Ухвала
від 26.09.2023 по справі 420/17640/23
ОДЕСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа № 420/17640/23

У Х В А Л А

26 вересня 2023 року м.Одеса

Одеський окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Скупінської О.В., розглянувши матеріали адміністративної справи за позовом заступника керівника Херсонської обласної прокуратури в інтересах держави в особі Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Херсонській області до Інституту кліматичного орієнтованого сільського господарства Національної академії аграрних наук України про визнання бездіяльності протиправною та зобов`язання приведення захисної споруди цивільного захисту у належний технічний стан та готовність до укриття населення

В С Т А Н О В И В:

До Одеського окружного адміністративного суду 13 липня 2023 року надійшла позовна заява заступника керівника Херсонської обласної прокуратури в інтересах держави в особі Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Херсонській області до Інституту кліматичного орієнтованого сільського господарства Національної академії аграрних наук України, в якій позивач просить суд:

1. Визнати бездіяльність Інституту кліматично орієнтованого сільського господарства Національної академії аграрних наук України щодо утримання у неналежному технічному стані, не придатному для використання за цільовим призначенням, захисної споруди цивільного захисту № 80838, яка знаходиться за адресою: м. Херсон, смт Наддніпрянське, протиправною;

2. Зобов`язати Інститут кліматично орієнтованого сільського господарства Національної академії аграрних наук України (код ЄДРПОУ 44844104, адреса: 01010, місто Київ, вул. Омеляновича-Павленка Михайла, б. 9), привести у належний технічний стан, придатний для використання за цільовим призначенням, захисну споруду цивільного захисту № 80838, яка знаходиться за адресою: м. Херсон, смт. Наддніпрянське.

Позовні вимоги заступник керівника Херсонської обласної прокуратури обґрунтовує тим, що у зв`язку з військовою агресією рф проти України та введенням на всій території України воєнного стану Херсонською обласною прокуратурою здійснено вивчення стану додержання вимог законодавства в сфері використання та забезпечення функціонування об`єктів цивільного захисту (захисних споруд), розміщених в межах території Херсонської міської територіальної громади. Листом від 31.01.2023 №8-108-11/26 Херсонською міською військовою адміністрацією Херсонського району Херсонської області надано перелік захисних споруд цивільного захисту, які знаходяться на території Херсонської міської територіальної громади із зазначенням суб`єктів господарювання на балансовому обліку (у власності, на утриманні), яких знаходяться захисні споруди цивільного захисту (ЗСЦЗ), облікових номерів ЗСЦЗ, адреси та оцінки стану ЗСЦЗ. Встановлено, що в межах території Херсонської міської територіальної громади, знаходиться захисна споруда цивільного захисту державної форми власності № 80838, розташована за адресою: м. Херсон, смт Наддніпрянське, яка в умовах військової агресії Російської Федерації проти України через недодержання та порушення власником (балансоутримувачем) вимог законодавства України в сфері використання та забезпечення функціонування об`єктів цивільного захисту (захисних споруд) є не готовою до використання за призначенням, через що не здатна забезпечити захист цивільного населення та, у разі використання за призначенням, може створювати загрозу для життя та здоров`я людей. Згідно листа Херсонської міської військової адміністрації Херсонського району Херсонської області від 31.01.2023 балансоутримувачем захисної споруди цивільного захисту № 80838 є Інститут зрошувального землеробства Національної академії аграрних наук України, ЄДОПОУ 00497242 (у подальшому реорганізоване, правонаступником є Інститут кліматично орієнтованого сільського господарства Національної академії аграрних наук України. Вказане сховище належить до 3-го класу (групи укриття), загальна площа 96 кв. м, загальний об`єм 220,8 куб. м, місткість - 150 осіб (відповідно до паспорту сховища). 12.04.2023 проведено оцінку стану готовності, експлуатації і використання захисної споруди цивільного захисту № 80838. За результатами проведеної оцінки було складено Акт оцінки стану готовності захисної споруди цивільного захисту № 80838. Загальний висновок про стан захисної споруди № 80838 відповідно до Акта оцінки від 12.04.2023 - сховище оцінюється як «НЕ ГОТОВЕ» до використання за призначенням. На час подання позову захисна споруда є не готовою до використання за призначенням, через що не здатна забезпечити захист цивільного населення та у разі використання за призначенням може створювати загрозу для життя та здоров`я людей.

Вважаючи таку бездіяльність протиправною, позивач звернувся до суду з позовною заявою.

Ухвалою судді від 18.07.2023 ухвалено прийняти до розгляду позовну заяву заступника керівника Херсонської обласної прокуратури; відкрити провадження у адміністративній справі; розгляд справи проводити за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін.

18.09.2023 суд ухвалив позовну заяву заступника керівника Херсонської обласної прокуратури в інтересах держави в особі Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Херсонській області залишити без руху. Встановити позивачу 5-денний строк для усунення недоліків позовної заяви з дня отримання копії ухвали шляхом надання суду позовної заяви з чітким викладенням підстав звернення прокурора до суду з даною позовною заявою.

До суду (вх.№ЕП/37891/23 від 21.09.2023 та вх.№32180/23 від 22.09.2023) від заступника керівника Херсонської обласної прокуратури надійшла позовна заява у якій підстави звернення прокурора до суду в інтересах держави в особі Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Херсонській області обґрунтовані, окрім викладених у первинній редакції позовної заяви, тим, що Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо перших кроків дерегуляції бізнесу шляхом страхування цивільної відповідальності», який набрав чинності 29.10.2022, внесено зміни до статті 17-1 Кодексу цивільного захисту України, відповідно до яких Центральний орган державної виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері цивільного захисту, має право звертатися до адміністративного суду, крім позовів про застосування заходів реагування, а також з інших підстав, визначених законом.

Таким чином, суд вважає виявленні після відкриття провадження по справі недоліки позовної заяви усунуті, що дає змогу продовжити розгляд справи.

Відповідно до ч.ч. 13-14 ст. 171 КАС України, суддя, встановивши після відкриття провадження у справі, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 160, 161 цього Кодексу, постановляє ухвалу не пізніше наступного дня, в якій зазначаються підстави залишення заяви без руху, про що повідомляє позивача і надає йому строк для усунення недоліків, який не може перевищувати п`яти днів з дня вручення позивачу ухвали.

Якщо позивач усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, суд продовжує розгляд справи, про що постановляє ухвалу не пізніше наступного дня з дня отримання інформації про усунення недоліків.

Керуючись ст.ст. 12, 160, 161, 171, 248, 257, 262, 268-269 КАС України, суд

У Х В А Л И В:

Продовжити розгляд справи №420/17640/22 за позовом заступника керівника Херсонської обласної прокуратури в інтересах держави в особі Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Херсонській області до Інституту кліматичного орієнтованого сільського господарства Національної академії аграрних наук України про визнання бездіяльності протиправною та зобов`язання приведення захисної споруди цивільного захисту у належний технічний стан та готовність до укриття населення.

Ухвала набирає законної сили з моменту підписання її суддею та оскарженню не підлягає.

Суддя Олена СКУПІНСЬКА

Дата ухвалення рішення26.09.2023
Оприлюднено28.09.2023
Номер документу113731262
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання бездіяльності протиправною та зобов`язання приведення захисної споруди цивільного захисту у належний технічний стан та готовність до укриття населення

Судовий реєстр по справі —420/17640/23

Рішення від 26.09.2023

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Скупінська О.В.

Ухвала від 26.09.2023

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Скупінська О.В.

Ухвала від 18.09.2023

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Скупінська О.В.

Ухвала від 18.07.2023

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Скупінська О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні