Ухвала
від 25.09.2023 по справі 918/924/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Набережна, 26-А, м. Рівне, 33013, тел. (0362) 62 03 12, код ЄДРПОУ: 03500111,

e-mail: inbox@rv.arbitr.gov.ua, вебсайт: https://rv.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

"25" вересня 2023 р. м. Рівне Справа № 918/924/23

Господарський суд Рівненської області у складі судді О. Андрійчук, за участю секретаря судового засідання О.Гуменюк, розглянувши спільну заяву Приватної виробничо - комерційної фірми "Юніка" та Фізичної особи - підприємця Лещука Василя Теодоровича про затвердження мирової угоди у справі

за позовом Приватної виробничо - комерційної фірми "Юніка"

до Фізичної особи - підприємця Лещука Василя Теодоровича

про стягнення в сумі 153 802,65 грн,

за участю представників сторін:

від позивача: не з`явився,

від відповідача: не з`явився,

УСТАНОВИВ:

У серпні 2023 року Приватна виробничо - комерційна фірма "Юніка" (позивач) звернулася до Господарського суду Рівненської області із позовною заявою до Фізичної особи - підприємця Лещука Василя Теодоровича (відповідач) про стягнення 153 802,65 грн, з яких: 70 887,40 грн основного боргу, 53 486,00 грн 30% річних та 29 429,25 грн інфляційних за договором поставки № 16 від 01.03.2019.

Ухвалою суду від 05.09.2023 прийнято позовну заяву до розгляду, відкрито провадження у справі у порядку спрощеного позовного провадження, справу призначено до розгляду в судовому засіданні на 25.09.2023.

18.09.2023 від позивача надійшло клопотання про долучення до матеріалів справи оригіналів документів. Крім цього, у клопотанні позивач просив здійснювати розгляд справи без його участі.

У судове засідання представники сторін не з`явилися, 25.09.2023 від представників сторін надійшла спільна заява сторін про затвердження мирової угоди разом з текстом мирової угоди.

Суд, розглянувши заяву про затвердження мирової угоди, вважає за необхідне зазначити таке.

За змістом ст. 11 ЦК України цивільні права та обов`язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також із дій осіб, що не передбачені цими актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов`язки. Підставами виникнення цивільних прав та обов`язків, зокрема, є договори та інші правочини. У випадках, встановлених актами цивільного законодавства, цивільні права та обов`язки можуть виникати з рішення суду.

Відповідно до ст. 626 ЦК України договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов`язків.

Згідно з ч. 7 ст. 46 ГПК України сторони можуть укласти мирову угоду на будь-якій стадії судового процесу.

Частинами 1-4 ст. 192 ГПК України встановлено, що мирова угода укладається сторонами з метою врегулювання спору на підставі взаємних поступок і має стосуватися лише прав та обов`язків сторін. У мировій угоді сторони можуть вийти за межі предмета спору за умови, якщо мирова угода не порушує прав чи охоронюваних законом інтересів третіх осіб. Сторони можуть укласти мирову угоду і повідомити про це суд, зробивши спільну письмову заяву, на будь-якій стадії судового процесу. До ухвалення судового рішення у зв`язку з укладенням сторонами мирової угоди суд роз`яснює сторонам наслідки такого рішення, перевіряє, чи не обмежені представники сторін вчинити відповідні дії. Укладена сторонами мирова угода затверджується ухвалою суду, в резолютивній частині якої зазначаються умови угоди. Затверджуючи мирову угоду, суд цією самою ухвалою одночасно закриває провадження у справі.

Ухвала про затвердження мирової угоди є виконавчим документом та має відповідати вимогам до виконавчого документа, встановленим Законом України «Про виконавче провадження». У разі невиконання затвердженої судом мирової угоди ухвала суду про затвердження мирової угоди може бути подана для її примусового виконання в порядку, передбаченому законодавством для виконання судових рішень (ч. 2, 3 ст. 193 ГПК України).

Суд зазначає, що мирова угода - це договір, який укладається сторонами у добровільному порядку, з метою припинення спору у певній судовій справі, на умовах погоджених сторонами та затверджується судом. Тобто, відмовившись від судового захисту, сторони ліквідують наявний правовий конфлікт через самостійне (без державного втручання) врегулювання розбіжностей на погоджених ними умовах.

Мирова угода є одним із способів вирішення господарського спору, яка може стосуватися лише прав та обов`язків сторін щодо предмету позову. На відміну від звичайної угоди, мирова угода, що укладається в господарському процесі: укладається у формі та на умовах, передбачених самими сторонами, проте на умовах, що не суперечать діючому законодавству; підлягає затвердженню господарським судом; не лише змінює матеріально-правові відносини, а й припиняє процесуально-правові відносини; якщо мирова угода не виконується добровільно, вона виконується в порядку, встановленому для виконання судового акта.

Як установлено судом з поданої сторонами мирової угоди, остання підписана директором Приватної виробничо - комерційної фірми "Юніка" Ю. Вдовичук та Фізичною особою - підприємцем Лещуком Василем Теодоровичем, судом не встановлено, що вказана мирова угода яким-небудь чином порушує прав чи охоронювані законом інтересів третіх осіб.

Частиною 1 ст. 193 ГПК України унормовано, що виконання мирової угоди здійснюється особами, які її уклали, в порядку і строки, передбачені цією угодою.

Згідно з п. 7 ч. 1 ст. 231 ГПК України господарський суд закриває провадження у справі, якщо сторони уклали мирову угоду і вона затверджена судом.

Суд роз`яснює сторонам, що у разі закриття провадження у справі повторне звернення до суду із спору між тими самим сторонами, про той самий предмет і з тих самих підстав не допускається.

За ч. 4 ст. 231 ГПК України про закриття провадження у справі суд постановляє ухвалу, а також вирішує питання про розподіл між сторонами судових витрат, повернення судового збору з бюджету.

Відповідно до ст. 130 ГПК України у разі укладення мирової угоди до прийняття рішення у справі судом першої інстанції, суд у відповідній ухвалі у порядку, встановленому законом, вирішує питання про повернення позивачу з державного бюджету 50 відсотків судового збору, сплаченого при поданні позову.

Пунктом 5 ч. 1, ч. 3, 5 ст. 7 Закону України "Про судовий збір" унормовано, що сплачена сума судового збору повертається за клопотанням особи, яка його сплатила, за ухвалою суду в разі закриття (припинення) провадження у справі (крім випадків, якщо провадження у справі закрито у зв`язку з відмовою позивача від позову і така відмова визнана судом), у тому числі в апеляційній та касаційній інстанціях. У разі укладення мирової угоди до прийняття рішення у справі судом першої інстанції, відмови позивача від позову, визнання позову відповідачем до початку розгляду справи по суті суд у відповідній ухвалі чи рішенні у порядку, встановленому законом, вирішує питання про повернення позивачу з державного бюджету 50 відсотків судового збору, сплаченого при поданні позову. Повернення сплаченої суми судового збору здійснюється в порядку, встановленому центральним органом виконавчої влади із забезпечення реалізації державної фінансової політики.

За таких обставин, а також зважаючи на клопотання позивача, суд вважає за необхідне повернути останньому з державного бюджету 50% сплаченого ним судового збору у розмірі 1342,00 грн.

Керуючись ст. 46, 123, 130, 192, 231, 234, 235 ГПК України, суд

УХВАЛИВ:

1. Спільну заяву Приватної виробничо - комерційної фірми "Юніка" та Фізичною особою - підприємцем Лещуком Василем Теодоровичем у справі № 918/924/23 про затвердження мирової угоди від 22.09.2023 задовольнити.

2. Затвердити мирову угоду від 22.09.2023, укладену між Приватною виробничо - комерційною фірмою "Юніка" та Фізичною особою - підприємцем Лещуком Василем Теодоровичем, у такій редакції:

МИРОВА УГОДА

м. Рівне 22.08.2023

Позивач: Приватна виробничо - комерційна фірма «Юніка», в особі директора Вдовичука Юрія Володимировича, що діє на підставі Статуту, та відповідач: Фізична особа - підприємець Лещук Василь Теодорович, разом - сторони, обговоривши між собою предмет спору, що перебуває на розгляді в Господарському суді Рівненської області, дійшли висновку про можливість закінчення розгляду спору укладенням між сторонами мирової угоди на таких умовах:

1.Фізична особа - підприємець Лещук Василь Теодорович визнає, що його заборгованість перед Приватною виробничо - комерційною фірмою «Юніка» за договором поставки №16 від 01.03.2019 станом на момент укладення цієї Мирової угоди становить 153 802,65 грн, з яких: 70 887,40 грн заборгованості за поставлений товар, 53 486,00 грн - 30% річних та 29 429,25 грн інфляційних втрат.

2. Фізична особа - підприємець Лещук Василь Теодорович бере на себе зобов`язання сплатити до 20.11.2023 Приватній виробничо - комерційній фірмі «Юніка» заборгованість за товар в розмірі 70 887,40 грн, а також 50% сплаченого при поданні позовної заяви судового збору в розмірі 1 342,00 грн, та витрат за надання професійної правничої допомоги в розмірі 7 000,00 грн.

3. У разі сплати Фізичною особою - підприємцем Лещуком Василем Теодоровичем заборгованості в розмірі та у строки, передбачені п.2 цієї Мирової угоди, Приватна виробничо - комерційна фірма «Юніка» відмовляється в частині вимоги про стягнення 53 486,00 грн 30% річних та 29 429,25 грн інфляційних втрат, у такому разі зазначена сума вважається прощеною.

4. Зобов`язання Фізичної особи - підприємця Лещука Василя Теодоровича по сплаті грошових коштів вважаються виконаними за умови надходження на рахунок Приватної виробничо - комерційної фірми «Юніка» грошових коштів в строки та в розмірах, встановлених в цій Мировій угоді.

5. Приватна виробничо - комерційна фірма «Юніка» заявляє, що після підписання цієї Мирової угоди та належного її виконання Фізичною особою - підприємцем Лещуком Василем Теодоровичем не матиме до останнього жодних майнових претензій з приводу заборгованості, яка визначена в п.1 цієї Мирової угоди та яка є предметом розгляду у справі № 918/924/23.

6. У разі порушення Фізичною особою - підприємцем Лещуком Василем Теодоровичем п. 2 цієї Мирової угоди, дія цієї Мирової угоди у частині відмови Приватної виробничо - комерційної фірми «Юніка» від позовних вимог про стягнення 53 486,00 грн 30% річних та 29 429,25 грн інфляційних втрат припиняється і Фізична особа - підприємець Лещук Василь Теодорович зобов`язаний сплатити всю суму заборгованості в розмірі 153 802,65 грн, що складається із 70 887,40 грн заборгованості за поставлений товар, 53 486,00 грн 30% річних, 29 429,25 грн інфляційних втрат, а також сплатити 50% сплаченого при поданні позовної заяви судового збору в розмірі 1 342,00 грн та витрат за надання професійної правничої допомоги в розмірі 7 000,00 грн.

7. Одностороння відмова від Мирової угоди не допускається.

8. Ухвала про затвердження цієї Мирової угоди є виконавчим документом. У разі невиконання затвердженої судом Мирової угоди ухвала суду про її затвердження може бути подана для її примусового виконання в порядку, передбаченому законодавством для виконання судових рішень. Строк пред`явлення ухвали до виконання в межах строків, визначених Законом України «Про виконавче провадження» для пред`явлення виконавчого документа.

9. Сторони заявляють, що в процесі укладення цієї Мирової угоди та в процесі виконання її умов не були, не будуть і не можуть бути порушені права будь-яких третіх осіб, у тому числі й держави.

10. Сторони цієї Мирової угоди повністю усвідомлюють умови, мету та сутність цієї Мирової угоди.

11. Сторони підтверджують, що всі викладені умови цієї Мирової угоди відповідають їх волевиявленню та інтересам і породжують настання наслідків, зазначених у тексті цієї Мирової угоди. Наслідки затвердження цієї Мирової угоди Сторонам відомі.

12. Ця Мирова угода укладена у трьох автентичних примірниках, які мають однакову юридичну силу, по одному примірнику для кожної із Сторін, один примірник - для Господарського суду Рівненської області.

Підписи сторін:

ПОЗИВАЧ: ВІДПОВІДАЧ:

Приватна виробничо - комерційна фірма Фізична особа - підприємець Лещук Василь "Юніка" Теодорович

АДРЕСА_1 , Ідентифікаційний номер НОМЕР_1

Ідентифікаційний код НОМЕР_2

Директор ФОП Лещук Василь Теодорович


Ю.Вдовичук
В.Лещук

3. Провадження у справі № 918/924/23 за позовом Приватної виробничо - комерційної фірми "Юніка" до Фізичної особи - підприємця Лещука Василя Теодоровича про стягнення в сумі 153 802,65 грн закрити.

4. Повернути Приватній виробничо - комерційній фірмі "Юніка" (43023, Волинська область, м. Луцьк, вул. Авіаторів, буд. 2, ідентифікаційний код 20136109) з Державного бюджету України 1342,00 грн 50% судового збору, сплаченого згідно з платіжною інструкцією № 606 від 28.08.2023 (оригінал якої залишається в матеріалах справи).

5. Відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 3 Закону України "Про виконавче провадження" ця ухвала є виконавчим документом та набирає чинності з дати її постановляння - 25.09.2023.

6. Ухвала може бути пред`явлена до примусового виконання у порядку, передбаченому Законом України "Про виконавче провадження" протягом дії мирової угоди та з урахуванням

трирічного строку пред`явлення виконавчих документів до виконання, встановленого ст. 12 Закону України "Про виконавче провадження".

7. Стягувачем за ухвалою є: Приватна виробничо - комерційна фірма "Юніка" (43023, Волинська область, м. Луцьк, вул. Авіаторів, буд.2, ідентифікаційний код 20136109).

8 Боржником за ухвалою є : Фізична особа - підприємець Лещук Василь Теодорович ( АДРЕСА_2 , ідентифікаційний номер НОМЕР_1 ).

9. Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та може бути оскаржена в порядку та строки, передбачені ст. 254-257 ГПК України.

Вебадреса сторінки на офіційному вебпорталі судової влади України в мережі Інтернет, за якою учасники справи можуть отримати інформацію по справі, що розглядається: http://rv.arbitr.gov.ua/sud5019/.

Ухвала підписана 25.09.2023.

Суддя О.Андрійчук

Дата ухвалення рішення25.09.2023
Оприлюднено27.09.2023
Номер документу113689911
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення в сумі 153 802,65 грн,

Судовий реєстр по справі —918/924/23

Ухвала від 25.09.2023

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Андрійчук О.В.

Ухвала від 05.09.2023

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Андрійчук О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні