Рішення
від 28.09.2023 по справі 729/1552/23
БОБРОВИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 729/1552/23

2/729/378/23 р.

Р І Ш Е Н Н Я

І м е н е м У к р а ї н и

заочне

28 вересня 2023 р. Бобровицький районний суд Чернігівської області в складі:

головуючої судді - Булиги Н.О.

за участі секретаря - Романченко С. С.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку спрощеного провадження в залі суду м.Бобровиця справу за позовом Акціонерного товариства «Чернігівобленерго» в особі ВП Ніжинського РЕМ Акціонерного товариства «Чернігівобленерго» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості вартості необлікованої електричної енергії,

В С Т А Н О В И В:

24 серпня 2023 року Акціонерне товариство «Чернігівобленерго» в особі ВП Ніжинського РЕМ Акціонерного товариства «Чернігівобленерго» звернулося до Бобровицького районного суду Чернігівської області з позовом до ОСОБА_1 , в якому просить стягнути з останнього заборгованість вартості необлікованої спожитої електроенергії у розмірі 77769 грн 85 коп., а також судовий збір в сумі 2684 гривень. В обґрунтування позовних вимог позивач вказує на те, що 20.03.2023 року представниками ВП Ніжинського РЕМ АТ «Чернігівобленерго» за результатами проведеної перевірки приладу обліку електроенергії, обстеженні електроустановок споживача щодо повноти обліку споживання електричної енергії відповідачем за адресою АДРЕСА_1 , було виявлено порушення Правил роздрібного ринку електричної енергії, а саме: самовільне підключення електропроводки до електромережі оператора системо розподілу відкритим типом прокладення. Місце самовільного підключення знаходилося біля ізоляторів вводу до будинку і приєднано до ввідних проводів. Електроенергія, яка споживається, приладом не обраховувалась. При проведенні контрольного огляду самовільне підключення виявити неможливо, оскільки дана конструкція легко знімається. Про дане порушення у присутності відповідача було складено відповідний Акт про порушення ПРРЕЕ та схему підключення електроустановок. На підставі зазначеного Акту, відповідач мав відшкодувати позивачеві збитки за необліковану електричну енергію у сумі 77769 грн 85 коп, які було розраховано на засіданні комісії 26.04.23 відповідно до ПРРЕЕ затверджених постановою №1525 від 18.07.2019 «Про затвердження змін до постанови НКРЕКП № 342 від 14.03.2018 «Про затвердження правил роздрібного ринку електричної енергії», згідно розділу 8.4.13. за 365 днів. Проте, оскільки у добровільному порядку зазначені збитки споживачем не відшкодовані, то позивач просить у судовому порядку стягнути зазначену суму з відповідача, а також стягнути на їх користь понесений судовий збір.

Ухвалою від 07.09.2023 року було відкрито спрощене позовне провадження у даній справі та прийнято рішення про розгляд справи з повідомленням сторін.

У судове засідання представник позивача не з`явився. Від нього надійшла письмова заява, в якій він просить розглядати справу у його відсутність, позовні вимоги підтримує, проти ухвалення заочного рішення не заперечує.

Відповідач у судове засідання також не з`явився, будучи належним чином повідомленим про час та місце розгляду справи, причини неявки не повідомив, клопотань від нього не надходило, відзиву на позов не подавав.

З письмової згоди представника позивача суд ухвалює рішення при заочному розгляді справи, що відповідає положенням ст.280 ЦПК України.

Зважаючи на викладене, суд доходить висновку про можливість проведення заочного розгляду справи.

У відповідності до ч.2 ст.247 ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалося.

Дослідивши письмові докази, оцінивши фактичні обставини справи та відповідні їм правовідносини, суд вважає, що позов належить задовольнити з таких підстав.

У судовому засіданні встановлено, що ОСОБА_1 зареєстрований в АДРЕСА_1 та є споживачем послуг з постачання електричної енергії за даною адресою. 21.06.2001 між ВАТ ЕК «ЧЕРНІГІВОБЛЕНЕРГО» та ОСОБА_1 було укладено Договір про користування електричною енергією (а.с.6-7, 34).

20.03.2023 року представниками Ніжинського РЕМ АТ «Чернігівобленерго» при перевірці приладу обліку електроенергії, обстеженні електроустановок споживача щодо повноти обліку споживання електричної енергії за адресою АДРЕСА_1 , був виявлений факт порушення Правил роздрібного ринку електричної енергії, а саме: самовільне підключення електропроводки до електромережі оператора системи розподілу відкритим типом прокладення, що є порушенням з вини споживача. На підставі виявленого порушення у присутності споживача ОСОБА_1 , представниками Ніжинського РЕМ АТ «Чернігівобленерго» 20.03.2023 року був складений Акт про порушення № 172487 та схема електропостачання споживача (а.с.10-11).

ОСОБА_1 було запрошено на засідання комісії по розгляду актів про порушення ПРРЕЕ, але він на засідання не з`явився.

Згідно з протоколом № 82 засідання комісії Ніжинського РЕМ по розгляду актів про порушення Правил роздрібного ринку електричної енергії від 26.04.2023, за результатами розгляду акту №172487 від 20.03.2023 про порушення ОСОБА_1 ПРРЕЕ, комісією прийнято рішення провести розрахунок недорахованої електроенергії по акту згідно п.п.8.4.13 ПРРЕЕ (а.с.14).

Розрахунком вартості безобліково спожитої електроенергії по акту №172487 від 20.03.2023 встановлено, що споживачем використано безобліково енергії на суму 77769, 85 гривеньта складено рахунок №8192279694720 від 26.04.2023 (а.с.15-18).

Листом від 30.05.2023 відповідачу ОСОБА_1 було направлено копію протоколу засідання комісії, розрахунок вартості безобліково спожитої електроенергії по акту №172487 від 20.03.2023 та рахунок на оплату нарахованої суми за безоблікове споживання електроенергії по акту №172487 від 20.03.2023 року (а.с.19-21).

Постановою №312 від 14.03.2018 «Про затвердження правил роздрібного ринку електричної енергії» затверджено порядок визначення обсягу та вартості необлікованої електричної енергії (а.с.22-23).

Як вбачається із матеріалів справи, відповідач ОСОБА_1 , будучи обізнаним про порушення ним Правил роздрібного ринку електричної енергії та наявність Акту про порушення №172487, протоколу № 82 засідання комісії Ніжинського РЕМ по розгляду актів про порушення Правил роздрібного ринку електричної енергії від 26.04.2023, розрахунку вартості безобліково спожитої електроенергії по акту №172487 від 20.03.2023, зазначені документи не оскаржував.

Згідно ст.77 ЗУ «Про ринок електричної енергії», правопорушеннями на ринку електричної енергії є: крадіжка електричної енергії, самовільне підключення до об`єктів електроенергетики, споживання електричної енергії без приладів обліку, а також недотримання вимог нормативно-правових актів, що регулюють функціонування ринку електричної енергії.

Відповідно до ч. 1 ст. 77 Закону України «Про ринок електричної енергії» передбачено, що учасники ринку, які порушили нормативно-правові акти, що регулюють функціонування ринку електричної енергії, несуть відповідальність згідно із законом.

Водночас, пунктом 4 частини другої статті 77 Закону України «Про ринок електричної енергії» визначено, що крадіжка електричної енергії, самовільне підключення до об`єктів електроенергетики, споживання електричної енергії без приладів обліку є правопорушеннями на ринку електричної енергії.

У відповідності до ст.58 ЗУ «Про ринок електричної енергії» та п. 5.5.5. ПРРЕЕ, споживачі зобов`язані дотримуватися правил технічної експлуатації, правил безпеки під час експлуатації власних електроустановок, нормативно-правових актів, що регулюють функціонування ринку електричної енергії, та умов укладених договорів; споживач зобов`язаний не допускати безоблікового користування електричною енергією від технологічних електричних мереж споживача, а також відшкодовувати збитки, завдані оператору системи та/або споживачу (основному споживачу), у разі виявлення без облікового користування електричною енергією від технологічних електричних мереж споживача.

У відповідності до ч.1 ст.22 ЦК України, особа, якій завдано збитків у результаті порушення її цивільного права, має право на їх відшкодування.

За приписами ст.526 ЦК України, зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Згідно ч.1 ст.610 ЦК України, порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання).

Згідно статті 611 Цивільного кодексу України у разі порушення зобов`язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом, зокрема і відшкодування збитків.

Частиною 1 ст.1166 Цивільного кодексу України передбачено, що шкода завдана юридичній особі, відшкодовується в повному обсязі особою, яка її завдала.

За змістом положень ст.12, 13, 81 ЦПК України цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін; при цьому суд розглядає цивільні справи не інакше як в межах заявлених вимог і на підставі наданих учасниками справи доказів; кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом; докази подаються сторонами та іншими учасниками справи; доказування не може ґрунтуватися на припущеннях.

Принцип змагальності забезпечує повноту дослідження обставин справи. Цей принцип передбачає покладання тягаря доказування на сторони. Одночасно цей принцип не передбачає обов`язку суду вважати доведеною та встановленою обставину, про яку сторона стверджує. Така обставина підлягає доказуванню таким чином, аби задовольнити, як правило, стандарт переваги більш вагомих доказів, тобто коли висновок про існування стверджуваної обставини з урахуванням поданих доказів видається більш вірогідним, ніж протилежний (постанова ВС від 02.10.18 у справі № 910/18036/17).

Відповідно до вимог статей 76-79 ЦПК України, доказуванню підлягають обставини (факти), які мають значення для ухвалення рішення у справі і щодо яких у учасників справи, виникає спір.

Надані позивачем докази, суд вважає належними, допустимими, достовірними і достатніми, оскільки ці докази містять у собі інформацію щодо предмета позовних вимог, вони логічно пов`язані з тими обставинами, які підтверджують наявність підстав для стягнення з відповідача заборгованості.

Відповідно до ст.141 ЦПК України судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

У зв`язку із задоволенням позову в повному обсязі з відповідача на користь позивача підлягає стягненню понесений судовий збір в розмірі 2 684 гривень.

Враховуючи викладене, керуючись ст.ст. 12, 13, 81, 141, 206, 258, 259, 265, 279, 289, 354 ЦПК України, ст.ст.22, 526 ,610, 611, 1166 ЦК України, ст. 77 Закону України «Про ринок електричної енергії», суд

У Х В А Л И В:

Позов Акціонерного товариства «Чернігівобленерго» в особі ВП Ніжинського РЕМ Акціонерного товариства «Чернігівобленерго» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості вартості необлікованої електричної енергії задовольнити в повному обсязі.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь ВП Ніжинського РЕМ Акціонерного товариства «Чернігівобленерго» заборгованість вартості необлікованої електричної енергії по акту про порушення ПРРЕЕ №172487від 20.03.2023 року в розмірі 77769 (сімдесят сім тисяч сімсот шістдесят дев`ять гривень) 85 копійок - на рахунок НОМЕР_1 , ВП Ніжинський РЕМ АТ «Чернігівобленерго» АБ «УКРГАЗБАНК», МФО 320478, код ЄДРПОУ 14254603, ІПН 228153325261, Свід. платника ПДВ №100335442.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь ВП Ніжинського РЕМ Акціонерного товариства «Чернігівобленерго» 2684 (дві тисячі шістсот вісімдесят чотири гривні) судового збору на рахунок НОМЕР_1 , ВП Ніжинський РЕМ АТ «Чернігівобленерго», АБ «УКРГАЗБАНК», МФО 320478, код ЄДРПОУ 14254603, ІПН 228153325261, Свід. Платника ПДВ №100335442.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача.

Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Строк на подання заяви про перегляд заочного рішення може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин.

Позивач має право оскаржити заочне рішення в загальному порядку, встановленому ЦПК України.

На рішення може бути подана апеляційна скарга до Чернігівського апеляційного суду через Бобровицький районний суд протягом тридцяти днів з дня проголошення рішення.

Позивач - Акціонерне товариство «Чернігівобленерго», 14000, м.Чернігів, вул.Гонча, 40, ІПН 22815333 в особі ВП Ніжинський РЕМ АТ «Чернігівобленерго», 16600 м.Ніжин Чернігівської області вул.Василівська,36, код ЄДРПОУ 14254603.

Відповідач - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , АДРЕСА_2 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_2 .

Суддя Бобровицького районного суду Н.О. Булига

СудБобровицький районний суд Чернігівської області
Дата ухвалення рішення28.09.2023
Оприлюднено02.10.2023
Номер документу113780657
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема договорів (крім категорій 301000000-303000000), з них надання послуг

Судовий реєстр по справі —729/1552/23

Рішення від 28.09.2023

Цивільне

Бобровицький районний суд Чернігівської області

Булига Н. О.

Ухвала від 07.09.2023

Цивільне

Бобровицький районний суд Чернігівської області

Булига Н. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні