Ухвала
від 26.09.2023 по справі 758/11242/23
ПОДІЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Подільський районний суд міста Києва

Справа № 758/11242/23

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

26 вересня 2023 року м. Київ

Подільський районний суд міста Києва

у складі слідчого судді ОСОБА_1 ,

за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду клопотання прокурора Подільської окружної прокуратури міста Києва ОСОБА_3 про арешт майна в рамках кримінального провадження №42023102070000065, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань 29.03.2023 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України,

В С Т А Н О В И В:

Прокурор Подільської окружноїпрокуратури містаКиєва ОСОБА_3 звернувся дослідчого суддіз клопотаннямпро арештмайна укримінальному провадженні№42023102070000065,внесеному доЄдиного реєструдосудових розслідувань29.03.2023за ознакамикримінального правопорушення,передбаченого ч.3ст.212КК України,в якомупросить накластиарешт нагрошові кошти ТОВ «ТС ТРЕЙД» (попередня назва ТОВ«Орімі Україна», кодЄДРПОУ 30309935, місцезнаходження: Київська обл., Броварський р-н, с. Требухів, вул. Броварська, буд. 27-А), які знаходяться на зазначених у клопотанні банківських рахунках в АБ «УКРГАЗБАНК».

В обґрунтування клопотання зазначено, що Подільською окружною прокуратурою міста Києва здійснюється процесуальне керівництво у вказаному кримінальному провадженні, досудове розслідування у якому розпочато за фактом вчинення невстановленими службовими особами групи компаній «Орімі Україна», до якої входять ТОВ «ТСТрейд» (кодЄДРПОУ 30309935),ТОВ «ОріміТрейд ЛТД»(кодЄДРПОУ25287617),ТОВ«Ексімтрейд» (ЄДРПОУ 30307990), умисного ухилення від сплати податків, зборів (обов`язкових платежів), що входять в систему оподаткування, введених у встановленому законом порядку, що призвело до фактичного ненадходження до бюджетів чи державних цільових фондів коштів в особливо великих розмірах, вчиненого упродовж 2019-2022 років.

Так, під час досудового розслідування перевіряються обставини, за яких службовими особами групи компаній «Орімі Україна» забезпечено функціонування протиправного механізму, направленого на умисне ухилення від сплати податків, зборів (обов`язкових платежів), що входять в систему оподаткування, введених у встановленому законом порядку, у тому числі шляхом здійснення безтоварних (фіктивних) господарських операцій, що не підтверджуються належними первинними документами фінансово-господарськоїдіяльності, із залученням до протиправної діяльності інших суб`єктів здійснення господарської діяльності, серед яких: ТОВ«Едмікс Продакшн» (кодЄДРПОУ 40261743), ТОВ«Логістичні Інновації 2020» (код ЄДРПОУ 41737595), ТОВ«Якісний Системний Сервіс 2020» (кодЄДРПОУ 38591109), ТОВ«БДЕ» (код ЄДРПОУ 42871974), ТОВ«Вся Реклама» (код ЄДРПОУ 35727542), ПП«Хорека Сервіс» (код ЄДРПОУ 37161364), ТОВ«Укрформат Компані» (кодЄДРПОУ 40498835), ТОВ«Альянс Про Адверт» (код ЄДРПОУ 43560638), ТОВ«БК «Констракт Будмаш» (кодЄДРПОУ 38974342), ТОВ«Фомікруз» (кодЄДРПОУ 43742668), ТОВ«Вастек Компані» (код ЄДРПОУ 40539404), ТОВ«Комінкор Груп» (кодЄДРПОУ 43314279), ТОВ«Ті Ланч» (код ЄДРПОУ 43013882), ТОВ«Продбаза К» (код ЄДРПОУ 40063223).

Відповідно до висновку аналітичного дослідження про результати дослідження фінансово-господарської діяльності ТОВ «ТС Трейд» №181/99-00-08-01-04-20/30309935 від28.03.2023 встановлено, що ТОВ «ТС Трейд» у період з 01.01.2019 до 31.12.2022 здійснювало фінансово-господарські операції з реалізації товаро-матеріальних цінностей, які мають ознаки нереальності здійснення, оскільки у контрагентів відсутні основні засоби для здійснення господарських операцій, об`єкти оподаткування, необхідна кількість найманих працівників, відсутнє придбання послуг з транспортування товарів, навантаження та розвантаження продукції тощо, які рішенням комісії віднесено до підприємств з ознаками ризиковості.

В ході проведення досудового розслідування також встановлено, що причетні до вчинення зазначеного кримінального правопорушення здійснюють вказану незаконну діяльністю використовуючи наступні банківські рахунки ТОВ«ТС ТРЕЙД» (попередня назва ТОВ«Орімі Україна», кодЄДРПОУ 30309935, місцезнаходження: Україна, 07454, Київська обл., Броварський р-н, село Требухів, вулиця Броварська, будинок 27 А), які відкрито в АБ «УКРГАЗБАНК» (МФО 320478):

НОМЕР_1 євро;

НОМЕР_1 долар США;

НОМЕР_1 українська гривня;

НОМЕР_2 українська гривня.

Постановою прокурора Подільської окружної прокуратури міста Києва ОСОБА_3 від 19.06.2023 грошові кошти, які перебувають на таких банківських рахунках, визнано речовими доказами у кримінальному провадженні.

З оглядуна викладене,прокурор вважаєза необхідненакласти арештна грошовікошти,які належатьТОВ «ТСТРЕЙД» (кодЄДРПОУ30309935)та знаходятьсяна зазначениху клопотаннібанківських рахунках в АБ «УКРГАЗБАНК», вказуючи на те, що у слідства є всі підстави вважати, що незастосування цього заходу забезпечення кримінального провадження перешкоджатиме встановленню істини у кримінальному провадженні, оскільки вказане майно є речовим доказом у кримінальному провадженні, а тому існує реальна загроза його приховування, зникнення, втрати, знищення, використання, перетворення, передачі, відчуження.

З метою забезпечення арешту майна прокурор просив проводити розгляд клопотання без повідомлення власника майна, щодо якого подане клопотання.

Відповідно до ч. 2 ст. 172 КПК України клопотання слідчого, прокурора, цивільного позивача про арешт майна, яке не було тимчасово вилучене, може розглядатися без повідомлення підозрюваного, обвинуваченого, іншого власника майна, їх захисника, представника чи законного представника, представника юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, якщо це є необхідним з метою забезпечення арешту майна.

Із урахуванням наведеного, суд приходить до висновку про наявність правових підстав для розгляду клопотання за відсутності власника майна, з метою забезпечення арешту майна.

У судове засідання прокурор не з`явився, подав заяву про розгляд клопотання без його участі, у якому клопотання підтримав з підстав зазначених у ньому.

Відповідно доч.1ст.172КПКУкраїнийого неприбуттянеперешкоджаєрозгляду клопотання,атомуслідчий суддявважаєзаможливе проводитирозглядклопотаннябез участіпрокуроратаз урахуваннямч.4ст.107КПКУкраїни без фіксування судового засідання за допомогою технічних засобів фіксування кримінального провадження.

Вивчивши клопотання, дослідивши матеріали, що обґрунтовують клопотання, слідчий суддя вважає, що клопотання підлягає задоволенню із наступних підстав.

Згідно із ч.2 ст. 131 КПК України арешт майна є одним із заходів забезпечення кримінального провадження.

Розглядаючи клопотання про накладення арешту на майно, в порядку статей 170-173 КПК України, для прийняття законного та обґрунтованого рішення, слідчий суддя повинен з`ясувати всі обставини, які передбачають підстави для арешту майна або відмови у задоволенні клопотання про арешт майна.

Відповідно до ч.1 ст. 170 КПК України арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна. Арешт майна скасовується у встановленому цим Кодексом порядку.

Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, знищення, перетворення, відчуження. Слідчий, прокурор повинні вжити необхідних заходів з метою виявлення та розшуку майна, на яке може бути накладено арешт у кримінальному провадженні, зокрема шляхом витребування необхідної інформації у Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів, інших державних органів та органів місцевого самоврядування, фізичних і юридичних осіб.

Відповідно до ч. 2 ст. 170 КПК України арешт майна допускається з метою забезпечення: 1) збереження речових доказів; 2) спеціальної конфіскації; 3) конфіскації майна як виду покарання або заходу кримінально-правового характеру щодо юридичної особи; 4) відшкодування шкоди, завданої внаслідок кримінального правопорушення (цивільний позов), чи стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди.

Згідно зч.3ст.170КПКУкраїни у випадку, передбаченому пунктом 1 частини другої цієї статті, арешт накладається на майно будь-якої фізичної або юридичної особи за наявності достатніх підстав вважати, що воно відповідає критеріям, зазначеним у статті 98цього Кодексу.

Речовими доказами відповідно до ст. 98 КПК Україниє матеріальні об`єкти, які були знаряддям вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, в тому числі предмети, що були об`єктом кримінально протиправних дій, гроші, цінності та інші речі, набуті кримінально протиправним шляхом або отримані юридичною особою внаслідок вчинення кримінального правопорушення.

Згідно із ч. 10, ч.11 ст. 170 КПК України арешт може бути накладений у встановленому цим Кодексом порядку на рухоме чи нерухоме майно, гроші у будь-якій валюті готівкою або у безготівковій формі, в тому числі кошти та цінності, що знаходяться на банківських рахунках чи на зберіганні у банках або інших фінансових установах, видаткові операції, цінні папери, майнові, корпоративні права, щодо яких ухвалою чи рішенням слідчого судді, суду визначено необхідність арешту майна.

Заборона або обмеження користування, розпорядження майном можуть бути застосовані лише у разі, коли існують обставини, які підтверджують, що їх незастосування призведе до приховування, пошкодження, псування, зникнення, втрати, знищення, використання, перетворення, пересування, передачі майна.

Як встановлено слідчим суддею, СВ Подільського УП ГУНП у м. Києві здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №42023102070000065, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 29.03.2023 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України.

Процесуальне керівництво досудовим розслідуванням у кримінальному провадженні здійснює Подільська окружна прокуратура міста Києва.

Під час досудового розслідування, згідно з постановою прокурора Подільської окружної прокуратури м. Києва ОСОБА_3 від 19.06.2023, зокрема, грошові кошти ТОВ «ТС ТРЕЙД» (кодЄДРПОУ 30309935), які знаходяться на вищевказаних банківських рахунках в АБ «УКРГАЗБАНК», визнано речовими доказами у кримінальному провадженні №42023102070000065 від.

Таким чином, наведене вище свідчить про те, що вказані грошові кошти можуть містити відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, у зв`язку з чим слідчий суддя має достатні підстави вважати, що таке майно відповідає критеріям, зазначеним у ст. 98 КПК України.

Крім того, також є достатні підстави вважати, що це майно відповідає критеріям, зазначеним у ч. 2 ст. 167 КПК України, що є належною правовою підставою для арешту вказаного майна.

З огляду на положення ч.ч. 1, 2, 3 ст. 170 КПК України майно, яке відповідає критеріям, визначеним у ст. 98 КПК України, повинно вилучатися та арештовуватися незалежно від того, хто являється його власником, у кого і де воно знаходиться, незалежно від того чи належить воно підозрюваному чи іншій зацікавленій особі, оскільки в протилежному випадку не будуть досягнуті цілі застосування цього заходу - запобігання можливості протиправного впливу (відчуження, знищення, приховання) на певне майно, що, як наслідок, перешкодить встановленню істини у кримінальному провадженні.

Враховуючи вищенаведене, слідчий суддя вважає, що в органу досудового розслідування є всі підстави вважати, що незастосування заходів забезпечення кримінального провадження шляхом накладення арешту на майно може призвести до зникнення, втрати, пошкодження чи передачі вказаного майна чи настання інших наслідків, які можуть перешкодити кримінальному провадженню.

Крім того, прокурором доведено, що грошові кошти мають безпосереднє відношення до фінансово-господарських операцій, перевірка яких проводиться в ході здійснення досудового розслідування.

У відповідності до ч.2 ст. 173 КПК України при вирішенні питання про арешт майна слідчий суддя, зокрема, враховує правову підставу для арешту майна, можливість використання майна як доказу у кримінальному провадженні, розумність та співрозмірність обмеження права власності завданням кримінального провадження, наслідки арешту майна для підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб.

Із урахуванням наведеного, слідчий суддя дійшов висновку, що прокурором, у відповідності до ч.2 ст. 171 КПК України, доведено необхідність накладення арешту на вказане майно, а також наявність ризиків, передбачених абзацом другим частини першої статті 170 цього Кодексу, а тому незастосування такого заходу забезпечення кримінального провадження, як арешт майна може призвести до наслідків, які можуть перешкоджати досудовому розслідуванню, у зв`язку з чим накладення арешту на вказане майно є необхідною умовою досягнення дієвості кримінального провадження.

Слідчий суддя також враховує, що в даному випадку обмеження права власності є розумним і співрозмірним завданням кримінального провадження та обставини кримінального провадження станом на час прийняття рішення вимагають вжиття такого методу державного регулювання як накладення арешту. При цьому, доказів негативних наслідків від застосування такого заходу забезпечення кримінального провадження слідчим суддею не встановлено.

На підставі наведеного, з метою забезпечення збереження речових доказів, слідчий суддя приходить до висновку про наявність підстав для накладення арешту на грошові кошти ТОВ «ТС ТРЕЙД» (попередня назва ТОВ«Орімі Україна», кодЄДРПОУ 30309935, місцезнаходження: Київська обл., Броварський р-н, с. Требухів, вул. Броварська, буд. 27-А), які знаходяться на зазначених у клопотанні банківських рахунках в АБ «УКРГАЗБАНК».

З метою забезпечення можливості органу досудового розслідування провести необхідний комплекс розшукових, слідчих та процесуальних дій для виконання завдань кримінального провадження, передбачених ч. 1 ст. 2 КПК України, оцінивши в сукупності надані стороною кримінального провадження докази, беручи до уваги наслідки арешту майна для власника та третіх осіб, розумність та співрозмірність обмеження права власності завданням кримінального провадження, слідчий суддя визнає за можливе задовольнити подане прокурором клопотання про арешт майна в повному обсязі.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 98, 131, 132, 170-174, 309 КПК України, слідчий суддя,-

П О С Т А Н О В И В :

Клопотання прокурора Подільської окружної прокуратури міста Києва ОСОБА_3 про арешт майна в рамках кримінального провадження №42023102070000065, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань 29.03.2023 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України, задовольнити.

1.Накласти арешт на майно у кримінальному провадженні №42023102070000065 від 29.03.2023, шляхом заборони розпорядження та користування, тобто з забороною будь-яких видаткових операцій, грошовими коштами, які належать ТОВ«ТС ТРЕЙД» (попередня назва ТОВ«Орімі Україна», кодЄДРПОУ 30309935, місцезнаходження: Україна, 07454, Київська обл., Броварський р-н, село Требухів, вулиця Броварська, будинок 27 А), у будь-якій валюті готівкою або у безготівковій формі, в тому числі кошти та цінності, що знаходяться на банківських рахунках чи на зберіганні, в сумі коштів, що вже надійшли на такі рахунки та/або надійдуть у майбутньому на банківські рахунки, які відкрито в АБ «УКРГАЗБАНК» (МФО 320478):

НОМЕР_1 Євро;

НОМЕР_1 долар США;

НОМЕР_1 українська гривня;

НОМЕР_2 українська гривня.

Ухвала про арешт майна, у відповідності до вимог ст. 175 КПК України, виконується негайно слідчим, прокурором.

Згідно з частинами 1-2 статті 174 КПК України підозрюваний, обвинувачений, їх захисник, законний представник, інший власник або володілець майна, представник юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, які не були присутні при розгляді питання про арешт майна, мають право заявити клопотання про скасування арешту майна повністю або частково. Таке клопотання під час досудового розслідування розглядається слідчим суддею, а під час судового провадження - судом.

Арешт майна також може бути скасовано повністю чи частково ухвалою слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження за клопотанням підозрюваного, обвинуваченого, їх захисника чи законного представника, іншого власника або володільця майна, представника юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, якщо вони доведуть, що в подальшому застосуванні цього заходу відпала потреба або арешт накладено необґрунтовано.

Ухвала може бути оскаржена безпосередньо до Київського апеляційного суду протягом п`яти днів з дня її оголошення.

Cлідчий суддя Подільського районного суду м. Києва ОСОБА_4

Дата ухвалення рішення26.09.2023
Оприлюднено30.04.2024
Номер документу113775927
СудочинствоКримінальне
Сутьарешт майна в рамках кримінального провадження №42023102070000065, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань 29.03.2023 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України

Судовий реєстр по справі —758/11242/23

Ухвала від 26.09.2023

Кримінальне

Подільський районний суд міста Києва

Ковбасюк О. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні