Ухвала
від 27.09.2023 по справі 908/2968/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

про повернення позовної заяви

27.09.2023 Справа № 908/2968/23

м.Запоріжжя Запорізької області

Господарський суд Запорізької області у складі судді Давиденко І.В., розглянувши матеріали позовної заяви

за позовом Товариства з додатковою відповідальністю «ОБЛДОРРЕМБУД» Селидовського підрядного спеціалізованого дорожнього ремонтно-будівельного відокремленого підрозділу (85400, Донецька обл., м. Селидове, вул. Шевченко, 114, ідентифікаційний код 20314953)

до відповідача: Товариства з обмеженою відповідальністю «ВІВАТ ІНВЕСТ» (юридична адреса: 69063, м. Запоріжжя, пр. Соборний, 21, поштова адреса: 69118, м. Запоріжжя, вул. Чубанова, 3, ідентифікаційний код 34501006)

про стягнення 2 354 271,48 грн

ВСТАНОВИВ:

До Господарського суду Запорізької області надійшла позовна заява (вх. № 3229/08-07/23 від 22.09.2023) Товариства з додатковою відповідальністю «ОБЛДОРРЕМБУД» Селидовського підрядного спеціалізованого дорожнього ремонтно-будівельного відокремленого підрозділу до Товариства з обмеженою відповідальністю «ВІВАТ ІНВЕСТ» про стягнення 2 354 271,48 грн заборгованості за Договором субпідряду № 19/05/21-5 від 17.05.2021, з якої: 1 750 000,00 грн основного боргу, 80 691,78 грн 3 % річних та 523 579,70 грн інфляційних втрат.

Згідно з протоколом автоматизованого розподілу від 22.09.2023, здійснено автоматичний розподіл судової справи між суддями, присвоєно єдиний унікальний номер судової справи 908/2968/23 та визначено до розгляду судді Давиденко І.В.

Розглянувши матеріали зазначеної позовної заяви, суд дійшов висновку, що позов підлягає поверненню, з наступних підстав.

Як вбачається з позовної заяви, позивачем є Товариство з додатковою відповідальністю «ОБЛДОРРЕМБУД» Селидовського підрядного спеціалізованого дорожнього ремонтно-будівельного відокремленого підрозділу (85400, Донецька обл., м. Селидове, вул. Шевченко, 114, ідентифікаційний код 20314953).

Згідно з відомостями з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань вбачається, що Селидовський підрядний спеціалізований дорожній ремонтно-будівельний є відокремленим підрозділом Товариства з додатковою відповідальністю «ОБЛДОРРЕМБУД».

Відповідно до приписів ч. 2 ст. 4 ГПК України, право на звернення до господарського суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав та законних інтересів у справах, віднесених законом до юрисдикції господарського суду, а також для вжиття передбачених законом заходів, спрямованих на запобігання правопорушенням мають юридичні особи та фізичні особи - підприємці, фізичні особи, які не є підприємцями, державні органи, органи місцевого самоврядування.

Згідно з ч. 1 ст. 45 ГПК України, сторонами в судовому процесі - позивачами і відповідачами можуть бути особи, зазначені у статті 4 цього Кодексу.

Коло повноважень відокремленого підрозділу юридичної особи стосовно здійснення у господарському суді повноваження сторони у справі від імені цієї особи визначається установчими документами останньої, положенням про відособлений підрозділ, яке затверджено юридичною особою, або довіреністю, виданою нею ж у встановленому порядку керівникові цього підрозділу.

Згідно з ч. 5 ст. 164 ГПК України, до позовної заяви, підписаної представником позивача, додається довіреність чи інший документ, що підтверджує повноваження представника.

Юридична особа бере участь у справі через свого керівника або члена виконавчого органу, уповноваженого діяти від її імені відповідно до закону, статуту, положення (самопредставництво юридичної особи), або через представника ( ч. 3 ст. 56 ГПК України).

Водночас, стороною у справі є юридична особа, від імені якої діє відокремлений підрозділ.

За ст. 80 ЦК України, юридичною особою є організація, створена і зареєстрована у встановленому законом порядку. Юридична особа наділяється цивільною правоздатністю і дієздатністю, може бути позивачем та відповідачем у суді.

Частиною 3 ст. 95 ЦК України визначено, що філії та представництва не є юридичними особами. Вони наділяються майном юридичної особи, що їх створила, і діють на підставі затвердженого нею положення.

Як вбачається судом, дану позовну заяву підписав керівник відокремленого підрозділу В. Сімонов.

Однак доказів на підтвердження повноважень вказаної особи на вчинення таких процесуальних дій матеріали позовної заяви не містять.

Дослідивши Положення Селидовського підрядного спеціалізованого дорожнього ремонтно-будівельного відокремленого підрозділу Товариства з додатковою відповідальністю «ОБЛДОРРЕМБУД», відповідно до його змісту вбачається, що Підрозділ, уповноважений довіреністю Генерального директора, має право представляти інтереси юридичної особи в конкурсних закупівлях товарів, робіт, послуг, підписувати тендерну документацію, самостійно укладати господарські договори, договори підряду і субпідряду і самостійно здійснювати з них розрахунки. Для ведення господарської діяльності підрозділ наділяється майном юридичної особи, виділеного на окремий баланс. Підрозділ має свій код ОКПО, печатку та кутовий штамп, а також поточні рахунки в банку, які є рахунками юридичної особи і в у разі необхідності головне підприємство (апарат управління) юридичної особи має право ним розпоряджатися та ставити свою печатку. Підрозділ розпоряджається своїм поточним рахунком, зразки підписів якого затверджуються Генеральним директором, а також іншими рахунками з відома головного підприємства юридичної особи (апарату управління). Підрозділ є самостійним платником податків і зборів визначених чинним законодавством України (п.п. 1,3 1.7).

Директор та головний бухгалтер відокремленого підрозділу наділяються правом підпису на всіх фінансових документах та є відповідальними за ведення первинного обліку господарських операцій і збереженням фінансових і банківських документів (п. 5.2 Положення).

Таким чином, судом вбачається, що Положення не містить посилання на те, що керівник відокремленого підрозділу має повноваження на звернення від імені підрозділу до судових органів, зокрема, на підписання даної позовної заяви.

Директор (керівник) та головний бухгалтер підрозділу здійснюють свою діяльність у межах повноважень, наданих їм їх посадовими інструкціями, цим положенням та довіреністю, виданою генеральним директором (розділ 7 Положення).

Довіреність від імені юридичної особи та посадову інструкцію на керівника відокремленого підрозділу - В. Сімонова, який підписав позовну заяву, до матеріалів позовної заяви не додано.

Таким чином, позов подано відокремленим підрозділом юридичної особи, який не є самостійною юридичною особою, та, відповідно, не може виступати позивачем в господарському процесі.

Відповідно до п. 1 ч. 5 ст. 174 ГПК України, суддя повертає позовну заяву і додані до неї документи у разі, якщо заяву не підписано або підписано особою, яка не має права її підписувати, або особою, посадове становище якої не вказано.

Враховуючи викладене, позовна заява з доданими до неї документами підлягає поверненню позивачу.

Суд звертає увагу, що відповідно до ч. 8 ст. 174 ГПК України, повернення позовної заяви не перешкоджає повторному зверненню з нею до господарського суду в загальному порядку після усунення недоліків.

Керуючись ст. 164, ч. 5 ст. 174, ст.ст. 234, 235, 255 Господарського процесуального кодексу України, суд, -

УХВАЛИВ:

1. Позовну заяву (вх. № 3229/08-07/23 від 22.09.2023) і додані до неї документи повернути Товариству з додатковою відповідальністю «ОБЛДОРРЕМБУД» Селидовського підрядного спеціалізованого дорожнього ремонтно-будівельного відокремленого підрозділу.

Додаток: позовна заява з додатками на 198 аркушах.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та може бути оскаржена протягом 10 днів з дня її підписання.

Ухвалу підписано 27.09.2023.

Суддя І.В. Давиденко

СудГосподарський суд Запорізької області
Дата ухвалення рішення27.09.2023
Оприлюднено28.09.2023
Номер документу113750231
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема, договорів Невиконання або неналежне виконання зобов’язань надання послуг будівельного підряду

Судовий реєстр по справі —908/2968/23

Ухвала від 27.09.2023

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Давиденко І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні