Рішення
від 28.09.2023 по справі 736/1339/23
КОРЮКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 736/1339/23

Номер провадження 2/736/214/23

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

28 вересня 2023 року м. Корюківка

Корюківський районний суд Чернігівської області в складі :

головуючого судді - Чурупченка М.І.

за участю секретаря - Макуха О.О.,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в м. Корюківка цивільну справу за позовом Органу опіки та піклування в особі Корюківської міської ради Чернігівської області в інтересах малолітніх: ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 до ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , треті особи на боці позивача, які не заявляють самостійних вимог: Служба у справах дітей Корюківської міської ради, Відділ соціальних служб для сім`ї, дітей та молоді Центру надання соціальних послуг Корюківської міської ради, про відібрання малолітніх дітей від батьків без позбавлення їх батьківських прав, -

В С Т А Н О В И В:

Орган опіки та піклування в особі Корюківської міської ради Чернігівської області звернувся до суду в інтересах малолітніх: ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 до ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 з позовом, про відібрання малолітніх дітей від батьків без позбавлення їх батьківських прав.

Свої вимоги мотивують тим, що ОСОБА_5 , ОСОБА_7 та ОСОБА_6 не створюють умов для забезпечення проживання малолітніх дітей, їх повноцінного розвитку, зловживають спиртними напоями, тому Корюківська міська рада Чернігівської області вважає, що є всі необхідні підстави для негайного відібрання дитини ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у її батьків ОСОБА_7 та ОСОБА_5 , які проживають в АДРЕСА_1 ; відібрати малолітніх дітей ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , у їх матері ОСОБА_5 , яка проживає в АДРЕСА_1 , та батька ОСОБА_6 , жителя АДРЕСА_2 .

Представник позивача в судове засідання надала заяву про розгляд справи у її відсутності, позовні вимоги підтримала повністю та просила задовольнити.

В судове засідання представник відповідача, адвокат Загалець О.М. та відповідач ОСОБА_3 у судове засідання не прибули. Подали заяви про розгляд справи без їх участі. Позовні вимоги визнала повністю.

В судове засідання відповідач ОСОБА_7 не прибув. Подав заяву про розгляд справи без його участі. Позовні вимоги визнав повністю.

В судове засідання відповідач ОСОБА_6 в судове засідання не прибув, подав заяву про розгляд справи без його участі. Позовні вимоги визнав.

Представники третіх осіб надали заяви про розгляд справи у їх відсутності, позовні вимоги підтримують.

Відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України, у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи, чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Суд, враховуючи вказане, вивчивши матеріали справи, прийшов до висновку, що позовні вимоги підлягають задоволенню в повному обсязі, виходячи з наступного.

Судом встановлено, що в АДРЕСА_1 без реєстрації проживає сім`я ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_5 та ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , проживають без реєстрації. Вони мають малолітню дитину ОСОБА_10 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . Крім того ОСОБА_3 має ще дітей ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_3 та ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_4 . Батьком дітей ОСОБА_11 є ОСОБА_6 .

ОСОБА_6 зареєстрований та проживає в АДРЕСА_2 .

ОСОБА_5 та ОСОБА_7 прибули на територію Корюківської міської ради Чернігівської області з території, де ведуться активні бойові дії (Семенівська міська рада). Проживали спочатку в АДРЕСА_3 , небайдужі люди надали родині речі, предмети побуту, побутову техніку. Але через нетривалий час (близько двох тижнів) господарі будинку попросили родину ОСОБА_11 звільнити будинок. Сім`я переїхала до АДРЕСА_1 . Умови проживання родини тричі були обстежені працівниками Центру надання соціальних послуг Служби у справах дітей Корюківської міської ради, Служби у справах дітей Корюківської районної державної адміністрації. Мати дітей та її співмешканець попереджались про належне виховання дітей, підтримання належного санітарного стану в помешканні та недопустимість вживання спиртних напоїв чи інших речовин.

14.04.2023 року до Служби у справах дітей надійшло повідомлення від Корюківського районного відділу поліції ГУНП в Чернігівській області про те, що за адресою АДРЕСА_1 в будинку дорослі члени родини (мати дітей ОСОБА_3 та її співмешканець ОСОБА_7 ) перебували в стані сильного алкогольного сп`яніння, спали. В цей час їх новонароджена донька ОСОБА_12 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , дуже плакала в ліжечку, батьки не реагували на плач дитини, двоє старших дітей ОСОБА_13 , 2014 року народження, та ОСОБА_14 , 2016 року народження, перебували в помешканні та були налякані (ще одна дитина ОСОБА_15 , 2016 року народження, в цей час перебувала в бабусі в АДРЕСА_4 ). Мати дітей та її співмешканець підтвердили той факт, що вони вживали спиртні напої. В будинку не прибрано, розкидані речі. Службою у справах дітей Корюківської міської ради відповідно до п.8 постанови Кабінету Міністрів України від 24.09.2008 року №866 «Питання діяльності органів опіки та піклування, пов`язаної із захистом прав дитини» проведено оцінку рівня небезпеки дітей.

Виконавчим комітетом Корюківської міської ради від 14.06.2023 року було прийняте рішення №230 про негайне відібрання дітей від батьків без позбавлення батьків батьківських прав. Діти: ОСОБА_16 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , були поміщені до педіатричного відділення Корюківської центральної районної лікарні. Дитина ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , перебувала у бабусі ОСОБА_17 , АДРЕСА_4 .

В розмові з лікарем-педіатром педіатричного відділення ОСОБА_18 діти підтвердили той факт, що мати та її співмешканець вживають спиртні напої, що співмешканець матері їх іноді б`є, ображає.

14.06.2023 року про факт вилучення дітей ОСОБА_2 , 2014 р. н., ОСОБА_4 , 2016 р. н., ОСОБА_9 , 2016 р. н.. ОСОБА_19 , 2023 р. н. у їх батьків ОСОБА_3 , ОСОБА_6 та ОСОБА_7 повідомлено близьких родичів (бабусь дітей) та Службу у справах дітей Семенівської міської ради Новгород-Сіверського району Чернігівської області.

15.06.2023 року згідно поданих заяв ОСОБА_17 (бабусі дітей) та ОСОБА_20 (бабусі дитини ОСОБА_19 , 2023 р. н.) відповідно до наказу Служби у справах дітей Корюківської міської ради Чернігівської області діти ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_4 були передані в родину бабусі дітей ОСОБА_17 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , жительки АДРЕСА_4 ; а ОСОБА_16 , ІНФОРМАЦІЯ_1 передана бабусі ОСОБА_20 , ІНФОРМАЦІЯ_8 , АДРЕСА_5 .

Батько дітей ОСОБА_11 , ОСОБА_6 , не звернувся до Корюківської міської ради з приводу повернення дітей до нього в родину.

Відповідно до поданих інформацій від Служби у справах дітей Семенівської міської ради Новгород-Сіверського району за час проживання родини ОСОБА_6 та ОСОБА_3 на території Семенівської міської ради вони характеризувались з негативної сторони, питання виховання дітей в родині Кістерних розглядалось на засіданні Комісії з питань захисту прав дитини при Семенівській міській раді.

Виходячи з викладеного вище, вбачається, що ОСОБА_5 , ОСОБА_7 та ОСОБА_6 не створюють умов для забезпечення проживання малолітніх дітей, їх повноцінного розвитку, зловживають спиртними напоями, тому Корюківська міська рада Чернігівської області вважає, що є всі необхідні підстави для негайного відібрання дитини ОСОБА_21 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у її батьків ОСОБА_7 та ОСОБА_5 , які проживають в АДРЕСА_1 ; відібрати малолітніх дітей ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , у їх матері ОСОБА_5 , яка проживає в АДРЕСА_1 , та батька ОСОБА_6 , жителя АДРЕСА_2 .

Частини 1, 2 ст. 12 ЗУ "Про охорону дитинства" вказують, що виховання в сім`ї є першоосновою розвитку особистості дитини. На кожного з батьків покладається однакова відповідальність за виховання, навчання і розвиток дитини. Батьки або особи, які їх замінюють, мають право і зобов`язані виховувати дитину, піклуватися про її здоров`я, фізичний, духовний і моральний розвиток, навчання, створювати належні умови для розвитку її природних здібностей, поважати гідність дитини, готувати її до самостійного життя та праці.

Відповідальність батьків за виховання дітей, яка в однаковій мірі покладається як на матір, так і на батька, визначена і в ст. ст.9, 18 Конвенції "Про права дитини", ратифікованої Постановою Верховної Ради України № 780-ХІІ 27.02.1991 року.

Згідно ч. 1 ст. 170 СК України, суд може постановити рішення про відібрання дитини від батьків або одного з них, не позбавляючи їх батьківських прав, у випадках, передбачених пунктами 2-5 частини першої статті 164 цього Кодексу, а також в інших випадках, якщо залишення дитини у них є небезпечним для її життя, здоров`я і морального виховання. У цьому разі дитина передається другому з батьків, бабі, дідові, іншим родичам - за їх бажанням або органові опіки та піклування. При задоволені позову про відібрання дитини від матері, батька без позбавлення їх батьківських прав суд вирішує питання про стягнення з них аліментів на дитину.

За пунктом 2 частини першої статті 164 СК України підставою для відібрання дитини від батьків є ухилення ними від виконання своїх обов`язків по вихованню дитини.

У частині 2 пункту 16 Пленуму Верховного Суду України «Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення та поновлення батьківських прав» № 3 від 30.03.2007 року зазначено, що ухилення батьків від виконання своїх обов`язків має місце, коли вони не піклуються про фізичний і духовний розвиток дитини, її навчання, підготовку самостійного життя, зокрема: не забезпечують необхідного харчування, медичного догляду, лікування дитини, що негативно впливає на її фізичний розвиток як складову виховання; не спілкується з дитиною в обсязі, необхідному для її нормального самоусвідомлення; не надають дитині доступу культурних та інших духовних цінностей; не сприяють засвоєнню нею загальновизнаних норм моралі; не виявляють інтересу до її внутрішнього світу; не створюють умов для отримання нею освіти.

Зазначені фактори, як кожен окремо, так і в сукупності, можна розцінювати як ухилення від виховання дитини лише за умови винної поведінки батьків, свідомого нехтування ними своїми обов`язками.

Враховуючи викладене, суд приходить до висновку про переконливість наданих позивачем доказів та необхідність відібрання у відповідачів малолітніх дітей без позбавлення їх батьківських прав.

Згідно ст. 141 ЦПК України стороні, на користь якої ухвалено рішення, суд присуджує з другої сторони понесені нею і документально підтверджені судові витрати, якщо позивача, на користь якого ухвалено рішення, звільнено від сплати судового збору, він стягується з відповідача в дохід держави пропорційно до задоволеної чи відхиленої частини вимог, тому з відповідачів підлягає стягненню судовий збір на користь держави.

Керуючись, постановою Пленуму Верховного Суду України "Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і позбавлення та поновлення батьківських прав" від 30 березня 2007 року за №3, ст.ст. 164, 170 СК України; ст.ст. 23, 58, 76, 81, 141, 247, 258, 259, 263-265, 280-284, 352 ЦПК України, суд -

В И Р І Ш И В:

Позовні вимоги Органу опіки та піклування в особі Корюківської міської ради Чернігівської області про відібрання малолітніх дітей від батьків без позбавлення їх батьківських прав - задовольнити повністю.

Відібрати дитину ОСОБА_10 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у її батьків ОСОБА_5 та ОСОБА_7 , які проживають в АДРЕСА_1 без позбавлення їх батьківських прав.

Відібрати дітей ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , у їх матері ОСОБА_5 , яка проживає в АДРЕСА_1 , та батька ОСОБА_6 , жителя АДРЕСА_2 , без позбавлення їх батьківських прав.

Дітей ОСОБА_10 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , та ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , передати Корюківській міській раді як органу опіки та піклування для подальшого встановлення їм статусу дітей, позбавлених батьківського піклування, та їх подальшого влаштування.

Стягнути з ОСОБА_7 аліменти у розмірі 1/4 частини всіх видів його доходів, але не менше 50% прожиткового мінімуму на дітей відповідного віку, на утримання його дитини ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Стягнення аліментів проводити на користь тієї особи чи установи, де буде перебувати дитина.

Стягнути з ОСОБА_5 аліменти у розмірі 1/3 частини всіх видів її доходів, але не менше 50% прожиткового мінімуму на дітей відповідного віку, на утримання її дітей: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_4 .

Стягнення аліментів проводити на користь тих осіб чи установ, де будуть перебувати діти.

Стягнути з ОСОБА_4 аліменти у розмірі 1/3 частини всіх видів його доходів, але не менше 50% прожиткового мінімуму на дітей відповідного віку, на утримання його дітей ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_4 .

Стягнення аліментів проводити на користь тих осіб чи установ, де будуть перебувати діти.

Стягнути з ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 на користь держави - 1073 (одна тисяча сімдесят три) грн. 60 коп. судового збору, по - 357 (триста п`ятдесят сім) грн. 86 коп. з кожного.

На рішення суду протягом тридцяти днів з дня його складення може бути подана апеляційна скарга до Чернігівського апеляційного суду через Корюківський районний суд. Учасник справи, якому не було вручено рішення у день його складання, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження протягом тридцяти днів з дня вручення йому відповідного рішення суду.

Суддя М.І.Чурупченко

Дата ухвалення рішення28.09.2023
Оприлюднено03.10.2023
Номер документу113791584
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із сімейних відносин

Судовий реєстр по справі —736/1339/23

Ухвала від 22.01.2024

Цивільне

Корюківський районний суд Чернігівської області

Чурупченко М. І.

Ухвала від 22.01.2024

Цивільне

Корюківський районний суд Чернігівської області

Чурупченко М. І.

Рішення від 28.09.2023

Цивільне

Корюківський районний суд Чернігівської області

Чурупченко М. І.

Ухвала від 05.07.2023

Цивільне

Корюківський районний суд Чернігівської області

Чурупченко М. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні