Ухвала
від 26.09.2023 по справі 592/8259/23
КОВПАКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.СУМ

Справа № 592/8259/23

Провадження №2/592/1900/23

УХВАЛА

про залучення третьої особи, яка не заявляє самостійних вимогщодо предметаспору

26 вересня 2023 року м.Суми

Ковпаківський районний суд міста Суми у складі:

головуючого судді Косолап М.М.,

за участю секретаря судового засідання Стеценко Є.О.,

позивача ОСОБА_1 ,

представника відповідача ОСОБА_2 ,

розглянув у порядку спрощеного позовного провадження у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Суми цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Акціонерного товариства «Укрпошта» про відшкодування збитків,

у с т а н о в и в:

У провадженні Ковпаківського районного суду м. Суми перебуває вказана цивільна справа.

Згідно позову ОСОБА_1 (далі - позивач) у порядку Закону України «Про захист прав споживачів» просить стягнути з АТ «Укрпошта» на його користь завдані збитки (матеріальну шкоду) в сумі 20221- грн. 00 коп., моральну шкоду в сумі 10000 грн. та витрати на правову допомогу, понесені ним під час розгляду справи.

11.09.2023 від відповідача надійшли письмові пояснення по справі у яких вказує на те, що АТ «Укрпошта» не є належним відповідачем, оскільки між відповідачем та позивачем не було укладено договір про надання послуг поштового зв`язку по поштовому відправленню №0504325997395. Договірні правовідносини щодо надання послуг поштового зв`язку по пересиланню поштового виправлення виникли між відправником OLX ЕМАРКЕТ Україна (ТОВ «Ємаркет Україна», код ЄДРПОУ юридичної особи 34716896) та АТ «Укрпошта».

У судовому засіданні представник відповідача зазначила, що АТ «Укрпошта» не є належним відповідачем по справі, оскільки позивач повинен довести кому він перерахував кошти за товар, а відправлення до нього надходило від OLX ЕМАРКЕТ Україна.

Судом роз`яснено позивачу право залучити співвідповідачем OLX ЕМАРКЕТ Україна - ТОВ «Ємаркет Україна» та наслідки пред`явлення позову до неналежного відповідача.

Позивач проти залучення співвідповідачем OLX ЕМАРКЕТ Україна заперечував.

Заслухавши думку учасників, дослідивши надані докази, суд дійшов наступних висновків.

Згідно приписів статті 51 ЦПК України суд першої інстанції має право за клопотанням позивача до закінчення підготовчого провадження, а у разі розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження - до початку першого судового засідання залучити до участі у ній співвідповідача.

Якщо позов подано не до тієї особи, яка повинна відповідати за позовом, суд до закінчення підготовчого провадження, а у разі розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження - до початку першого судового засідання за клопотанням позивача замінює первісного відповідача належним відповідачем, не закриваючи провадження у справі.

Після спливу строків, зазначених у частинах першій та другій цієї статті, суд може залучити до участі у справі співвідповідача або замінює первісного відповідача належним відповідачем виключно у разі, якщо позивач доведе, що не знав та не міг знати до подання позову у справі про підставу залучення такого співвідповідача чи заміну неналежного відповідача.

Про залучення співвідповідача чи заміну неналежного відповідача постановляється ухвала. За клопотанням нового відповідача або залученого співвідповідача розгляд справи починається спочатку.

Позивач відмовився заявляти клопотання про залучення співвідповідача.

Частинами 3,4-7 статті 53 ЦПК України передбачено, якщо судпри вирішенніпитання провідкриття провадженняу справіабо припідготовці справидо розглядувстановить,що рішеннясуду можевплинути направа таобов`язки осіб,що неє стороноюу справі,суд залучаєтаких осібдо участіу справіяк третіхосіб,які незаявляють самостійнихвимог щодопредмета спору. Прозалучення третіхосіб доучасті усправі судпостановляє ухвалу,в якійзазначає,на якіправа чиобов`язки такоїособи таяким чиномможе вплинутирішення судуу справі. Третіособи,які незаявляють самостійнихвимог,мають процесуальніправа іобов`язки,встановлені статтею43цього Кодексу. Вступ у справу третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, не тягне за собою розгляду справи спочатку.

Позивач стверджує, що він придбав на OLX ЕМАРКЕТ Україна товар, здійснив його оплату, але не отримав у обраному для отриманні відділенні АТ «Укрпошта».

Згідно заперечень відповідача договірні правовідносини щодо надання послуг поштового зв`язку по пересиланню поштового виправлення №0504325997395, виникли між відправником OLX ЕМАРКЕТ Україна (ТОВ «Ємаркет Україна», код ЄДРПОУ юридичної особи 34716896) та АТ «Укрпошта».

З огляду на положення статті 53 ЦПК України, суд вважає необхідним залучити до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог - ТОВ «Ємаркет Україна», оскільки рішення у справі може вплинути на права вказаного товариства, якщо суд дійде висновку що позов пред`явлено до неналежного відповідача, як стверджує АТ «Укрпошта».

Направити третій особі копію позовної заяви та відзиву, встановивши строк для надання пояснень з дотриманням вимог статей, 181,187 ЦПК України.

Керуючись статтею 53 Цивільного процесуального кодексу України, суд,

п о с т а н о в и в:

Залучити до участі у справі за позовом ОСОБА_1 до Акціонерного товариства «Укрпошта» про відшкодування збитків, у якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору ТОВ «Ємаркет Україна», код ЄДРПОУ юридичної особи 34716896, місцезнаходження 01014, місто Київ, вулиця Болсуновська, будинок 13-15.

Відповідно до вимог частини 3 статті 187 ЦПК України зобов`язати позивача не пізніше двох днів з дня вручення копії цієї ухвали направити залученій третій особі копію позовної заяви з додатками, а докази такого направлення надати суду.

Згідно частини 3 статті 187 ЦПК України зобов`язати відповідача не пізніше двох днів з дня вручення копії цієї ухвали направити залученій третій особі копію відзиву з додатками, а докази такого направлення надати суду.

Роз`яснити третій особі право надіслання (надання) копії письмових пояснень щодо позову або відзиву та доданих до них документів у строк, не пізніше 5 днів з дня отримання позову або відзиву, з одночасним надісланням (наданням) письмових пояснень з доданими документами до суду.

Відкласти судове засідання на 14 год. 30 хв. 18 жовтня 2023 року.

Ухвала оскарженню не підлягає, заперечення на вказану ухвалу можуть бути включені до апеляційної скарги на рішення суду.

Суддя М.М. Косолап

Дата ухвалення рішення26.09.2023
Оприлюднено27.09.2023
Номер документу113704083
СудочинствоЦивільне
Сутьвідшкодування збитків

Судовий реєстр по справі —592/8259/23

Рішення від 26.01.2024

Цивільне

Ковпаківський районний суд м.Сум

Косолап М. М.

Рішення від 26.01.2024

Цивільне

Ковпаківський районний суд м.Сум

Косолап М. М.

Ухвала від 26.09.2023

Цивільне

Ковпаківський районний суд м.Сум

Косолап М. М.

Ухвала від 15.06.2023

Цивільне

Ковпаківський районний суд м.Сум

Косолап М. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні