Ухвала
від 25.09.2023 по справі 296/2460/23
КОРОЛЬОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЖИТОМИРА

Справа № 296/2460/23

2/296/1620/23

УХВАЛА

(повний текст)

"25" вересня 2023 р. м.Житомир

Корольовський районний суд м.Житомира у складі:

головуючої судді Петровської М.В.,

за участю секретаря судових засідань Поливаної А.А.,

позивача за первісним позовом (відповідача за зустрічним) ОСОБА_1 ,

представників позивача за первісним позовом (відповідача за зустрічним) ОСОБА_2 , ОСОБА_3 ,

відповідача за первісним позовом (позивача за зустрічним) ОСОБА_4 ,

представника відповідача за первісним позовом (позивача за зустрічним) ОСОБА_5 ,

представника третьої особи Баб`яка М.М.,

розглянувши у підготовчому судовому засіданні питання про прийняття до розгляду заяви позивача за первісним позовом ОСОБА_1 про зміну предмету позову у цивільній справі за первісним позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_4 про визначення місця проживання дитини за місцем проживання матері та за зустрічним позовом ОСОБА_4 до ОСОБА_1 про визначення місця проживання дитини за місцем проживання батька, -

встановив:

ОСОБА_1 звернулась до Корольовського районного суду м.Житомира із позовною заявою, відповідно до змісту якої просить визначити місце проживання малолітньої дитини - ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , з матір`ю ОСОБА_1 , залишивши сина на її вихованні.

Ухвалою судді Корольовського районного суду м.Житомира від 12 квітня 2023 року у даній справі відкрито провадження за правилами загального позовного провадження із проведенням підготовчого засідання, та залучено Орган опіки та піклування виконавчого комітету Житомирської міської ради до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору.

Ухвалою Корольовськогорайонного судум.Житомиравід 18липня 2023року прийнято до спільного розгляду з первісним позовом та об`єднано в одне провадження зустрічний позов ОСОБА_4 до ОСОБА_1 про визначення місця проживання дитини за місцем проживання батька, в якому він просить визначити місце проживання малолітньої дитини - ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , з батьком ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 . Також даною ухвалою залучено за зустрічним позовом Орган опіки та піклування Приморської районної адміністрації Одеської міської ради до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору.

20 вересня 2023 року від позивача за первісним позовом (відповідача за зустрічним позовом) - ОСОБА_1 на адресу Корольовського районного суду м.Житомира надійшла заява про зміну предмету позову, в прохальній частині якої змінено позовні вимоги та викладено їх наступним чином: визначити місце проживання дитини ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , з матір`ю ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 ; стягнути з ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , на користь ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , моральну шкоду в розмірі 100000 (сто тисяч) гривень.

В обґрунтування поданої заяви позивач за первісним позовом (відповідач за зустрічним позовом) ОСОБА_1 зазначає, що внаслідок протиправних дій відповідача ОСОБА_4 , через які вона немає можливості бачитися та спілкуватися з сином, їй завдано значних душевних та психологічних страждань, які підлягають відшкодуванню за рахунок відповідача.

Позивач за первісним позовом (відповідач за зустрічним позовом) ОСОБА_1 та її представники - адвокати Стахов А.О. і Горлов Є.С. в підготовчому засіданні подану заяву про зміну предмету позову підтримали та просили прийняти її до розгляду.

Відповідач за первісним позовом (позивач за зустрічним позовом) ОСОБА_4 та його представник - адвокат Ярмолович О.Є. в підготовчому засіданні заперечували проти прийняття заяви про зміну предмету позову.

Представник третьої особи (за первісним позовом) ОСОБА_7 в підготовчому засіданні не заперечував проти прийняття до розгляду заяви про зміну предмету позову.

Представник третьої особи (за зустрічним позовом) в підготовче засідання не з`явився, будучи належним чином повідомленим про дату, час та місце розгляду справи, що не перешкоджає вирішенню заяви позивача за первісним позовом про зміну предмету позову.

Заслухавши пояснення учасників підготовчого засідання, дослідивши подану позивачем за первісним позовом (відповідачем за зустрічним позовом) заяву про зміну предмету позову та додані до неї матеріали, суд дійшов наступних висновків.

Відповідно до ч.3 ст.49 Цивільного процесуального кодексу України (далі - ЦПК України), до закінчення підготовчого засідання позивач має право змінити предмет або підстави позову шляхом подання письмової заяви. У справі, що розглядається за правилами спрощеного позовного провадження, зміна предмета або підстав позову допускається не пізніше ніж за п`ять днів до початку першого судового засідання у справі.

Частиною 5 цієї статті передбачено, що у разі подання будь-якої заяви, передбаченої пунктом 2 частини другої та частинами третьою і четвертою цієї статті, до суду подаються докази направлення копії такої заяви та доданих до неї документів іншим учасникам справи. У разі неподання таких доказів суд не приймає до розгляду та повертає заявнику відповідну заяву, про що зазначає у рішенні суду.

При цьому, суд відзначає, що зміна предмету позову означає зміну матеріальної вимоги, з якою позивач звернувся до відповідача. Предмет позову кореспондується із способами захисту права, які визначені, зокрема у статті 16 Цивільного кодексу України, а відтак зміна предмету позову означає зміну вимоги, що може полягати в обранні позивачем іншого/інших, на відміну від первісно обраного/них способу/способів захисту порушеного права, в межах спірних правовідносин. Зміна предмету позову можлива, зокрема у такі способи: заміна одних позовних вимог іншими; доповнення позовних вимог новими; вилучення деяких із позовних вимог; пред`явлення цих вимог іншому відповідачу в межах спірних правовідносин.

Як вбачається із заяви про зміну предмету позову, позивачем за первісним позовом (відповідачем за зустрічним позовом) ОСОБА_1 доповнено позовну вимогу в межах спірних правовідносин новою: стягнути з ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , на користь ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , моральну шкоду в розмірі 100 000 (сто тисяч) гривень.

Подана позивачем за первісним позовом (відповідачем за зустрічним позовом) ОСОБА_1 заява про зміну предмету позову відповідає приписам ч.3, ч.5 ст.49 ЦПК України, копія заяви направлена відповідачу за первісним позовом та третім особам 19.09.2023 згідно накладних №1001433677846, №1001433677838, та №1001433677820.

Враховуючи наведене, суд вважає наявними підстави для прийняття заяви позивача за первісним позовом (відповідача за зустрічним позовом) про зміну предмету позову до судового розгляду.

Керуючись ст.ст.49,260,261 ЦПК України, суд, -

постановив:

Прийняти до судового розгляду заяву позивача за первісним позовом ОСОБА_1 від 20.09.2023 про зміну предмету позову у цивільній справі №296/2460/23.

Встановити сторонам строки для подання заяв по суті справи:

- відповідачу за первісним позовом протягом п`ятнадцяти днів з дня оголошення цієї ухвали для подання відзиву щодо зміненого предмету позову (позовної вимоги) та впродовж трьох днів з дня отримання відповіді на відзив для подання заперечення щодо такої вимоги;

- позивачу за первісним позовом протягом п`яти днів з дня отримання відзиву для подання відповіді на відзив;

- третім особам протягом п`яти днів з дня отримання відповідної заяви для подання письмових пояснень.

Копія відповідної заяви по суті справи та доданих до неї документів повинна бути надіслана (надана) іншим учасникам справи одночасно з надісланням (наданням) відзиву, відповіді на відзив, заперечення, пояснень до суду.

Учасники справи можуть отримати інформацію по справі, що розглядається в мережі Інтернет за адресою: https://kl.zt.court.gov.ua/.

Ухвала набирає законної сили з моменту її оголошення та оскарженню не підлягає.

Повний текст ухвали складено 28 вересня 2023 року.

Суддя М. В. Петровська

СудКорольовський районний суд м. Житомира
Дата ухвалення рішення25.09.2023
Оприлюднено02.10.2023
Номер документу113782560
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із сімейних відносин

Судовий реєстр по справі —296/2460/23

Ухвала від 29.02.2024

Цивільне

Корольовський районний суд м. Житомира

Петровська М. В.

Ухвала від 25.10.2023

Цивільне

Корольовський районний суд м. Житомира

Петровська М. В.

Ухвала від 25.09.2023

Цивільне

Корольовський районний суд м. Житомира

Петровська М. В.

Ухвала від 25.09.2023

Цивільне

Корольовський районний суд м. Житомира

Петровська М. В.

Ухвала від 18.07.2023

Цивільне

Корольовський районний суд м. Житомира

Петровська М. В.

Ухвала від 18.07.2023

Цивільне

Корольовський районний суд м. Житомира

Петровська М. В.

Ухвала від 12.04.2023

Цивільне

Корольовський районний суд м. Житомира

Петровська М. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні