Ухвала
від 13.09.2023 по справі 757/29956/23-к
КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

1[1]

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

Колегія суддів судової палати з розгляду кримінальних справ

Київського апеляційного суду в складі:

головуючого судді ОСОБА_1 ,суддів при секретарі судового засідання ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду в місті Києві 13 вересня 2023 року апеляційні скарги представників ОСОБА_5 , який діє в інтересах ТОВ «АВТОМАГІСТРАЛЬ-ПІВДЕНЬ», ОСОБА_6 , яка діє в інтересах ТОВ «НЕРУДБУДПОСТАЧ», директора ТОВ «МАУРЕР МОСТ» ОСОБА_7 та ФОП ОСОБА_8 , кожного окремо, на ухвалу слідчого судді Печерського районного суду міста Києва від 14 липня 2023 року,

ВСТАНОВИЛА:

Вказаною ухвалою задоволено клопотання прокурора Подільської окружної прокуратури міста Києва ОСОБА_9 та накладено арешт на грошові кошти, у будь-якій валюті, що знаходяться на рахунках банківських установ, з зупиненням видаткових операцій з указаними грошовими коштами, у будь-якій валюті, у тому числі:

- ТОВ «МАУРЕР МОСТ» (код ЄДРПОУ 43444263):

АТ «СЕНС БАНК» МФО 300346: НОМЕР_1 ;

АБ «КЛIРИНГОВИЙ ДIМ» МФО 300647: НОМЕР_2 ;

АТ «УкрСиббанк» МФО 351005: НОМЕР_3 , НОМЕР_4 , НОМЕР_5 , НОМЕР_6 ;

- ТОВ «АВТОМАГІСТРАЛЬ-ПІВДЕНЬ» (код ЄДРПОУ 34252469):

Фiлiя - Одеське обласне управлiння публічного акцiонерного товариства «Державний ощадний банк України» МФО 328845: НОМЕР_7 , НОМЕР_8 , НОМЕР_9 , НОМЕР_10 , НОМЕР_11 , НОМЕР_12 , НОМЕР_13 , НОМЕР_14 , НОМЕР_15 ;

Акцiонерний банк «Пiвденний» МФО 328209: НОМЕР_16 , НОМЕР_17 , НОМЕР_18 , НОМЕР_19 , НОМЕР_20 , НОМЕР_21 ;

АТ «РАЙФФАЙЗЕН БАНК» у м. Києві МФО 380805: НОМЕР_22 , НОМЕР_23 , НОМЕР_24 , НОМЕР_25 ; НОМЕР_26 ;

АТ «Укрексімбанк» МФО 322313: НОМЕР_27 , НОМЕР_28 , НОМЕР_29 , НОМЕР_30 , НОМЕР_31 , НОМЕР_32 , НОМЕР_33 ;

АТ «ОТП БАНК» МФО 300528: НОМЕР_34 ;

ПАТ «БАНК ВОСТОК» МФО 307123: НОМЕР_35 ;

АТ «СЕНС БАНК» МФО 300346: НОМЕР_36 ;

АТ КБ «ПриватБанк» МФО 305299: НОМЕР_37 , НОМЕР_38 ;

АБ «УКРГАЗБАНК» МФО 320478: НОМЕР_39 ;

АТ «БАНК АЛЬЯНС» МФО 300119: НОМЕР_40 ;

- ФОП ОСОБА_10 РНОКПП НОМЕР_41 :

АТ КБ «ПриватБанк» МФО 305299: НОМЕР_42 , НОМЕР_43 ;

АТ «УНIВЕРСАЛ БАНК» МФО 322001: НОМЕР_44 , НОМЕР_45 , НОМЕР_46 ;

- ТОВ «НЕРУДБУДПОСТАЧ» код ЄДРПОУ НОМЕР_55:

АТ «ПУМБ» МФО 334851: НОМЕР_47 , НОМЕР_48 , НОМЕР_49 ;

АТ «СЕНС БАНК» МФО 300346: НОМЕР_50 ;

АТ «УкрСиббанк» МФО 351005: НОМЕР_51 , НОМЕР_52 ;

АТ КБ «ПриватБанк» МФО 305299: НОМЕР_53 , НОМЕР_54 .

В обґрунтування прийнятого рішення слідчий суддя зазначив про наявність підстав для накладення арешту на вищевказане майно з метою забезпечення збереження речових доказів.

Не погоджуючись з таким рішенням, представники ОСОБА_5 , який діє в інтересах ТОВ «АВТОМАГІСТРАЛЬ-ПІВДЕНЬ», ОСОБА_6 , яка діє в інтересах ТОВ «НЕРУДБУДПОСТАЧ», директор ТОВ «МАУРЕР МОСТ» ОСОБА_7 та ФОП ОСОБА_8 , кожен окремо, подали апеляційні скарги, в яких просять скасувати ухвалу слідчого судді Печерського районного суду міста Києва від 14 липня 2023 року в частині накладення арешту на майно ТОВ «АВТОМАГІСТРАЛЬ-ПІВДЕНЬ», ТОВ «НЕРУДБУДПОСТАЧ», ТОВ «МАУРЕР МОСТ» та ФОП ОСОБА_8 , і постановити в цій частині нову ухвалу, якою відмовити у задоволенні клопотання про арешт майна.

Щодо строку апеляційного оскарження, то директор ТОВ «МАУРЕР МОСТ» ОСОБА_7 та ОСОБА_8 зазначають, що клопотання про арешт майна розглянуто слідчим суддею за відсутності власників майна, а фотокопію оскаржуваної ухвали представники отримали 20 липня та 01 серпня 2023 року, відповідно, під час ознайомлення з матеріалами судового провадження. Представник ОСОБА_6 зазначає, що копію постановленого рішення отримано керівником ТОВ «НЕРУДБУДПОСТАЧ» 04 серпня 2023 року.

Представники вважають ухвалу слідчого судді незаконною та необґрунтованою, у зв`язку з істотним порушенням норм процесуального законодавства, оскільки в порушення ч. 2 ст. 173 КПК України, при вирішенні питання про арешт грошових коштів, які належать ТОВ «АВТОМАГІСТРАЛЬ-ПІВДЕНЬ», ТОВ «НЕРУДБУДПОСТАЧ», ТОВ «МАУРЕР МОСТ» та ФОП ОСОБА_8 і знаходяться на їх банківських рахунках, слідчий суддя не перевірив правову підставу для такого арешту; можливість використання коштів як доказ у кримінальному провадженні; розмір шкоди, завданої кримінальним правопорушення; наслідки такого арешту для власників майна; достатність доказів на підтвердження підстав для накладення такого арешту.

Представник ТОВ «АВТОМАГІСТРАЛЬ-ПІВДЕНЬ» звертає увагу на те, що відомості викладені прокурором у клопотанні про накладення арешту, в частині перерахування ДП «Дирекції будівництва шляхово-транспортних споруд м. Києва», ТОВ «ЕКО-БУД-ТРЕЙД» та ТОВ «Сітілайт форм» бюджетних грошових коштів в тому числі на рахунки товариств «транзитно-конвертаційних груп», з метою подальшого привласнення та здійснення подальшої легалізації (відмивання) доходів одержаних злочинним шляхом зокрема на рахунки ТОВ «АВТОМАГІСТРАЛЬ-ПІВДЕНЬ», не відповідають дійсності, оскільки ТОВ «АВТОМАГІСТРАЛЬ-ПІВДЕНЬ» не мало жодних фінансово господарських відносин ані з ДП «Дирекції будівництва шляхово-транспортних спору, м. Києва», ані з ТОВ «ЕКО-БУД- ТРЕЙД» чи ТОВ «Сітілайт форм» .

Крім того, ТОВ «АВТОМАГІСТРАЛЬ-ПІВДЕНЬ» не має жодного відношення до товариств «транзитно-конвертаційних груп», про які згадується прокурором в клопотанні про накладення арешту, натомість ТОВ «АВТОМАГІСТРАЛЬ-ПІВДЕНЬ», є лідером дорожньо-будівельної галузі України та стабільно займає перше місце серед провідних дорожніх підприємств українській ринку. Товариство працює у 12 регіонах України, реалізує найбільш масштабні та важливі інфраструктурні проекти держави.

Також, Товариство з початку російської збройної агресії проти України, виконує термінові та невідкладні завдання пов`язані з відновленням об`єктів критичної інфраструктури, будівництвом, ремонтом та експлуатаційним утриманням автомобільних доріг та мостів для забезпечення та посилення обороноздатності держави.

З огляду на вищевикладене, накладення арешту на грошові кошти у будь якій валюті зупинення видаткових операції грошовими коштами, у будь якій валюті, які належать ТОВ «Автомагістраль-Південь», призведе до блокування господарської діяльної Товариства та унеможливить реалізацію ним державних проектів пов`язаних з будівництвом, реконструкцією та ремонтом об`єктів критичної інфраструктури нашої держави знищених або пошкоджених, внаслідок дій агресора, а також унеможливить надання послуг з експлуатаційного утримання життєво важливих дорожніх артерій країни, що може безпосередньо негативно вплинути на обороноздатність нашої держави.

Директор ТОВ «МАУРЕР МОСТ» та ФОП ОСОБА_8 вказують, що прокурором не надано жодного доказу на підтвердження своїх доводів стосовно того, що ДП «Дирекції будівництва шляхово-транспортних споруд м. Києва», ТОВ «ЕКО-БУД-ТРЕЙД» та ТОВ «Сітілайт форм» здійснюють перерахування бюджетних грошових коштів на рахунки товариств «транзитно-конвертаційних груп», з метою подальшого привласнення та здійснення подальшої легалізації (відмивання) доходів одержаних злочинним шляхом, зокрема ТОВ «МАУРЕР МОСТ» та ФОП ОСОБА_8 .

Також, прокурором не доведено, що усі грошові кошти, які належать ТОВ «МАУРЕР МОСТ» та ФОП ОСОБА_8 і знаходяться на їх рахунках, що відкриті у зазначених вище банківських установах, були отримані ТОВ «МАУРЕР МОСТ» від ДП «Дирекції будівництва шляхово-транспортних споруд міста Києва», ТОВ «ЕКО-БУД-ТРЕЙД» та ТОВ «СІТІЛАЙТ ФОРМ».

Вважають, що арештоване майно не відповідає критеріям ст. 98 КПК України, а постанова про визнання майна речовими доказами у кримінальному провадженні - вимогам ст. 110 КПК України, оскільки в ній відсутні мотиви визнання усіх грошових коштів належних ТОВ «МАУРЕР МОСТ» та ФОП ОСОБА_8 та обґрунтування цих обставин.

Також вказують, що арешт майна призводить до блокування господарської діяльності ТОВ «МАУРЕР МОСТ» та ФОП ОСОБА_8 .

Звертається в апеляційних скаргах увага і на те, що вартість майна, тобто усі грошові кошти ТОВ «МАУРЕР МОСТ» та ФОП ОСОБА_8 , що аре

штоване слідчим суддею неспівмірне розміру збитків, завданих кримінальним правопорушенням, розмір яких недоведений прокурором, зважаючи на відсутність цивільного позову у провадженні.

Представник ТОВ «НЕРУДБУДПОСТАЧ» зазначає, що в оскаржуваній ухвалі не вказано, якими саме доказами підтверджується відповідність грошових коштів на банківських рахунках Товариства критеріям, визначеним ст. 98 КПК України. Зауважує, що факт існування господарсько-правових відносин між ТОВ «НЕРУДБУДПОСТАЧ» та ТОВ «СОБІ», ТОВ «ВЕНЕРА ГРУП», ТОВ ТД «РОСТОК», ТОВ «КТ-44», ТОВ «ПОЗИТИВ-В» і ТОВ «АВТОМАГІСТРАЛЬ-ПІВДЕНЬ» не є достатньою правовою підставою вважати, що грошові кошти на банківських рахунках ТОВ «НЕРУДБУДПОСТАЧ» є речовими доказами у розумінні ст. 98 КПК України.

Також вказує на відсутність підстав вважати, що арештовані грошові кошти Товариства можуть забезпечити відшкодування шкоди, завданої у кримінальному проваджені № 42023102070000159.

Звертається в апеляційній скарзі увага і на те, що у даному кримінальному провадженні не повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення посадовим особам та службовим особам ТОВ «НЕРУДБУДПОСТАЧ», цивільний позов не заявлено, як і не встановлено розміру збитків у вигляді тяжких наслідків, які нібито заподіяні.

Крім того, представник наголошує, що ТОВ «НЕРУДБУДПОСТАЧ» здійснює свою діяльність у суворій відповідності до вимог чинного законодавства України. У той же час, накладення арешту на кошти, які знаходяться на розрахункових рахунках ТОВ «НЕРУДБУДПОСТАЧ», створює несприятливі правові наслідки у формі позбавлення можливості здійснювати виплату заробітної плати, лікарняних, відпускних, коштів на відрядження найманим працівникам, що має своїм наслідком порушення трудового та соціального законодавства України, з подальшим застосуванням до нього штрафних (фінансових) санкцій; унеможливлює виконання Товариством договірних зобов`язань з оплати вартості товарів/послуг, що має своїм наслідком порушення договірних зобов`язань та застосування в подальшому до товариства штрафних (фінансових) санкцій; унеможливлює отримання Товариством на розрахункові рахунки коштів від контрагентів на підставі укладених договорів, що зумовлює зменшення податкового навантаження на Товариство, як наслідок відбувається зменшення надходжень податків та зборів до держаного та місцевого бюджету; виконання інших фінансових зобов`язань у формі сплати відповідних платежів та зборів, що зумовлює не виконання товариством податкових зобов`язань з подальшим застосування податковими органами фінансових (штрафних) санкцій.

Учасники провадження у судове засідання не з`явилися, про дату, час та місце судового засідання завчасно проінформовані. Від представника ОСОБА_6 , яка діє в інтересах ТОВ «НЕРУДБУДПОСТАЧ» надійшло клопотання про розгляд поданої нею апеляційної скарги за її відсутності. Зважаючи на вказане, колегія суддів, вирішила за можливе розглянути дане провадження за відсутності учасників провадження, що не суперечить положенням ч. 4 ст. 405 КПК України.

Заслухавши доповідь судді, вивчивши матеріали провадження і перевіривши доводи апеляційної скарги, колегія суддів вважає, що апеляційні скарги підлягають частковому задоволенню, виходячи з наступного.

Як убачається з матеріалів судового провадження, Печерським управлінням поліції Головного управління Національної поліції у місті Києві здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні, відомості якого 04 липня 2023 року внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань під № 42023102070000159 за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України.

Досудове розслідування у даному кримінальному провадженні здійснюється за матеріалами Держфінмоніторингу стосовно неправомірних дії посадових та службових осіб - КП «Дирекції будівництва шляхово-транспортних споруд м. Києва» за попередньою змовою з підрядними організаціями, перераховують на рахунки ТОВ «ЕКО-БУД-ТРЕЙД», ТОВ «СІТІЛАЙТ ФОРМ та інших, бюджетні грошові кошти з метою їх розкрадання під час будівництва об`єкту: «Будівництво Подільського мостового переходу через р. Дніпро у м. Києві», які в подальшому перераховуються на рахунки ТОВ «ПОЗИТИВ-В», ТОВ «Д-ГРУПП КОНСТАКШН» також інших товариств з ознаками фіктивності та «транзитно-конвертаційних груп», з метою привласнення та здійснення подальшої легалізації (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом в особливо великих розмірах в умовах воєнного стану.

14 липня 2023 року прокурор Подільської окружної прокуратури міста Києва ОСОБА_9 звернувся до слідчого судді Печерського районного суду міста Києва з клопотанням про накладення арешту на грошові кошти, у будь-якій валюті, що знаходяться на рахунках банківських установ, з зупиненням видаткових операцій з указаними грошовими коштами, у будь-якій валюті, наступних Товариств: ТОВ «СОБІ», ТОВ «ВАРТІС», ТОВ «ВЕНЕРА ГРУП», ТОВ «НЕРУДБУДПОСТАЧ», ТОВ «ТД «РОСТОК», ТОВ «МІКАРІ», ТОВ «ТНП-ПОСТАЧ», ТОВ «МАНТОН МЕДЖІК», ТОВ «КТ-44», ТОВ «ІНВЕСТИЦІЙНА КОМПАНІЯ», ТОВ «БЕТОН АЛЬЯНС УКРАЇНИ», ТОВ «ТРАНСМИР ГМБХ», ТОВ «ГРАН БІНАЛЬ», ТОВ «КАРАВАН СИСТЕМ», ПП «ДОКОЛЕО», ТОВ «МОСТИЦЬКИЙ 2», ТОВ «МЕГАПОЛІС ПРОМ», ТОВ «ОБІТА-МОНТАЖ», ТОВ «ЄВРО СТАР КОМПАНІ», ТОВ «АСЕНСІС БІЛД», ТОВ «МАУРЕР МОСТ», ТОВ «АВТОМАГІСТРАЛЬ-ПІВДЕНЬ», ТОВ «УКРСІЛПРОМ», ФОП ОСОБА_10 .

Ухвалою слідчого судді Печерського районного суду міста Києва від 14 липня 2023 року клопотання прокурора задоволено.

Однак, як встановила колегія суддів, це рішення слідчого судді постановлено з істотними порушеннями вимог КПК України, через які воно не може бути перевірене по суті і у будь-якому разі підлягає скасуванню з призначенням судом апеляційної інстанції нового розгляду у суді першої інстанції.

Такі порушення полягають у наступному.

Відповідно до вимог ст. 108 КПК України під час судового засідання ведеться журнал судового засідання, в якому зазначаються такі відомості: найменування та склад суду (слідчий суддя); реквізити кримінального провадження та відомості щодо його учасників; дата і час початку та закінчення судового засідання; час, номер та найменування процесуальної дії, що проводиться під час судового засідання, а також передані суду під час процесуальної дії речі, документи, протоколи слідчих (розшукових) дій і додатки до них; ухвали, постановлені судом (слідчим суддею) без виходу до нарадчої кімнати; інші відомості у випадках, передбачених цим Кодексом. Журнал судового засідання ведеться та підписується секретарем судового засідання.

Загальновідомо, що журнал судового засідання - це процесуальний документ, у якому відображаються процесуальні дії, що проводяться під час судового засідання, а також процесуальні рішення суду у формі ухвал. Законодавцем установлена обов`язковість ведення журналу судового засідання під час будь-якого судового засідання - у досудовому розслідуванні при розгляді питань слідчим суддею, а також у судовому провадженні. При цьому не має значення здійснюється чи ні фіксування судового засідання за допомогою технічних засобів.

Разом з цим, в матеріалах судового провадження наявний документ, який має назву журнал судового засідання (а.с. 92), проте він не відповідає вимогам визначеним ст. 108 КПК України, зокрема не підписаний секретарем судового засідання, який його склав. За таких обставин, колегія суддів приходить до висновку, що в матеріалах провадження відсутній такий процесуальний документ, як журнал судового засідання, який обов`язково ведеться під час будь-якого судового засідання та підписується секретарем судового засідання.

У відповідності до п. 7 ч. 2 ст. 412 КПК України, судове рішення у будь-якому разі підлягає скасуванню, якщо в матеріалах провадження відсутній журнал судового засідання.

Згідно з п. 1 ч. 1 ст. 415 КПК України, суд апеляційної інстанції скасовує ухвалу суду і призначає новий розгляд у суді першої інстанції, якщо встановлено порушення, передбачені в тому числі п. 7 ч. 2 ст. 412 КПК України.

З огляду на викладене, колегія суддів приходить до висновку, що апеляційні скарги представників підлягають частковому задоволенню, а ухвала слідчого судді - скасуванню, з постановленням апеляційним судом нової ухвали про призначення нового розгляду клопотання про арешт майна у суді першої інстанції.

На підставі вищевикладених обставин, керуючись ст. ст. 170, 171, 309, 376, 404, 405, 407, 422 КПК України, колегія суддів -

УХВАЛИЛА:

Апеляційні скарги представників ОСОБА_5 , який діє в інтересах ТОВ «АВТОМАГІСТРАЛЬ-ПІВДЕНЬ», ОСОБА_6 , яка діє в інтересах ТОВ «НЕРУДБУДПОСТАЧ», директора ТОВ «МАУРЕР МОСТ» ОСОБА_7 та ФОП ОСОБА_8 , кожного окремо, задовольнити частково.

Ухвалу слідчого судді Печерського районного суду міста Києва від 14 липня 2023 року, якою задоволено клопотання прокурора Подільської окружної прокуратури міста Києва ОСОБА_9 та накладено арешт на грошові кошти, які знаходяться на банківських рахунках ТОВ «СОБІ», ТОВ «ВАРТІС», ТОВ «ВЕНЕРА ГРУП», ТОВ «НЕРУДБУДПОСТАЧ», ТОВ «ТД «РОСТОК», ТОВ «МІКАРІ», ТОВ «ТНП-ПОСТАЧ», ТОВ «МАНТОН МЕДЖІК», ТОВ «КТ-44», ТОВ «ІНВЕСТИЦІЙНА КОМПАНІЯ», ТОВ «БЕТОН АЛЬЯНС УКРАЇНИ», ТОВ «ТРАНСМИР ГМБХ», ТОВ «ГРАН БІНАЛЬ», ТОВ «КАРАВАН СИСТЕМ», ПП «ДОКОЛЕО», ТОВ «МОСТИЦЬКИЙ 2», ТОВ «МЕГАПОЛІС ПРОМ», ТОВ «ОБІТА-МОНТАЖ», ТОВ «ЄВРО СТАР КОМПАНІ», ТОВ «АСЕНСІС БІЛД», ТОВ «МАУРЕР МОСТ», ТОВ «АВТОМАГІСТРАЛЬ-ПІВДЕНЬ», ТОВ «УКРСІЛПРОМ», ФОП ОСОБА_10 , у кримінальному провадженні № 42023102070000159, скасувати.

Постановити нову ухвалу, якою призначити новий розгляд клопотання прокурора Подільської окружної прокуратури міста Києва ОСОБА_9 про накладення арешту на грошові кошти, які знаходяться на банківських рахунках вищевказаних Товариств у кримінальному провадженні № 42023102070000159 у суді першої інстанції.

Ухвала апеляційного суду набирає законної сили з моменту проголошення і оскарженню не підлягає.

Судді:

ОСОБА_1 ОСОБА_2 ОСОБА_3

Унікальний номер справи 757/29956/23-к Справа №11-сс/824/4695/2023 Категорія: ст.170 КПК УкраїниГоловуючий у першій інстанції - ОСОБА_11 Доповідач: ОСОБА_1

СудКиївський апеляційний суд
Дата ухвалення рішення13.09.2023
Оприлюднено28.09.2023
Номер документу113724717
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —757/29956/23-к

Ухвала від 17.10.2023

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Остапчук Т. В.

Ухвала від 13.09.2023

Кримінальне

Київський апеляційний суд

Паленик Ігор Григорович

Ухвала від 14.07.2023

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Ільєва Т. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні