рогачик, Херсонської обл., перебуває в окупації. Через війну в Україні, втрату рідних, друзів, усього нажитого майна позивачка занедбала своє здоров`я, постійно знаходилась й знаходиться у сильному стресі, їй діагностовано нервовий зрив, через що не змогла своєчасно звернутись до нотаріуса для подання заяви про прийняття спадщини.

На дату розгляду справи представник позивача надав до суду заяву, в якій позов підтримав, та просить розгляд справи провести за його відсутності, проти ухвалення заочного рішення не заперечує.

Представник відповідача був повідомлений належним чином про час та місце розгляду справи, у судове засідання не з`явився, про причини неявки суду не повідомив.

При викладених обставинах суд вважає за можливе розглянути справу у відсутності відповідача, який повідомлений про розгляд справи належним чином, від якого не надійшло повідомлення про причини неявки, ухваливши заочне рішення у справі, зі згодоюпозивача, що відповідає положенням ст. 280-282 ЦПК України, так як надані матеріали є повними і достатніми для розгляду справи у відсутності відповідача.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_2 помер ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у віці 81 року, через хронічну недостатність мозкового кровообігу, що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_1 від 31.01.2022 року.

Родинний зв`язокпозивачки таїї батькапідтверджується свідоцтвомпро народженнясерії НОМЕР_2 від 10.08.1973року,актовий запис№60,виданий В-Рогачицькимрайонним бюроЗАГС .

Статтею 15 ЦК України передбачено, що кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання. Кожна особа має право на захист свого інтересу, який не суперечить загальним засадам цивільного законодавства.

Відповідно до ч. 1 ст. 16 ЦК України, кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу.

Відповідно до ч.2 ст.1220 ЦК України, часом відкриття спадщини є день смертіособи або день, з якого вона оголошується померлою

Відповідно до ч. 1ст. 1270 ЦК України, для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

Згідно частини третьої статті 1272ЦК України за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Враховуючи, що позивачка через запровадження військового стану, її перебування на довгостроковому лікуванні, не змогла своєчасно звернутися до нотаріальної контори із заявою про прийняття спадщини, суд вважає обґрунтованою вимогу про визначення додаткового строку для прийняття спадщини.

Керуючись ст.ст.2, 5, 10, 13,76-81, 259, 263-265, 268, 280-282, 352, 354 ЦПК України, суд, -

ВИРІШИВ:

Позов ОСОБА_1 до Верхньорогачицької громади, про визначення додаткового строку для прийняття спадщини, - задовольнити.

Визначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , РНОКПП НОМЕР_4 , додатковий термін для прийняття спадщини після смерті батька ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_2 , строком на 3 місяці з дати набрання рішенням законної сили.

Заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом строків, встановлених цим Кодексом, не подані заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду. Строк на подання заяви про перегляд заочного рішення може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин.

Рішення може бути оскаржено до Одеського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня складання повного тексту рішення суду.

Повний текст рішення суду буде складено 20.08.2023 року включно.

Суддя Коваленко О. Б.

Дата ухвалення рішення10.08.2023
Оприлюднено27.09.2023
Номер документу113685144
СудочинствоЦивільне
Сутьвизначення додаткового строку для прийняття спадщини

Судовий реєстр по справі —947/14638/23

Рішення від 10.08.2023

Цивільне

Київський районний суд м. Одеси

Коваленко О. Б.

Рішення від 10.08.2023

Цивільне

Київський районний суд м. Одеси

Коваленко О. Б.

Ухвала від 07.08.2023

Цивільне

Київський районний суд м. Одеси

Коваленко О. Б.

Ухвала від 17.05.2023

Цивільне

Київський районний суд м. Одеси

Коваленко О. Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні