Ухвала
від 25.09.2023 по справі 675/900/20
ІЗЯСЛАВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 675/900/20

Провадження № 6/675/41/2023

У Х В А Л А

25 вересня 2023 року м. Ізяслав

Ізяславський районнийсуд Хмельницькоїобласті вскладі головуючогосудді ПашкевичаР.В.,за участюсекретаря судовогозасідання ГедзенюкВ.В.,розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Ізяслав цивільну справу за заявою комунального підприємства «Житлокомунсервіс» про заміну сторони шляхом заміни стягувача його правонаступником у справі за заявою комунального підприємства «Житлосервіс» Ізяславської міської ради до ОСОБА_1 про видачу судового наказу про стягнення заборгованості за утримання будинку та прибудинкової території,-

В С Т А Н О В И В :

В серпні 2023 року комунальне підприємство «Житлокомунсервіс» звернулося до суду із заявою про заміну сторони шляхом заміни стягувача його правонаступником. В обґрунтування заяви вказує, що 01 червня 2020 року видано судовий наказ № 675/900/20 про стягнення з ОСОБА_1 на користь Комунального підприємства «Житлосервіс» 1876 грн. 59 коп. заборгованості за надання послуг за утримання будинку та прибудинкової території.

На підставі Рішення сьомої сесії Ізяславської міської ради восьмого скликання від 03 червня 2021 року № 8 «Про припинення шляхом реорганізації (злиття) КП «Комуненерго» Ізяславської міської ради, КП «Житлосервіс» Ізяславської міської ради та створення комунального підприємства « Житлокомунсервіс» Ізяславської міської ради 24.05.2022 року КП «Житлосервіс» реорганізовано шляхом злиття в КП «Житлокомунсервіс».

Посилаючись на зазначені обставини, КП «Житлокомунсервіс» просить суд замінити стягувача КП «Житлосервіс» на його правонаступника КП «Житлокомунсервіс» у судовому наказі № 675/900/20.

Представник заявника у судове засідання не з`явилася, подала на адресу суду заяву про розгляд справи за її відсутності.

Боржник в судове засідання не з`явився, про дату, час та місце слухання справи повідомлений у встановленому законом порядку, про причини неприбуття суд не повідомив.

За положеннями ч. 3 ст. 442 ЦПК України неявка учасників справи та інших осіб не є перешкодою для вирішення питання про заміну сторони виконавчого провадження, а тому суд прийшов до висновку про можливість розгляду заяви за відсутності учасників справи та заінтересованих осіб.

Відповідно до вимог ч. 2 ст. 247 ЦПК України у зв`язку з неявкою у судове засідання всіх учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Суд, дослідивши матеріали справи, заяву та додані до неї документи, вважає, що заява КП «Житлокомунсервіс» підлягає задоволенню з наступних підстав.

Судом об`єктивно встановлено, що 01 червня 2020 року видано судовий наказ №675/900/20 про стягнення з ОСОБА_1 на користь Комунального підприємства «Житлосервіс» 1876 грн. 59 коп. заборгованості за надання послуг за утримання будинку та прибудинкової території.

Згідно відповіді Ізяславського відділу державної виконавчої служби у Шепетівському районі Хмельницької області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Київ) №36330 від 07.09.2023 року, станом на 18.09.2023 року на виконанні у вказаному відділі перебуває судовий наказ по справі №675/900/20 від 01.06.2020 року, який видано Ізяславським районним судом Хмельницької області про стягнення з ОСОБА_1 на користь КП «Житлосервіс» заборгованості в сумі 1876,59 грн. та судового збору в розмірі 210,20 грн. (ВП №68918435). Станом на 18.09.2023 року жодної сплати по ВП №68918435 не було.

На підставі Рішення сьомої сесії Ізяславської міської ради восьмого скликання від 03 червня 2021 року № 8 «Про припинення шляхом реорганізації (злиття) КП «Комуненерго» Ізяславської міської ради, КП «Житлосервіс» Ізяславської міської ради та створення комунального підприємства « Житлокомунсервіс» Ізяславської міської ради 24.05.2022 року КП «Житлосервіс» реорганізовано шляхом злиття в КП «Житлокомунсервіс».

У разі смерті фізичної особи, припинення юридичної особи, заміни кредитора чи боржника у зобов`язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд залучає до участі у справі правонаступника відповідної сторони або третьої особи на будь-якій стадії судового процесу (частина 1 статті 55 ЦПК України).

Згідно ч.ч. 1, 2, 5 ст. 442 ЦПК України у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження суд замінює сторону виконавчого провадження її правонаступником. Заяву про заміну сторони її правонаступником може подати сторона (заінтересована особа), державний або приватний виконавець. Положення цієї статті застосовуються також у випадку необхідності заміни боржника або стягувача у виконавчому листі до відкриття виконавчого провадження.

Відповідно до ч. 5 ст. 15 Закону України «Про виконавче провадження» у разі вибуття однієї із сторін виконавець за заявою сторони, а також заінтересована особа мають право звернутися до суду із заявою про заміну сторони її правонаступником. Для правонаступника усі дії, вчинені до його вступу у виконавче провадження, є обов`язковими тією мірою, якою вони були б обов`язковими для сторони, яку правонаступник замінив.

За змістом ст. 1 Закону України «Про виконавче провадження» виконавче провадження - це завершальна стадія судового провадження.

Згідно правової позиції ВСУ висловленій в постанові від 20.11.2013 р. у справі № 6-122цс13 заміна кредитора у зобов`язанні можлива з підстав відступлення вимоги (цесія), правонаступництва (смерть фізичної особи, припинення юридичної особи) тощо, й до нового кредитора переходять права первісного кредитора у зобов`язанні в обсязі та на умовах, що існували на момент переходу цих прав, у тому числі бути стороною виконавчого провадження шляхом подання ним та розгляду судом заяви про заміну стягувана. Згідно з вимогами чинного законодавства заміна осіб в окремих зобов`язаннях через волевиявлення сторін (відступлення права вимоги) є різновидом правонаступництва та можливе на будь-якій стадії процесу.

Суд вважає, що у зв`язку із переходом до нового стягувача усіх прав та обов`язків, що існували на момент переходу цих прав, наявні підстави для процесуального правонаступництва.

Заміна сторони виконавчого провадження правонаступником, тобто здійснення процесуального правонаступництва після набрання судовим рішенням законної сили, полягає в поширенні на правонаступників законної сили судового рішення. При цьому, на правонаступників законна сила судового рішення поширюється усіма своїми правовими наслідками - незмінністю, неспростовністю, виключністю, преюдиційністю, виконуваністю.

Правонаступництво як інститут цивільного процесуального права має універсальний характер. У разі вибуття правопопередника з виконавчого провадження до правонаступника переходить весь комплекс процесуальних прав та обов`язків, притаманних для сторони виконавчого провадження, і, відповідно, комплекс процесуальних прав та обов`язків, притаманних стороні судового провадження, враховуючи стадію, на якій відбулося правонаступництво.

Таким чином, суд приходить до висновку, що заяву слід задовольнити та замінити стягувача у судовому наказі.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 247, 260, 354, 442 ЦПК України, суд, -

п о с т а н о в И В :

Заяву комунального підприємства «Житлокомунсервіс» про заміну сторони шляхом заміни стягувача його правонаступником задовольнити.

Замінити стягувача комунальне підприємство «Житлосервіс» на його правонаступника комунальне підприємство «Житлокомунсервіс» у судовому наказі №675/900/20, виданому 01 червня 2020 року у справі № 675/900/20 за заявою комунального підприємства «Житлосервіс» Ізяславської міської ради до ОСОБА_1 про видачу судового наказу про стягнення заборгованості за утримання будинку та прибудинкової території.

Ухвала можебути оскарженадо Хмельницькогоапеляційного судупротягом п`ятнадцятиднів здня складенняповного судового рішення.

Учасник справи, якому повна ухвала суду не була вручена у день її складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому повної ухвали суду.

Повний текст ухвали складено 25 вересня 2023 року.

Суддя: Р.В. Пашкевич

Дата ухвалення рішення25.09.2023
Оприлюднено27.09.2023
Номер документу113706167
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення заборгованості за утримання будинку та прибудинкової території

Судовий реєстр по справі —675/900/20

Ухвала від 25.09.2023

Цивільне

Ізяславський районний суд Хмельницької області

Пашкевич Р. В.

Судовий наказ від 01.06.2020

Цивільне

Ізяславський районний суд Хмельницької області

Демчук П. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні