Ухвала
від 11.08.2023 по справі 757/34000/23-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/34000/23-к

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

11 серпня 2023 року слідчий суддя Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , за участю секретаря ОСОБА_2 ,розглянувши увідкритому судовомузасіданні взалі судув м.Києві клопотанняпрокурора другоговідділу другогоуправління процесуальногокерівництва досудовимрозслідуванням тапідтримання публічногообвинувачення Департаментунагляду задодержанням законіворганами Державногобюро розслідуваньОфісу Генеральногопрокурора ОСОБА_3 у кримінальному провадженні №42014100120000009 від 18.04.2014 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 364, ч. 4 ст. 190, ч. 3 ст. 209, ч. 3 ст. 362, ч. 2 ст. 364-1 КК України про арешт майна,

В С Т А Н О В И В:

Прокурор другого відділу другого управління процесуального керівництва досудовим розслідуванням та підтримання публічного обвинувачення Департаменту нагляду за додержанням законів органами Державного бюро розслідувань Офісу Генерального прокурора ОСОБА_3 звернувся до слідчого судді Печерського районного суду м. Києва з клопотанням, про накладення арешту на майно.

В обґрунтування клопотання посилається на те, що Першим відділом Управлінням з досудового розслідування кримінальних правопорушень, вчинених працівниками правоохоронних органів та суддями, Головного слідчого управління Державного бюро розслідувань здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №42014100120000009 від 18.04.2014 за фактом зловживання службовим становищем службовими особами правоохоронних органів та органів державного контролю, у тому числі Державної служби з питань геодезії, картографії та кадастру України, Державного агентства лісових ресурсів України та Державного агентства водних ресурсів України, які протягом тривалого часу забезпечують незаконне використання земель водного і лісового фонду та передачу таких земель у приватну власність громадян, що спричинило тяжкі наслідки для державних інтересів, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 364, ч. 4 ст. 190, ч. 3 ст. 209, ч. 3 ст. 362, ч. 2 ст. 364-1 КК України.

Процесуальне керівництво у вказаному кримінальному провадженні здійснюється прокурорами другого відділу другого управління процесуального керівництва досудовим розслідуванням та підтримання публічного обвинувачення Департаменту нагляду за додержанням законів органами Державного бюро розслідувань Офісу Генерального прокурора.

Під час досудового розслідування встановлено, що відповідно до постанови Ради Міністрів Української РСР № 588 від 30.07.1966 «Про відведення земель під об`єкти Київської-Комсомольської гідроелектростанції» № 588 від 30.07.1966 прийнято рішення про відведення під об`єкти Київської-Комсомольської гідроелектростанції із земель землекористувачів Київської і Чернігівської областей під основні споруди гідровузла 993,8 га, під водоймище Київської-Комсомольської гідроелектростанції 91085,4 га, під захисні споруди на водоймищі 6229,3 га, для створення захисних лісових насаджень на берегах водоймища 9137,7 га.

Одночасно дирекції будівництва Київської-Комсомольської гідроелектростанції доручено побудувати через кар`єр-канал лівобережної захисної дамби міст в районі села Лебедівка Київської області для сполучення з землями, розташованим за кар`єр-каналом.

Технічні характеристики розподільчої дамби відображено у «Технічному паспорті гідротехнічних споруд Київської ГЕС», розробленому ПАТ «Укргідропроект», яке є головним проектувальником «Каскаду Київських ГЕС та ГАЕС» та здійснює технічних нагляд за її експлуатацією.

Так, за даними цього паспорту Київська ГЕС є комплексною гідротехнічною спорудою та складається із споруд ГЕС з водоскидами, відкритого розподільчого пристрою, правобережного та лівобережного стояка, пристанційного майданчика, розподільчої дами, огороджуючої захисної дамби, мостового переходу та інших споруд.

Упродовж 60-их років минулого століття проведено будівництво та у 1966 році введено в експлуатацію Київську ГЕС, у тому числі завершено будівництво лівобережної захисної греблі із дренажним каналом протяжністю понад 40 км на території Лебедівської і Хотянівської сільських рад Вишгородського району Київської області.

З метою укріплення основи земляної греблі державним підприємствам лісового господарства доручено провести засадження її гребня лісовими породами дерев.

Окрім того на виконання вимог Закону України «Про електроенергетику» та Постанови Кабінету Міністрів України № 416 від 31.03.2004 «Про затвердження Порядку встановлення особливого режиму охорони на території забороненої зони та контрольованої зони гідротехнічних споруд» 18.06.2004 міжвідомча комісія по встановленню кордонів забороненої зони та контрольованої зони Каскаду Київських ГЕС та ГАЕС встановила межі заборонених та контрольованих зон вказаних об`єктів.

Зокрема, до контрольованої зони Київської ГЕС серед іншого відноситься:

-лівобережна земляна гребля водосховища, від огорожі забороненої зони лівобережного пристанційного майданчика ГЕС довжиною 40,2 км, та по ширині від урізу води водосховища ГЕС до урізу води дренажного каналу, з обладнаними на ній автомобільним дорогами;

-автомобільна дорога з сторони м. Вишгород, від розгалуження на ГЕАС-ГЕС, що проходить по правобережній греблі, залізобетонній споруді та гребню лівобережної земляної греблі довжиною 40,2 км, та розташована вздовж неї нижня інспекторська дорога до с. Лебедівка.

Кордони забороненої та контрольованої зон Київської ГЕС затверджено наказом Міністерства палива та енергетики України «Про встановлення кордонів заборонених та контрольованих зон гідротехнічних споруд» від 04.04.2005 № 148.

Відповідно до ст. 58 Земельного кодексу України до земель водного фонду належать землі, зайняті:

а) морями, річками, озерами, водосховищами, іншими водними об`єктами, болотами, а також островами, не зайнятими лісами;

б) прибережними захисними смугами вздовж морів, річок та навколо водойм, крім земель, зайнятих лісами;

в) гідротехнічними, іншими водогосподарськими спорудами та каналами, а також землі, виділені під смуги відведення для них;

г) береговими смугами водних шляхів;

ґ) штучно створеними земельними ділянками в межах акваторій морських портів.

Таким чином землі, розміщені на території гребня лівобережної захисної греблі «Каскаду Київських ГЕС і ГАЕС», яка є гідротехнічною спорудою, належать до земель водного фонду. За даними державної статистичної звітності форми 6-зем у користуванні філії «Каскад Київських ГЕС і ГАЕС» під гідротехнічними спорудами перебувало земель загальною площею 17 4737 га.

Згідно із частинами 1 та 2 статті 59 Земельного кодексу України землі водного фонду можуть перебувати у державній, комунальній та приватній власності.

Громадянам та юридичним особам за рішенням органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування можуть безоплатно передаватись у власність замкнені природні водойми (загальною площею до 3 гектарів).

Відповідно до положень частини третьої вказаної статті для догляду за водними об`єктами, гідротехнічними спорудами землі водного фонду за рішенням органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування надаються у постійне користування можуть передаватися державним водогосподарським організаціям

Частиною четвертою цієї статті громадянам та юридичним особам органами виконавчої влади або органами місцевого самоврядування із земель водного фонду можуть передаватися на умовах оренди земельні ділянки прибережних захисних смуг, смуг відведення і берегових смуг водних шляхів, озера, водосховища, інші водойми, болота та острови для сінокосіння, рибогосподарських потреб (у тому числі рибництва (аквакультури), культурно-оздоровчих, рекреаційних, спортивних і туристичних цілей, проведення науково-дослідних робіт, догляду, розміщення та обслуговування об`єктів портової інфраструктури і гідротехнічних споруд тощо, а також штучно створені земельні ділянки для будівництва та експлуатації об`єктів портової інфраструктури та інших об`єктів водного транспорту.

Таким чином, зважаючи на вказані норми Закону, виділення земельних ділянок у власність громадян на території гребня лівобережної захисної греблі «Каскаду Київських ГЕС і ГАЕС» є протиправним, а будь-які дії, спрямовані для досягнення цієї мети, мають незаконний характер.

Незважаючи на це, упродовж 2020-2021 років група осіб за попередньою змовою вирішили впровадити механізм приватизації земельних ділянок на території вказаної гідротехнічної споруди з метою їх подальшого продажу зацікавленим заможним особам.

Так, вказаними особами організовано пошук громадян України, які за винагороду погодилися надати свої паспортні дані для оформлення на них права власності на земельні ділянки. При цьому одночасно з цим номінальні землевласники видавали доручення на вказаних осіб щодо представництва їх інтересів та права підпису від їх імені будь-яких документів, пов`язаних із набуття права власності на земельні ділянки та його реалізації.

Розроблені на підконтрольних землевпорядних організаціях ТОВ «Перша земельна агенція» і ТОВ «Кадастр-Ф» проекти землеустрою щодо відведення земельних ділянок для підставних осіб передані для розгляду та погодження до відділу № 1 Управління у Вишгородському району ГУ Держгеокадастру у Вишгородському районі, працівники якого погодили їх без зауважень, а також надали довідки про те, що земельні ділянки виділяються за рахунок земель сільськогосподарського призначення із земель державної власності.

При цьому у встановленому порядку погодження вилучення земельних ділянок у законного землекористувача вказаних земель, які перебувають у постійному користуванні ПАТ «Укргідроенерго» та його філії «Каскад Київських ГЕС і ГАЕС», не отримано і передача земель у приватну власність громадян здійснена без їх відома.

Зокрема встановлено такі факти протиправного виділення земельних ділянок у приватну власність громадян за рахунок вищевказаних земель державної власності, а також вчинення надалі низки правочинів щодо їх передачі іншим особам, які свідчать про приховування і маскування протиправності першочергового їх виділення громадянам України.

Так, на підставі наказу ГУ Держгеокадастру у Київській області 10-621/15-21-сг від 15.02.2021 року, земельні ділянки із кадастровими номерами:

3221884000:33:010:0002 отримав ОСОБА_4 ;

3221884000:33:016:0912 отримала ОСОБА_5 ;

3221884000:33:016:0913 отримав ОСОБА_6 ;

3221884000:33:016:0914 отримала ОСОБА_7 ;

3221884000:33:016:0915 отримала ОСОБА_8 ;

3221884000:33:016:0916 отримав ОСОБА_9 ;

3221884000:33:016:0918 отримала ОСОБА_10 ;

3221884000:33:016:0919 отримала ОСОБА_11 ;

3221884000:33:016:0920 отримав ОСОБА_12 ;

3221884000:33:016:0921 отримав ОСОБА_13 ;

3221884000:33:016:0922 отримав ОСОБА_14 ;

3221884000:33:016:0923 отримала ОСОБА_15 ;

3221884000:33:016:0924 отримала ОСОБА_16 ;

3221884000:33:016:0925 отримала ОСОБА_17 ;

3221884000:33:016:0926 отримав ОСОБА_18 ;

3221884000:33:016:0927 отримав ОСОБА_19 ;

3221884000:33:016:0928 отримав ОСОБА_20 ;

3221884000:33:016:0929 отримав ОСОБА_21 ;

3221884000:33:016:0930 отримав ОСОБА_22 ;

3221884000:33:016:0931 отримав ОСОБА_23 ;

3221884000:33:016:0932 отримав ОСОБА_24 ;

3221884000:33:016:0933 отримав ОСОБА_25 ;

3221884000:33:016:0934 отримала ОСОБА_26 ;

3221884000:33:022:0925 отримав ОСОБА_27 ;

3221884000:33:022:0926 отримав ОСОБА_28 ;

3221884000:33:022:0927 отримав ОСОБА_29 ;

3221884000:33:022:0928 отримав ОСОБА_30 ;

3221884000:33:022:0929 отримала ОСОБА_31 ;

3221884000:33:022:0930 отримала ОСОБА_32 ;

3221884000:33:022:0931 отримав ОСОБА_33 ;

3221884000:33:022:0932 отримав ОСОБА_34 ;

3221884000:34:004:0153 отримав ОСОБА_35 .

Також, на підставі наказу ГУ Держгеокадастру у Київській області 10-621/15-21-сг від 15.02.2021 року, земельні ділянки із кадастровими номерами:

3221884000:33:022:0925 отримав ОСОБА_27 ;

3221884000:33:022:0928 отримав ОСОБА_30 ;

3221884000:33:022:0929 отримала ОСОБА_31 ;

3221884000:33:022:0931 отримав ОСОБА_33 ;

3221884000:33:022:0932 отримав ОСОБА_34 .

Вищевказані земельні ділянки розташовані на території Лебедівської сільської ради Вишгородського району Київської області (за межами населеного пункту).

В ході досудового розслідування допитано як свідків осіб, яким надавались зазначені земельні ділянки у власність шляхом затвердження відповідних наказів Головного Управління Держгеокадастру у Київській області повідомили, що у зв`язку з скрутним матеріальним становищем були змушені підписати невідомі їм документи. Про те що вони фактично володіли земельними ділянками на території Лебедівської сільської ради Вишгородського району Київської області останнім не було відомо, з клопотаннями до Головного Управління Держгеокадастру у Київській області не звертались, проектну документацію щодо розробки проектів землеустрою не підписували, грошові кошти від продажу земельних ділянок не отримували.

На підставі договорів купівлі-продажу земельних ділянок №№ 311, 313, 315, 317, 319, від 11.03.2021 року, № 3033 від 05.05.2021 року ОСОБА_36 став власником земельних ділянок із кадастровими номерами: 3221884000:33:022:0925, 3221884000:33:022:0928, 3221884000:33:022:0929, 3221884000:33:022:0931, 3221884000:33:022:0932.

В подальшому вищевказані земельні ділянки згідно із актом прийому-передачі майна до статутного капіталу номер НРА 752008 від 29.04.2021 року, актом прийому-передачі майна до статутного капіталу номер НРА 752213 від 14.05.2021 року, передані ОСОБА_37 до статутного капіталу ТОВ «Вотерфронт», ЄДРПОУ 43979468.

Після чого на підставі заяви ТОВ «Вотерфронт», ЄДРПОУ 43979468, в особі директора ОСОБА_38 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , про об`єднання земельних ділянок від 20.05.2021 року об`єднано земельні ділянки із кадастровими номерами: 3221884000:33:022:0925, 3221884000:33:022:0928, 3221884000:33:022:0929, 3221884000:33:022:0931, 3221884000:33:022:0932 та 3221884000:33:022:3013, 3221884000:33:022:3015, 3221884000:33:022:0711, 3221884000:33:022:0711, 3221884000:33:022:0717, 3221884000:33:022:0718, 3221884000:33:022:0719, 3221884000:33:022:0720, 3221884000:33:022:0721, 3221884000:33:022:0737, 3221884000:33:022:0738 в одну земельну ділянку із кадастровими номерами: 3221884000:33:022:6304 (заг. пл. 1.9716га).

25.05.2021 року ТОВ «Вотерфронт», в особі директора ОСОБА_38 , здійснює розподіл земельної ділянки з кадастровим номером 3221884000:33:022:6304 на 9 (дев`ять) земельних ділянок із кадастровими номерами: 3221884000:33:022:6315, 3221884000:33:022:6316, 3221884000:33:022:6317, 3221884000:33:022:6318, 3221884000:33:022:6319, 3221884000:33:022:6320, 3221884000:33:022:6321, 3221884000:33:022:6322, 3221884000:33:022:6323.

30.07. 2021 року ТОВ «Вотерфронт», в особі директора ОСОБА_38 , об`єднує земельні ділянки із кадастровими номерами 3221884000:33:022:0707, 3221884000:33:022:0708, 3221884000:33:022:0785, 3221884000:33:022:0786 3221884000:33:022:0913, 3221884000:33:022:0914 та 3221884000:33:022:6322 в одну земельну ділянку з кадастровим номером 3221884000:33:022:6211 на підставі заяви про об`єднання земельних ділянок.

18.10.2021 року ТОВ «Вотерфронт», в особі директора ОСОБА_39 , здійснює розподіл земельної ділянки із кадастровим номером 3221884000:33:022:6211 (заг. пл. 1.6457 га) на 17 (сімнадцять) земельних ділянок із кадастровими номерами:

3221884000:33:022:6217, 3221884000:33:022:6218, 3221884000:33:022:6228,

3221884000:33:022:6229, 3221884000:33:022:6230, 3221884000:33:022:6231, 3221884000:33:022:6232, 3221884000:33:022:6233, 3221884000:33:022:6234, 3221884000:33:022:6235, 3221884000:33:022:6236, 3221884000:33:022:6237, 3221884000:33:022:6238, 3221884000:33:022:6239, 3221884000:33:022:6240, 3221884000:33:022:6241, 3221884000:33:022:6242.

09.11.2022 року ТОВ «Вотерфронт», в особі представника ОСОБА_40 , іпн: НОМЕР_1 , здійснює продаж земельної ділянки із кадастровим номером 3221884000:33:022:6236 на підставі договору купівлі-продажу земельної ділянки між ТОВ «Вотерфронт» та АТ «Закритий недиверсифікований венчурний корпоративний інвестиційний фонд «Експрес-Капітал», ЄДРПОУ 43450523, в особі голови Наглядового Фонду ОСОБА_41 , який діє від імені ТОВ «Компанія з управління активами «Атлантік Капітал», ЄДРПОУ 38090420, на підставі Договору № 2021/ЕК УА про управління активами корпоративного інвестиційного фонду від 04.10.2021 року.

11.11.2021 року ТОВ «Вотерфронт», ЄДРПОУ 43979468, в особі представника ОСОБА_40 іпн: НОМЕР_1 , здійснює продаж земельної ділянки із кадастровим номером 3221884000:33:022:6233 на підставі договору купівлі-продажу земельної ділянки між ТОВ «Вотерфронт» та ОСОБА_42 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

12.11.2021 року ТОВ «Вотерфронт», ЄДРПОУ 43979468, в особі представника ОСОБА_40 іпн: НОМЕР_1 здійснює продаж земельної ділянки із кадастровим номером 3221884000:33:022:6241 на підставі договору купівлі-продажу земельної ділянки між ТОВ «Вотерфронт» та АТ «Закритий недиверсифікований венчурний корпоративний інвестиційний фонд «Експрес-Капітал», ЄДРПОУ 43450523, в особі голови Наглядового Фонду ОСОБА_41 , який діє від імені ТОВ «Компанія з управління активами «Атлантік Капітал» ЄДРПОУ 38090420 на підставі Договору № 2021/ЕК УА про управління активами корпоративного інвестиційного фонду від 04.10.2021 року.

08.12.2021 року ТОВ «Компанія з управління активами «Атлантік Капітал», ЄДРПОУ 38090420, від імені якого діє АТ «Закритий недиверсифікований венчурний корпоративний інвестиційний фонд «Експрес-Капітал», ЄДРПОУ 43450523, в особі голови Наглядового Фонду ОСОБА_43 , здійснює продаж земельної ділянки із кадастровим номером 3221884000:33:022:6241 на підставі договору купівлі-продажу земельної ділянки між АТ «Закритий недиверсифікований венчурний корпоративний інвестиційний фонд «Експрес-Капітал» та ОСОБА_44 .

18.11.2021 року ТОВ «Вотерфронт», ЄДРПОУ 43979468, в особі представника ОСОБА_40 іпн: НОМЕР_1 , здійснює продаж земельної ділянки із кадастровим номером 3221884000:33:022:6232 на підставі договору купівлі-продажу земельної ділянки між ТОВ «Вотерфронт» та АТ «Закритий недиверсифікований венчурний корпоративний інвестиційний фонд «Експрес-Капітал», ЄДРПОУ 43450523, в особі голови Наглядового Фонду ОСОБА_41 , який діє від імені ТОВ «Компанія з управління активами «Атлантік Капітал», ЄДРПОУ 38090420, на підставі Договору № 2021/ЕК УА про управління активами корпоративного інвестиційного фонду від 04.10.2021 року.

08.12.2021 року ТОВ «Компанія з управління активами «Атлантік Капітал», ЄДРПОУ 38090420, від імені якого діє АТ «Закритий недиверсифікований венчурний корпоративний інвестиційний фонд «Експрес-Капітал», ЄДРПОУ 43450523, в особі голови Наглядового Фонду ОСОБА_43 , здійснює продаж земельної ділянки із кадастровим номером 3221884000:33:022:6232 на підставі договору купівлі-продажу земельної ділянки між АТ «Закритий недиверсифікований венчурний корпоративний інвестиційний фонд «Експрес-Капітал» та ОСОБА_45 , ІНФОРМАЦІЯ_3 .

10.02.2022 року ТОВ «Вотерфронт», ЄДРПОУ 43979468, в особі представника ОСОБА_40 іпн: НОМЕР_1 , здійснює продаж земельної ділянки із кадастровим номером 3221884000:33:022:6235 на підставі договору купівлі-продажу земельної ділянки між ТОВ «Вотерфронт» та АТ «Закритий недиверсифікований венчурний корпоративний інвестиційний фонд «Експрес-Капітал», ЄДРПОУ 43450523, в особі голови Наглядового Фонду ОСОБА_41 , який діє від імені ТОВ «Компанія з управління активами «Атлантік Капітал» ЄДРПОУ 38090420 на підставі Договору № 2021/ЕК УА про управління активами корпоративного інвестиційного фонду від 04.10.2021 року.

04.07.2023 року ТОВ «Компанія з управління активами «Атлантік Капітал», ЄДРПОУ 38090420, від імені якого діє АТ «Закритий недиверсифікований венчурний корпоративний інвестиційний фонд «Експрес-Капітал», ЄДРПОУ 43450523, в особі голови Наглядового Фонду ОСОБА_43 , здійснює продаж земельної ділянки із кадастровим номером 3221884000:33:022:6235 на підставі договору купівлі-продажу земельної ділянки між АТ «Закритий недиверсифікований венчурний корпоративний інвестиційний фонд «Експрес-Капітал» та ОСОБА_46 , ІНФОРМАЦІЯ_4 .

04.10.2022 року ТОВ «Вотерфронт», ЄДРПОУ 43979468, в особі представника ОСОБА_40 іпн: НОМЕР_1 , здійснює продаж земельної ділянки із кадастровим номером 3221884000:33:022:6238 на підставі договору купівлі-продажу земельної ділянки між ТОВ «Вотерфронт» та ОСОБА_47 , ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Таким чином на теперішній час після вчинення всіх вищеописаних операцій та правочинів фактичними власниками земель, які у протиправний спосіб вибули із земель державної власності, стали такі особи:

-земельних ділянок із кадастровими номерами 3221884000:33:022:6217, площею 0.0775 га, 3221884000:33:022:6218, площею 0.1642 га, 3221884000:33:022:6228, площею 0,0579 га, 3221884000:33:022:6229, площею 0,05 га, 3221884000:33:022:6230, площею 0,0504 га, 3221884000:33:022:6231, площею 0,2897 га, 3221884000:33:022:6234, площею 0,0677 га, 3221884000:33:022:6237, площею 0,078 га, 3221884000:33:022:6239, площею 0,0984 га, 3221884000:33:022:6240, площею 0,0679 га, 3221884000:33:022:6242, площею 0,0551 га, Товариство з обмеженою відповідальністю «Вотерфронт» (код ЄДРПОУ 43979468);

-земельної ділянки з кадастровим номером 3221884000:33:022:6232, площею 0,0973 га, ОСОБА_48 , ідентифікаційний номер НОМЕР_2 ,

-земельної ділянки з кадастровим номером 3221884000:33:022:6233, площею 0,0675 га, ОСОБА_49 , ідентифікаційний номер НОМЕР_3 ,

-земельної ділянки з кадастровим номером 3221884000:33:022:6235, площею 0,1506 га, ОСОБА_50 , ідентифікаційний номер НОМЕР_4 ,

-земельної ділянки з кадастровим номером 3221884000:33:022:6236, площею 0,1021 га, Акціонерне товариство «Закритий недиверсифікований венчурний корпоративний інвестиційний фон «Експрес-капітал» (код ЄДРПОУ 43450523),

-земельної ділянки з кадастровим номером 3221884000:33:022:6238, площею 0,0985 га, ОСОБА_51 , ідентифікаційний номер НОМЕР_5 ,

-земельної ділянки з кадастровим номером 3221884000:33:022:6241, площею 0,0727 га, ОСОБА_52 , ідентифікаційний номер НОМЕР_6 .

Постановою слідчого від 31.07.2023 вищевказані земельні ділянки визнані речовими доказами у кримінальному провадженні, оскільки вони є об`єктами кримінально протиправних дій.

Окрім того, на підставі договорів купівлі-продажу земельних ділянок №№ 311, 313, 315, 317, 319, від 11.03.2021 року, № 3033 від 05.05.2021 року ОСОБА_36 , став власником земельних ділянок із кадастровими номерами: 3221884000:33:022:0925, 3221884000:33:022:0928, 3221884000:33:022:0929, 3221884000:33:022:0931, 3221884000:33:022:0932.

В подальшому вищевказані земельні ділянки земельні ділянки згідно із актом прийому-передачі майна до статутного капіталу номер НРА 752008 від 29.04.2021 року, актом прийому-передачі майна до статутного капіталу номер НРА 752213 від 14.05.2021 року, передані ОСОБА_37 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , до статутного капіталу ТОВ «Вотерфронт», ЄДРПОУ 43979468.

Після чого на підставі заяви ТОВ «Вотерфронт», ЄДРПОУ 43979468, в особі директора ОСОБА_38 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , про об`єднання земельних ділянок від 20.05.2021 року - об`єднано земельні ділянки із кадастровими номерами: 3221884000:33:022:0925, 3221884000:33:022:0928, 3221884000:33:022:0929, 3221884000:33:022:0931, 3221884000:33:022:0932 та 3221884000:33:022:3013, 3221884000:33:022:3015, 3221884000:33:022:0711, 3221884000:33:022:0711, 3221884000:33:022:0717, 3221884000:33:022:0718, 3221884000:33:022:0719, 3221884000:33:022:0720, 3221884000:33:022:0721, 3221884000:33:022:0737, 3221884000:33:022:0738 в одну земельну ділянку із кадастровими номерами: 3221884000:33:22:6304 (заг. пл. 1.9716га).

25.05.2021 року ТОВ «Вотерфронт», ЄДРПОУ 43979468, в особі директора ОСОБА_38 , здійснює розподіл земельної ділянки з кадастровим номером 3221884000:33:022:6304 на 9 (дев`ять) земельних ділянок із кадастровими номерами: 3221884000:33:022:6315, 3221884000:33:022:6316, 3221884000:33:022:6317, 3221884000:33:022:6318, 3221884000:33:022:6319, 3221884000:33:022:6320, 3221884000:33:022:6321, 3221884000:33:022:6322, 3221884000:33:022:6323.

23.07.2021 року ТОВ «Вотерфронт», ЄДРПОУ 43979468, в особі директора ОСОБА_38 , здійснює продаж двох земельних ділянок з кадастровими номерами: 3221884000:33:022:6317, 3221884000:33:022:6318 на підставі договорів купівлі-продажу земельної ділянки між ТОВ «Вотерфронт» та ОСОБА_53 , ІНФОРМАЦІЯ_6 .

Після чого на підставі заяви ОСОБА_54 про об`єднання земельних ділянок об`єднуються земельні ділянки із кадастровими номерами 3221884000:33:022:6317, 3221884000:33:022:6318 та 3221884000:33:016:0714 в одну земельну ділянку із кадастровим номером 3221884000:33:022:6245.

12.08.2021 року ОСОБА_55 здійснює продаж земельної ділянки із кадастровим номером 3221884000:33:022:6245 на підставі договору купівлі-продажу між ОСОБА_53 та ТОВ «Вотерфронт», ЄДРПОУ 43979468, в особі представника ОСОБА_56 , ІНФОРМАЦІЯ_7 .

22.09.2021 року ТОВ «Вотерфронт», ЄДРПОУ 43979468, в особі директора ОСОБА_38 , здійснює продаж земельної ділянки із кадастровим номером 3221884000:33:022:6245 на підставі договору купівлі-продажу між ТОВ «Вотерфронт» та ОСОБА_57 ІНФОРМАЦІЯ_8 .

Таким чином на теперішній час після вчинення всіх вищеописаних операцій та правочинів фактичними власником земель, які у протиправний спосіб вибули із земель державної власності, а саме земельної ділянки з кадастровим номером 3221884000:33:022:6245, площею 0,0292 га, став ОСОБА_58 , ідентифікаційний номер НОМЕР_7 .

Постановою слідчого від 31.07.2023 вищевказана земельна ділянка визнана речовим доказом у кримінальному провадженні, оскільки вона є об`єктом кримінально протиправних дій.

Прокурор ОСОБА_3 в судове засідання не з`явився, від прокурора групи прокурорів ОСОБА_59 надійшла заява про розгляд клопотання без його участі. Клопотання підтримав в повному обсязі та просив його задовольнити з підстав наведених судом вище.

Що стосується виклику в судове засідання власника майна, то суд вважає можливим застосувати положення ч. 2 ст. 172 КПК України, згідно яких клопотання про арешт майна, яке не було тимчасово вилучене, може розглядатися без повідомлення підозрюваного, іншого власника майна, якщо це є необхідним з метою забезпечення арешту майна.

Слідчий суддя, вивчивши клопотання, приходить до наступного висновку.

Судовим розглядомвстановлено,що Першим відділом Управлінням з досудового розслідування кримінальних правопорушень, вчинених працівниками правоохоронних органів та суддями, Головного слідчого управління Державного бюро розслідувань здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №42014100120000009 від 18.04.2014 за фактом зловживання службовим становищем службовими особами правоохоронних органів та органів державного контролю, у тому числі Державної служби з питань геодезії, картографії та кадастру України, Державного агентства лісових ресурсів України та Державного агентства водних ресурсів України, які протягом тривалого часу забезпечують незаконне використання земель водного і лісового фонду та передачу таких земель у приватну власність громадян, що спричинило тяжкі наслідки для державних інтересів, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 364, ч. 4 ст. 190, ч. 3 ст. 209, ч. 3 ст. 362, ч. 2 ст. 364-1 КК України.

Процесуальне керівництво у вказаному кримінальному провадженні здійснюється прокурорами другого відділу другого управління процесуального керівництва досудовим розслідуванням та підтримання публічного обвинувачення Департаменту нагляду за додержанням законів органами Державного бюро розслідувань Офісу Генерального прокурора.

Постановою старшого слідчого в ОВС першого відділу Управління з досудового розслідування кримінальних правопорушень, вчинених працівниками правоохоронних органів та суддями, Головного слідчого управління Державного бюро розслідувань ОСОБА_60 від 31.07.2022 вказане в клопотанні майно визнане речовим доказом у даному кримінальному провадженні

У відповідності до положень ч.2 ст. 170 КПК України, арешт майна допускається з метою збереження речових доказів.

Приймаючи до уваги наявність даних про належність майна, на яке прокурор просить накласти арешт, а саме на майно перелічене ним у клопотанні, слідчий суддя вважає необхідним з метою запобігання його відчуження та забезпечення збереження речового доказу до постановлення у кримінальному провадженні кінцевого рішення, накласти арешт на майно що зазначено прокурором у клопотанні.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.170-173, ст.175, ст. 309, 372, 392, 532 КПК України, -

У Х В А Л И В :

Клопотанняпрокурора другого відділу другого управління процесуального керівництва досудовим розслідуванням та підтримання публічного обвинувачення Департаменту нагляду за додержанням законів органами Державного бюро розслідувань Офісу Генерального прокурора ОСОБА_3 , задовольнити.

Накласти арешт на об`єкти нерухомого майна:

-земельну ділянку із кадастровим номером 3221884000:33:022:6217, площею 0.0775 га, реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна 2493453932100, власником якої є Товариство з обмеженою відповідальністю «Вотерфронт» (код ЄДРПОУ 43979468);

-земельну ділянку із кадастровим номером 3221884000:33:022:6218, площею 0,1642 га, реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна 2493985932100, власником якої є Товариство з обмеженою відповідальністю «Вотерфронт» (код ЄДРПОУ 43979468);

-земельну ділянку із кадастровим номером 3221884000:33:022:6228, площею 0,0579 га, реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна 2493204932100, власником якої є Товариство з обмеженою відповідальністю «Вотерфронт» (код ЄДРПОУ 43979468);

-земельну ділянку із кадастровим номером 3221884000:33:022:6229, площею 0,05 га, реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна 2493223432100, власником якої є Товариство з обмеженою відповідальністю «Вотерфронт» (код ЄДРПОУ 43979468);

-земельну ділянку із кадастровим номером 3221884000:33:022:6230, площею 0,0504 га, реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна 2493241632100, власником якої є Товариство з обмеженою відповідальністю «Вотерфронт» (код ЄДРПОУ 43979468);

-земельну ділянку із кадастровим номером 3221884000:33:022:6231, площею 0,2897 га, реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна 2494009732100, власником якої є Товариство з обмеженою відповідальністю «Вотерфронт» (код ЄДРПОУ 43979468);

-земельну ділянку із кадастровим номером 3221884000:33:022:6234, площею 0,0677 га, реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна 2493329732100, власником якої є Товариство з обмеженою відповідальністю «Вотерфронт» (код ЄДРПОУ 43979468);

-земельну ділянку із кадастровим номером 3221884000:33:022:6237, площею 0,078 га, реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна 2493474832100, власником якої є Товариство з обмеженою відповідальністю «Вотерфронт» (код ЄДРПОУ 43979468);

-земельну ділянку із кадастровим номером 3221884000:33:022:6239, площею 0,0984 га, реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна 2493513532100, власником якої є Товариство з обмеженою відповідальністю «Вотерфронт» (код ЄДРПОУ 43979468);

-земельну ділянку із кадастровим номером 3221884000:33:022:6240, площею 0,0679 га, реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна 2493362832100, власником якої є Товариство з обмеженою відповідальністю «Вотерфронт» (код ЄДРПОУ 43979468);

-земельну ділянку із кадастровим номером 3221884000:33:022:6242, площею 0,0551 га, реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна 2493343132100, власником якої є Товариство з обмеженою відповідальністю «Вотерфронт» (код ЄДРПОУ 43979468);

-земельну ділянку із кадастровим номером 3221884000:33:022:6232, площею 0,0973 га, реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна 2493498732100, власником якої є ОСОБА_48 , ідентифікаційний номер НОМЕР_2 ;

-земельну ділянку із кадастровим номером 3221884000:33:022:6233, площею 0,0675 га, реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна 2493315932100, власником якої є ОСОБА_49 , ідентифікаційний номер НОМЕР_3 ;

-земельну ділянку із кадастровим номером 3221884000:33:022:6235, площею 0,1506 га, реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна 2493920732100, власником якої є ОСОБА_50 , ідентифікаційний номер НОМЕР_4 ;

-земельну ділянку із кадастровим номером 3221884000:33:022:6236, площею 0,1021 га, реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна 2493906032100, власником якої є Акціонерне товариство «Закритий недиверсифікований венчурний корпоративний інвестиційний фон «Експрес-капітал» (код ЄДРПОУ 43450523);

-земельну ділянку із кадастровим номером 3221884000:33:022:6238, площею 0,0985 га, реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна 2493876632100, власником якої є ОСОБА_51 , ідентифікаційний номер НОМЕР_5 ;

-земельну ділянку із кадастровим номером 3221884000:33:022:6241, площею 0,0727 га, реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна 2493405832100, власником якої є ОСОБА_52 , ідентифікаційний номер НОМЕР_6 ;

-земельну ділянку із кадастровим номером 3221884000:33:022:6245, площею 0,0292 га, реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна 2419644732218, власником якої є ОСОБА_58 , ідентифікаційний номер НОМЕР_7 .

Заборонити державним реєстраторам органів державної реєстрації, приватним та державним нотаріусам вчиняти будь-які дії, пов`язані із проведенням державної реєстрації (зміни права власності, користування, перереєстрації, поділу, виділу, об`єднання, іншої зміни конфігурації або їх цілісності)

Ухвала підлягає негайному виконанню.

Підозрюваний, його захисник, інший власник або володілець майна, які не були присутні при розгляді питання про арешт майна, мають право заявити клопотання про скасування арешту майна повністю або частково.

Ухвала про накладання арешту може бути оскаржена безпосередньо до Київського апеляційного суду протягом 5 днів з дня її оголошення.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудПечерський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення11.08.2023
Оприлюднено30.04.2024
Номер документу113687637
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про арешт майна

Судовий реєстр по справі —757/34000/23-к

Ухвала від 11.08.2023

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Константінова К. Е.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні