Ухвала
від 26.09.2023 по справі 440/3974/23
ПОЛТАВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОЛТАВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

26 вересня 2023 рокум. ПолтаваСправа № 440/3974/23Полтавський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді Ясиновського І.Г.,

за участю:

секретаря судового засідання Лазірської Ж.Е.,

представників Полтавської окружної прокуратури Полтавської області - Лисенко Н.М., Савчук О.О.,

представників позивача - Головного Управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Полтавській області - Мусійка О.О., Сулим Л.О., Логовського І.В.,

представника Полтавської обласної військової адміністрації - Казмерчука М.М.,

представника відповідача - Чалої О.Д.,

розглянувши у підготовчому засіданні справу за адміністративним позовом керівника Полтавської окружної прокуратури Полтавської області в інтересах держави в особі органу, уповноваженого державою здійснювати відповідні функції у спірних правовідносинах: Головного Управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Полтавській області, виконавчого комітету Полтавської міської ради, Полтавської обласної військової адміністрації до Товариства з обмеженою відповідальністю "Термастіл"</a>, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору на стороні позивача - Департамент з питань цивільного захисту та оборонної роботи Полтавської міської ради про визнання бездіяльності протиправною та зобов`язання вчинити певні дії, -

В С Т А Н О В И В:

05 квітня 2023 року керівник Полтавської окружної прокуратури Полтавської області в інтересах держави в особі органу, уповноваженого державою здійснювати відповідні функції у спірних правовідносинах: Головного Управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Полтавській області, виконавчого комітету Полтавської міської ради, Полтавської обласної військової адміністрації звернувся до Полтавського окружного адміністративного суду з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "Термастіл"</a> , в якому просить:

визнати протиправною бездіяльність ТОВ «Термастіл» щодо не приведення захисної споруди - Сховище №60141, що перебуває у його приватній власності в належний для експлуатації стан;

зобов`язати ТОВ «Термастіл» привести у стан готовності захисну споруду - Сховище №60141, що знаходиться за адресою: Полтавська область, м. Полтава, вул. Зіньківська, 52, з метою використання її за призначенням у відповідності до «Вимог щодо утримання та експлуатації захисних споруд цивільного захисту», затверджених Наказом Міністерства внутрішніх справ України №579 від 09.07.2018.

Ухвалою Полтавського окружного адміністративного суду від 10 квітня 2023 року прийнято позовну заяву до розгляду та провадження у справі відкрито. Вирішено розгляд справи проводити за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи (у письмовому провадженні).

Ухвалою суду від 26 квітня 2023 року вирішено перейти до розгляду справи №440/3974/23 за правилами загального позовного провадження та призначити підготовче засідання.

06 червня 2023 року до суду подано клопотання про залучення позивача /а.с. 80-81, т.2/, відповідно до якого представник виконавчого комітету Полтавської міської ради наголошував на наявності підстав для заміни первісного позивача - Виконавчого комітету Полтавської міської ради на Департамент з питань цивільного захисту та оборонної роботи Полтавської міської ради.

Ухвалою суду від 18 липня 2023 року вирішено клопотання представника виконавчого комітету Полтавської міської ради про залучення (заміни) позивача залишити без задоволення. Залучити Департамент з питань цивільного захисту та оборонної роботи Полтавської міської ради до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору на стороні позивача. Запропонувати третій особі у п`ятнадцятиденний строк з дня отримання цієї ухвали надати до суду пояснення щодо позову разом з усіма доказами, на яких ґрунтуються пояснення, якщо такі докази не надані позивачем, та документами, що підтверджують надіслання (надання) пояснень і доданих до них документів іншим учасникам справи одночасно з надісланням (наданням) пояснень до суду. Витребувати у сторін письмові пояснення в обґрунтування власних позицій. Відкласти підготовче засідання на 10:00 08 серпня 2023 року.

В судовому засіданні 05.09.2023 року представником ГУ ДСНС в Полтавській області оголошено клопотання про необхідність витребування від Департаменту з питань цивільного захисту та оборонної роботи Полтавської міської ради інформації та доказів в її підтвердження, необхідну для розгляду справи, з огляду на те, що ним було подано відповідний запит щодо захисної споруди цивільного захисту від 18.08.2023 адресований секретарю Полтавської міської ради Катерині Ямщиковій, який згодом був перенаправлений до Департаменту з питань цивільного захисту та оборонної роботи Полтавської міської ради, однак відповідь не містила запитуваної інформації.

У зв`язку з викладеним судом постановлено ухвалу від 05 вересня 2023 року, якою вирішено витребувати у Департаменту з питань цивільного захисту та оборонної роботи Полтавської міської ради у десятиденний строк з дня отримання копії даної ухвали інформацію та належним чином засвідчені копії документів на її підтвердження щодо підстав внесення до книги обліку захисних споруд цивільного захисту відомостей стосовно сховища №60141, що знаходиться за адресою: Полтавська область, м. Полтава, вул. Зіньківська, 52, зокрема, в частині організацій, які експлуатують сховище у мирний час та з якого періоду, починаючи з 1981 року по дату надання відомостей на дану ухвалу. Підготовче засідання відкласти на 14:00 26 вересня 2023 року.

Копія такої ухвали отримана уповноваженим представником Департаменту з питань цивільного захисту та оборонної роботи Полтавської міської ради 15 вересня 2023 року, про що свідчить розписка про вручення останньої /а.с. 237, т.3/.

В судове засідання 26.09.2023 року представники виконавчого комітету Полтавської міської ради та Департаменту з питань цивільного захисту та оборонної роботи Полтавської міської ради не прибули, надали клопотання про проведення розгляду справи без участі представників вказаних суб`єктів владних повноважень. Будь-яких причин не можливості прибути в судове засідання не зазначили.

Протокольною ухвалою суду визнано причини неявки в судове засідання представників виконавчого комітету Полтавської міської ради та Департаменту з питань цивільного захисту та оборонної роботи Полтавської міської ради неповажними.

В ході підготовчого засідання, призначеного на 26 вересня 2023 року, судом встановлено, що Департаментом з питань цивільного захисту та оборонної роботи Полтавської міської ради не виконано належним чином вимоги ухвали суду від 05 вересня 2023 року, у зв`язку з чим судом поставлено на обговорення питання про повторне витребування доказів від Департаменту з питань цивільного захисту та оборонної роботи Полтавської міської ради, попередження про наслідки невиконання вимог суду, а також визнання явки представника Департаменту з питань цивільного захисту та оборонної роботи Полтавської міської ради обов`язковою.

Присутні представники учасників справи при вирішенні таких питань покладались на розсуд суду.

Згідно з частиною четвертою статті 9 Кодексу адміністративного судочинства України суд вживає визначені законом заходи, необхідні для з`ясування всіх обставин у справі, у тому числі щодо виявлення та витребування доказів з власної ініціативи.

Відповідно до частини третьої статті 79 Кодексу адміністративного судочинства України відповідач, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, повинні подати суду докази разом із поданням відзиву або письмових пояснень третьої особи.

Частиною першою статті 80 Кодексу адміністративного судочинства України учасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом. Таке клопотання повинно бути подане в строк, зазначений в частинах другій та третій статті 79 цього Кодексу. Якщо таке клопотання заявлено з пропуском встановленого строку, суд залишає його без задоволення, крім випадку, коли особа, яка його подає, обґрунтує неможливість його подання у встановлений строк з причин, що не залежали від неї.

Згідно із частиною 3 статті 80 Кодексу адміністративного судочинства України про витребування доказів за власною ініціативою або за клопотанням учасника справи, або про відмову у витребуванні доказів суд постановляє ухвалу.

Положеннями частин 1-2 статті 249 Кодексу адміністративного судочинства України встановлено, що суд, виявивши під час розгляду справи порушення закону, може постановити окрему ухвалу і направити її відповідним суб`єктам владних повноважень для вжиття заходів щодо усунення причин та умов, що сприяли порушенню закону. У разі необхідності суд може постановити окрему ухвалу про наявність підстав для розгляду питання щодо притягнення до відповідальності осіб, рішення, дії чи бездіяльність яких визнаються протиправними.

Крім того, суд звертає увагу уповноважених осіб Департаменту з питань цивільного захисту та оборонної роботи Полтавської міської ради, що у випадку не виконання вимог суду, які визначені в ухвалах без надання належних та допустимих доказів в обґрунтування поважності причин невиконання вказаних вимог суду, вказані дії можуть бути розцінені судом, як неповага учасника справи до суду та інших учасників судового процесу, а також, як зловживання представниками такого учасника справи своїми процесуальними правами та обов`язками, в результаті чого чуд має право вжити заходи судового реагування з метою притягнення винних осіб до відповідальності за вказані дії.

Частиною першою статті 144 Кодексу адміністративного судочинства України передбачено, що заходами процесуального примусу є процесуальні дії, що вчиняються судом у визначених цим Кодексом випадках з метою спонукання відповідних осіб до виконання встановлених в суді правил, добросовісного виконання процесуальних обов`язків, припинення зловживання правами та запобігання створенню протиправних перешкод у здійсненні судочинства.

Відповідно до частини першої статті 149 Кодексу адміністративного судочинства України, суд може постановити ухвалу про стягнення в дохід Державного бюджету України з відповідної особи штрафу у сумі від 0,3 до трьох розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб у випадках: 1) невиконання процесуальних обов`язків, зокрема ухилення від вчинення дій, покладених судом на учасника судового процесу; 2) зловживання процесуальними правами, вчинення дій або допущення бездіяльності з метою перешкоджання судочинству; 3) неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, або неподання таких доказів без поважних причин суб`єктом владних повноважень.

В той же час, суд звертає увагу, що Департаментом з питань цивільного захисту та оборонної роботи Полтавської міської ради на виконання вимог ухвали суду про витребування інформації та доказів в її підтвердження надано супровідний лист в якому зазначено, що в Департаменті з питань ЦЗ та ОР ПМР ведеться книга обліку захисних споруд цивільного захисту, однак витяг із такої книги в частині витребуваної інформації не надано. Також, в супровідному листі зазначено, що книга обліку захисних споруд цивільного захисту заповнена на підставі відомостей, що містяться в паспортах та облікових картах захисних споруд. В той же час, інформація, яка міститься в паспорті сховища № НОМЕР_1 , в обліковій картці сховища № НОМЕР_1 та в копії витягу з книги обліку захисних споруд цивільного захисту, яку надано представниками Полтавської окружної прокуратури є різною та в частині незаповненою. Зокрема, в колонці №9 "рік введення в експлуатацію" копії витягу з книги обліку захисних споруд цивільного захисту вказано "1981", у той час, як в паспорті сховища № НОМЕР_1 "дата прийняття в експлуатацію" - 1981р., в обліковій картці сховища №60141 "рік вводу в експлуатацію" - 1977р. Також, в колонці №14 "стан готовності (готове, обмежено готове, не готове)" копії витягу з книги обліку захисних споруд цивільного захисту не заповнено нічого, однак в обліковій картці сховища №60141 в розділі технічна характеристика в п. 19 Оцінка стану сховища зазначено - "не готове".

Також, Департаментом з питань цивільного захисту та оборонної роботи Полтавської міської ради інформацію не зазначено організацій, які експлуатують сховище у мирний час та з якого періоду, починаючи з 1981 року по дату надання відомостей на дану ухвалу, з урахуванням того, що рік вводу в експлуатацію - 1977, а ТОВ "Термастіл" станом на вказану дату не існувало. В той же час, Департаментом з питань ЦЗ та ОР ПМР не вказано коли та ким було внесено запис до книги обліку захисних споруд цивільного захисту, а також не вказано які були організацій, які експлуатують сховище у мирний час до дати останнього запису, починаючи з 1981 року.

Таким чином, з метою повного та всебічного з`ясування обставин справи суд вважає за необхідне повторно витребувати у Департаменту з питань цивільного захисту та оборонної роботи Полтавської міської ради інформацію та належним чином засвідчені копії документів на її підтвердження щодо підстав внесення до книги обліку захисних споруд цивільного захисту відомостей стосовно сховища №60141, що знаходиться за адресою: Полтавська область, м. Полтава, вул. Зіньківська, 52, зокрема, в частині організацій, які експлуатують сховище у мирний час та з якого періоду, починаючи з 1981 року по дату надання відомостей на дану ухвалу.

Також, суд вважає за необхідне витребувати у Департаменту з питань цивільного захисту та оборонної роботи Полтавської міської ради інформацію та належним чином засвідчені копії документів на її підтвердження щодо: прізвища, ім`я, по батькові та посади особи Департаменту з питань цивільного захисту та оборонної роботи Полтавської міської ради, якою було внесено відомості стосовно сховища №60141, що знаходиться за адресою: Полтавська область, м. Полтава, вул. Зіньківська, 52 до кожної з 15 колонок книги обліку захисних споруд цивільного захисту, у тому числі підстав заповнення колонки №9 "рік введення в експлуатацію", та підстав не заповнення колонки №14 "стан готовності (готове, обмежено готове, не готове)", а також дати внесення вказаних записів до книги обліку захисних споруд цивільного захисту; ким та коли було передано до Департаменту з питань цивільного захисту та оборонної роботи Полтавської міської ради паспорт сховища № НОМЕР_1 та облікову картку сховища № НОМЕР_1 ; ким та коли було прийнято в Департаменті з питань цивільного захисту та оборонної роботи Полтавської міської ради паспорт сховища № НОМЕР_1 та облікову картку сховища № НОМЕР_1 ; скільки та коли було зроблено записів до книги обліку захисних споруд цивільного захисту стосовно сховища №60141, що знаходиться за адресою: Полтавська область, м. Полтава, вул. Зіньківська, 52, зокрема запис в колонку №2 "найменування балансоутримувача (власника)".

Як наслідок, визначити, що витребувані документи надати у строк до 13 жовтня 2023 р., а також надіслати їх копії іншим учасникам справи.

При цьому, згідно з пунктом 3 частини 5 статті 44 КАС України учасники справи зобов`язані з`являтися в судове засідання за викликом суду, якщо їх явка визнана судом обов`язковою.

З метою забезпечення додержання вимог статті 2 КАС України щодо всебічного та об`єктивного розгляду адміністративної справи, суд дійшов до висновку про необхідність визнання обов`язковою явку представника Департаменту з питань цивільного захисту та оборонної роботи Полтавської міської ради.

Відповідно до пункту 3 частини 2 статті 181 КАС України суд відкладає підготовче засідання в межах визначеного цим Кодексом строку підготовчого провадження в інших випадках, коли питання, визначені частиною другою статті 180 цього Кодексу, не можуть бути розглянуті у даному підготовчому засіданні.

Пунктом 5 частини 2 статті 205 КАС України встановлено, що суд відкладає розгляд справи в судовому засіданні в межах встановленого цим Кодексом строку, якщо суд визнає потрібним, щоб сторона, яка подала заяву про розгляд справи за її відсутності, дала особисті пояснення. Викликати позивача або відповідача для особистих пояснень можна і тоді, коли в справі беруть участь їхні представники.

Керуючись статтями 9, 79, 80, частиною 3 статті 243, статтею 248 Кодексу адміністративного судочинства України, -

У Х В А Л И В:

Повторно витребувати у Департаменту з питань цивільного захисту та оборонної роботи Полтавської міської ради інформацію та належним чином засвідчені копії документів на її підтвердження щодо підстав внесення до книги обліку захисних споруд цивільного захисту відомостей стосовно сховища №60141, що знаходиться за адресою: Полтавська область, м. Полтава, вул. Зіньківська, 52, зокрема, в частині організацій, які експлуатують сховище у мирний час та з якого періоду, починаючи з 1981 року по дату надання відомостей на дану ухвалу.

Витребувати у Департаменту з питань цивільного захисту та оборонної роботи Полтавської міської ради інформацію та належним чином засвідчені копії документів на її підтвердження щодо:

прізвища, ім`я, по батькові та посади особи Департаменту з питань цивільного захисту та оборонної роботи Полтавської міської ради, якою було внесено відомості стосовно сховища №60141, що знаходиться за адресою: Полтавська область, м. Полтава, вул. Зіньківська, 52 до кожної з 15 колонок книги обліку захисних споруд цивільного захисту, у тому числі підстав заповнення колонки №9 "рік введення в експлуатацію", та підстав не заповнення колонки №14 "стан готовності (готове, обмежено готове, не готове)", а також дати внесення вказаних записів до книги обліку захисних споруд цивільного захисту;

ким та коли було передано до Департаменту з питань цивільного захисту та оборонної роботи Полтавської міської ради паспорт сховища № НОМЕР_1 та облікову картку сховища № НОМЕР_1 ;

ким та коли було прийнято в Департаменті з питань цивільного захисту та оборонної роботи Полтавської міської ради паспорт сховища № НОМЕР_1 та облікову картку сховища № НОМЕР_1 ;

скільки та коли було зроблено записів до книги обліку захисних споруд цивільного захисту стосовно сховища №60141, що знаходиться за адресою: Полтавська область, м. Полтава, вул. Зіньківська, 52, зокрема запис в колонку №2 "найменування балансоутримувача (власника)".

Витребувані документи надати у строк до 13 жовтня 2023 р., а також надіслати їх копії іншим учасникам справи.

Роз`яснити Департаменту з питань цивільного захисту та оборонної роботи Полтавської міської ради, що у разі якщо особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали. У випадку неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів без поважних причин, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, визначені цим Кодексом.

Попередити Департамент з питань цивільного захисту та оборонної роботи Полтавської міської ради, що невиконання ухвали суду про витребування доказів може мати наслідком застосування заходів встановлених статтями 77, 80 Кодексу адміністративного судочинства України або заходів процесуального примусу, передбачених статтями 145, 149 Кодексу адміністративного судочинства України.

Роз`яснити Департаменту з питань цивільного захисту та оборонної роботи Полтавської міської ради, що згідно частини першої статті 149 Кодексу адміністративного судочинства України суд може постановити ухвалу про стягнення в дохід Державного бюджету України з відповідної особи штрафу у сумі від 0,3 до трьох розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб у випадках:

- невиконання процесуальних обов`язків, зокрема ухилення від вчинення дій, покладених судом на учасника судового процесу;

- зловживання процесуальними правами, вчинення дій або допущення бездіяльності з метою перешкоджання судочинству;

- неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, або неподання таких доказів без поважних причин суб`єктом владних повноважень.

Попередити Департамент з питань цивільного захисту та оборонної роботи Полтавської міської ради про те, що невиконання судових рішень тягне за собою відповідальність, встановлену законом, та може бути підставою для реагування суду в порядку статті 249 Кодексу адміністративного судочинства України та застосуванням заходів процесуального примусу передбачених Главою 9 Кодексу адміністративного судочинства України.

Визнати явку представника Департаменту з питань цивільного захисту та оборонної роботи Полтавської міської ради обов`язковою.

Підготовче засідання відкласти на 10:30 24 жовтня 2023 року, що відбудеться в приміщенні Полтавського окружного адміністративного суду за адресою: 36039, Полтавська область, м. Полтава, вул. Пушкарівська, 9/26.

У підготовче засідання викликати учасників справи.

Ухвала оскарженню не підлягає та набирає законної сили негайно після її проголошення.

Повний текст ухвали складено 27 вересня 2023 року.

Суддя І.Г. Ясиновський

Дата ухвалення рішення26.09.2023
Оприлюднено29.09.2023
Номер документу113763971
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання бездіяльності протиправною та зобов`язання вчинити певні дії

Судовий реєстр по справі —440/3974/23

Ухвала від 09.04.2024

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

І.Г. Ясиновський

Ухвала від 09.04.2024

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

І.Г. Ясиновський

Ухвала від 14.11.2023

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

І.Г. Ясиновський

Ухвала від 14.11.2023

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

І.Г. Ясиновський

Ухвала від 26.09.2023

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

І.Г. Ясиновський

Ухвала від 26.09.2023

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

І.Г. Ясиновський

Ухвала від 05.09.2023

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

І.Г. Ясиновський

Ухвала від 05.09.2023

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

І.Г. Ясиновський

Ухвала від 18.07.2023

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

І.Г. Ясиновський

Ухвала від 18.07.2023

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

І.Г. Ясиновський

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні