Ухвала
від 26.09.2023 по справі 679/1183/23
НЕТІШИНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Провадження № 1-кп/679/132/2023

Справа № 679/1183/23

У Х В А Л А

про призначення судового розгляду

26 вересня 2023 року м. Нетішин

Нетішинський міський суд Хмельницької області у складі:

головуючого судді ОСОБА_1 ,

секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

за участю:

прокурора ОСОБА_3 ,

законного представника малолітньої потерпілої ОСОБА_4 ,

представника малолітньої потерпілої адвоката ОСОБА_5 ,

захисника неповнолітнього обвинуваченого адвоката ОСОБА_6 ,

законного представника неповнолітнього обвинуваченого ОСОБА_7 ,

неповнолітнього обвинуваченого ОСОБА_8 ,

розглянувши у відкритому підготовчому засіданні в залі суду м.Нетішин в режимі відеоконференції обвинувальний акт у кримінальному провадженні, відомості про яке внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань 12.07.2023 року за № 12023244000001175 по обвинуваченню неповнолітнього ОСОБА_8 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.4 ст.152 КК України,-

В С Т А Н О В И В:

І. Суть питання, що вирішується.

20.09.2023 року до суду для розгляду по суті надійшов обвинувальний акт в кримінальному провадженні, відомості про яке внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань 12.07.2023 року за № 12023244000001175 по обвинуваченню неповнолітнього ОСОБА_8 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.4 ст.152 КК України.

Ухвалою судді від 21.09.2023 року у даному кримінальному провадженні призначено підготовче судове засідання.

ІІ. Позиція та клопотання учасників судового провадження у підготовчому судовому засіданні.

Прокурор у підготовчому судовому засіданні просив призначити судовий розгляд на підставі обвинувального акту, зазначивши, що такий відповідає вимогам, передбаченим ст.291 КПК України. В судове засідання викликати учасників кримінального провадження згідно реєстру матеріалів досудового розслідування.

Неповнолітня потерпіла в судове засідання не прибула. Від її законного представника ОСОБА_4 надійшла усна заява про розгляд справи за її відсутності, посилаючись на тяжкий морально-психологічний стан, спричинений вчиненим злочином. Законний представник малолітньої потерпілої - мати ОСОБА_4 та її представник адвокат ОСОБА_5 не заперечували щодо можливості закриття підготовчого провадження та призначення справи до судового розгляду. Представник адвокат ОСОБА_5 просила прийняти до спільного розгляду з кримінальним провадженням цивільний позов законного представника малолітньої потерпілої ОСОБА_4 , яка діє в інтересах малолітньої ОСОБА_9 , до обвинуваченого ОСОБА_8 про відшкодування матеріальної та моральної шкоди. Допитати законного представника малолітньої потерпілої ОСОБА_4 в якості свідка.

Неповнолітній обвинувачений ОСОБА_8 , його законний представник мати ОСОБА_7 , та захисник адвокат ОСОБА_6 не заперечували проти призначення кримінального провадження до судового розгляду та прийняття цивільного позову поданого законним представником в інтересах малолітньої потерпілої.

ІІІ. Положення закону, яким керувався суд.

З норм статті 314 КПК України вбачається, що після отримання обвинувального акта, клопотання про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру або клопотання про звільнення від кримінальної відповідальності суд не пізніше п`яти днів з дня його надходження призначає підготовче судове засідання, в яке викликає учасників судового провадження.

Підготовче судове засідання відбувається за участю прокурора, обвинуваченого, захисника, потерпілого, його представника та законного представника, цивільного позивача, його представника та законного представника, цивільного відповідача та його представника, представника юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, згідно з правилами, передбаченими цим Кодексом для судового розгляду. Після виконання вимог, передбачених статтями 342-345 цього Кодексу, головуючий з`ясовує в учасників судового провадження їх думку щодо можливості призначення судового розгляду.

У підготовчому судовому засіданні суд має право прийняти такі рішення:

1) затвердити угоду або відмовити в затвердженні угоди та повернути кримінальне провадження прокурору для продовження досудового розслідування в порядку, передбаченому статтями 468-475 цього Кодексу;

2) закрити провадження у випадку встановлення підстав, передбачених пунктами 4-8, 10 частини першої або частиною другою статті 284 цього Кодексу;

3) повернути обвинувальний акт, клопотання про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру прокурору, якщо вони не відповідають вимогам цього Кодексу;

4) направити обвинувальний акт, клопотання про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру до відповідного суду для визначення підсудності у випадку встановлення непідсудності кримінального провадження;

5) призначити судовий розгляд на підставі обвинувального акта, клопотання про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру;

6) доручити представнику персоналу органу пробації скласти досудову доповідь.

Відповідно до статті 315 КПК України якщо під час підготовчого судового засідання не будуть встановлені підстави для прийняття рішень, передбачених пунктами 1-4 частини третьої статті 314 цього Кодексу, суд проводить підготовку до судового розгляду.

2. З метою підготовки до судового розгляду суд:

1) визначає дату та місце проведення судового розгляду;

2) з`ясовує, у відкритому чи закритому судовому засіданні необхідно здійснювати судовий розгляд;

3) з`ясовує питання про склад осіб, які братимуть участь у судовому розгляді;

4) розглядає клопотання учасників судового провадження про: здійснення судового виклику певних осіб до суду для допиту; витребування певних речей чи документів; здійснення судового розгляду в закритому судовому засіданні.

5) вчиняє інші дії, необхідні для підготовки до судового розгляду.

Під час підготовчого судового засідання суд за клопотанням учасників судового провадження має право обрати, змінити, продовжити чи скасувати заходи забезпечення кримінального провадження, в тому числі запобіжний захід, обраний щодо обвинуваченого. При розгляді таких клопотань суд додержується правил, передбачених розділом II цього Кодексу.

Під час підготовчого судового засідання суд роз`яснює обвинуваченому у вчиненні злочину, за який передбачено покарання у виді позбавлення волі на строк більше десяти років, право заявити клопотання про розгляд кримінального провадження стосовно нього колегіально судом у складі трьох суддів.

Згідно з вимогами статті 316 КПК України після завершення підготовки до судового розгляду суд постановляє ухвалу про призначення судового розгляду. Судовий розгляд має бути призначений не пізніше десяти днів після постановлення ухвали про його призначення.

ІV. Висновки та мотиви суду.

Вислухавши думки учасників судового провадження по викладених у ст.315 КПК України питаннях, вивчивши обвинувальний акт, реєстр матеріалів досудового розслідування та розписки про отримання обвинувального акту і реєстру матеріалів досудового розслідування, суд приходить до наступних висновків.

Щодо призначення справи до судового розгляду, складу суду та складу осіб, які братимуть участь у судовому розгляді, клопотань учасників процесу.

Обвинувальний акт складений у відповідності з вимогами чинного КПК України. Підстав, передбачених пунктами 4-8 частини першої або частиною другою ст.284 КПК України, для закриття кримінального провадження чи для направлення клопотання для визначення підсудності, а також для прийняття рішень, передбачених пунктами 1-4 частини третьої статті 314 КПК України, не встановлено.

Згідно ч.5 ст.314 КПК України у підготовчому судовому засіданні суд у випадках, передбачених цим Кодексом, за власною ініціативою або за клопотанням обвинуваченого, його захисника чи законного представника, чи за клопотанням прокурора і лише в інтересах національної безпеки, економічного добробуту та прав людини вирішує питання щодо складання досудової доповіді, про що постановляє ухвалу із зазначенням строку підготовки такої доповіді.

За змістом ч. ч. 1, 2 ст. 314-1 КПК України з метою забезпечення суду інформацією, що характеризує обвинуваченого, а також прийняття судового рішення про міру покарання представник уповноваженого органу з питань пробації складає досудову доповідь за ухвалою суду. Досудова доповідь складається щодо особи, обвинуваченої у вчиненні нетяжкого або тяжкого злочину, нижня межа санкції якого не перевищує п`яти років позбавлення волі. Досудова доповідь щодо неповнолітнього обвинуваченого віком від 14 до 18 років складається незалежно від тяжкості вчиненого злочину, крім випадків, передбачених цим Кодексом.

Отже, враховуючи вимоги ст. 314-1 КПК України, з метою забезпечення суду інформацією, що характеризує обвинуваченого, а також прийняття судового рішення про міру покарання слід доручити уповноваженому органу з питань пробації складання досудової доповіді щодо неповнолітнього обвинуваченого.

Відповідно до п. 1, 2 ч. 2 ст. 27 КПК України слідчий суддя, суд може прийняти рішення про здійснення кримінального провадження у закритому судовому засіданні впродовж усього судового провадження або його окремої частини лише у разі якщо обвинуваченим є неповнолітній; розгляду справи про кримінальне правопорушення проти статевої свободи та статевої недоторканості особи.

Оскільки обвинувачений ОСОБА_8 є неповнолітнім, обвинувачується у вчиненні злочину проти статевої свободи та статевої недоторканості, суд вважає, що судовий розгляд має проводитись у закритому судовому засіданні.

Відповідно ч. 2 ст. 31 КПК України кримінальне провадження в суді першої інстанції щодо злочинів, за вчинення яких передбачено покарання у виді позбавлення волі на строк більше десяти років, здійснюється колегіально судом у складі трьох суддів лише за клопотанням обвинуваченого.

Судом роз`яснено обвинуваченому право заявити клопотання про розгляд кримінального провадження стосовно нього колегіально судом у складі трьох суддів.

Обвинувачений його законний представник та захисник клопотання про колегіальний розгляд обвинувального акта не заявили.

Судом вирішено питання про склад осіб, які братимуть участь у судовому розгляді: прокурор, малолітня потерпіла, її законний представник, представник потерпілої, неповнолітній обвинувачений, його законний представник та захисник.

Крім того, відповідно до ч.1 ст. 496 КПК України, про час і місце судового розгляду за участю неповнолітнього обвинуваченого суд повідомляє відповідну службу у справах дітей та уповноважений підрозділ органів Національної поліції. Суд має право також викликати в судове засідання представників цих установ.

Враховуючи вимоги вищезазначеної норми закону суд вважає за необхідне повідомити службу у справах дітей виконавчого комітету Нетішинської міської ради Хмельницької області та сектор ювенальної превенції ВПД №1 Шепетівського РУП ГУНП в Хмельницькій області про час і місце судового розгляду вказаного кримінального провадження.

Разом з тим, зважаючи на думку сторони захисту, яка не наполягає на участі у розгляді справи представників служби у справах дітей виконавчого комітету Нетішинської міської ради Хмельницької області та сектору ювенальної превенції ВПД №1 Шепетівського РУП ГУНП в Хмельницькій області, суд, зважаючи на право, а не обов`язок виклику представників вказаних осіб, не вбачає підстав для їх виклику в судове засідання.

Крім того, законним представником малолітньої потерпілої поданий цивільний позов, про стягнення з ОСОБА_8 на користь потерпілої матеріальної та моральної шкоди, завданої вчиненням кримінального правопорушення.

При обговоренні питання щодо прийняття зазначеного цивільного позову до розгляду в кримінальному провадженні від учасників заперечень не надходило.

Ознайомившись з цивільним позовом, суд дійшов висновку, що позовна заява відповідає вимогам статей 175-177 ЦПК України, підстави, визначені статтями 185-186 ЦПК України, для залишення позовної заяви без руху, повернення позовної заяви чи відмови у відкритті провадження у справі відсутні, а тому суд вважає за необхідне прийняти цивільний позов до розгляду з кримінальним провадженням та визнати у даному кримінальному провадженні законного представника малолітньої потерпілої ОСОБА_4 , яка діє в інтересах малолітньої ОСОБА_9 , цивільним позивачем, а обвинуваченого ОСОБА_8 цивільним відповідачем, що відповідає вимогам ст.ст. 61, 62 та ст.127 КПК України.

Питання щодо виклику свідків підлягає вирішенню під час вирішення питання про обсяг доказів, які підлягають дослідженню та порядок їх дослідження.

Зважаючи на вищевикладене, вирішення судом питань пов`язаних з підготовкою до судового розгляду, наявні всі підстави для закінчення підготовчого провадження та призначення судового розгляду.

Керуючись ст. 314-316, 372 КПК України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Призначити судовий розгляд на підставі обвинувального акта у кримінальному провадженні, відомості про яке внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань 12.07.2023 року за № 12023244000001175 по обвинуваченню неповнолітнього ОСОБА_8 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.4 ст.152 КК України, о 10 годині 00 хвилин 19 жовтня 2023 року у закритому судовому засіданні у залі судових засідань Нетішинського міського суду Хмельницької області.

Судовий розгляд кримінального провадження здійснювати суддею одноособово.

Визначити склад осіб, які будуть брати участь у судовому розгляді: прокурора, потерпілої, її представника та законного представника, обвинуваченого, його захисника та законного представника.

Доручити Шепетівському районний відділ №1 філії Державної установи «Центр пробації» у Хмельницькій області скласти та надати суду в строк до 19 жовтня 2023 року досудову доповідь щодо обвинуваченого ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , місце проживання: АДРЕСА_1 .

Роз`яснити обвинуваченому, що йому надається можливість брати участь у підготовці досудової доповіді. Участь особи у підготовці досудової доповіді полягає у наданні персоналу органу пробації інформації, необхідної для підготовки такої доповіді.

Прийняти до спільного розгляду з кримінальним провадженням за обвинуваченням ОСОБА_8 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.4 ст.152 КК України, заявлений законним представником малолітньої потерпілої ОСОБА_4 , яка діє в інтересах малолітньої потерпілої ОСОБА_9 , цивільний позов до ОСОБА_8 , в інтересах якого діє законний представник ОСОБА_7 , про відшкодування матеріальної та моральної шкоди, завданої вчиненням кримінального правопорушенням.

Визнати законного представника малолітньої потерпілої ОСОБА_4 , яка діє в інтересах малолітньої потерпілої ОСОБА_9 , цивільним позивачем.

Визнати неповнолітнього обвинуваченого ОСОБА_8 цивільним відповідачем.

Ухвала апеляційному оскарженню не підлягає. Заперечення на неї можуть бути включені до апеляційної скарги на судове рішення, винесене за результатами судового розгляду кримінального провадження.

Суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення26.09.2023
Оприлюднено29.09.2023
Номер документу113758784
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини проти статевої свободи та статевої недоторканності особи Зґвалтування

Судовий реєстр по справі —679/1183/23

Ухвала від 30.04.2024

Кримінальне

Нетішинський міський суд Хмельницької області

Стасюк Р. М.

Ухвала від 18.03.2024

Кримінальне

Нетішинський міський суд Хмельницької області

Стасюк Р. М.

Ухвала від 15.02.2024

Кримінальне

Нетішинський міський суд Хмельницької області

Стасюк Р. М.

Ухвала від 18.01.2024

Кримінальне

Нетішинський міський суд Хмельницької області

Стасюк Р. М.

Ухвала від 24.11.2023

Кримінальне

Нетішинський міський суд Хмельницької області

Стасюк Р. М.

Ухвала від 26.09.2023

Кримінальне

Нетішинський міський суд Хмельницької області

Стасюк Р. М.

Ухвала від 26.09.2023

Кримінальне

Нетішинський міський суд Хмельницької області

Стасюк Р. М.

Ухвала від 26.09.2023

Кримінальне

Нетішинський міський суд Хмельницької області

Стасюк Р. М.

Ухвала від 21.09.2023

Кримінальне

Нетішинський міський суд Хмельницької області

Стасюк Р. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні