Рішення
від 25.09.2023 по справі 904/3109/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Володимира Винниченка 1, м. Дніпро, 49027

E-mail: inbox@dp.arbitr.gov.ua, тел. (056) 377-18-49, fax (056) 377-38-63

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

25.09.2023р. Справа № 904/3109/23

За позовом: Приватного підприємства «Велена», м. Київ

До: Товариства з обмеженою відповідальністю «Оптклімат-Дніпро», м. Дніпро

Про: стягнення 235 519,83грн.

Суддя Васильєв О.Ю.

Без участі представників сторін

СУТЬ СПОРУ:

ПП «Велена» (позивач) звернулось до господарського суду Дніпропетровської області з позовом до ТОВ «Оптклімат-Дніпро» (відповідач) про стягнення 235 519,83грн. заборгованості. Позовні вимоги обґрунтовані посиланням на неналежне виконання відповідачем зобов`язань за договором поставки №09/02 від 09.02.18р. (укладеним між сторонами) в частині своєчасної оплати поставленого товару.

Ухвалою суду від 19.06.23р. відкрите провадження у справі №904/3109/23 за правилами спрощеного позовного провадження, встановленими ГПК України, без призначення судового засідання та виклику сторін - за наявними у ній матеріалами.

Ухвала суду від 19.06.23р., яка направлялась за адресою місцезнаходження відповідача згідно з Єдиним державним реєстром юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, повернулися до суду з поштовою відміткою «за закінченням терміну зберігання».

За визначенням п. 5 ч. 6 ст. 242 ГПК України, днем вручення судового рішення є день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати копію судового рішення чи відмітки про відсутність особи за адресою місцезнаходження, місця проживання чи перебування особи, повідомленою цією особою суду, місця проживання чи перебування особи, яка зареєстрована у встановленому законом порядку, якщо ця особа не повідомила суду іншої адреси.

За загальними вимогами п. 91 Правил надання послуг поштового зв`язку, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 03.03.2009 № 270 (далі Правила),

Інформація про надходження реєстрованого поштового відправлення, поштового переказу, рекомендованого повідомлення про вручення поштового відправлення, поштового переказу надсилається адресату у вигляді смс-повідомлення за номером мобільного телефону, зазначеним на поштовому відправленні, поштовому переказі, а у разі відсутності номера мобільного телефону - шляхом вкладення до абонентської поштової скриньки бланку повідомлення встановленого зразка. Рекомендовані поштові відправлення підлягають доставки до дому (п. 92. Правил). Вручення рекомендованих листів з позначкою «Судова повістка» в об`єкті поштового зв`язку не передбачено (п. 102 Правил). У разі невручення рекомендованого листа з позначкою «Судова повістка» з поважних причин, рекомендований лист разом з бланком повідомлення про вручення повертається за зворотною адресою не пізніше ніж через п`ять календарних днів з дня надходження листа до об`єкта поштового зв`язку місця призначення із зазначенням причини невручення (п. 116 Правил).

Здійснення зберігання рекомендованих листів із позначкою «Судова повістка», які не вручені під час доставки до дому із причин відсутності адресата, Правилами не передбачено, а отже, повернення такого повідомлення із зазначенням причини невручення «закінчення встановленого строку зберігання», суперечить вимогам Правил, та фактично відповідає причині повернення «у зв`язку з відсутністю адресата».

Аналізуючи зазначені вище положення Правил надання послуг поштового зв`язку, слід дійти висновку, що повернення судового рішення із проставленням у поштовому повідомленні відмітки про закінчення строку зберігання поштового відправлення, є підтвердженням відсутності особи адресата за адресою, а отже, день проставлення такої відмітки в поштовому повідомленні, слід вважати днем вручення судового рішення в порядку, п. 5 ч. 6 ст. 242 ГПК України.

З урахуванням вищенаведених обставин, суд дійшов висновку щодо належного повідомлення відповідача про відкриття провадження у справі.

ТОВ «Оптклімат-Дніпро» ( відповідач ) своїм правом на подання до суду відзиву на позов не скористалося.

Відповідно до ч.2 ст.178 ГПК України у раз неподання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд має право вирішити спір за наявними матеріалами справи.

Дослідивши матеріали справи, господарський суд, -

ВСТАНОВИВ:

09.02.18 між ПП «Велена» (постачальник) та ТОВ «Рівне-Торг» (в подальшому змінено найменування на ТОВ «Оптклімат-Дніпро», покупець) укладено договір поставки №09/02. Згідно з умовами цього договору постачальник зобов`язується поставляти та передати у власність покупця товар, визначений у п, 2.1 цього договору, а покупець прийняти та оплатити товар в асортименті, кількості та за цінами, викладеним у додатках до цього договору, що є невід`ємною частиною цього договору.(п.1.1) Поставка товару здійснюється окремими партіями. Найменування, одиниці виміру та загальна кількість товару, його часткове співвідношення (асортимент, номенклатура) кожної партії товару узгоджуються сторонами шляхом оформлення замовлень на поставку продукції відповідно до умов, визначених, цим договором. (п.1.4) Фактична кількість, асортимент та ціна товару, що підлягає поставці покупцеві, визначаються у специфікації, яка підписується сторонами і є невід`ємною частиною цього договору, або у рахунку-фактурі, що узгоджений покупцем шляхом здійснення попередньої оплати за товар відповідно до умов договору або в момент підписання відповідних додатків до договору.(п.2.1) Якщо інше не буде додатково узгоджено сторонами в додатках, поставка товару повинна бути здійснена в строк, що не перевищує 7 робочих днів від дата отримання постачальником грошових коштів покупця па розрахунковий рахунок постачальника (п.4.3) Право власності та всі ризики стосовно товару переходять в момент фактичної передачі товару постачальником покупцю (п.5.1) Приймання-персдача продукції здійснюється представниками обох сторін на складі доставки згідно наданих постачальником супроводжуючих документів на товар із підписанням відповідних накладних. (п.5.3) Загальна вартість договору складається з вартості всіх партій товару, поставлених покупцю за цим договором (п.6.2) Розрахунки за кожну поставлену партію товару здійснюється покупцем у безготівковому порядку в українській національній валюті - гривнях - шляхом перерахування покупцем грошових коштів на поточний рахунок постачальника. Датою оплати продукції вважається дата зарахування коштів, сплачених покупцем за поставлену партію продукції, на поточний рахунок постачальника.(п.6.3) Оплата за партію продукції, яка підлягає поставці відповідно до прийнятого постачальником до виконання замовлення покупця, здійснюється наступним чином: умови оплати товару: 100% передплата (п.6.5) Договір набуває чинності з моменту ного підписання уповноваженими на це представниками і скріплення печатками сторін і діє до « 31» грудня 2018 р. Якщо жодна з сторін за 30 календарніх днів до закінченая строку дії цього договору не заявить про його розірвання, то цей договір вважається пролонгованим на кожен наступний календарний рік на тих самих умовах.(п.12.1)

Сторонами підписано специфікацію №1 до договору поставки №09/02 від 09.02.18р., якою погоджено поставку товару кришка гвинтова твіст-офф ТО 63 пастеризація, білого кольору у кількості 11 200 шт. за ціною 1,18грн. ; кришка гвинтова твіст-офф ТО 66 пастеризація, білого кольору у кількості 5 000шт, за ціною 1,1грн.

Пунктом 3 специфікації погоджено, що оплати здійснюється покупцем на підставі рахунку, що виставляється постачальником на кожну партію продукції у розмірі 100% його вартості.

На виконання умов договору постачальником здійснено поставку покупцю товару на загальну суму 235 519,83грн., що підтверджується підписаними сторонами видатковими накладними: №2053 від 10.09.21р.- на суму 81 398,41грн., №2248 від 06.10.21р.- на суму 42 768,00грн., №2363 від 20.10.21р.- на суму 5 437,49грн., №25 від 05.01.22р.- на суму 39 810,98грн., №2264 від 07.10.21р.- на суму 66 104,95грн.

Однак відповідачем належним чином не виконані зобов`язання в частині своєчасної оплати поставленого товару у зв`язку з чим виникла заборгованість у розмірі 235 519,83грн.

Доказів сплати вказаної заборгованості сторонами не надано.

Суб`єкти господарювання повинні виконувати господарські зобов`язання належним чином, відповідно до закону, інших правових актів, договору (частина 1 статті 193 Господарського кодексу України).

Відповідно до статті 265 ГК України за договором поставки одна сторона - постачальник зобов`язується передати (поставити) у зумовлені строки (строк) другій стороні - покупцеві товар (товари), а покупець зобов`язується прийняти вказаний товар (товари) і сплатити за нього певну грошову суму.

Відповідно до статті 526 ЦК України зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться. Одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом (стаття 525 Цивільного кодексу України).

Згідно ст.530 ЦК України, якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін). Порушенням зобов`язання, відповідно до статті 610 цього Кодексу є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання). Договір є обов`язковим для виконання сторонами (ст. 629 ЦК України).

Таким чином, неналежне виконання відповідачем зобов`язань за договором поставки є підставою для задоволення позовних вимог та стягнення з відповідач на користь позивача заборгованості у розмірі 235 519,83грн.

На підставі вищевикладеного, керуючись ст.ст. 233, 238, 240, 241, 247-252 ГПК України, господарський суд, -

ВИРІШИВ:

1.Позовні вимоги задовольнити.

2.Стягнути з відповідача Товариства з обмеженою відповідальністю «Оптклімат-Дніпро» (49005, м. Дніпро, просп. Д. Яворницького, буд. 1-А, офіс 505, код ЄДРПОУ 36416431) на користь позивача Приватного підприємства «Велена» (04070, м. Київ, вул. Братська, буд. 10, офіс 1, код ЄДРПОУ 32251552): 235 519,83грн. заборгованості та 3 532,80грн. витрат на сплату судового збору.

Видати відповідний наказ після набрання рішенням чинності.

Відповідно до ч. 4 ст. 240 ГПК України рішення складено та підписано без його проголошення 25.09.23р.

Відповідно до вимог ст. 241 ГПК України рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Згідно до вимог ст. 256 ГПК України апеляційна скарга на рішення суду подається протягом двадцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частину рішення суду , зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Відповідно до вимог ст. 257 ГПК України апеляційна скарга подається безпосередньо до суду апеляційної інстанції.

Суддя Васильєв О.Ю.

Дата ухвалення рішення25.09.2023
Оприлюднено27.09.2023
Номер документу113687959
СудочинствоГосподарське
Суть: стягнення 235 519,83грн

Судовий реєстр по справі —904/3109/23

Судовий наказ від 25.10.2023

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Васильєв Олег Юрійович

Рішення від 25.09.2023

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Васильєв Олег Юрійович

Ухвала від 19.06.2023

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Васильєв Олег Юрійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні