Рішення
від 30.08.2006 по справі 13502-2006
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИМ

13502-2006

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИМ

Автономна Республіка Крим, 95000, м.Сімферополь, вул. К.Маркса, 18, к. 404

РІШЕННЯ

Іменем України

30.08.2006Справа №2-27/13502-2006

За позовом - ТОВ “КРИММІСЦЕВПРОМ”, м. Сімферополь. вул. Чехова, 2.До відповідачів – 1. Товариство з  обмеженою відповідальністю “Рембудмонтаж  - Сервіс”, м. Сімферополь, вул. Караїмська, 15.

                               2. Товариство з обмеженою відповідальністю “Конструкторське бюро “Крим”, м. Сімферополь, вул. Караїмська, 15.

Третя особа – Сімферопольське бюро реєстрації і технічної інвентаризації, м. Сімферополь. вул. Некрасова, 11.     

Про  виділ долі з майна.

Суддя Н.В.Воронцова

                                    представники:

Від позивача – Лемеш Ю. Б., директор, посв. КР №28569.  

Від відповідачів – 1. не з'явився.  

                                2. не з'явився.  

Від третьої особи -   Шипко В. В., дор. у справі.   

Сутність спору:  ТОВ “КРИММІСЦЕВПРОМ”  звернулося  до Господарського суду АР Крим з позовом про виділення в натурі товариству з обмеженою відповідальністю  “КРИММІСЦЕВПРОМ”  нежилі приміщення №1,4, 5, 7, 8, в літері “А” площею 87,6 кв. м. і №1, 2 в літері “Б” площею 21, 1 кв. м.,  розташовані по вул. Караїмській, №15 в м. Сімферополь;  визнання права власності на нежилі приміщення №1, 4, 5, 7, 8, в літері “А” площею 87,6 кв. м. і №1, 2 в літері “Б” площею 21, 1 кв. м., розташованих по вул. Караїмській, №15 в м. Сімферополь за товариством з обмеженою відповідальністю   “КРИММІСЦЕВПРОМ”;   припинення права частковій власності за товариством з обмеженою відповідальністю  за товариством з обмеженою відповідальністю   “КРИММІСЦЕВПРОМ” на нежилі приміщення по вул. Караїмській, №15 в м. Сімферополь;  забовязання Сімферопольського бюро реєстрації і технічної інвентаризації зареєструвати право власності на нежилі приміщення №1, 4, 5, 7, 8 в літері “А” і №1, 2 в літері “Б” площею 21,1 кв. м., розташовані по вул. Караїмській, №15 в м. Сімферополь за  товариством з обмеженою відповідальністю   “КРИММІСЦЕВПРОМ” в цілому.

Позивач позовні вимоги обґрунтовує тим, що відповідно до ст. 364 ЦК України співвласник має право на виділ в натурі долі з майна, що знаходиться в загальній дольової власності. Договір про виділ в натурі долі з нерухомого загального майна укладається в письмовій формі і підлягає нотаріальному посвідченню. Співвласники ухиляються від нотаріальному оформлення договору про виділ долі з майна,  що знаходиться в загальній дольовій власності.

На підставі викладеного, просить позов задовольнити у повному обсязі.   

Перший відповідач явку представника в судове засідання не забезпечив, відзив на позов не представив, заявою від 30.08.2006 р. просить справу розглянути за наявними у неї матеріалами без присутності свого представника.

Другий відповідач явку представника в судове засідання не забезпечив, відзив на позов не представив, заявою від 30.08.2006 р. просить справу розглянути за наявними у неї матеріалами і без присутності свого представника.

Третя особа письмових пояснень по справі не представила.                                                                                                                                    

Суд вважає за можливе справу розглянути за наявними у неї матеріалами, в порядку ст.. 75 ГПК України. Не явка представників відповідачів не перешкоджає розгляду справи по суті.             

Розглянувши матеріали справи в порядку ст.. 75 ГПК України, заслухавши пояснення представників позивача і третьої особи, суд

встановив:

            

          

Відповідно до рішення виконавчого комітету Сімферопольської міської ради від 08.08.2006 р. №1485    ТОВ “КРИММІСЦЕВПРОМ” видано свідоцтво про право власності на нежиле приміщення, розташоване по вул. Караїмській, №15 в м. Сімферополь, а саме: приміщення №1, 4, 5, 7, 8 в літері “А” площею 87,6 кв. м. і №1, 2 в літері “Б” площею 21,1 кв. м., що складає 26/100 долей об'єкту.

Отже, матеріали справи свідчать, що ТОВ “КРИММІСЦЕВПРОМ”   є належним власником вищенаведеного майна.

Відповідно ст. 361 ЦК України співвласники мають право розпоряджатися своєю часткою на праві спільної дольової власності.

  Відповідно п. 1 ст 367 ЦК України майно, що знаходиться у спільній дольовій власності  може бути розділено в натурі між співвласниками за згодою між такими сторонами. Згоди між такими сторонами досягнуто не було.

Нежилі приміщення, розтошовані по вул. Караїмській, №15 в м. Сімферополь, а саме: приміщення №1, 4, 5, 7, 8 в літері “А”  площею 87,6 кв. м. і №1, 2 в літері “Б” площею 21,1 кв. м. не включають приміщень, що знаходяться в загальному користуванні співвласників, відокремлені від  приміщень, що належать співвласникам і мають самостійних вихід на вул. Караїмську.

Вказане дає можливість виділити частку з майна, що знаходиться в загальній дольової власності.     

 Відсутність виділу в натурі перешкоджає позивачу  щодо розпорядження частками майна, що йому  належать на праві власності, тобто здійсненню  їх права і  є, відповідно, підставою для  захисту його права у судовому порядку.

 Відповідно ст. 124 Конституції України юрисдикція судів розповсюджується на всі правовідносини, що виникають у державі.

Майно використовується сторонами зі справи єдиновладно для здійснення підприємницької діяльності.

Відповідно Тимчасового положення про порядок реєстрації прав власності на нерухоме майно БТІ   зобов'язано провести державну реєстрацію  права власності на об'єкт нерухомого майна  за його власником.

Як вбачається з матеріалів справи,  ТОВ “КРИММІСЦЕВПРОМ” є   належним власником  нежилих приміщень, у м. Сімферополі по вул. Караїмській, №15, зареєстрованими за вищенаведеною юридичною особою на праві спільної дольової власності, тому бюро реєстрації та технічної інвентаризації зобов'язано провести державну реєстрацію права власності на вищевказані приміщення.      

Відповідно ч. 2 ст. 48 Закону України «Про власність» власник має право вимагати через суд усунення порушень його прав, хоча б ці порушення й не були пов'язані з позбавленням його володіння.  

При таких обставинах справи,  позовні вимоги позивача підлягають  задоволенню у повному обсязі.       

На підставі вищевикладеного, керуючись ст.. ст..  75,  ст. 82-84 Господарського процесуального кодексу України, суд -

ВИРІШИВ:

1.          Позов задовольнити.

2.          Виділити в натурі товариству з обмеженою відповідальністю  “КРИММІСЦЕВПРОМ”, (  м. Сімферополь. вул. Чехова, 2, ЗКПО 01527940 )  нежилі приміщення №1,4, 5, 7, 8, в літері “А” площею 87,6 кв. м. і №1, 2 в літері “Б” площею 21, 1 кв. м.,  розташовані по вул. Караїмській, №15 в м. Сімферополь, ( що складає 26/100 часток  об'єкту ).

3.          Визнати право власності на нежилі приміщення №1, 4, 5, 7, 8, в літері “А” площею 87,6 кв. м. і №1, 2 в літері “Б” площею 21, 1 кв. м., розташованих по вул. Караїмській, №15 в м. Сімферополь,  ( що складає 26/100 часток  об'єкту ) за товариством з обмеженою відповідальністю   “КРИММІСЦЕВПРОМ”, (  м. Сімферополь. вул. Чехова, 2, ЗКПО 01527940 ).

4.          Припинити  права частковій власності за товариством з обмеженою відповідальністю  за товариством з обмеженою відповідальністю   “КРИММІСЦЕВПРОМ”, (м. Сімферополь. вул. Чехова, 2, ЗКПО 01527940 ) на нежилі приміщення по вул. Караїмській, №15 в м. Сімферополь.

5.          Забовязати Сімферопольське бюро реєстрації і технічної інвентаризації зареєструвати право власності на нежилі приміщення №1, 4, 5, 7, 8 в літері “А” і №1, 2 в літері “Б” площею 21,1 кв. м., розташовані по вул. Караїмській, №15 в м. Сімферополь за  товариством з обмеженою відповідальністю   “КРИММІСЦЕВПРОМ” в цілому.

Видати накази після вступу рішення у законну силу.

Суддя Господарського суду

Автономної Республіки Крим                                        Воронцова Н.В.

Дата ухвалення рішення30.08.2006
Оприлюднено20.08.2007
Номер документу113791
СудочинствоГосподарське
Суть виділ долі з майна

Судовий реєстр по справі —13502-2006

Рішення від 30.08.2006

Господарське

Господарський суд Автономної Республіки Крим

Воронцова Н.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні