Постанова
від 22.10.2007 по справі 16/154-2737
ЛЬВІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

16/154-2737

ЛЬВІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

79010, м.Львів, вул.Личаківська,81


ПОСТАНОВА

                 

22.10.07                                                                                           Справа  № 16/154-2737

                            

Львівський апеляційний господарський суд в складі колегії:

головуючого судді                                          Орищин Г.В.

суддів                                                                 Дубник О.П.

                                                                           Якімець Г.Г.

розглянув апеляційну скаргу товариства з обмеженою відповідальністю «Авантюрит», м.Тернопіль вих. № 142-1 від 06.09.2007 р.

на рішення господарського суду Тернопільської області від 20.08.2007 року

у справі № 16/154-2737

за позовом приватного підприємства «Наталі і К», с.Черлянське Передмістя,  Городецького району

до відповідача товариства з обмеженою відповідальністю «Авантюрит»,м.Тернопіль

про стягнення 31194,93 грн. заборгованості.

за участю представників сторін:

від скаржника  не з'явився

від позивача  Постолян Н.В. -  представник

          Права і обов'язки сторін, передбачені ст.22 ГПК України, представникам роз'яснено.

          Рішенням господарського суду Тернопільської області від 20.08.2007р. у справі  №16/154-2737 (суддя Хома С.О.) частково задоволено позовні вимоги приватного підприємства «Наталі і К» (далі-ПП) і присуджено до стягнення з товариства з обмеженою відповідальністю «Авантюрит» (далі-ТзОВ) на користь позивача 22210,74грн. основного боргу, 2017,22грн. пені, 6663,22грн. штрафу та 425,76грн. судових витрат. В частині стягнення 303,75грн. пені –в позові відмовлено.

          Дане рішення оскаржується відповідачем у справі –ТзОВ «Авантюрит», оскільки, на його думку, дане рішення прийнято  з неповним з'ясуванням обставин, які мають значення для справи, зокрема, судом при прийнятті рішення одночасно стягнено пеню і штраф за невиконання грошових зобов'язань, що не передбачено господарським законодавством.

Позивач вимоги скаржника заперечив з підстав, викладених у відзиві на апеляційну скаргу (а.с.183) та усними поясненнями представника в судовому засіданні.

При розгляді матеріалів справи та апеляційної скарги судовою колегією  встановлено наступне:

Відповідно до умов  договору купівлі-продажу від 19.01.2006р. (а.с.9; далі-Договір), укладеного ПП „Наталі і К” та ТзОВ «Авантюрит»,  продавець (ПП «Наталі і К») зобов»язався передати у власність, а покупець (ТзОВ «Авантюрит») прийняти та оплатити товар на умовах, передбачених договором.

Розділом 5 Договору сторони погодили порядок розрахунків, а саме, згідно п.5.1 покупець здійснює розрахунки за товар протягом 21 дня з моменту отримання товару від продавця. Моментом виконання покупцем своїх зобов»язань по здійсненню розрахунків за товар є дата надходження відповідної суми на банківський рахунок або до каси продавця (п.5.2 договору).

Позивачем було поставлено, в обумовлені сторонами терміни, товарно-матеріальні цінності на загальну суму 135434, 63грн., що підтверджується накладними та товарно-транспортними накладними, копії яких до матеріалів справи долучені. Відповідач здійснив лише часткову оплату і станом на час розгляду справи в місцевому суді його борг становив 22210,74грн., що підтверджується актом звірки розрахунків між сторонами від 02.08.2007р. (а.с.160).

Розділом 7 Договору передбачена відповідальність сторін за неналежне виконання своїх зобов»язань, зокрема, п.7.1. встановлена пеня  у розмірі подвійної облікової ставки НБУ від суми заборгованості за кожний день прострочки; а п.7.4 - штраф за ухилення від оплати вартості товару більше ніж на 60 календарних днів у розмірі 30% від вартості отриманого та неоплаченого в строк  товару.  Пеня та штраф заявлені позивачем до стягнення  з відповідача за час прострочки виконання зобов»язання.

Заслухавши пояснення представників позивача, оцінивши подані сторонами докази на відповідність їх фактичним обставинам і матеріалам справи, судова колегія зазначає наступне:

Відповідно до ст. 509 Цивільного кодексу України зобов»язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник)  зобов»язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов»язку. Статтею 526 Цивільного кодексу передбачені загальні умови виконання зобов»язань, а саме, зобов»язання мають виконуватись належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства.

У відповідності до ст.230 Господарського кодексу України, штрафними санкціями визнаються господарські санкції у вигляді грошової суми (неустойка, штраф, пеня), яку учасник господарських відносин зобов»язаний сплатити у разі порушення ним правил здійснення господарської діяльності, невиконання або неналежного виконання господарського зобов»язання.

Судова колегія  вважає безпідставним посилання скаржника на незаконність застосування штрафних санкцій за несвоєчасне виконання  грошового зобов»язання у вигляді одночасного стягнення пені і штрафу, як таке, що не передбачене господарським законодавством, оскільки згідно з частинами 2, 3 ст. 6 Цивільного кодексу України сторони мають право: врегулювати у договорі, який передбачений актами цивільного законодавства, свої відносини, які не врегульовані цими актами; відступити від положень актів цивільного законодавства і врегулювати свої відносини на власний розсуд. Чинне законодавство не передбачає будь-яких обмежень відповідальності сторін за договором купівлі-продажу (поставки), тому, згідно з п.7.1 Договору від 19.01.2006р., за наявності несвоєчасної оплати вартості товару ТзОВ «Авантюрит»(покупець) зобов»язаний сплатити ПП «Наталі і К»(продавцю) пеню у розмірі подвійної облікової ставки НБУ від  суми заборгованості за кожний день прострочки, а також (п.7.4 Договору) –штраф у розмірі 30 % від вартості отриманого та неоплаченого  товару в строк більше ніж  60 календарних днів.

У відповідності із ст. 617 ЦК України особа, яка порушила зобов»язання, звільняється від відповідальності за порушення зобов»язання, якщо вона доведе, що це порушення сталося внаслідок випадку або непереборної сили. Відповідачем ні в суді першої інстанції, ні в апеляційному провадженні не доведено факту випадку або непереборної сили щодо неможливості здійснення розрахунків у передбачений договором строк.

          З врахуванням викладеного, вимоги скаржника не підлягають до задоволення як безпідставні, а рішення суду є таким, що відповідає вимогам закону, прийнято у відповідності з фактичними обставинами справи, тому відсутні підстави для його скасування.

Отже, керуючись ст. ст. 103, 105 Господарського процесуального кодексу України,

Львівський апеляційний господарський суд ПОСТАНОВИВ:

          Рішення господарського суду Тернопільської області області від 20.08.2007р. у справі  №16/154-2737 залишити без змін, а апеляційну скаргу ТзОВ «Авантюрит»- без задоволення.

          Дана постанова може бути оскаржена в касаційному порядку.

          Справу повернути в місцевий господарський суд.

           Головуючий суддя                                                                   Орищин Г.В.

                                   суддя                                                              Дубник О.П.

                                   суддя                                                               Якімець Г.Г.       

СудЛьвівський апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення22.10.2007
Оприлюднено27.11.2007
Номер документу1137695
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —16/154-2737

Постанова від 22.10.2007

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Орищин Г.В.

Рішення від 20.08.2007

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Хома С.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні