Ухвала
від 25.09.2023 по справі 209/4151/23
ДНІПРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОДЗЕРЖИНСЬКА

Справа № 209/4151/23

Провадження № 1-кп/209/261/23

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"25" вересня 2023 р. м.Кам`янське

Дніпровський районний суд м. Дніпродзержинська Дніпропетровської області у складі:

головуючого судді ОСОБА_1 ,

за участі: секретаря ОСОБА_2 ,

прокурора ОСОБА_3

потерпілого ОСОБА_4

захисника (адвоката) ОСОБА_5

обвинуваченого ОСОБА_6 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні матеріали кримінального провадження відносно ОСОБА_6 , обвинуваченого у скоєні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 185 КК України,

в с т а н о в и в:

На розгляді Дніпровського районного суду м. Дніпродзержинська Дніпропетровської області знаходиться зазначене кримінальне провадження.

Відповідно до довідки № 1354/04 від 14.07.2023 року, обвинувачений ОСОБА_6 перебуває у реєстрі у лікаря-психіатра з 26.04.2021 року з діагнозом: легка розумова відсталість (F 70.1).

Захисник обвинуваченого- адвокат ОСОБА_5 у судовому засіданні, посилаючись на те, що факт перебування вище перелічені обставини, зовнішній вигляд обвинуваченого та його поведінка можуть свідчити про погіршення стану здоров`я обвинуваченого, заявив клопотання про призначення у кримінальному провадженні стаціонарної судово-психіатричної експертизи відносно обвинуваченого ОСОБА_6 . На вирішення експертів поставити питання: чи страждав обвинувачений ОСОБА_6 в період часу до якого відносяться діяння, в якому він обвинувачується, будь-якими душевними захворюваннями або психічним розладом? Чи міг ОСОБА_6 в період часу до якого відносяться діяння, в яких він обвинувачується, за своїм психічним станом усвідомлювати свої дії та керувати ними? Чи страждає ОСОБА_6 в теперішній час психічним захворюванням або розладом та чи здатний він в даний час за своїм психічним станом усвідомлювати свої дії та керувати ними ? Чи потребує ОСОБА_6 застосування до нього примусових заходів медичного характеру, якщо так, то яких саме?

Обвинувачений ОСОБА_6 не заперечував проти призначення стаціонарної судово-психіатричної експертизи.

Прокурор та потерпілий підтримали клопотання захисника обвинуваченого, вважаючи, що для об`єктивного розгляду кримінального провадження необхідно призначити у справі відносно обвинуваченого ОСОБА_6 стаціонарну судово-психіатричну експертизу.

Вислухавши учасників судового розгляду вивчивши матеріали кримінального провадження суд вважає, що клопотання сторони захисту підлягає задоволенню.

В частині 1 статті 509 КПК України передбачено, що слідчий, прокурор зобов`язані залучити експерта (експертів) для проведення психіатричної експертизи у разі, якщо під час кримінального провадження будуть встановлені обставини, які дають підстави вважати, що особа під час вчинення суспільно небезпечного діяння була в неосудному або обмежено осудному стані або вчинила кримінальне правопорушення в осудному стані, але після його вчинення захворіла на психічну хворобу, яка позбавляє її можливості усвідомлювати свої дії або керувати ними. Такими обставинами, зокрема, є: 1) наявність згідно з медичним документом у особи розладу психічної діяльності або психічного захворювання; 2) поведінка особи під час вчинення суспільно небезпечного діяння або після нього була або є неадекватною (затьмарення свідомості, порушення сприйняття, мислення, волі, емоцій, інтелекту чи пам`яті тощо).

Згідно п. 3 ч. 2 ст. 242 КПК України слідчий або прокурор зобов`язані забезпечити проведення експертизи щодо визначення психічного стану підозрюваного за наявності відомостей, які викликають сумнів щодо його осудності, обмеженої осудності.

Згідно ч. 1 та ч. 2 ст. 332 КПК України, під час судового розгляду суд за клопотанням сторін кримінального провадження або потерпілого за наявності підстав, передбачених статтею 242 цього Кодексу, має право своєю ухвалою доручити проведення експертизи експертній установі, експерту або експертам.

Суд має право своєю ухвалою доручити проведення експертизи експертній установі, експерту або експертам незалежно від наявності клопотання, якщо під час судового розгляду виникли підстави, передбачені частиною другою статті 509 цього Кодексу.

В частині 2 ст. 509 КПК України передбачено, що у разі необхідності здійснення тривалого спостереження та дослідження особи може бути проведена стаціонарна психіатрична експертиза, для чого така особа направляється до відповідного медичного закладу на строк не більше двох місяців.

З урахуванням викладеного вище, керуючись статтями 242, 332, 509 КПК України, суд -

ПОСТАНОВИВ:

Призначити у кримінальному провадженні, внесеному в ЄРДР за № 12023041790000483 стаціонарну судову психіатричну експертизу відносно обвинуваченого за ч.4 ст. 185 КК України ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

На вирішення експертів поставити питання:

- Чи страждав обвинувачений ОСОБА_6 в період часу до якого відносяться діяння, в яких він обвинувачується, будь-якими душевними захворюваннями або психічним розладом?

- Чи міг ОСОБА_6 в період часу до якого відносяться діяння, в яких він обвинувачується, за своїм психічним станом усвідомлювати свої дії та керувати ними?

- Чи страждає ОСОБА_6 в теперішній час психічним захворюванням або розладом та чи здатний він в даний час за своїм психічним станом усвідомлювати свої дії та керувати ними ?

- Чи потребує ОСОБА_6 застосування до нього примусових заходів медичного характеру, якщо так, то яких саме?

Проведення експертизи доручити експертам Дніпровській філії судово-психіатричних експертиз ДУ «Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків МОЗ України» (вул.Надії Алексєєнко, 84 в м.Дніпро).

Зобов`язати Дніпровську установу виконання покарань управління Державної пенітенціарної служби України у Дніпропетровській області (№4) доставити обвинуваченого ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , за викликом до Дніпровської філії судово-психіатричних експертиз державної установи «Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків Міністерства охорони здоров`я України» (адреса: 49006, м. Дніпро, вул. Надії Алексєєнко, 84), для проведення експертизи.

Копію ухвали направити начальнику Дніпровської установи виконання покарань управління Державної пенітенціарної служби України у Дніпропетровській області (№4).

Копію ухвали для виконання направити до Дніпровської філії судово-психіатричних експертиз державної установи «Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків Міністерства охорони здоров`я України» (адреса: 49006, м. Дніпро, вул. Надії Алексєєнко, 84).

Надати експертам в розпорядження матеріали кримінального провадження № 209/4151/23 (номер провадження 1-кп/209/261/23).

Експертів попередити про кримінальну відповідальність за ст.ст.384, 385 КК України за надання завідомо неправдивого висновку та відмову без поважних причин від виконання покладених обов`язків.

Суддя: ОСОБА_1

СудДніпровський районний суд м.Дніпродзержинська
Дата ухвалення рішення25.09.2023
Оприлюднено27.09.2023
Номер документу113701514
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини проти власності Крадіжка

Судовий реєстр по справі —209/4151/23

Ухвала від 20.05.2024

Кримінальне

Дніпровський районний суд м.Дніпродзержинська

Лобарчук О. О.

Ухвала від 20.05.2024

Кримінальне

Дніпровський районний суд м.Дніпродзержинська

Лобарчук О. О.

Ухвала від 26.03.2024

Кримінальне

Дніпровський районний суд м.Дніпродзержинська

Лобарчук О. О.

Ухвала від 05.03.2024

Кримінальне

Дніпровський районний суд м.Дніпродзержинська

Лобарчук О. О.

Ухвала від 29.01.2024

Кримінальне

Дніпровський районний суд м.Дніпродзержинська

Лобарчук О. О.

Ухвала від 29.01.2024

Кримінальне

Дніпровський районний суд м.Дніпродзержинська

Лобарчук О. О.

Ухвала від 14.12.2023

Кримінальне

Дніпровський районний суд м.Дніпродзержинська

Лобарчук О. О.

Ухвала від 24.10.2023

Кримінальне

Дніпровський районний суд м.Дніпродзержинська

Лобарчук О. О.

Ухвала від 25.09.2023

Кримінальне

Дніпровський районний суд м.Дніпродзержинська

Лобарчук О. О.

Ухвала від 30.08.2023

Кримінальне

Дніпровський районний суд м.Дніпродзержинська

Лобарчук О. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні