Ухвала
від 25.09.2023 по справі 399/714/23
ОНУФРІЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 399/714/23

Провадження № 1-кс/399/2/2023

УХВАЛА

Іменем України

25 вересня 2023 року смт Онуфріївка

Слідчий суддя Онуфріївського районного суду Кіровоградської області ОСОБА_1 , розглянувши скаргу філії «Онуфріївський кінний завод № 175» ДП «Конярство України» на незаконні дії слідчого Онуфріївського РВ щодо невнесення відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР, проведення огляду місця події, вилучення сільгосптехніки,

встановила:

Представник філії «Онуфріївський кінний завод № 175» ДП «Конярство України» звернувсь до слідчого судді з вищевказаною скаргою, в якій просив визнати дії слідчого ОСОБА_2 незаконними, зобов`язати працівників поліції не перешкоджати збору врожаю філією «Онуфріївський кінний завод № 175» ДП «Конярство України», невідкладно повернути вилучену сільгосптехніку.

Дослідивши надані матеріали скарги, слідчий суддя прийшов до наступних висновків.

Як вбачається зі скарги 22.09.2023 до Онуфріївського районного РВ національної поліції України в Кіровоградській області надійшла анонімна заява про вчинення кримінального правопорушення "незаконний збір врожаю» філією «Онуфріївський кінний завод № 175» ДП «Конярство України». 22.09.2023 слідчий Онуфріївського РВ ОСОБА_2 у складі слідчої оперативної групи, з метою перевірки анонімної заяви про чинення кримінального правопорушення, прибув на земельну ділянку, яка знаходиться на законних підставах в користуванні філії «Онуфріївський кінний завод № 175» ДП «Конярство України». Слідчим до внесення відомостей до ЄРДР був проведений огляд місця події, відібрано пояснення у представника філії, вилучена сільгосптехніка, яка належить юридичній особі, що виконує договірні роботи по збору врожаю. Після проведення огляду місця події, в порушення вимог ч. 3 ст. 214 КПК України, слідчим не були невідкладно внесені відомості до ЄРДР.

Вищезазначена скарга надійшла до Онуфріївського районного суду Кіровоградської області 25 вересня 2023 року, визначено слідчого суддю цього суду ОСОБА_1 .

У зв`язку із вступом в дію постанови Верховної Ради України № 807-IX від 17.07.2020, якою на території Кіровоградської області проведено зміни в адміністративно-територіальному устрої, Наказом Національної поліції України № 993 від 18.12.2020 затверджено нові штати територіальних підрозділів Національної поліції України, відповідно до якого Онуфріївське відділення поліції Олександрійського відділу поліції ГУНП в Кіровоградській області перейшло під юрисдикцію відділення поліції № 1 (м. Світловодськ) Олександрійського районного РВП Головного управління Національної поліції в Кіровоградській області.

Наведене підтверджується надісланим на адресу Онуфріївського районного суду Кіровоградської області листом в.о. начальника Онуфріївського ВП Олександрійського ВП ГУНП в Кіровоградській області ОСОБА_3 від 29.01.2021, в якому зокрема зазначено, що Онуфріївське відділення поліції Олександрійського відділу поліції ГУНП в Кіровоградській області реорганізоване і створено сектор поліцейської діяльності № 1 (смт. Онуфріївка) відділення поліції № 1 (м. Світловодськ) Олександрійського РВП ГУНП в Кіровоградській області. У секторі поліцейської діяльності перебувають на посадах дільничні офіцери поліції, інспектори з реагування патрульної поліції та чергова частина. Поліцейські таких служб, як кримінальна поліція наказом начальника ГУНП в Кіровоградській області № 12 о/с від 14.01.2021 з 18.01.2021, а слідство та дізнання наказом начальника ГУНП в Кіровоградській області № 34 о/с від 29.01.2021 з 01.02.2021 призначені на посади до Олександрійського районного відділу поліції ГУНП в Кіровоградській області, проте будуть здійснювати свою службову діяльність на території обслуговування Сектору поліцейської діяльності № 1 (смт. Онуфріївка) відділення поліції № 1 (м. Світловодськ) Олександрійського РВП ГУНП в Кіровоградській області, тобто на території Онуфріївської селищної ради Олександрійського району Кіровоградської області.

Відповідно до ч. 1 ст. 306 КПК України, скарги на рішення, дії чи бездіяльність слідчого, дізнавача чи прокурора розглядаються слідчим суддею місцевого суду, а в кримінальних провадженнях щодо кримінальних правопорушень, віднесених до підсудності Вищого антикорупційного суду, - слідчим суддею Вищого антикорупційного суду згідно з правилами судового розгляду, передбаченими статтями 318-380 цього Кодексу, з урахуванням положень цієї глави.

Встановлення правил підсудності має важливе значення для правильного функціонування судової системи, а також для виконання судами покладених на них завдань і визначення суду, компетентного здійснювати кримінальне провадження щодо конкретного кримінального правопорушення. Підсудність є ефективним засобом, який сприяє тому, щоб конкретна кримінальна справа розглядалася і вирішувалася судом законним, компетентним, незалежним і неупередженим, як того вимагають ст. 7 Загальної декларації прав людини та ч. 1 ст. 14 Міжнародного пакту про громадянські і політичні права.

Згідно з пунктом 1 ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод (надалі - Конвенція) «кожен при встановленні обґрунтованості будь-якого кримінального обвинувачення, висунутого проти нього, має право на розгляд судом, встановленим законом». А відповідно до ч. 1 ст. 8 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» від 2 червня 2016 року № 1402-VIII ніхто не може бути позбавлений права на розгляд його справи в суді, до підсудності якого вона віднесена процесуальним законом.

За допомогою правил про підсудність забезпечується також рівність всіх громадян перед законом і судом (ст. 24 Конституції України та ст. 10 КПК). Будучи одним з проявів цієї конституційної засади, чітко встановлена законом підсудність набуває ознак суб`єктивного права людини на законного суддю, тобто права будь-якої людини знати наперед, який саме суд і в якому складі відповідно до закону правомочний здійснювати стосовно нього судове провадження, якщо така необхідність виникне.

Згідно з положеннями ст. 38 КПК органами досудового розслідування (органами, що здійснюють дізнання і досудове слідство) є: 1) слідчі підрозділи: а) органів Національної поліції; б) органів безпеки; в) органів, що здійснюють контроль за додержанням податкового законодавства; г) органів Державного бюро розслідувань; 2) підрозділи детективів, підрозділ внутрішнього контролю Національного антикорупційного бюро України.

Тобто, чинний кримінальний процесуальний закон визначає органами досудового розслідування не службових осіб - слідчих цих органів досудового розслідування, а відповідні державні установи - слідчі підрозділи.

Статтею 1 КПК передбачено, що порядок кримінального провадження на території України визначається лише кримінальним процесуальним законодавством України, яке складається з відповідних положень Конституції України, міжнародних договорів, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України,цим Кодексом та іншими законами України.

Частиною 6 ст. 9 КПК визначено, що у випадках, коли положення цього Кодексу не регулюють або неоднозначно регулюють питання кримінального провадження, застосовуються загальні засади кримінального провадження, визначені ч. 1 ст. 7 цього Кодексу.

Таким чином, територіальна підсудність визначається за місцем знаходження (реєстрації) відповідного державного органу, який є юридичною особою та в складі якого знаходиться слідчий підрозділ.

Наведений висновок зроблений в ухвалі Верховного Суду від 13.10.2020 у справі № 607/16332/20 (пр. № № 51- 4916 впс 20) та узгоджується з позицією Верховного Суду, викладеною в ухвалі від 22.04.2020 у справі № 487/7605/19 (пр. № 51-1901впс20).

Отже, необхідно констатувати, що вказана скарга розглядається слідчим суддею місцевого суду в межах територіальної юрисдикції якого знаходиться орган досудового розслідування, а в разі її подання з порушенням правил територіальної підсудності, підлягає поверненню особі, яка подала таку скаргу, що регламентовано положеннями п. 2 ч. 2 ст. 304 КПК України.

Слідчий суддя враховує, що Європейський суд з прав людини у своїй прецедентній практиці виходить із того, що положення п. 1 ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод гарантує кожному право звернення до суду. Проте, право на суд не є абсолютним і воно може бути піддане обмеженням, тому що право на доступ до суду за своєю природою потребує регулювання з боку держави. Порядок звернення до суду за судовим захистом у кримінальному провадженні урегульований Кримінальним процесуальним кодексом України. Зокрема, подання скарги на рішення, дії чи бездіяльність слідчого або прокурора під час досудового розслідування має відбуватись з дотриманням певних умов.

З огляду на викладене, зокрема на те, що Онуфріївський ВП Олександрійського ВП ГУНП в Кіровоградській області реорганізований, а слідчий відділ знаходиться в Олександрійському РВП ГУНП в Кіровоградській області, який територіально не відноситься до юрисдикції Онуфріївського районного суду Кіровоградської області, а відтак слідчий суддя вважає за необхідне повернути скаргу філії «Онуфріївський кінний завод № 175» ДП «Конярство України» на незаконні дії слідчого Онуфріївського РВ щодо невнесення відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР, у зв`язку зі зміною місця розташування органу досудового розслідування на час надходження даної скарги.

Керуючись ч. 6 ст. 9, ст. 304 КПК України, слідчий суддя -

постановила:

Скаргу філії «Онуфріївський кінний завод № 175» ДП «Конярство України» на незаконні дії слідчого Онуфріївського РВ щодо невнесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань повернути заявнику.

Ухвала слідчого судді може бути оскаржена до Кропивницького апеляційного суду протягом п`яти днів з дня її проголошення.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення25.09.2023
Оприлюднено27.09.2023
Номер документу113709219
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за скаргами на дії та рішення правоохоронних органів, на дії чи бездіяльність слідчого, прокурора та інших осіб під час досудового розслідування бездіяльність слідчого, прокурора стосовно невнесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань

Судовий реєстр по справі —399/714/23

Ухвала від 25.09.2023

Кримінальне

Онуфріївський районний суд Кіровоградської області

Лях М. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні