Рішення
від 27.09.2023 по справі 404/1958/22
КІРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КІРОВОГРАДА

Справа № 404/1958/22

Номер провадження 2/404/495/22

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

заочне

27 вересня 2023 року Кіровський районний суд м. Кіровограда в складі:

головуючого судді Іванової Н.Ю.

при секретарі - Коцюбі Т.С.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Кропивницькому за правилами спрощеного позовного провадження цивільну справу за позовом Відкритого акціонерного товариства по газопостачанню та газифікації «Кіровоградгаз» Знам`янське УЕГГ до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості, -

ВСТАНОВИВ:

У квітні 2022 року представник Відкритого акціонерного товариства по газопостачанню та газифікації «Кіровоградгаз» Знам`янське УЕГГ звернувся до Кіровського районного суду м. Кіровограда з позовом до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості, просив стягнути з відповідача на користь товариства заборгованість в розмірі 5367,94 грн. та 2 481 грн. судового збору.

Ухвалою судді Кіровського районного суду м. Кіровограда від 11 травня 2022 року відкрито провадження у справі, призначено розгляд справи в порядку спрощеного провадження в судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін.

В судове засідання представник позивача надав заяву про розгляд справи за відсутності, позовні вимоги підтримав та не заперечував щодо ухвалення заочного рішення.

Відповідач до суду не з`явилась, про день та час розгляду справи повідомлялась судом належним чином, причини неявки суду невідомі, правом подачі відзиву на позов не скористалась.

Згідно ст.280 ЦПК України, суд визнає причини неявки неповажними і вирішує справу розглядати за даної явки і наявних матеріалів у справі. Представник позивача згідно заяви не заперечує проти заочного розгляду справи та ухвалення заочного рішення.

За таких обставин, згідно ч. 2 ст. 247 ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось.

Зі згоди представника позивача, суд ухвалює рішення при заочному розгляді справи відповідно до ст. 280 ЦПК України на підставі наявних у справі доказів.

Дослідивши матеріали справи, суд дійшов висновку щодо задоволення вимог, виходячи з наступного.

Статтею 4 ЦПК України передбачено, що кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів.

Згідно ч. 1 ст. 13 ЦПК України, суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Частиною 3 ст. 12 ЦПК України встановлено, що кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи. Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях. Суд не може збирати докази, що стосуються предмета спору, з власної ініціативи, крім витребування доказів судом у випадку, коли він має сумніви у добросовісному здійсненні учасниками справи їхніх процесуальних прав або виконанні обов`язків щодо доказів, а також інших випадків, передбачених цим Кодексом ( ст. 81 ЦПК України).

Судом встановлено, що Відкрите акціонерне товариство по газопостачанню та газифікації «Кіровоградгаз» (далі по тексту - ВАТ «Кіровоградгаз») його структурний підрозділ Знам`янське управління по експлуатації газового господарства безперервно надає споживачеві з розподілу природного газу.

ОСОБА_1 , яка проживає за адресою: АДРЕСА_1 , як споживач отримувала послуги від Відкритого акціонерного товариства по газопостачанню та газифікації «Кіровоградгаз» з постачання природного газу до домоволодіння за вказаною адресою.

Працівниками служби обліку природного газу ВАТ «Кіровоградгаз» за вищевказаною адресою було виявлено несанкціоноване відновлення газопостачання, шляхом пошкодження пломби на запірному пристрої на вводі на об`єкт споживача., внаслідок чого здійснювався несанкціонований відбір природного газу, про що складено акт про порушення №76, яким зафіксовано виявлене порушення.

Відповідно акту-розрахунку необлікованого (донарахованого) об`єму та обсягу природного газу і його вартості газорозподільного підприємства ВАТ «Кіровоградгаз» від 01 жовтня 2020 року, вартість необлікованого (донарахованого) об`єму та обсягу природного газу за період з 17 березня 2020 року по 31 серпня 2020 року становить 7367,94 грн.

Відповідно до бухгалтерської довідки від 01 квітня 2022 року, про стан розрахунків між ВАТ «Кіровоградгаз» та боржником ОСОБА_1 по договору №07/04-104/НП 2020 року від 06 жовтня 2020 року, заборгованість по договору станом на 01 квітня 2022 року становить 5367,94 грн.

На даний час борг споживачем не сплачено та існує заборгованість.

Відповідно до п. 1 глави 3 розділу ХІ Кодексу газорозподільних систем, затвердженого постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг № 2494 від 30.09.2015 року, у разі виявлення Оператором ГРМ несанкціонованого газопроводу або несанкціонованого втручання в роботу лічильника газу розрахунок об`єму не облікованого природного газу здійснюється за граничними об`ємами споживання природного газу населенням (додаток 15 цього Кодексу) з урахуванням усіх газових приладів і пристроїв споживача (фізичної особи) за період з дня останнього контрольного зняття показань лічильника (контрольного огляду вузла обліку або його перевірки) до дня виявлення порушення (але не більше ніж за 6 місяців) та з урахуванням строку на його усунення.

За вимогами п.1 глави 5 Кодексу газорозподільних систем, у разі виявлення у споживача або несанкціонованого споживача порушень, визначених у главі 2 цього розділу, на місці їх виявлення представником Оператора ГРМ складається акт про порушення за формою, наведеною в додатку 16 до цього Кодексу.

Згідно п. 11 глави 5 розділу ХІ Кодексу газорозподільних систем: за результатами розгляду акта про порушення на засіданні комісії може бути прийнято рішення про його задоволення (повністю або частково), або необхідність додаткового обстеження чи перевірки, або додаткових пояснень тощо, або скасування акта про порушення.

При задоволенні комісією акта про порушення складається акт-розрахунок необлікованого (донарахованого) об`єму та обсягу природного газу і його вартості.

Відповідно до ч.1 ст. 526 ЦК України - зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Згідно ст. 530 ЦК України, якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін). Зобов`язання, строк (термін) виконання якого визначений вказівкою на подію, яка неминуче має настати, підлягає виконанню з настанням цієї події. Якщо строк (термін) виконання боржником обов`язку не встановлений або визначений моментом пред`явлення вимоги, кредитор має право вимагати його виконання у будь-який час. Боржник повинен виконати такий обов`язок у семиденний строк від дня пред`явлення вимоги, якщо обов`язок негайного виконання не випливає із договору або актів цивільного законодавства.

З огляду на викладене вище, аналізуючи зібрані у справі докази в їх сукупності, суд дійшов висновку про обґрунтованість та доведеність позовних вимог позивача, їх задоволення та стягнення з відповідачів на користь позивача боргу в сумі 5367,94 грн.

Відповідно до ст. 141 ЦПК України, у разі задоволення позову судові витрати покладаються на відповідача, на підставі чого з відповідача на користь позивача підлягає стягненню судовий збір, сплачений позивачем.

Керуючись ст. ст. 19, 76, 81, 141, 258, 259, 263-265, 280-284 ЦПК України, суд,-

ВИРІШИВ:

Позовні вимоги Відкритого акціонерного товариства по газопостачанню та газифікації «Кіровоградгаз» Знам`янське УЕГГ до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості - задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Відкритого акціонерного товариства по газопостачанню та газифікації «Кіровоградгаз» його структурного підрозділу Знам`янське управління по експлуатації газового господарства, вартість необлікованого (донарахованого) об`єму природного газу в сумі 5367,94 грн. на розрахунковий рахунок НОМЕР_1 , код 380805 АТ «Райффайзен банк Аваль» у м. Києві та судовий збір у розмірі 2481 грн.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається до Кропивницького апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду. Строк на подання заяви про перегляд заочного рішення може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин.

Відомості про учасників справи:

Позивач: Відкрите акціонерне товариство по газопостачанню та газифікації «Кіровоградгаз» Знам`янське УЕГГ, місцезнаходження: Кіровоградська область, Кропивницький район, м. Знам`янка, вул. Коцюбинського, будинок 23, ЄДРПОУ 23688938.

Відповідач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , місце проживання: АДРЕСА_2 , ІПН: НОМЕР_2 .

Повний текст судового рішення складено 27.09.2023 року.

Суддя Кіровського Н. Ю. Іванова

районного суду

м.Кіровограда

Дата ухвалення рішення27.09.2023
Оприлюднено28.09.2023
Номер документу113744411
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення заборгованості

Судовий реєстр по справі —404/1958/22

Рішення від 27.09.2023

Цивільне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Іванова Н. Ю.

Ухвала від 10.05.2022

Цивільне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Іванова Н. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні