Ухвала
від 25.09.2023 по справі 571/1722/23
РОКИТНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 571/1722/23

Провадження № 2-о/571/52/2023

УХВАЛА

про залишення заяви без руху

"25" вересня 2023 р. смт.Рокитне

Суддя Рокитнівського районного суду Рівненської області Верзун О.П., розглянувши заяву ОСОБА_1 про встановлення факту, -

ВСТАНОВИВ:

Заявник звернувся до суду з заявою про встановлення факту родинних відносин. Проте, із тексту заяви та безпосередньо вимоги вбачається, що заявник звертається до суду та просить встановити не факт родинних відносин, а факт належності йому документа - атестата № 3105 від "210.7.1892". При цьому, заявник, зазначаючи документ, факт належності якого просить встановити, сам допустив розбіжності, які підлягають уточненню. Крім того, із заяви вбачається, що через розбіжності в атестаті щодо написання його імені по - батькові виникли питання щодо зарахування працівником ПФУ стажу. Отже, виявлені неточності у імені по - батькові заявника є перешкодою для обчилення його трудового стажу для обчислення пенсії. Однак, заявником визначено заінтересованою особою Рокитнівський професійний ліцей.

Згідно з ч.4 ст.294 ЦПК України, справи окремого провадження суд розглядає за участю заявника і заінтересованих осіб. До заінтересованих осіб належать особи, які беруть участь у справі та мають у ній юридичну заінтересованість.

До заінтересованих осіб належать особи, які беруть участь у справі та мають у ній юридичну заінтересованість. Коло заінтересованих осіб визначається взаємовідносинами із заявником у зв`язку з обставинами, які підлягають встановленню і які можуть вплинути на їх права та обов`язки. Участь у справі цих осіб зумовлюється тим, що із установленням окремих обставин заявник може реалізувати свої права у правовідносинах, у яких беруть участь і заінтересовані особи. Для цих осіб характерним є те, що їхні суб`єктивні права та обов`язки мають юридичний зв`язок із суб`єктивними правами і обов`язками заявників.

У пункті 5 постанови Пленуму Верховного Суду України від 31.03.1995 р. № 5 "Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення" вказується, що для забезпечення правильного і своєчасного розгляду справ про встановлення фактів, які мають юридичне значення, у кожній справі після її порушення суддя зобов`язаний провести підготовчі дії, зокрема з`ясувати, які фізичні особи чи організації можуть бути заінтересовані у вирішенні даної справи і підлягають виклику в судове засідання, у необхідних випадках запропонувати заявнику та заінтересованим особам подати додаткові докази на підтвердження заявлених вимог чи заперечень проти них.

Між тим, всупереч статті 318 ЦПК України, заявником:

- не уточнено причину неможливості у позасудовому порядку вирішення порушеного питання та неприйняття певних документів відповідною заінтересованою особою.

Так, у заяві відсутні посилання на обставини, що підтверджують факт звернення до відповідної установи про усунення розбіжностей у атестаті.

Крім того, суд звертає увагу заявника на те, що Пленум Верховного Суду України у своїйпостанові № 5 від 31.03.1995 року «Про судову практику у справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення»вказав, що при розгляді справ, в тому числі факту належності правовстановлюючого документа особі, в якому допущені помилки у прізвищі, імені, побатькові, суд зобов`язаний запропонувати заявнику подати докази про те, що правовстановлюючий документ належить саме йому, і що організація (установа), яка видала цей документ, не має можливості внести в нього виправлення.

Враховуючи зазначене, заявнику необхідно уточнити:

- який факт просить встановити та з якою метою,

- причину неможливості вирішення у позасудовому порядку порушеного питання,

Крім того, заявнку слід визначитись із заінтересованою особою (особами) по справі.

Виходячи з наведеного та враховуючи, що заяву подано без додержання вимог, передбачених чиннимЦПК України, суд приходить до висновку, що таку слід залишити без руху і надати заявнику строк для їх усунення.

Керуючись ст.318,185,293-294 ЦПК України,

ПОСТАНОВИВ:

Заяву ОСОБА_1 про встановлення факту родинних відносин - залишити без руху.

Надати заявнику строк для усунення недоліків, який не може перевищувати десяти днів з дня отримання ухвали про залишення заяви без руху.

Копію ухвали про залишення заяви без руху надіслати заявнику.

У разі невиконання вимог цієї ухвали у встановлений строк, заяву вважати неподаною та повернути представнику заявників зі всіма доданими до неї матеріалами.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя:

Дата ухвалення рішення25.09.2023
Оприлюднено02.10.2023
Номер документу113784539
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту

Судовий реєстр по справі —571/1722/23

Ухвала від 20.10.2023

Цивільне

Рокитнівський районний суд Рівненської області

Верзун О. П.

Ухвала від 25.09.2023

Цивільне

Рокитнівський районний суд Рівненської області

Верзун О. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні