Постанова
від 26.09.2023 по справі 620/5124/22
ШОСТИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ШОСТИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУДСправа № 620/5124/22 Головуючий у І інстанції - Непочатих В.О.

Суддя-доповідач - Мельничук В.П.

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

26 вересня 2023 року м. Київ

Колегія суддів Шостого апеляційного адміністративного суду у складі:

Головуючого-судді: Мельничука В.П.

суддів: Кузьменка В.В., Оксененка О.М.,

розглянувши у порядку письмового провадження апеляційну скаргу апеляційну Головного управління ДПС у Львівській області на рішення Чернігівського окружного адміністративного суду від 21 грудня 2022 року у справі за адміністративним позовом Фермерського господарства «Швед Микола Дмитрович» до Головного управління ДПС у Львівській області про визнання протиправними дій та зобов`язання вчинити певні дії, -

В С Т А Н О В И Л А:

Фермерське господарство «Швед Микола Дмитрович» звернулося до Чернігівського окружного адміністративного суду з позовом до Головного управління ДПС у Львівській області, в якому просило:

- визнати протиправними дії Головного управління ДПС у Львівській області щодо виключення з 01.01.2022 з Реєстру платників єдиного податку Фермерського господарства «Швед Микола Дмитрович»;

- зобов`язати Головне управління ДПС у Львівській області внести до Реєстру платників єдиного податку відомості щодо Фермерського господарства «Швед Микола Дмитрович» як платника єдиного податку четвертої групи з 01.01.2022.

Обґрунтовуючи позовні вимоги Позивач вказав, що Відповідач при виключенні ФГ «Швед Микола Дмитрович» з Реєстру платників єдиного податку 4 групи діяв всупереч вимогам діючого законодавства, не з підстав та не у порядку, передбаченому Податковим кодексом України, а відтак такі дії є протиправними.

Рішенням Чернігівського окружного адміністративного суду від 21 грудня 2022 року позов задоволено повністю.

Визнано протиправними дії Головного управління ДПС у Львівській області щодо виключення з 01.01.2022 з Реєстру платників єдиного податку Фермерського господарства «Швед Микола Дмитрович».

Зобов`язано Головне управління ДПС у Львівській області внести до Реєстру платників єдиного податку відомості щодо Фермерського господарства «Швед Микола Дмитрович», як платника єдиного податку четвертої групи з 01.01.2022.

Не погоджуючись з таким судовим рішенням Головне управління ДПС у Львівській області подало апеляційну скаргу, в якій просить скасувати рішення суду першої інстанції та ухвалити нове судове рішення, яким у задоволенні позовних вимог відмовити у повному обсязі.

В апеляційній скарзі Головне управління ДПС у Львівській області посилається на порушення судом першої інстанції норми матеріального та процесуального права, що призвело до неправильного вирішення справи по суті.

Апеляційна скарга мотивована тим, що ФГ «Швед Микола Дмитрович» не своєчасно подано повний пакет документів (зокрема, загальну податкову декларацію з податку на поточний рік щодо всієї площі земельних ділянок, з яких справляється податок (сільськогосподарських угідь (ріллі, сіножатей, пасовищ, багаторічних насаджень подано 22.02.2022), що не відповідає підпункту 298.8.1 пункту 298.8 статті 298 Податкового кодексу України, у зв`язку з чим дане Підприємство не може обрати спрощену систему оподаткування на 2022 рік.

Позивачем подано відзив на апеляційну скаргу Головного управління ДПС у Львівській області, в якому він просить відмовити в задоволенні апеляційної скарги, а рішення суду першої інстанції залишити без змін з посиланням на те, що оскаржуване судове рішення відповідає нормам чинного законодавства.

Апеляційний розгляд справи здійснюється в порядку письмового провадження, згідно з п. 3 ч. 1 ст. 311 КАС України, яким передбачено, що суд апеляційної інстанції може розглянути справу в порядку письмового провадження за наявними у справі матеріалами, якщо справу може бути вирішено на основі наявних у ній доказів, у разі подання апеляційної скарги на рішення суду першої інстанції, які ухвалені в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін (у порядку письмового провадження).

Відповідно до ч. 1 ст. 308 КАС України суд апеляційної інстанції переглядає справу за наявними у ній і додатково поданими доказами та перевіряє законність і обґрунтованість рішення суду першої інстанції в межах доводів та вимог апеляційної скарги.

Судом першої інстанції встановлено та підтверджується матеріалами справи, що Фермерське господарство «Швед Микола Дмитрович» зареєстроване як юридична особа 18.12.2007 та перебуває на обліку в Головному управлінні ДПС у Чернігівській області, як платник податків.

Згідно даних, які містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, основним видом діяльності Фермерського господарства «Швед Микола Дмитрович» є: КВЕД 01.11 вирощування зернових культур (крім рису), бобових культур і насіння олійних культур (т. 1, а.с. 11).

Позивач був платником єдиного податку 4 групи, що підтверджується довідкою про набуття (підтвердження) статусу платника єдиного податку четвертої групи (т. 2, а.с. 25).

Так, з метою щорічного підтвердження статусу платника єдиного податку 4 групи засобами електронного зв`язку, Позивачем направлено до Сосницької ДПІ ГУ ДПС у Чернігівській області податкові звітності: загальна та звітна податкові декларації платника єдиного податку 4 групи за 2022 рік за місцем розташування земельних ділянок, які знаходяться на території конкретного органу місцевого самоврядування та за місцем розташування платника податку, а саме:

- с. Пекарів, Корюківського району код КОАТУУ 7424955100 звітну податкову декларацію платника єдиного податку 4 групи за 2022 рік від 21.02.2022 та відомості про наявність земельних ділянок (додатки до звітної податкової декларації платника єдиного податку 4 групи) від 21.02.2022 (т. 1, а.с. 12-40, а.с. 193-266).

Відповідно до квитанції № 2 податкова декларація Позивача як платника єдиного податку 4 групи за 2022 рік від 21.02.2021, прийнято, реєстраційний № 9037411074, документ доставлено до Головного Управління ДПС у Чернігівській області (Сосницький район) 21.02.2022 о 18 год 50 хв. (т. 1, а.с. 191);

- с. Пекарів, Корюківського району код КОАТУУ 7424955100 загальну звітну податкову декларацію платника єдиного податку 4 групи за 2022 рік від 22.02.2022 та відомості про наявність земельних ділянок (додатки до звітної податкової декларації платника єдиного податку 4 групи) від 22.02.2022 (т. 1, а.с. 41 -190).

Відповідно до квитанції № 2 загальна податкова декларація Позивача як платника єдиного податку 4 групи за 2022 рік від 22.02.2021, прийнято, реєстраційний № 9037813859, документ доставлено до Головного Управління ДПС у Чернігівській області (Сосницький район) 22.02.2022 о 10 год. 19 хв. (т. 1, а.с. 9).

Листом від 01.06.2022 № АП/13-01-18-12-06 Головне управління ДПС у Львівській області повідомило Позивача про відмову у наданні та/або підтвердженні статусу платника єдиного податку 4 групи, а подана ним звітність отримала статус «історія подання». Також зазначено, що дане Підприємство не може обрати спрощену систему оподаткування на 2022 рік.

Підставою для вказаного висновку стало те, що ФГ «Швед Микола Дмитрович» не своєчасно подано повний пакет документів (зокрема, загальну податкову декларацію з податку на поточний рік щодо всієї площі земельних ділянок, з яких справляється податок (сільськогосподарських угідь (ріллі, сіножатей, пасовищ, багаторічних насаджень подано 22.02.2022), що не відповідає підпункту 298.8.1 пункту 298.8 статті 298 Податкового кодексу України.

Вважаючи дії Відповідача щодо виключення Позивача з 01.01.2022 з Реєстру платників єдиного податку протиправними, останній звернувся до адміністративного суду з даним адміністративним позовом.

Задовольняючи адміністративний позов суд першої інстанції виходив з того, що реєстрація суб`єкта господарювання як платника єдиного податку здійснюється шляхом внесення відповідних записів до Реєстру платників єдиного податку та є безстроковою. Податковий кодекс України передбачає підстави для анулювання реєстрації платника єдиного податку або підстави, з яких платник не може бути платником єдиного податку 4 групи, але не містить норму, відповідно до якої платник, який до 20 лютого не подав звітність, зазначену у підпункті 298.8.1 пункту 298.8 статті 298 Податкового кодексу України, не може бути, або втрачає статус платника єдиного податку 4 групи. Анулювання здійснюється шляхом виключення з відповідного реєстру за рішенням контролюючого органу.

Проте, Відповідачем не приймалося рішення про анулювання реєстрації шляхом виключення Позивача з Реєстру платників єдиного податку.

Таким чином, суд першої інстанції дійшов до висновку, що виключення ФГ «Швед Микола Дмитрович» з 01.01.2022 із Реєстру платників єдиного податку є протиправним, що свідчить про обґрунтованість позовних вимог Позивача.

Колегія суддів погоджується з таким висновком суду першої інстанції, з огляду на наступне.

Відповідно до частини 2 статті 19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов`язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Відносини, що виникають у сфері справляння податків і зборів, зокрема вичерпний перелік податків та зборів, що справляються в Україні, та порядок їх адміністрування, платників податків та зборів, їх права та обов`язки, компетенцію контролюючих органів, повноваження і обов`язки їх посадових осіб під час адміністрування податків, а також відповідальність за порушення податкового законодавства регулюються Податковим кодексом України від 02.12.2010 р. № 2755-VI (далі - ПК України).

Підпунктом 4 пункту 291.4 статті 291 ПК України встановлено, що до четвертої групи відносяться сільськогосподарські товаровиробники, зокрема, юридичні особи незалежно від організаційно-правової форми, у яких частка сільськогосподарського товаровиробництва за попередній податковий (звітний) рік дорівнює або перевищує 75 відсотків.

Відповідно до підпункту 295.9.1 пункту 295.9 статті 295 ПК України платники єдиного податку четвертої групи самостійно обчислюють суму податку щороку станом на 1 січня і не пізніше 20 лютого поточного року подають відповідному контролюючому органу за місцезнаходженням платника податку та місцем розташування земельної ділянки податкову декларацію на поточний рік за формою, встановленою у порядку, передбаченому статтею 46 цього Кодексу.

Згідно з підпунктом 298.8.1 пункту 298.8 статті 298 ПК України сільськогосподарські товаровиробники для переходу на спрощену систему оподаткування або щорічного підтвердження статусу платника єдиного податку подають до 20 лютого поточного року:

- загальну податкову декларацію з податку на поточний рік щодо всієї площі земельних ділянок, з яких справляється податок (сільськогосподарських угідь (ріллі, сіножатей, пасовищ, багаторічних насаджень), та/або земель водного фонду внутрішніх водойм (озер, ставків та водосховищ), - контролюючому органу за своїм місцезнаходженням (місцем перебування на податковому обліку);

- звітну податкову декларацію з податку на поточний рік окремо щодо кожної земельної ділянки - контролюючому органу за місцем розташування такої земельної ділянки (юридичні особи);

- розрахунок частки сільськогосподарського товаровиробництва (юридичні особи) -контролюючим органам за своїм місцезнаходженням та/або за місцем розташування земельних ділянок за формою, затвердженою центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної аграрної політики, за погодженням із центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику;

- відомості (довідку) про наявність земельних ділянок - контролюючим органам за своїм місцезнаходженням та/або за місцем розташування земельних ділянок.

Порядок реєстрації та анулювання реєстрації платників єдиного податку визначений статтею 299 Податкового кодексу України, відповідно до пункту 299.1 якої, реєстрація суб`єкта господарювання як платника єдиного податку здійснюється шляхом внесення відповідних записів до реєстру платників єдиного податку.

Пунктом 299.10 статті 299 ПК України визначено, що реєстрація платником єдиного податку є безстроковою та може бути анульована шляхом виключення з реєстру платників єдиного податку за рішенням контролюючого органу, зокрема, у разі якщо платником єдиного податку четвертої групи не подано податкову звітність, передбачену підпунктом 295.9.1 пункту 295.9 статті 295 цього Кодексу.

Таким чином, реєстрація суб`єкта господарювання як платника єдиного податку здійснюється шляхом внесення відповідних записів до реєстру платників єдиного податку та є безстроковою. Податковий кодекс України передбачає підстави для анулювання реєстрації платника єдиного податку або підстави, з яких платник не може бути платником єдиного податку 4 групи, але не містить норму, відповідно до якої платник, який до 20 лютого не подав звітність, зазначену у підпункті 298.8.1 пункту 298.8 статті 298 Податкового кодексу України, не може бути, або втрачає статус платника єдиного податку 4 групи. Анулювання здійснюється шляхом виключення з відповідного реєстру за рішенням контролюючого органу.

Аналогічна правова позиція викладена у постановах Верховного Суду від 24 січня 2019 року у справі № 814/1394/15, від 08 грудня 2021 року у справі № 580/2725/19.

Як вбачається з матеріалів справи та встановлено судом першої інстанції, 21 лютого 2022 року (понеділок) Позивачем направлено до Головного управління ДФС у Чернігівській області звітну податкову декларацію платника єдиного податку 4 групи за 2022 рік, відомості про наявність земельних ділянок (додатки до звітної податкової декларації платника єдиного податку четвертої групи), загальну звітну податкову декларацію платника єдиного податку 4 групи за 2022 рік, відомості про наявність земельних ділянок (додатки до звітної податкової декларації платника єдиного податку четвертої групи), що підтверджується відповідними квитанціями. Таким чином, контролюючим органом не було встановлено невідповідності поданих декларацій вимогам Податкового кодексу України.

Відповідачем рішення про анулювання реєстрації шляхом виключення Позивача з Реєстру платників єдиного податку не приймалося.

Враховуючи вищенаведене та перевіривши всі фактичні обставини справи, суд першої інстанції дійшов до обґрунтованого висновку, що виключення ФГ «Швед Микола Дмитрович» з 01.01.2022 із Реєстру платників єдиного податку є протиправним, у зв`язку з чим наявні підстави для задоволення позовних вимог, з чим погоджується і колегія суддів.

Оцінюючи інші доводи апеляційної скарги, колегія суддів зазначає, що згідно пункту 29 рішення Європейського Суду з прав людини у справі «Ruiz Torija v. Spain» від 09 грудня 1994 року, статтю 6 не можна розуміти як таку, що вимагає пояснень детальної відповіді на кожний аргумент сторін. Відповідно, питання, чи дотримався суд свого обов`язку обґрунтовувати рішення може розглядатися лише в світлі обставин кожної справи.

При цьому, згідно п. 41 висновку № 11 (2008) Консультативної ради європейських суддів до уваги Комітету Міністрів Ради Європи щодо якості судових рішень, обов`язок суддів наводити підстави для своїх рішень не означає необхідності відповідати на кожен аргумент захисту на підтримку кожної підстави захисту. Обсяг цього обов`язку може змінюватися залежно від характеру рішення. Згідно з практикою Європейського суду з прав людини, очікуваний обсяг обґрунтування залежить від різних доводів, що їх може наводити кожна зі сторін, а також від різних правових положень, звичаїв та доктринальних принципів, а крім того, ще й від різних практик підготовки та представлення рішень у різних країнах. З тим, щоб дотриматися принципу справедливого суду, обґрунтування рішення повинно засвідчити, що суддя справді дослідив усі основні питання, винесені на його розгляд.

Положеннями ст. 242 КАС України рішення суду повинно ґрунтуватися на засадах верховенства права, бути законним і обґрунтованим. Законним є рішення, ухвалене судом відповідно до норм матеріального права при дотриманні норм процесуального права. Обґрунтованим є рішення, ухвалене судом на підставі повно і всебічно з`ясованих обставин в адміністративній справі, підтверджених тими доказами, які були досліджені в судовому засіданні, з наданням оцінки всім аргументам учасників справи.

Згідно з п. 1 ч. 1 ст. 315 КАС України за наслідками розгляду апеляційної скарги на судове рішення суду першої інстанції суд апеляційної інстанції має право залишити апеляційну скаргу без задоволення, а судове рішення - без змін.

Відповідно до ст. 316 КАС України суд апеляційної інстанції залишає апеляційну скаргу без задоволення, а рішення або ухвалу суду - без змін, якщо визнає, що суд першої інстанції правильно встановив обставини справи та ухвалив судове рішення з додержанням норм матеріального і процесуального права.

Розглянувши доводи Головного управління ДПС у Львівській області, викладені в апеляційній скарзі, перевіривши правильність застосування судом першої інстанції норм законодавства України, колегія суддів вважає, що судове рішення постановлено з додержанням норм матеріального та процесуального права, підстав для його скасування не вбачається, а тому апеляційну скаргу слід залишити без задоволення, а рішення суду першої інстанції - без змін.

Керуючись ст. ст. 241, 242, 243, 308, 311, 315, 316, 321, 322, 325, 328 Кодексу адміністративного судочинства України, колегія суддів, -

П О С Т А Н О В И Л А:

Апеляційну скаргу Головного управління ДПС у Львівській області залишити без задоволення, а рішення Чернігівського окружного адміністративного суду від 21 грудня 2022 року - без змін.

Постанова набирає законної сили з дати її прийняття, є остаточною та не підлягає касаційному оскарженню, відповідно до п. 2 ч. 5 ст. 328 КАС України.

Головуючий-суддя: В.П. Мельничук

Судді: В.В. Кузьменко

О.М. Оксененко

Дата ухвалення рішення26.09.2023
Оприлюднено28.09.2023
Номер документу113736097
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —620/5124/22

Ухвала від 22.11.2023

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Блажівська Н.Є.

Ухвала від 14.11.2023

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Блажівська Н.Є.

Ухвала від 25.10.2023

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Блажівська Н.Є.

Постанова від 26.09.2023

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Мельничук Володимир Петрович

Ухвала від 07.08.2023

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Мельничук Володимир Петрович

Ухвала від 08.05.2023

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Черпіцька Людмила Тимофіївна

Ухвала від 01.03.2023

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Черпіцька Людмила Тимофіївна

Ухвала від 01.03.2023

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Черпіцька Людмила Тимофіївна

Ухвала від 04.01.2023

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Черпіцька Людмила Тимофіївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні