Рішення
від 13.09.2023 по справі 209/2173/22
ДНІПРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОДЗЕРЖИНСЬКА

Справа № 209/2173/22

Провадження № 2-о/209/10/23

РІШЕННЯ

Іменем України

13 вересня 2023 року м. Кам`янське

Дніпровський районний суд м. Дніпродзержинська Дніпропетровської області у складі:

головуючого судді Шендрика К.Л.,

присяжних Шевченка А.В., Дробот Т.М.,

за участі секретаря Драгунцевої С.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку окремого провадження цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: Департамент соціальної політики Кам`янської міської ради Дніпропетровської області, Дніпровське управління соціального захисту населення Кам`янської міської ради Дніпропетровської області, Орган опіки та піклування виконавчого комітету Кам`янської міської ради про визнання особи недієздатною,-

в с т а н о в и в:

Заявник звернувся до суду з заявою в порядку окремого провадження, в якій просить визнати ОСОБА_2 недієздатною особою внаслідок хронічного стійкого психічного розладу та таким, що потребує встановлення над ним опіки, встановивши його опікуном.

В обґрунтування своїх вимог заявник зазначив, що ОСОБА_2 є його батьком. Влітку 2021 року його батько став поводити себе нетипово для нього: в нього стали відбуватися провали пам`яті, а саме, він не міг сформулювати свою думку, забував назви предметів, слова. Через деякий час він з матір`ю не могли його відпустити на вулицю самого, оскільки він не міг згадати куди йому йти, не міг самостійно знайти місце свого проживання. На теперішній час він вже не має можливості залишити батька без нагляду, бо він обмежено себе обслуговує у побуті, не може самостійно помитися, поголитись. Такий стан здоров`я ОСОБА_2 свідчить про необхідність постійного догляду за ним та встановлення опіки над ним.

04.10.2022 року справа була прийнята до провадження та призначена до розгляду в порядку цивільного судочинства за правилами окремого провадження за участюзаявника тазаінтересованої особи,з додержаннямзагальних правилЦПК України.

15.11.2022 року до розгляду справи у якості третьої особи було залучено Орган опіки та піклування виконавчого комітету Кам`янської міської та призначено судово-психіатричну експертизу.

Заявник ОСОБА_1 надав суду заяву з клопотанням про розгляд справи у його відсутності, заяву підтримав у повному обсязі, просив її задовольнити.

Представник заінтересованої особи Орган опікита піклуванняадміністрації Дніпровськогорайону Кам`янськоїміської ради Чуйко Ж.В.,яка дієна підставідовіреності, надала суду заяву з клопотаннями про слухання справи за її відсутності, не заперечувала проти задоволення заяви. Крім того, надала суду подання Виконавчого комітету Кам`янської міської ради щодо доцільності призначення ОСОБА_1 опікуном ОСОБА_2 (а.с. 75).

Відповідно до ч. 2ст. 247 ЦПК Україниузв`язку з неявкою сторін фіксація технічними засобами не здійснювалась.

Вивчивши матеріали справи, дослідивши письмові докази, суд вважає позов таким, що підлягає задоволенню за наступних підстав.

Судом встановлено, що згідно копії свідоцтва про народження (а.с. 15), заявник є сином ОСОБА_2 .

ОСОБА_2 має початкові прояви деменції, що підтверджується протоколами обстеження та був направлений на консультацію до лікаря психіатра (а.с. 17-19). З 15.09.2022 року ОСОБА_2 взятий на облік КНП КМР «МЛ №1» з приводу діагнозу F07.8, що підтверджується медичною карткою амбулаторного хворого № 0010109.

Відповідно до висновку судово-психіатричного експерта №78 від 07.04.2023 року (а.с.51-53), ОСОБА_2 виявляє хронічний стійкий психічний розлад у формі виражених розладів особистості та поведінки внаслідок органічного ураження головного мозку. За своїм психічним станом іспитований не може розуміти значення своїх дій та керувати ними.

Згідно ч. 3ст. 296 ЦПК України, заява про визнання фізичної особи недієздатною може бути подана членами її сім`ї, близькими родичами, незалежно від їх спільного проживання, органом опіки та піклування, психіатричним закладом.

Відповідно до ч. 1ст. 39 ЦК, Українифізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними.

Справи про визнання фізичної особи судом недієздатною розглядаються судом в порядку окремого провадження.

У відповідності до ч. 1 ст. 293 ЦПК України, окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Відповідно до ч. 1ст. 40 ЦК Українифізична особа визнається недієздатною з моменту набрання законної сили рішенням суду про це.

Отже, в судовому засіданні було достовірно встановлено, що ОСОБА_2 за своїм психічним станом нездатний усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними, а тому має бути визнаний судом недієздатною.

Правиламист. 41 ЦК Українипередбачені правові наслідки визнання фізичної особи недієздатною, а саме: над недієздатною фізичною особою встановлюється опіка; недієздатна фізична особа не має права вчиняти будь-якого правочину; правочини від імені недієздатної фізичної особи та в її інтересах вчиняє її опікун. Крім того, відповідальність за шкоду, завдану недієздатною фізичною особою, несе її опікун.

Відповідно до вимогст. 60 ЦК України,суд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування.

Положеннямист. 63 ЦК Українизакріплено, що опікуном або піклувальником може бути лише фізична особа з повною цивільною дієздатністю; фізична особа може бути призначена опікуном або піклувальником лише за її письмовою заявою; опікун або піклувальник призначаються переважно з осіб, які перебувають у сімейних, родинних відносинах з підопічним, з урахуванням особистих стосунків між ними, можливості особи виконувати обов`язки опікуна чи піклувальника.

Згідно ч. 1 ст. 300 ЦПК України, суд, ухвалюючи рішення про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи (у тому числі обмеження або позбавлення права неповнолітньої особи самостійно розпоряджатися своїми доходами) чи визнання фізичної особи недієздатною, встановлює над нею відповідно піклування або опіку і за поданням органу опіки та піклування призначає їй піклувальника чи опікуна.

Частиною 6 ст. 300 ЦПК України визначено, що строк дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною визначається судом, але не може перевищувати двох років.

З огляду на вищевикладене, суд вважає, що є підстави для визнання ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , недієздатним. З урахуванням того, що ОСОБА_3 фактично опікується своїм батьком ОСОБА_2 та бажає стати його опікуном, а захворювань, які б перешкоджали виконанню обов`язків опікуна судом не встановлено, суд з метою для забезпечення особистих немайнових та майнових прав та інтересів недієздатного, вважає за можливе призначити ОСОБА_3 опікуном над недієздатним батьком ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

На підставі ст. 60 ЦК України, керуючись ст. ст. 4, 12, 19, 81, 258-260, 263-265, 300 ЦПК України, суд, -

у х в а л и в:

Заяву ОСОБА_1 , заінтересовані особи: Департамент соціальної політики Кам`янської міської ради Дніпропетровської області, Дніпровське управління соціального захисту населення Кам`янської міської ради Дніпропетровської області, Орган опіки та піклування виконавчого комітету Кам`янської міської ради про визнання особи недієздатною задовольнити у повному обсязі.

Визнати недієздатним ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця с. Знаменське Надтеречного району Грозненської області, РНОКПП НОМЕР_1 , який зареєстрований та проживає за адресою: АДРЕСА_1 .

Встановити опіку над недієздатним ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця с. Знаменське Надтеречного району Грозненської області, РНОКПП НОМЕР_1 , який проживає за адресою: АДРЕСА_1 .

Призначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , уродженця міста Дніпродзержинська Дніпропетровської області, РНОКПП НОМЕР_2 , який зареєстрований та проживає за адресою: АДРЕСА_1 , опікуном над недієздатним ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця с. Знаменське Надтеречного району Грозненської області, РНОКПП НОМЕР_1 , який проживає за адресою: АДРЕСА_1 .

Рішення може бути оскаржене до Дніпровського апеляційного суду до або через Дніпровський районний суд м. Дніпродзержинська Дніпропетровської області шляхом подачі апеляційної скарги у тридцятиденний строк з дня складення повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Роз`яснити заявнику ОСОБА_1 положення ст. 300 ЦПК України, відповідно до якого, скасування рішення суду про визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, яка була визнана недієздатною, в разі її видужання або значного поліпшення її психічного стану здійснюється за рішенням суду на підставі відповідного висновку судово-психіатричної експертизи за заявою опікуна, членів сім`ї, органу опіки та піклування або самої особи, визнаної недієздатною.

Клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною має право подати опікун, представник органу опіки та піклування не пізніше ніж за п`ятнадцять днів до закінчення строку, визначеного ч. 6 ст. 300 ЦПК України.

Дата складенняповного судовогорішення 13.09.2023року.

Суддя К.Л. Шендрик

Присяжні Шевченко А.В.,

Дробот Т.М.

Дата ухвалення рішення13.09.2023
Оприлюднено27.09.2023
Номер документу113707151
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —209/2173/22

Рішення від 13.09.2023

Цивільне

Дніпровський районний суд м.Дніпродзержинська

Шендрик К. Л.

Ухвала від 19.07.2023

Цивільне

Дніпровський районний суд м.Дніпродзержинська

Шендрик К. Л.

Ухвала від 27.06.2023

Цивільне

Дніпровський районний суд м.Дніпродзержинська

Шендрик К. Л.

Ухвала від 19.05.2023

Цивільне

Дніпровський районний суд м.Дніпродзержинська

Шендрик К. Л.

Ухвала від 15.11.2022

Цивільне

Дніпровський районний суд м.Дніпродзержинська

Шендрик К. Л.

Ухвала від 04.10.2022

Цивільне

Дніпровський районний суд м.Дніпродзержинська

Шендрик К. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні