Ухвала
від 21.09.2023 по справі 711/6741/23
ПРИДНІПРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЧЕРКАС

Придніпровський районний суд м.Черкаси

Справа № 711/6741/23

Номер провадження 1-кс/711/1826/23

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

21 вересня 2023 року

м.Черкаси

Слідчий суддя Придніпровського районного суду м. Черкаси ОСОБА_1 , при секретарі судових засідань ОСОБА_2 , за участю слідчого ОСОБА_3 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні Придніпровського районного суду м. Черкаси клопотання старшого слідчого відділу розслідування особливо тяжких злочинів СУ ГУНП в Черкаській області ОСОБА_4 , погоджене прокурором відділу Черкаської обласної прокуратури ОСОБА_5 , про надання дозволу на проведення огляду в межах кримінального провадження №12019250000000296, відомості щодо якого внесені 06.11.2019 до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.191 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

Старший слідчийвідділу розслідуванняособливо тяжкихзлочинів СУГУНП вЧеркаській області ОСОБА_4 ,звернулася дослідчого суддііз клопотаннямпро наданнядозволу напроведення оглядувсіх приміщеньАмбулаторія загальноїпрактики сімейноїмедицини повул.ЛесіУкраїнки,10,в с.Благодатне Золотоніськогорайону - власник Територіальна громада Благодатнівська сільська рада 26357640 - Інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна, з метою проведення натурного обстеження необхідного для проведення судової будівельно-технічної експертизи.

В обґрунтування клопотання зазначено, що у 2018-2019 роках Департаментом містобудування, архітектури, будівництва та житлово-комунального господарства Черкаської ОДА було замовлено 23 об`єкта з будівництва амбулаторій загальної практики сімейної медицини на загальну суму 141 838 105,91 грн.

20.12.2018 між Департаментом містобудування, архітектури, будівництва та житлово-комунального господарства Черкаської обласної державної адміністрації та ПП «Агро Будмонтаж» (ЄДРПОУ 41369656) укладено договір підряду № 1 на будівництво «Амбулаторії загальної практики сімейної медицини по вул. Лесі Українки, 10, в с. Благодатне Золотоніського району будівництво» на загальну суму 7332,351 тис. грн. з ПДВ.

В подальшому між підрядником та виконавцем робіт було укладено ряд додаткових угод до вказаного вище договору за результатами підписання яких сторони, за взаємною згодою сторін визначили, що ціна договору становить 5852,83357 тис. грн. з терміном виконання робіт до 31.12.2019.

Окрім вищевказаного 27.09.2019 між Департаментом містобудування, архітектури, будівництва та житлово-комунального господарства Черкаської обласної державної адміністрації та ПП «Агро Будмонтаж» (ЄДРПОУ 41369656) укладено договір підряду № 2 на будівництво «Амбулаторії загальної практики сімейної медицини по вул. Лесі Українки, 10, в с. Благодатне Золотоніського району будівництво» на загальну суму 1929,95480 тис. грн. з ПДВ.

В подальшому між підрядником та виконавцем робіт було укладено ряд додаткових угод до договору № 2 за результатами підписання яких сторони, за взаємною згодою сторін визначили, що ціна договору становить 1585,9124 тис. грн. з терміном виконання робіт до 31.21.2019.

11.07.2023 призначено проведення судової будівельно-технічної експертизи виконання якої доручено експертам Черкаського НДЕКЦ МВС України, та на розв`язання експертизи поставлені наступні питання: Чи відповідає розроблена проектно-кошторисна документація по об`єкту: «Амбулаторії загальної практики сімейної медицини по вул. Лесі Українки, 10, в с. Благодатне Золотоніського району будівництво» вимогам нормативних документів, чинних на території України в галузі будівництва, в частині порядку її розроблення, повноти складу, погодження, затвердження, проведення її експертизи, тощо? Який перелік та обсяги фактично виконаних будівельних робіт з будівництва об`єкту «Амбулаторії загальної практики сімейної медицини по вул. Лесі Українки, 10, в с. Благодатне Золотоніського району будівництво»? Чи відповідають обсяги та вартість фактично виконаних будівельних робіт по об`єкту «Амбулаторії загальної практики сімейної медицини по вул. Лесі Українки, 10, в с. Благодатне Золотоніського району будівництво» обсягам, вартості та якості передбаченим договірною ціною та даним, внесеними в акти приймання виконаних робіт? Якщо не відповідають, то в чому конкретно полягають невідповідності? Які роботи, передбачені договірною ціною, залишились невиконаними? На яку суму? Яке обладнання, передбачене договірною ціною, не встановлене? На яку суму?

В ході проведення вказаної експертизи від судового експерта Черкаського НДЕКЦ МВС України. надійшло клопотання, в якому останній відповідно до ст.69 КПК України, просить забезпечити прибуття, безперешкодний доступ та належні умови праці судового експерта для проведення натурного обстеження об`єкта дослідження «Амбулаторія загальної практики сімейної медицини по вул.Лесі Українки, 10, в с. Благодатне Золотоніського району будівництво» за його місцезнаходженням.

Враховуючи вищевикладене, ініціатор клопотання просить винести ухвалу про проведення огляду всіх приміщень Амбулаторія загальної практики сімейної медицини по вул.Лесі Українки, 10, в с. Благодатне Золотоніського району - власник Територіальна громада Благодатнівська сільська рада 26357640, згідно - Інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна.

Вказує, що без проведення огляду всіх приміщень Амбулаторії загальної практики сімейної медицини по вул.Лесі Українки, 10, в с. Благодатне Золотоніського району, неможливо отримати необхідні для проведення досудового розслідування фото та відео матеріали, зробити відповідні заміри для відображення подій, відсутність яких в свою чергу, ускладнює проведення подальшого досудового розслідування.

Слідчий ОСОБА_3 в судовому засіданні клопотання підтримав в повному обсязі та просив його задовольнити, посилаючись на обставини викладені в ньому та додані до нього докази, вказавши на наявність клопотання експерта по призначеній експертизи.

Слідчий суддя, заслухавши доводи слідчого, перевіривши надані матеріали клопотання, дійшов висновку щодо задоволення клопотання, з наступних підстав.

Згідно з ч.3 ст.132 КПК України, застосування заходів забезпечення кримінального провадження не допускається, якщо слідчий, дізнавач, прокурор не доведе, що:

1) існує обґрунтована підозра щодо вчинення кримінального правопорушення такого ступеня тяжкості, що може бути підставою для застосування заходів забезпечення кримінального провадження;

2) потреби досудового розслідування виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи особи, про який ідеться в клопотанні слідчого, дізнавача, прокурора;

3) може бути виконане завдання, для виконання якого слідчий, дізнавач, прокурор звертається із клопотанням.

Відповідно до ст.223 КПК України, слідчі (розшукові) дії є діями, спрямованими на отримання (збирання) доказів або перевірку вже отриманих доказів у конкретному кримінальному провадженні. Підставами для проведення слідчої (розшукової) дії є наявність достатніх відомостей, що вказують на можливість досягнення її мети.

Частинами 1, 2 та 3 статті 237 КПК України визначено, що з метою виявлення та фіксації відомостей щодо обставин вчинення кримінального правопорушення слідчий, прокурор проводять огляд місцевості, приміщення, речей та документів. Огляд житла чи іншого володіння особи здійснюється згідно з правилами цього Кодексу, передбаченими для обшуку житла чи іншого володіння особи. Для участі в огляді може бути запрошений потерпілий, підозрюваний, захисник, законний представник та інші учасники кримінального провадження. З метою одержання допомоги з питань, що потребують спеціальних знань, слідчий, прокурор для участі в огляді може запросити спеціалістів.

Подане клопотання про надання дозволу на проведення огляду, відповідає вимогам ст.234 КПК України.

Обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб. Обшук проводиться на підставі ухвали слідчого судді місцевого загального суду, в межах територіальної юрисдикції якого знаходиться орган досудового розслідування, а у кримінальних провадженнях щодо злочинів, віднесених до підсудності Вищого антикорупційного суду, - на підставі ухвали слідчого судді Вищого антикорупційного суду (ч.ч.1, 2 ст.234 КПК України).

Відповідно до ч.5 ст.236 КПК України, обшук на підставі ухвали слідчого судді повинен проводитися в обсязі, необхідному для досягнення мети обшуку. За рішенням слідчого чи прокурора може бути проведено обшук осіб, які перебувають в житлі чи іншому володінні, якщо є достатні підстави вважати, що вони переховують при собі предмети або документи, які мають значення для кримінального провадження.

Конституцією України заборонено проникнення до житла чи до іншого володіння особи, проведення в них огляду чи обшуку інакше як за вмотивованим рішенням суду (ч.2 ст.30).

Відповідно до вимог ст.13 КПК України не допускається проникнення до житла чи до іншого володіння особи, проведення в них огляду чи обшуку інакше як за вмотивованим судовим рішенням, крім випадків, передбачених цим Кодексом.

За нормами частини 1 статті 233 КПК України, ніхто не має права проникнути до житла чи іншого володіння особи з будь-якою метою, інакше як лише за добровільною згодою особи, яка ними володіє, або на підставі ухвали слідчого судді, крім випадків, установлених частиною третьою цієї статті.

Відповідно до ч.ч.5-7 ст.237 КПК України встановлено, що при проведенні огляду дозволяється вилучення лише речей і документів, які мають значення для кримінального провадження, та речей, вилучених з обігу. Усі вилучені речі і документи підлягають негайному огляду і опечатуванню із завіренням підписами осіб, які брали участь у проведенні огляду. У разі, якщо огляд речей і документів на місці здійснити неможливо або їх огляд пов`язаний з ускладненнями, вони тимчасово опечатуються і зберігаються у такому вигляді доти, доки не буде здійснено їх остаточні огляд і опечатування.

При огляді слідчий, прокурор або за їх дорученням залучений спеціаліст має право проводити вимірювання, фотографування, звуко- чи відеозапис, складати плани і схеми, виготовляти графічні зображення оглянутого місця чи окремих речей, виготовляти відбитки та зліпки, оглядати і вилучати речі і документи, які мають значення для кримінального провадження. Предмети, які вилучені законом з обігу, підлягають вилученню незалежно від їх відношення до кримінального провадження. Вилучені речі та документи, що не відносяться до предметів, які вилучені законом з обігу, вважаються тимчасово вилученим майном.

В судовомузасіданні встановлено,що в провадженні відділу розслідування особливо тяжких злочинів СУ ГУ Національної поліції в Черкаській області перебувають матеріали кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12019250000000296 від 06.11.2019, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.191 КК України.

11.07.2023 постановою старшого слідчого відділу розслідування особливо тяжких злочинів СУ ГУНП в Черкаській області ОСОБА_4 в кримінальному провадженні призначено будівельно-технічну експертизу, виконання якої доручено експертам Черкаського НДЕКЦ МВС України.

В ході проведення вказаної експертизи від судового експерта Черкаського НДЕКЦ МВС України надійшло клопотання, в якому останній відповідно до ст.69 КПК України, просить забезпечитиприбуття,безперешкодний доступта належніумови працісудового експертадля проведеннянатурного обстеженняоб`єкта дослідження «Амбулаторія загальної практики сімейної медицини по вул. Лесі Українки, 10, в с. Благодатне, Золотоніського району будівництво» за його місцезнаходженням.

Згідно з інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна №346626808 від 14.09.2023, приміщення Амбулаторіязагальної практикисімейної медицинипо вул.ЛесіУкраїнки,10,в с.Благодатне,Золотоніського району на праві власності належить Територіальній громаді, Благодатнівська сільська рада.

Отже, з урахуванням обставин події кримінального правопорушення, слідчий суддя вважає, що проведення огляду вказаного вище об`єкта дослідження приміщень Амбулаторія загальної практики сімейної медицини по вул. Лесі Українки, 10, в с. Благодатне, є необхідною слідчою дією, оскільки без проведення огляду даних об`єктів нерухомого майна, неможливо отримати необхідні для проведення досудового розслідування фото та відео матеріали, зробити відповідні заміри для відображення подій, відсутність яких в свою чергу, ускладнює проведення подальшого досудового розслідування.

Керуючись ст.ст.3, 9, 107, 234-237, 309, 372 КПК України,

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання старшого слідчого відділу розслідування особливо тяжких злочинів СУ ГУНП в Черкаській області ОСОБА_4 , погоджене прокурором відділу Черкаської обласної прокуратури ОСОБА_5 , про надання дозволу на проведення огляду в межах кримінального провадження №12019250000000296, відомості щодо якого внесені 06.11.2019 до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.191 КК України задовольнити.

Надати дозвіл на проведення огляду всіх приміщеньАмбулаторія загальноїпрактики сімейноїмедицини повул.ЛесіУкраїнки,10,в с.Благодатне,Золотоніського району - власник Територіальна громада Благодатнівської сільської ради 26357640, згідно - Інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна, з метою проведення натурного обстеження необхідного для проведення судової будівельно-технічної експертизи.

Дві копії ухвали направити слідчому для виконання, одну з яких для вручення особі, яка володіє майном чи присутня при огляді.

Строк дії цієї ухвали один місяць з моменту її постановлення.

Ухвала оскарженню не підлягає і заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення21.09.2023
Оприлюднено28.09.2023
Номер документу113721980
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання дозволу на проведення огляду в межах кримінального провадження №12019250000000296, відомості щодо якого внесені 06.11.2019 до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.191 КК України

Судовий реєстр по справі —711/6741/23

Ухвала від 21.09.2023

Кримінальне

Придніпровський районний суд м.Черкас

Піковський В. Ю.

Ухвала від 21.09.2023

Кримінальне

Придніпровський районний суд м.Черкас

Піковський В. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні