Рішення
від 27.09.2023 по справі 233/6234/21
КОСТЯНТИНІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

233 № 233/6234/21

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

27 вересня 2023 року Костянтинівський міськрайонний суд Донецької області у складі:

головуючого судді Малінов О. С.

за участю секретаря Штреккер В.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в дистанційному режимі цивільну справу за позовом ОСОБА_1 (зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_1 ), від імені та в інтересах якої діє адвокат Рибалка Олена Сергіївна (місце здійснення адвокатської діяльності: АДРЕСА_2 ), до ОСОБА_2 (останнє відоме місце проживання: АДРЕСА_3 ), третя особа - Служба у справах дітей Мар`їнської міської військово-цивільної адміністрації Покровського району Донецької області (місцезнаходження: вул. Шевченко, буд.3, Покровський район, м.Мар`їнка, Донецька область), про позбавлення батьківських прав, -

В С Т А Н О В И В:

До Костянтинівського міськрайонного суду Донецької області надійшла позовна заява ОСОБА_1 , від імені та в інтересах якої діє адвокат Рибалка О.С., до ОСОБА_2 , третя особа - Служба у справах дітей Мар`їнської міської військово-цивільної адміністрації Покровського району Донецької області про позбавлення батьківських прав.

В зазначеній позовній заяві позивач ОСОБА_1 просить позбавити ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , батьківських прав щодо ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 . Позивач свої вимоги обґрунтовує тим, що вона перебувала у шлюбі з відповідачем по справі ОСОБА_4 . Шлюб був розірваний на підставі рішення Костянтинівського міськрайонного суду Донецької області 26 липня 2019 року. Позивачка разом з донькою, у зв`язку зі збройним конфліктом, що триває в Україні, тимчасово проживає в республіці білорусь. Відповідач з часу припинення шлюбних відносин та до теперішнього часу не проявляє ніякої зацікавленості до дитини, у вихованні дитини та її утриманні участі не приймає, не виконує інші обов`язки у відповідності до ст .ст. 150, 180 Сімейного кодексу України, ст. 12 Закону України «Про захист прав дітей», повністю дистанціювався від виховання дитини, від задоволення її матеріальних та духовних потреб. У зв`язку з чим, просить суд позбавити батьківських прав відповідача по справі - ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , відносно доньки ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Позивачка ОСОБА_1 , представник позивачки ОСОБА_5 в судове засідання не з`явилися, надали заяву про розгляд справи у їх відсутність, просили позовні вимоги задовольнити (а.с. 115).

Відповідач ОСОБА_2 у судове засідання не з`явився, про розгляд справи був повідомлений належним чином, у томі числі засобами телефонного зв`язку, причину неявки суду не повідомив, надав суду заяву, згідно якої не заперечував проти позбавлення його батьківських прав відносно доньки - ОСОБА_3 . Справу просив розглядати у його відсутність (а.с.40).

Представник третьої особи у судове засідання не з`явився, про розгляд справи був повідомлений належним чином, причину неявки суду не повідомив, надав суду заяву, відповідно якої - Мар`їнська міська військова адміністрація Покровського району Донецької області, на виконання повноважень служби у справах дітей міської військової адміністрації, у цивільній справі № 233/6234/21 повідомила наступне. Позивачка ОСОБА_1 перебувала у зареєстрованому шлюбі з відповідачем по справі ОСОБА_2 з 2011 по 2019 рік. Від шлюбу мають малолітню дитину ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 . З 2019 року позивачка разом з донькою у зв`язку зі збройним конфліктом, що триває в Україні, тимчасово проживає в республіці білорусь. Служба у справах дітей Мар`їнської міської військової адміністрації не має можливості перевірити дійсність документів, наданих позивачкою, у зв`язку з чим, вважають, що надати висновок про доцільність (недоцільність) позбавлення батьківських прав ОСОБА_2 , у зв`язку з відсутністю підтверджуючих документів про невиконання ним батьківських обов`язків (а.с. 113-114).

З`ясувавши вищенаведену позицію сторін, дослідивши інші докази по справі, судом встановлені наступні факти та відповідні їм правовідносини.

Позивачка ОСОБА_1 та відповідач ОСОБА_2 перебували у зареєстрованому шлюбі. Подружжя має дочку ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 . Батьком в свідоцтві про народження дитини записаний відповідач по справі ОСОБА_2 ( а.с. 9). Спільне проживання сторони припинили у 2016 році через сварки. Рішенням Костянтинівського міськрайонного суду Донецької області № 233/1936/19 від 26 липня 2019 року шлюб між сторонами розірвано (а.с. 7-8).

Відповідач ОСОБА_2 , у вихованні дитини - доньки, та її утриманні участі не приймає, не виконує інші обов`язки у відповідності до ст.ст.150, 180 Сімейного кодексу України, ст.12 Закону України «Про захист прав дітей», повністю дистанціювався від виховання дитини, від задоволення її матеріальних та духовних потреб. З 2019 року дитина проживає з позивачкою, з цього часу відповідач жодного разу не поцікавився життям доньки, що підтверджується актом про склад родини (а.с. 15), психолого-педадогіська характеристикою учениці 2 «Г» класу ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 (а.с. 16).

Відповідно до заяви Мар`їнської міської військової адміністрації Покровського району Донецької області, надати висновок про доцільність (недоцільність) позбавлення батьківських прав ОСОБА_2 , не мають можливості у зв`язку з відсутністю підтверджуючих документів про невиконання ним батьківських обов`язків (а.с.113-114).

Згідно ст. 164 СК України матір, батько можуть бути позбавлені судом батьківських прав, якщо вона, він не забрали дитину з пологового будинку або з іншого закладу охорони здоров`я без поважної причини і протягом шести місяців не виявляли щодо неї батьківського піклування, а також ухиляються від виконання своїх батьківських обов`язків по вихованню дитини.

Приймаючи до уваги викладене, суд вважає, що позов підлягає задоволенню, оскільки відповідач ОСОБА_2 свідомо ухиляється від виконання батьківських прав відносно доньки ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 . Відповідач ОСОБА_2 обізнаний щодо слухання справи про позбавлення його батьківських прав, але свідомо ухиляється від явки до суду, надав заяву, згідно якої не заперечував проти позбавлення його батьківських прав відносно доньки - ОСОБА_3 , факту спілкування з дитиною не встановлено, що свідчить про не бажання змінити поведінку та приймати участь у вихованні дитини. Таким чином, ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , слід позбавити батьківських прав відносно доньки ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Відповідно до вимог ст.141 ЦПК України в зв`язку із задоволенням позову з відповідача ОСОБА_2 на користь держави слід стягнути судовий збір в розмірі 908,00 грн.

Керуючись ст.ст.164, 165, 180-183, 191 Сімейного кодексу України, ст. ст. 10, 15, 60, 88, 212-215, 224-226 ЦПК України, -

В И Р І Ш И В :

Позов ОСОБА_1 (зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_1 ), від імені та в інтересах якої діє адвокат Рибалка Олена Сергіївна (місце здійснення адвокатської діяльності: АДРЕСА_2 ), до ОСОБА_2 (останнє відоме місце проживання: АДРЕСА_3 ), третя особа - Служба у справах дітей Мар`їнської міської військово-цивільної адміністрації Покровського району Донецької області (місцезнаходження: вул.Шевченко, буд.3, Покровський район, м.Мар`їнка, Донецька область), про позбавлення батьківських прав, задовольнити.

Позбавити ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , батьківських прав відносно неповнолітньої дитини ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Стягнути з ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 (останнє відоме місце проживання: АДРЕСА_3 , РНОКПП НОМЕР_1 ) на користь держави, судовий збір 908 (дев`ятсот вісім) гривні 00 копійок.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Дніпровського апеляційного суду. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручене у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Повний текст рішення виготовлений 27 вересня 2023 року.

Суддя

СудКостянтинівський міськрайонний суд Донецької області
Дата ухвалення рішення27.09.2023
Оприлюднено29.09.2023
Номер документу113741253
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із сімейних відносин, з них про позбавлення батьківських прав

Судовий реєстр по справі —233/6234/21

Рішення від 27.09.2023

Цивільне

Костянтинівський міськрайонний суд Донецької області

Малінов О. С.

Ухвала від 22.02.2022

Цивільне

Костянтинівський міськрайонний суд Донецької області

Малінов О. С.

Ухвала від 15.02.2022

Цивільне

Костянтинівський міськрайонний суд Донецької області

Малінов О. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні