Рішення
від 27.09.2023 по справі 910/6445/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

пр. Волі, 54а, м. Луцьк, 43010, тел./факс 72-41-10

E-mail: inbox@vl.arbitr.gov.ua Код ЄДРПОУ 03499885

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

27 вересня 2023 року Справа № 910/6445/23

Господарський суд Волинської області у складі судді Слободян О.Г.,

розглянувши у порядку спрощеного позовного провадження справу

за позовом Військової частини НОМЕР_1 Національної гвардії України

до відповідача: Товариства з обмеженою відповідальністю "Шкарпетки Гермеса"

про стягнення 175043грн. 49коп.

встановив: позивач - Військова частина НОМЕР_1 Національної гвардії України звернувся до Господарського суду міста Києва з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "Шкарпетки Гермеса" (відповідача) про стягнення 175043грн. 49коп., з яких: 93147грн. 90коп. пені та 81895грн. 59коп. - 7% штрафу за порушення строків поставки товару, визначених договором.

В обгрунтування позовних вимог позивач посилається на невиконання відповідачем зобов`язань згідно договору № 141/ВЗЗ-2022 від 21.04.2022 року, щодо своєчасної поставки товару у встановлений договором строк.

Господарським судом міста Києва під час вирішення питання про відкриття провадження у справі № 910/6445/23 за вказаним позовом було встановлено, що згідно з даними Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань місцезнаходженням Товариства з обмеженою відповідальністю "Шкарпетки Гермеса" є: 43000, Волинська обл., Луцький р-н, м. Луцьк, пр. Волі, буд. 21А.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 01.05.2023 постановлено передати позовну заяву Військової частини НОМЕР_1 Національної гвардії України за підсудністю до Господарського суду Волинської області.

Згідно протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 01.08.2023р. справу №910/6445/23 розподілено судді Слободян О.Г.

Ухвалою суду від 04.08.2023 прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі; постановлено справу розглядати за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін за наявними у справі матеріалами. Встановлено позивачу строк в 5 днів з дня отримання відзиву, для подання відповіді на відзив в порядку ст.166 ГПК України. Встановлено відповідачу строк до 15 днів з дня отримання ухвали про відкриття провадження у справі, для подання відзиву на позов в порядку ст.ст. 165, 178 ГПК України. Роз`яснено відповідачу, що в разі ненадання у встановлений судом строк без поважних причин відзиву, суд вирішує справу за наявними у справі матеріалами. Встановлено відповідачу строк в 5 днів з дня отримання ухвали про відкриття провадження справі, для подання заяви з запереченням проти розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження в порядку ч.4 ст.176 ГПК України.

Ухвала суду, що направлялась відповідачу за адресою, зазначеною у витязі з ЄДРПОУ (43000, Волинська обл., м.Луцьк, пр.Волі, буд.21 А) повернулася на адресу суду з відміткою пошти "Адресат відсутній за вказаною адресою".

Відповідно до п. 5 ч. 6 ст.242 ГПК України днем вручення судового рішення є день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відсутність особи за адресою місцезнаходження, яка зареєстрована у встановленому законом порядку, якщо ця особа не повідомила суду іншої адреси.

Частиною 7 ст.120 ГПК України встановлено, що учасники судового процесу зобов`язані повідомляти суд про зміну свого місцезнаходження чи місця проживання під час розгляду справи. У разі відсутності заяви про зміну місця проживання ухвала про повідомлення чи виклик надсилається учасникам судового процесу, які не мають офіційної електронної адреси, та за відсутності можливості сповістити їх за допомогою інших засобів зв`язку, які забезпечують фіксацію повідомлення або виклику, за останньою відомою суду адресою і вважається врученою, навіть якщо відповідний учасник судового процесу за цією адресою більше не знаходиться або не проживає.

З метою повідомлення відповідача про розгляд справи у суді, на офіційному веб-сайті судової влади України 16.08.2023 судом також було розміщене оголошення про відкриття провадження у справі №910/6445/23 та розгляд справи за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін.

Згідно ч.4 ст. 122 ГПК України відповідач, третя особа, свідок, зареєстроване місце проживання (перебування), місцезнаходження чи місце роботи якого невідоме, викликається в суд через оголошення на офіційному веб-сайті судової влади України, яке повинно бути розміщене не пізніше ніж за десять днів до дати відповідного судового засідання. З опублікуванням оголошення про виклик відповідач вважається повідомленим про дату, час і місце розгляду справи.

За таких обставин, суд вважає, що виконав свій обов`язок щодо повідомлення відповідача про розгляд справи у суді.

Відповідач відзиву на позов не надав, позову не оспорив.

Клопотань та заяв від сторін не надійшло.

Згідно ч.9 ст.165 ГПК України у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин, суд вирішує справу за наявними матеріалами.

Відповідно до ч. 4 ст. 13 ГПК України, кожна сторона несе ризик настання наслідків, пов`язаних з вчиненням чи невчиненням нею процесуальних дій.

Оскільки суд виконав обов`язок щодо повідомлення відповідача про відкриття провадження у справі та розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження, суд дійшов висновку про можливість розгляду справи по суті за наявними у справі матеріалами за відсутності представників сторін.

Дослідивши наявні у справі письмові докази, господарський суд встановив наступне.

21.04.2022 між Військовою частиною НОМЕР_1 Національної гвардії України (замовник, позивач) та Товариством з обмеженою відповідальністю "ПРОДОПТОМ", код ЄДРПОУ 44159762 (учасник, відповідач) укладений договір № 101/ВЗЗ-2022 (надалі - договір).

Як вбачається із виписки з ЄДРПОУ за кодом 44159762, на даний час назва юридичної особи - ТОВ "Шкарпетки Гермеса", місцезнаходження юридичної особи: 43000, Волинська обл, Луцький район, м. Луцьк, пр. Волі, буд. 21 А,

Відповідно до п. 1.1. договору учасник зобов`язується поставити замовникові якісні товари, зазначені у специфікації, яка є невід`ємною частиною цього договору (додаток N 1), а замовник - прийняти і оплатити такі товари.

Згідно із п. 1.2. договору визначено, що найменування (номенклатура, асортимент, кількість) товару зазначена в додатку N 1 до цього договору. Код ДК 021:2015 15410000-5- сирі олії та тваринні і рослинні жири.

Відповідно до додатку N 1 до договору (специфікація) найменування (асортимент) товару: сало-шпик солене) (далі - товар).

Також додатком N 1 до договору (специфікація) та пунктом 3.1. розділу 3 договору визначено, що кількість товару складає 70000 кг на загальну вартість 6300000грн. у тому числі податок на додану вартість 20 % - 1050000 грн.

Пунктом 5.1. договору передбачено, що дата та місце поставки товару зазначається у письмовій заявці замовника, сканкопія якої надсилається замовником з його офіційної електронної пошти ІНФОРМАЦІЯ_2 на електронну пошту учасника ІНФОРМАЦІЯ_1, вказану у розділі 13 цього договору. Учасник зобов`язаний засобами телефонного зв`язку підтвердити замовнику (його уповноваженій особі) отримання заявки.

У заявці зазначається найменування товару, місце поставки товару, кількість товару та інша необхідна інформація для поставки товару. У випадку корегування інформації, яка зазначена в заявці, замовник має право здійснити таке корегування засобами зв`язку, з обов`язковим письмовим підтвердженням в подальшому. У разі відсутності письмового підтвердження таке корегування вважається недійсним.

Пунктом 5.2. договору визначено, що передача (приймання-здача) товару здійснюється в пункті відвантаження за адресою: м. Київ, вул. Нижньоюрківська, 8-А та/або в пунктах відвантаження військових частин Національної Гвардії України, визначених заявкою замовника.

Підпунктами 6.3.1. та 6.3.2. пункту 6.3. договору визначено, що учасник зобов`язаний забезпечити поставку якісного товару у строки, встановлені цим договором, а також забезпечити поставку товару, якість якого відповідає умовам, встановленим цим договором.

Пунктом 7.3. договору передбачено, що за порушення строку поставки товару, зазначеного у заявці замовника, учасник сплачує замовнику пеню у розмірі 0,1 % вартості товару, з яких допущено прострочення виконання за кожний день прострочення. За прострочення поставки понад 30 календарних днів додатково стягується штраф у розмірі 7 % вартості непоставленого товару. У випадку порушення строку поставки товару понад 30 календарних днів чи ненадання товарно-супровідних документів у термін, визначений у пункту 5.7. договору, замовник залишає за собою право на одностороннє розірвання цього договору.

Відповідно до пункту 10.1. розділу 10 договору договір набирає чинності з дня його підписання сторонами і діє до завершення воєнного стану, оголошеного Указом Президента України від 24.02.2022 N 64/2022 "Про введення воєнного стану в Україні" та продовженого Указом Президента України від 14.03.2022 N 133/2022 "Про продовження строку дії воєнного стану в Україні", а в частині оплати за поставлений товар - до повного виконання Сторонами узятих на себе зобов`язань. Строк дії договору може бути продовжений за згодою Сторін у разі продовження строку дії воєнного стану в Україні понад період, визначений Указом Президента України від 14.03.2022 N 133/2022 "Про продовження строку дії воєнного стану в України", але не довше ніж до 31.12.2022 (п. 10.1 договору).

Згідно пункту 11.8. розділу 11 Договору усі повідомлення, будь-яке листування тощо за цим Договором будуть вважатися зробленими належним чином, якщо вони письмово оформлені та надіслані відповідним листом (рекомендований лист, цінний лист з описом вкладення, передача листа посильним, засобами електронного поштового зв`язку на адреси, вказані у розділі 13 цього Договору). У будь-якому разі замовник вважається повідомленим з моменту фактичного отримання листа, а учасник з моменту направлення замовником відповідного листа (на електронну пошту учасника, вказану у розділі 13 цього Договору; передання до поштового відділення зв`язку та отримання фіскального чеку; поставлення на копії документа будь-якої відмітки, що свідчить про його отримання учасником).

Договір та специфікація до договору підписані сторонами та завірені їх печатками.

30.04.2022 на виконання умов Договору представник відповідача по довіреності (від 07.03.2022) отримав під підпис заявку позивача від 29.04.2022 № 78/8/2-266 щодо необхідності поставки товару в кількості 70 000 кг у відповідні строки та місця постачання. Кінцевий строк поставки- 23.05.2022.

Згідно видаткових накладних товар був поставлений позивачу.

Водночас позивач зазначає, що товар, визначений заявкою від 29.04.2022 № 78/8/2-266 був поставлений відповідачем з порушенням строків, обумовлених заявкою, а саме:

3000 кг товару, що мав бути поставлений до 06.05.2022 за адресою: м. Київ, вул. Нижньоюрківська, 8-А був поставлений 07.06.2022, що підтверджується видатковою накладною № ОП-0000620 від 07.06.2022 на загальну суму 270 000 грн,

3000 кг товару зі строком поставки до 23.05.2022 за адресою: м. Київ, вул. Нижньоюрківська, 8-А був поставлений 23.06.2022, що підтверджується видатковою накладною № ОП-0000830 від 23.06.2022 на загальну суму 270 000 грн,

5000 кг товару, що мав бути поставлений до 25.05.2022 за адресою: м. Львів, вул. Стрийська, 146 був поставлений 02.06.2022, що підтверджується видатковою накладною № ОП-0000739 від 02.06.2022 на загальну суму 450 000 грн,

2500 кг товару, що мав бути поставлений до 27.05.2022 за адресою: м. Запоріжжя, вул. Північне шосе, 113 був поставлений 22.06.2022, що підтверджується видатковою накладною № ОП-0000968 від 27.06.2022 на загальну суму 225 000 грн,

5 000 кг товару, що мав бути поставлений до 23.05.2022 за адресою: м. Дніпро, вул. Надії Алексєєнко, 46 був поставлений 31.05.2022, про що свідчить видаткова накладна № ОП-0000723 від 31.05.2022 на загальну суму 450 000 грн,

2500 кг товару, що мав бути поставлений до 27.05.2022 за адресою: м. Одеса, вул. Люстдорфська дорога, 7 був поставлений 25.06.2022 (видаткова накладна № 0П-0000874 від 25.06.2022 на загальну суму 225 000грн;

5 000 кг товару, що мав бути поставлений до 10.05.2022 за адресою: м. Павлоград, вул. Заводська, 55 поставлений 28.06.2022 (видаткова накладна № ОП-0001003 від 28.06.2022 на загальну суму 899 937 грн;

5 000 кг товару, що мав бути поставлений до 23.05.2022 за адресою: м. Павлоград, вул. Заводська, 55 були поставлені 28.06.2022 (видаткова накладна № ОП-0001003 від 28.06.2022 на загальну суму 899 937грн;

5 000 кг товару, що мав бути поставлені до 06.05.2022 за адресою: м. Золочів, вул. Січових Стрільців, 2 був поставлений 02.06.2022 (видаткова накладна № ОП-0000378 від 02.06.2022 на загальну суму 900 000грн;

5 000 кг товару, що мав бути поставлений до 25.05.2022 за адресою: м. Золочів, вул. Січових Стрільців, 2 був поставлений 02.06.2022 (видаткова накладна № ОП-0000378 від 02.06.2022 на загальну суму 900 000 грн;

1 000 кг товару, що мав бути поставлений до 06.05.2022 за адресою: м. Олександрія, вул. Діброви, 77/95 був поставлений 10.05.2022 (видаткова накладна № ОП-0000619 від 10.05.2022 на загальну суму 90 000 грн;

1 000 кг товару, що мав бути поставлений до 23.05.2022 за адресою: м. Олександрія, вул. Діброви, 77/95 був поставлений 17.06.2022 (видаткова накладна № ОП-0000810 від 17.06.2022 на загальну суму 90 000грн;

1000 кг товару, що мав бути поставлений до 23.05.2022 за адресою: м. Старе вул. Богомольця, 10 був поставлений 23.06.2022 (видаткова накладна № ОП-0000829 від 23.06.2022 на загальну суму 90000 грн.

Таким чином, позивач зазначає, що відповідач поставив товар з порушенням строків поставки, визначених умовами договору № 141/ВЗЗ-2022 від 21.04.2022.

Згідно доданого до позовної заяви розрахунку, позивач нарахував відповідачу 93147,90грн пені та 81895,59грн штрафу.

Статтею 11 ЦК України встановлено, що підставами виникнення цивільних прав та обов`язків, зокрема, є договори та інші правочини.

В силу ст.173 Господарського кодексу України та ст. 509 Цивільного кодексу України, зобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку.

Згідно ч.ч. 1, 7 ст.193 ГК України зобов`язання повинні виконуватись належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов`язань -відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. Одностороння відмова від виконання зобов`язання не допускається.

Відповідно до ст.599 ЦК України зобов`язання припиняється виконанням, проведеним належним чином.

Частинами першою та другою статті 712 ЦК України передбачено, що за договором поставки продавець (постачальник), який здійснює підприємницьку діяльність, зобов`язується передати у встановлений строк (строки) товар у власність покупця для використання його у підприємницькій діяльності або в інших цілях, не пов`язаних з особистим, сімейним, домашнім або іншим подібним використанням, а покупець зобов`язується прийняти товар і сплатити за нього певну грошову суму. До договору поставки застосовуються загальні положення про купівлю-продаж, якщо інше не встановлено договором, законом або не випливає з характеру відносин сторін.

До договору поставки застосовуються загальні положення про купівлю-продаж, якщо інше не встановлено договором, законом або не випливає з характеру відносин сторін.

Відповідно до ст.655 ЦК України за договором купівлі-продажу одна сторона (продавець) передає або зобов`язується передати майно (товар) у власність другій стороні (покупцеві), а покупець приймає або зобов`язується прийняти майно (товар) і сплатити за нього певну грошову суму.

За приписами ст. 1 Закону України "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні" первинний документ - документ, який містить відомості про господарську операцію та підтверджує її здійснення.

Підписання покупцем видаткової накладної, яка є первинним обліковим документом у розумінні Закону України "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні" і яка відповідає вимогам, зокрема, статті 9 названого Закону і Положення про документальне забезпечення записів у бухгалтерському обліку та фіксує факт здійснення господарської операції і встановлення договірних відносин, є підставою виникнення обов`язку щодо здійснення розрахунків за отриманий товар.

Судом встановлено, що товар поставлено позивачу, проте з порушенням строків поставки товару, визначених у заявці від 28.04.2022.

Частиною 2 ст.193 ГК України встановлено, що кожна сторона повинна вжити усіх заходів, необхідних для належного виконання нею зобов`язання, враховуючи інтереси другої сторони та забезпечення загальногосподарського інтересу. Порушення зобов`язань є підставою для застосування господарських санкцій, передбачених цим Кодексом, іншими законами або договором.

Згідно ч. 1 ст.612 Цивільного кодексу України боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов`язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

Відповідно до ч.1 ст.530 ЦК України якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Відповідно до ч.1 ст.230 ГК України штрафними санкціями у цьому Кодексі визнаються господарські санкції у вигляді грошової суми (неустойка, штраф, пеня), яку учасник господарських відносин зобов`язаний сплатити у разі порушення ним правил здійснення господарської діяльності, невиконання або неналежного виконання господарського зобов`язання.

Згідно ст.ст. 546, 549 ЦК України виконання зобов`язань за договором можуть забезпечуватись неустойкою (штрафом, пенею). Неустойка (штраф, пеня) є грошова сума або інше майно, яке боржник повинен передати кредитору в разі порушення боржником зобов`язання.

Частинами 4 та 6 ст. 231 ГК України встановлено, що штрафні санкції за порушення зобов`язання застосовуються у розмірі передбаченому сторонами у договорі.

Відповідно до ст.549 ЦК України пенею є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми несвоєчасно виконаного грошового зобов`язання за кожен день прострочення виконання. Штрафом є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми невиконаного або неналежно виконаного зобов`язання.

Згідно ч.1, 2 ст.231 ГК України законом щодо окремих видів зобов`язань може бути визначений розмір штрафних санкцій, зміна якого за погодженням сторін не допускається. У разі якщо порушено господарське зобов`язання, в якому хоча б одна сторона є суб`єктом господарювання, що належить до державного сектора економіки, або порушення пов`язане з виконанням державного контракту, або виконання зобов`язання фінансується за рахунок Державного бюджету України чи за рахунок державного кредиту, штрафні санкції застосовуються, якщо інше не передбачено законом чи договором, у таких розмірах, зокрема, за порушення строків виконання зобов`язання стягується пеня у розмірі 0,1 відсотка вартості товарів (робіт, послуг), з яких допущено прострочення виконання за кожний день прострочення, а за прострочення понад тридцять днів додатково стягується штраф у розмірі семи відсотків вказаної вартості.

Відповідно до поданих розрахунків, позивач нарахував відповідачу: 93147грн. 90коп. пені та 81895грн. 59коп. - 7% штрафу за порушення строків поставки товару на підставі п.7.3 Договору та ч.2 ст.231 ГК України.

Суд, оглянувши розрахунки позивача, встановив, що нараховані 93147грн. 90коп. пені та 81895грн. 59коп. - 7% штрафу є арифметично вірними, підставними та обгрунтованими.

З огляду на зазначене, позов підлягає до задоволення у повному обсязі.

Згідно із ч.ч. 2-4 ст. 13 ГПК України учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених цим Кодексом. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених законом. Кожна сторона несе ризик настання наслідків, пов`язаних з вчиненням чи невчиненням нею процесуальних дій.

Відповідно до ч. 1 ст.73 ГПК України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

За приписами ч. 1 ст.74 ГПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

Статтею 76 ГПК України визначено, що належними є докази, на підставі яких можна встановити обставини, які входять в предмет доказування. Суд не бере до розгляду докази, які не стосуються предмета доказування. Предметом доказування є обставини, які підтверджують заявлені вимоги чи заперечення або мають інше значення для розгляду справи і підлягають встановленню при ухваленні судового рішення.

Відповідно до ч. 1 ст.77 ГПК України обставини, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватися іншими засобами доказування.

За приписами ч. 1 ст.86 ГПК України суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів.

Враховуючи положення ст.129 ГПК України, витрати по сплаті судового збору слід покласти на відповідача.

Керуючись ст.ст. 86, 129, 233, 236-238 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд,

в и р і ш и в:

1. Позов задовольнити повністю.

2. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Шкарпетки Гермеса" (43000, Волинська обл, Луцький район, м. Луцьк, пр. Волі, буд. 21 А, код ЄДРПОУ 44159762) на користь Військової частини НОМЕР_1 Національної Гвардії України ( АДРЕСА_1 , код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) 175043грн. 49коп. (з яких: 93147грн. 90коп. пені та 81895грн. 59коп. - 7% штрафу), а також 2684грн. витрат по сплаті судового збору.

Відповідно до ст. 241 ГПК України рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржене до Північно-західного апеляційного господарського суду протягом двадцяти днів з дня складення повного рішення.

Повне рішення складено 27.09.2023.

Суддя О. Г. Слободян

Дата ухвалення рішення27.09.2023
Оприлюднено29.09.2023
Номер документу113749869
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема, договорів Невиконання або неналежне виконання зобов’язань купівлі-продажу поставки товарів, робіт, послуг

Судовий реєстр по справі —910/6445/23

Судовий наказ від 23.10.2023

Господарське

Господарський суд Волинської області

Слободян Оксана Геннадіївна

Рішення від 27.09.2023

Господарське

Господарський суд Волинської області

Слободян Оксана Геннадіївна

Ухвала від 04.08.2023

Господарське

Господарський суд Волинської області

Слободян Оксана Геннадіївна

Ухвала від 01.05.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Чебикіна С.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні