Ухвала
від 26.09.2023 по справі 703/1950/23
СМІЛЯНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 703/1950/23

2-о/703/105/23

УХВАЛА

про призначення адвоката

26 вересня 2023 року м. Сміла

Смілянський міськрайонний суд Черкаської області в складі головуючого судді Криви Ю.В., присяжних Кузьменко Т.Г., Примак Н.О., розглянувши матеріали справи за заявою органу опіки та піклування в особі Управління праці та соціального захисту населення виконавчого комітету Смілянської міської ради, заінтересована особа Смілянський дитячий будинок інтернат про визнання ОСОБА_1 недієздатною та встановлення опіки,-

встановив:

Орган опіки та піклування в особі Управління праці та соціального захисту населення виконавчого комітету Смілянської міської ради звернувся до Смілянського міськрайонного суду Черкаської області із заявою про визнання ОСОБА_1 недієздатною.

Ухвалою суду від 29 травня 2023 року по справі призначено судово-психіатричну експертизу, провадження в справі зупинене на час її проведення.

13 вересня 2023 року до суду надійшов висновок судово-психіатричної експертизи.

Ухвалою суду від 19 вересня 2023 року провадження у справі поновлено, справу призначено до судового розгляду на 10 год. 30 хв. 17 жовтня 2023 року. Крім того, доручено Регіональному центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Черкаській області призначити адвоката, з числа включених до Реєстру адвокатів, які надають безоплатну вторинну правову допомогу, для здійснення захисту прав та інтересів ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , під час розгляду справи про визнання фізичної особи недієздатною, оскільки розгляд справ, зокрема про визнання фізичної особи недієздатною, проводиться судом за обов`язковою участю адвоката особи, стосовно якої розглядається справа.

21 вересня 2023 року на електронну адресу суду надійшло повідомлення Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Черкаській області, з якого вбачається, що відповідно до Закону України «Про безоплатну правничу допомогу», наказу Координаційного центру з надання правової допомоги від 16.02.2023 № 12 «Питання видання доручень центрами з надання безоплатної вторинної правової допомоги», Регіональним центром надається правова допомога у наступних випадках: у кримінальному провадженні - особам, які підозрюються, обвинувачуються у вчиненні кримінального правопорушення; особам, які відповідно до положень кримінального процесуального законодавства вважаються затриманими та/або стосовно яких обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою; особам, які мають статус засудженого; а також особам, до яких застосовано адміністративне затримання або адміністративний арешт.

Згідно інформації, яка міститься в ухвалі суду від 19 вересня 2023 року, громадянка ОСОБА_1 не є особою, якій відповідно до норм кримінально-процесуального законодавства, надається безоплатна вторинна правова допомога через Регіональний центр.

Відтак, остання має право отримати таку допомогу через структурний підрозділ системи БВПД місцевого рівня - Смілянський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги, який знаходиться за адресою: м. Сміла, вул. Соборна, 96-а, тел. (04733) 2-40-47.

Так, 03 серпня 2023 року набув чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення доступу до безоплатної правничої допомоги» від 10 квітня 2023 року № 3022-IX.

Зокрема, ст. 293 ЦПК України доповнено частиною 5, згідно з якою у випадках, встановлених пунктами 1, 9 і 10 частини другої цієї статті, розгляд справ проводиться судом за обов`язковою участю адвоката особи, стосовно якої розглядається справа. У разі якщо особа не залучила адвоката, суд залучає його через орган (установу), уповноважений законом на надання безоплатної правничої допомоги. Рішення суду про доручення призначити адвоката негайно, але не пізніше двох робочих днів, надсилається відповідному органу (установі), уповноваженому законом на надання безоплатної правничої допомоги, для виконання.

Також відповідно до ч. 1 ст. 299 ЦПК України справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи чи визнання фізичної особи недієздатною суд розглядає за участю заявника, особи, стосовно якої розглядається справа про визнання її недієздатною, її адвоката та представника органу опіки та піклування.

Враховуючи викладене, суд вважає за необхідне доручити Смілянському місцевому центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, який знаходиться за адресою: м. Сміла, вул. Соборна, 96-а призначити адвоката, з числа включених до Реєстру адвокатів, які надають безоплатну вторинну правову допомогу, для здійснення захисту прав та інтересів ОСОБА_1 під час розгляду справи про визнання її недієздатною, та забезпечити його прибуття до Смілянського міськрайонного суду Черкаської області в наступне судове засідання.

На підставі наведеного, керуючись ст.ст. 261, 293, 299 ЦПК України, суд

постановив:

Доручити Смілянському місцевому центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги забезпечити здійснення представництва інтересів ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , адвокатом, з числа включених до Реєстру адвокатів, які надають безоплатну вторинну правову допомогу, на час здійснення судового провадження в цивільній справі за заявою органу опіки та піклування в особі Управління праці та соціального захисту населення виконавчого комітету Смілянської міської ради, заінтересована особа Смілянський дитячий будинок інтернат про визнання ОСОБА_1 недієздатною та встановлення опіки.

Забезпечити прибуття призначеного адвоката в судове засідання на 10 год. 30 хв. 17 жовтня 2023 року в приміщення Смілянського міськрайонного суду Черкаської області за адресою: м. Сміла, вул. Канарського, 19, а також завчасно ознайомитись з матеріалами даної цивільної справи в суді.

Копію ухвали невідкладно надіслати для негайного виконання до Смілянського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги (e-mail - smila.cherkasy@legalaid.ck.ua), якому і доручити її виконання.

Ухвала оскарженню не підлягає і набирає законної сили з моменту підписання.

Суддя: Ю.В. Крива

Присяжні: Т.Г. Кузьменко

Н.О. Примак

Дата ухвалення рішення26.09.2023
Оприлюднено28.09.2023
Номер документу113721996
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання ОСОБА_1 недієздатною та встановлення опіки

Судовий реєстр по справі —703/1950/23

Рішення від 25.10.2023

Цивільне

Смілянський міськрайонний суд Черкаської області

Крива Ю. В.

Рішення від 25.10.2023

Цивільне

Смілянський міськрайонний суд Черкаської області

Крива Ю. В.

Ухвала від 26.09.2023

Цивільне

Смілянський міськрайонний суд Черкаської області

Крива Ю. В.

Ухвала від 19.09.2023

Цивільне

Смілянський міськрайонний суд Черкаської області

Крива Ю. В.

Ухвала від 29.05.2023

Цивільне

Смілянський міськрайонний суд Черкаської області

Крива Ю. В.

Ухвала від 02.05.2023

Цивільне

Смілянський міськрайонний суд Черкаської області

Крива Ю. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні