Ухвала
від 27.09.2023 по справі 344/17250/23
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 344/17250/23

Провадження № 1-кс/344/6808/23

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

26 вересня 2023 року м. Івано-Франківськ

Слідчий суддя Івано-Франківського міського суду Івано-Франківської області ОСОБА_1 , з участю секретаря ОСОБА_2 , представника володільця майна ОСОБА_3 , представника потерпілого ОСОБА_4 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в режимі відео конференції клопотання ОСОБА_3 , представника Релігійної організації «Релігійна громада української православної церкви святих Косьми і Даміана» про скасування арешту майна, -

В С Т А Н О В И В :

Представник Релігійної організації «Релігійна громада української православної церкви святих Косьми і Даміана» звернулась з вказаним клопотанням в обґрунтування якого посилався на те, що 11.12.2020 на рахунок № НОМЕР_1 , відкритий у ПАТ КБ «Приват Банк», який належить Релігійній організації «Релігійна громада української православної церкви святих Косьми і Даміана» надійшли грошові кошти в загальній сумі 448840 грн. від ФОП ОСОБА_5 , як благодійний внесок, із зазначенням платежу: матеріали для будівництва храму, тобто з цільовим призначенням пожертви. Постановою слідчого СВ Івано-Франківського ВП ГУНП в Івано-Франківській області від 15.12.2020 вказані грошові кошти визнано речовим доказом в кримінальному провадженні № 120 20090010002510. Ухвалою Івано-Франківського міського суду від 24.12.2020 накладено арешт на грошові кошти із позбавленням права на відчуження, розпорядження та/або користування коштами.

У серпня 2020 року ТОВ «Вендор Фінанс» звернулось до Господарського суду Київської області з позовною заявою до Релігійної організації «Релігійна громада української православної церкви святих Косьми і Даміана» про зобов`язання повернути 448850 грн. безпідставно набутих коштів. В задоволенні позову відмовлено, рішення набрало законної сили.

Даних про те, що у кримінальному провадженні грошові кошти потребують проведення додаткових досліджень прокурором не надано. Відсутні підстави вважати, що грошові кошти підлягатимуть конфіскації, спеціальній конфіскації або будуть використані для забезпечення цивільного позову, жодній особі не повідомлено про підозру. Подальше застосування такого заходу забезпечення кримінального провадження, як арешт майна, не є необхідним та доцільним, а тому арешт підлягає скасуванню.

В судовому засіданні представник Релігійної організації «Релігійна громада української православної церкви святих Косьми і Даміана» вимоги клопотання підтримала з підстав зазначених у клопотанні, просила скасувати арешт.

Представник потерпілого ОСОБА_6 в судовому засіданні вимоги клопотання заперечив, просив у задоволенні клопотанні відмовити, оскільки грошові кошти було неправомірно перераховано з рахунку ТОВ «Вендор-Фінанс» на рахунок ФОП ОСОБА_5 і в той же день від ФОП ОСОБА_5 на рахунок Релігійній організації «Релігійна громада української православної церкви святих Косьми і Даміана». Релігійна організація не була і не є законним власником грошових коштів, досудове розслідування триває, грошові кошти є речовим доказом, а тому немає підстав для скасування арешту.

Слідчий, який звертався із клопотанням про накладення арешту в судове засіданні не з`явився, про причини неявки слідчого суддю не повідомив.

Заслухавши пояснення учасників кримінального провадження, дослідивши матеріали клопотання та докази надані представником потерпілого, вважаю наступне.

Відповідно до ч. 1 ст. 170 КПК України арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна. Арешт майна скасовується у встановленому цим Кодексом порядку.

Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, знищення, перетворення, відчуження. Слідчий, прокурор повинні вжити необхідних заходів з метою виявлення та розшуку майна, на яке може бути накладено арешт у кримінальному провадженні, зокрема шляхом витребування необхідної інформації у Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів, інших державних органів та органів місцевого самоврядування, фізичних і юридичних осіб.

Згідно з ч. 2 ст. 170 КПК України арешт майна допускається з метою забезпечення: 1) збереження речових доказів; 2) спеціальної конфіскації; 3) конфіскації майна як виду покарання або заходу кримінально-правового характеру щодо юридичної особи; 4) відшкодування шкоди, завданої внаслідок кримінального правопорушення (цивільний позов), чи стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди.

Крім цього, відповідно до ч. 3 ст. 170 КПК України у випадку, передбаченому п. 1 ч. 2 цієї статті, арешт накладається на майно будь-якої фізичної або юридичної особи за наявності достатніх підстав вважати, що воно відповідає критеріям, зазначеним у ст. 98 цього Кодексу.

Згідно з ч. 1 ст. 98 КПК України речовими доказами є матеріальні об`єкти, які були знаряддям вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, в тому числі предмети, що були об`єктом кримінально протиправних дій, гроші, цінності та інші речі, набуті кримінально протиправним шляхом або отримані юридичною особою внаслідок вчинення кримінального правопорушення, а згідно з ч. 2 - документи є речовими доказами, якщо вони містять ознаки, зазначені в ч. 1 цієї статті.

Згідно з ч. 10 ст. 170 КПК України арешт може бути накладений у встановленому цим Кодексом порядку на рухоме чи нерухоме майно, гроші у будь-якій валюті готівкою або у безготівковій формі, в тому числі кошти та цінності, що знаходяться на банківських рахунках чи на зберіганні у банках або інших фінансових установах, видаткові операції, цінні папери, майнові, корпоративні права, віртуальні активи, щодо яких ухвалою чи рішенням слідчого судді, суду визначено необхідність арешту майна.

Як передбачено ч. 1ст. 131 КПК України, заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються з метою досягнення дієвості цього провадження.

Відповідно до п. 2 ч. 3ст. 132 КПК України, застосування заходів забезпечення кримінального провадження не допускається, якщо слідчий, прокурор не доведе, що потреби досудового розслідування виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи особи, про який ідеться в клопотанні слідчого, прокурора.

Ухвалою слідчого судді Івано-Франківського міського суду від 24.12.2020 накладено арешт із забороною користування, розпорядження, відчуження на речові докази, а саме, на грошові кошти у загальній сумі 448 850 гривень, які знаходяться на рахунку АТ КБ «Приватбанк» № НОМЕР_1 , який належить Релігійній громаді української православної церкви святих Косьми і Даміана, код ЄДРПОУ 33317383, керівником якої являється ОСОБА_7 .

Відповідно доч.1ст.174КПК України,підозрюваний,обвинувачений,їх захисник,законний представник,інший власникабо володілецьмайна,представник юридичноїособи,щодо якоїздійснюється провадження,які небули присутніпри розглядіпитання проарешт майна,мають правозаявити клопотанняпро скасуванняарешту майнаповністю абочастково.Таке клопотанняпід часдосудового розслідуваннярозглядається слідчимсуддею,а підчас судовогопровадження -судом. Арешт майна також може бути скасовано повністю чи частково ухвалою слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження за клопотанням підозрюваного, обвинуваченого, їх захисника чи законного представника, іншого власника або володільця майна, представника юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, якщо вони доведуть, що в подальшому застосуванні цього заходу відпала потреба або арешт накладено необґрунтовано.

Обґрунтовуючи клопотання адвокат посилається на те, що на даний час відпала потреба в подальшому заході забезпечення.

Представник заявника також посилається на те, що рішенням Господарського суду Київської області від 23.01.2023, яке набрало законної сили відмовлено в задоволенні позову ТОВ «Вендор Фінанс» до Релігійної організації «Релігійна громада української православної церкви святих Косьми і Даміана» про зобов`язання повернути 448850 грн. безпідставно набутих коштів.

Але, на даному етапі триває досудове розслідування у кримінальному провадженні, встановлюються його обставини, а тому слідчим суддею не встановлено даних, які б не виправдовували на даний час втручання держави у право на мирне володіння майном у контексті забезпечення «справедливого балансу» між загальним інтересом суспільства та вимогами захисту прав конкретної особи.

Скасування арешту майна станом на даний час може зашкодити ходу досудового розслідування у кримінальному провадженні та не сприятиме його дієвості та досягненню мети кримінального провадження.

За таких обставин слідчий суддя не вбачає підстав для задоволення клопотання.

Керуючись ст.ст. 170, 174, 309, 395 КПК України, -

У Х В А Л И В :

В задоволенні клопотання ОСОБА_3 , представника Релігійної організації «Релігійна громада української православної церкви святих Косьми і Даміана» про скасування арешту майна відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1 .

Повний текст ухвали складено та проголошено 27.09.2023 о 13.00 год.

СудІвано-Франківський міський суд Івано-Франківської області
Дата ухвалення рішення27.09.2023
Оприлюднено28.09.2023
Номер документу113747874
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про скасування арешту майна

Судовий реєстр по справі —344/17250/23

Ухвала від 27.09.2023

Кримінальне

Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області

Бабій О. М.

Ухвала від 26.09.2023

Кримінальне

Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області

Бабій О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні