Ухвала
від 27.09.2023 по справі 233/4559/23
КОСТЯНТИНІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

233 Справа № 233/4559/23

У Х В А Л А

про переданняпозовної заявиза підсудністю 27 вересня 2023 року Суддя Костянтинівського міськрайонного суду Донецької області Наумик О. О., розглянувши матеріали позовної заяви

Дружківського міського центру зайнятості Робочого органу виконавчої дирекції Фонду загальнообов`язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття (84205, Донецька область, м. Дружківка, вул. Карла Маркса,42; ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) до

ОСОБА_1 (адреса місця проживання за реєстрацією: АДРЕСА_1 ; адреса фактичного місця проживання як ВПО: АДРЕСА_2 ; РНОКПП НОМЕР_2 )

«про стягнення надлишково виплаченої матеріальної допомоги по безробіттю»,

У С Т А Н О В И Л А:

Дружківський міський центр зайнятості Робочий орган виконавчої дирекції Фонду загальнообов`язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття звернувся до Костянтинівського міськрайонного суду Донецької області з позовом до ОСОБА_1 , в якому просить стягнути з відповідачки на користь позивача 17287,20 грн як безпідставно та надлишково виплачену матеріальну допомогу по безробіттю.

При вирішенні питання можливості відкриття провадження у справі, враховане таке:

Згідноз ч.1 ст.27ЦПК України позови до фізичної особи пред`являються в суд за зареєстрованим у встановленому законом порядку місцем її проживання або перебування, якщо інше не передбачено законом.

Відповідно до ч.6 ст.187 ЦПК України у разі якщо відповідачем у позовній заяві вказана фізична особа, яка не є суб`єктом підприємницької діяльності, суд не пізніше двох днів з дня надходження позовної заяви до суду звертається до відповідного органу реєстрації місця перебування та місця проживання особи щодо надання інформації про зареєстроване місце проживання (перебування) такої фізичної особи.

На виконання наведених приписів закону судом були зроблені відповідні запити.

Згідно з Відповіддю № 759/09 від 24.08.2023 з Відділу реєстрації Костянтинівської міської ради, місце проживання відповідачки за реєстрацією зазначено за адресою: АДРЕСА_3 .

Судовою ухвалою від 18.09.2023 позовну заяву було залишено без руху, позивачу наданий строк для усунення недоліків, які в установлений строк були позивачем усунені.

Під час перебування позовної заяви без руху до суду звернулася відповідачка ОСОБА_1 , яка шляхом надання копії довідки від 16.08.2022 № 1423-5002011674 «про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи» повідомила суд, що фактично проживає за адресою: АДРЕСА_2 .

Відповідно до ч.1 ст.29 ЦК України місцем проживання фізичної особи є житло, в якому вона проживає постійно або тимчасово.

Статтею 3 Закону України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні» місце перебування - житло або спеціалізована соціальна установа для бездомних осіб, інший надавач соціальних послуг з проживанням, у якому особа, яка отримала довідку про звернення за захистом в Україні, проживає строком менше шести місяців на рік або отримує соціальні послуги.

Як визначено Законом України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб»:

- Внутрішньо переміщеною особою є громадянин України, іноземець або особа без громадянства, яка перебуває на території України на законних підставах та має право на постійне проживання в Україні, яку змусили залишити або покинути своє місце проживання у результаті або з метою уникнення негативних наслідків збройного конфлікту, тимчасової окупації, повсюдних проявів насильства, порушень прав людини та надзвичайних ситуацій природного чи техногенного характеру. Зазначені обставинивважаються загальновідомимиі такими,що непотребують доведення,якщо інформаціяпро нихміститься вофіційних звітах(повідомленнях)Верховного КомісараОрганізації Об`єднанихНацій зправ людини,Організації збезпеки таспівробітництва вЄвропі,Міжнародного КомітетуЧервоного Хрестаі ЧервоногоПівмісяця,Уповноваженого ВерховноїРади Україниз правлюдини,розміщених навеб-сайтахзазначених організацій,або якщощодо такихобставин уповноваженимидержавними органамиприйнято відповіднірішення (стаття 1);

- Довідка про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи засвідчує місце проживання внутрішньо переміщеної особи на період наявності підстав, зазначених устатті 1цього Закону (частина 1 статті 5).

Загальновідомою ітакою,що непотребує доведення,є обставина збройної агресії російської федерації проти України, внаслідок широкомасштабного військового нападу, розпочатого 24.02.2022.

Згідно з Переліком територій,на якихведуться (велися)бойові діїабо тимчасовоокупованих РосійськоюФедерацією,затвердженим наказомМіністерства зпитань реінтеграціїтимчасово окупованихтериторій України22грудня 2022року №309, Костянтинівська міська територіальна громада Краматорського району Донецької області (*зареєстроване місце проживання відповідачки), віднесена до території активних бойових дій.

Таким чином, зареєстроване у встановленомузаконом порядкуфактичне місцеперебування відповідачки у м. Дружківці Донецької області знаходиться за межами територіальної юрисдикції Костянтинівського міськрайонного суду Донецької області.

За приписами ч.9ст.187 ЦПК України,якщо за результатами отриманої судом інформації буде встановлено, що справа не підсудна цьому суду, суд надсилає справу за підсудністю в порядку, встановленомустаттею 31 цього Кодексу.

Пунктом 1 ч.1 ст.31ЦПК Українипередбачено, що суд передає справу на розгляд іншому суду, якщо справа належить до територіальної юрисдикції (підсудності) іншого суду.

З огляду на наведені обставини та відповідні ним підстави, позовна заява має бути передана для розгляду до Дружківського міського суду Донецької області за територіальною підсудністю.

На підставі викладеного, керуючись ст.31 ЦПК України,

У Х В А Л И Л А:

Позовну заяву Дружківського міського центру зайнятості Робочого органу виконавчої дирекції Фонду загальнообов`язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття до ОСОБА_1 «про стягнення надлишково виплаченої матеріальної допомоги по безробіттю» передати для розгляду за територіальною юрисдикцією до Дружківського міського суду Донецької області.

Ухвала може бути оскаржена безпосередньо до Дніпровського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження:

Ухвала суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Суддя:

СудКостянтинівський міськрайонний суд Донецької області
Дата ухвалення рішення27.09.2023
Оприлюднено28.09.2023
Номер документу113741255
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Інші справи позовного провадження

Судовий реєстр по справі —233/4559/23

Рішення від 02.05.2024

Цивільне

Дружківський міський суд Донецької області

Худіна О. О.

Ухвала від 08.04.2024

Цивільне

Дружківський міський суд Донецької області

Худіна О. О.

Ухвала від 21.03.2024

Цивільне

Дружківський міський суд Донецької області

Худіна О. О.

Ухвала від 28.02.2024

Цивільне

Дружківський міський суд Донецької області

Худіна О. О.

Ухвала від 20.02.2024

Цивільне

Дружківський міський суд Донецької області

Худіна О. О.

Ухвала від 22.01.2024

Цивільне

Дружківський міський суд Донецької області

Худіна О. О.

Ухвала від 11.12.2023

Цивільне

Дружківський міський суд Донецької області

Худіна О. О.

Ухвала від 26.10.2023

Цивільне

Дружківський міський суд Донецької області

Худіна О. О.

Ухвала від 27.09.2023

Цивільне

Костянтинівський міськрайонний суд Донецької області

Наумик О. О.

Ухвала від 18.09.2023

Цивільне

Костянтинівський міськрайонний суд Донецької області

Наумик О. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні