Ухвала
від 28.09.2023 по справі 907/690/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Коцюбинського, 2А, м. Ужгород, 88000, e-mail: inbox@zk.arbitr.gov.ua, вебадреса: http://zk.arbitr.gov.ua


УХВАЛА

"28" вересня 2023 р. м. УжгородСправа № 907/690/23

Суддя Господарського суду Закарпатської області Лучко Р.М.,

розглянувши матеріали справи

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю Аква Поляна, с. Поляна Мукачівського району Закарпатської області

до відповідача Дочірнього підприємства Санаторій Сонячне Закарпаття Приватного акціонерного товариства лікувально-оздоровчих закладів профспілок України Укрпрофоздоровниця, с. Поляна Мукачівського району Закарпатської області

про зобов`язання вчинити певні дії

без повідомлення (виклику) учасників справи,

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю Аква Поляна звернулося до Господарського суду Закарпатської області з позовом до Дочірнього підприємства Санаторій Сонячне Закарпаття Приватного акціонерного товариства лікувально-оздоровчих закладів профспілок України Укрпрофоздоровниця у якому просить суд зобов`язати Дочірнє підприємство Санаторій Сонячне Закарпаття відповідно до умов договору відпуску мінеральної води від 02.01.2017 року поставити Товариству з обмеженою відповідальністю "Аква Поляна" 3912 метрів кубічних мінеральної води "Поляна Квасова" (свердловини №10-к Новополянського родовища) недопоставлених у період з 21.07.2020 року по 31.12.2020 року.

Автоматизованою системою документообігу суду для розгляду справи №907/690/23 визначено головуючого суддю Лучка Р.М., що підтверджується протоколом автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 24.07.2023.

Ухвалою суду від 31.07.2023 відкрито провадження у справі, постановлено розглянути спір за правилами спрощеного позовного провадження без повідомленням учасників справи, встановлено учасникам справи процесуальні строки для подання заяв по суті спору, заяв із обґрунтуванням заперечень проти розгляду справи в порядку спрощеного позовного провадження та клопотань про розгляд справи у судовому засіданні з повідомленням учасників справи.

31 серпня 2023 року відповідач подав суду відзив на позовну заяву від 30.08.2023 за змістом якого позовні вимоги позивача підприємством заперечуються. Також, до відзиву на позов долучено клопотання Дочірнього підприємства Санаторій Сонячне Закарпаття Приватного акціонерного товариства лікувально-оздоровчих закладів профспілок України Укрпрофоздоровниця про розгляд справи у судовому засіданні з повідомленням учасників справи від 30.08.2023 та заяву з обґрунтуванням заперечень проти розгляду справи в порядку спрощеного позовного провадження від 30.08.2023.

Відповідно до ч. 8 ст. 165 ГПК України відзив подається в строк, встановлений судом, який не може бути меншим п`ятнадцяти днів з дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі. Суд має встановити такий строк подання відзиву, який дозволить відповідачу підготувати його та відповідні докази, а іншим учасникам справи - отримати відзив не пізніше першого підготовчого засідання у справі.

Частиною 7 статті 252 ГПК України визначено, що клопотання про розгляд справи у судовому засіданні з повідомленням сторін відповідач має подати в строк для подання відзиву, а позивач - разом з позовом або не пізніше п`яти днів з дня отримання відзиву.

Крім того, ч. 4 ст. 176 ГПК України визначено, що якщо суд в ухвалі про відкриття провадження у справі за результатами розгляду відповідного клопотання позивача вирішує розглядати справу за правилами спрощеного позовного провадження, суд визначає строк відповідачу для подання заяви з запереченням проти розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження, який не може бути меншим п`яти днів з дня вручення ухвали.

В той же час, судом встановлено, що ухвалою про відкриття провадження у даній справі від 31.07.2023 відповідачу встановлено 15-денний строк з дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі для подання суду відзиву на позов та клопотання про розгляд справи у судовому засіданні з повідомленням учасників справи та 5-денний строк для подання заяви із обґрунтуванням своїх заперечень проти розгляду справи в порядку спрощеного позовного провадження (за наявності заперечень).

Означена ухвала суду надіслана за встановленою юридичною адресою відповідача (89313, с. Поляна Мукачівського району Закарпатської області, вул. Курортна, 1-А) та вручена Дочірньому підприємству Санаторій Сонячне Закарпаття Приватного акціонерного товариства лікувально-оздоровчих закладів профспілок України Укрпрофоздоровниця 08.08.2023, що підтверджується наявним в матеріалах справи рекомендованим повідомленням про вручення поштового відправлення №0600036025554, а відтак, строк для подання відповідачем відзиву на позов, як і клопотання про розгляд справи у судовому засіданні з повідомленням учасників справи сплинув 23 серпня 2023 року, а строк для подання заяви із обґрунтуванням своїх заперечень проти розгляду справи в порядку спрощеного позовного провадження, - 13 серпня 2023 року.

Разом з тим, відзив на позов, клопотання про розгляд справи у судовому засіданні з повідомленням учасників справи та заяву з обґрунтуванням заперечень проти розгляду справи в порядку спрощеного позовного провадження відповідачем подано до суду 31.08.2023, тобто, поза межами встановленого процесуального строку.

Відповідно до ч. 2 ст. 118 ГПК України заяви, скарги і документи, подані після закінчення процесуальних строків, залишаються без розгляду, крім випадків, передбачених цим Кодексом.

Частиною 1 статті 119 ГПК України передбачено, що суд за заявою учасника справи поновлює пропущений процесуальний строк, встановлений законом, якщо визнає причини його пропуску поважними, крім випадків, коли цим Кодексом встановлено неможливість такого поновлення.

У відзиві Дочірнього підприємства Санаторій Сонячне Закарпаття Приватного акціонерного товариства лікувально-оздоровчих закладів профспілок України Укрпрофоздоровниця та у наданих заяві та клопотання заявником жодним чином не обґрунтовується поважність причин пропуску встановлених судом строків, не наведено підстав та не надано доказів, які б свідчили про поважність причин пропуску встановленого строку, тобто, про об`єктивну неможливість подання відзиву, заяви та клопотання у встановлений судом строк, як і не заявлено суду клопотання в порядку ч. 1 ст. 119 ГПК України про поновлення такого строку, а суд позбавлений процесуальної можливості самостійно вирішувати питання щодо поновлення процесуального строку за відсутності клопотання учасника справи.

Відповідно до ч. 1 ст. 118 ГПК України право на вчинення процесуальних дій втрачається із закінченням встановленого законом або призначеного судом строку.

З огляду на викладене, суд висновує, що відзив на позов від 30.08.2023, клопотання про розгляд справи у судовому засіданні з повідомленням учасників справи від 30.08.2023 та заява з обґрунтуванням заперечень проти розгляду справи в порядку спрощеного позовного провадження від 30.08.2023, що подані Дочірнім підприємством Санаторій Сонячне Закарпаття Приватного акціонерного товариства лікувально-оздоровчих закладів профспілок України Укрпрофоздоровниця підлягають залишенню без розгляду відповідно до ч. 2 ст. 118 ГПК України.

За наведених обставин не приймається до уваги судом і подана позивачем відповідь на відзив без номеру та дати (вх. №02.3.1-02/6466/23 від 19.09.2023).

Одночасно, відповідно до ч. ч. 1, 2 ст. 252 ГПК України, розгляд справи у порядку спрощеного позовного провадження здійснюється судом за правилами, встановленими цим Кодексом для розгляду справи в порядку загального позовного провадження, з особливостями, визначеними у цій главі.

Розгляд справи по суті в порядку спрощеного провадження починається з відкриття першого судового засідання або через тридцять днів з дня відкриття провадження у справі, якщо судове засідання не проводиться.

З огляду на наведене, при дослідженні матеріалів справи, судом встановлено наявність невідповідностей в документах, копії яких долучені до позовної заяви, що мають важливе значення для правильного з`ясування всіх обставин справи, у зв`язку з чим виникла необхідність призначити судове засідання для усного заслуховування пояснень сторін, огляду оригіналів документів, копії яких долучено до справи.

Згідно з ч. 5 ст. 252 Господарського процесуального кодексу України, суд розглядає справу в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи за наявними у справі матеріалами, за відсутності клопотання будь-якої із сторін про інше. За клопотанням однієї із сторін або з власної ініціативи суду розгляд справи проводиться в судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін.

Враховуючи наведене вище, зважаючи на характер спірних правовідносин і предмет доказування, з метою повного, всебічного та об`єктивного з`ясування всіх обставин справи, суд вважає за необхідне призначити судове засідання у цій справі, про яке повідомляє учасників процесу.

В той же час, згідно зі ст. 248 ГПК України суд розглядає справи у порядку спрощеного позовного провадження протягом розумного строку, але не більше шістдесяти днів з дня відкриття провадження у справі.

Водночас, згідно зі статтею 17 Закону України Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини суди застосовують при розгляді справ практику Європейського суду з прав людини як джерело права.

Відповідно до статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод кожній фізичній або юридичній особі гарантується право на розгляд судом упродовж розумного строку цивільної, кримінальної, адміністративної або господарської справи, а також справи про адміністративне правопорушення, в якій вона є стороною.

Поняття розумного строку не має чіткого визначення, проте розумним слід уважати строк, який необхідний для вирішення справи у відповідності до вимог матеріального та процесуального законів.

В рішенні Європейського Суду з прав людини у справі Папазова та інші проти України від 15.03.2012 суд зазначає, що розумність тривалості провадження повинна визначатися з огляду на обставини справи та з урахуванням таких критеріїв: складність справи, поведінка заявника та відповідних органів влади, а також ступінь важливості предмета спору для заявника.

Враховуючи наведене, суд дійшов висновку про можливість призначення судового засідання поза межами встановленого процесуального строку, визначеного ст. 248 ГПК України.

Окрім того, в ході дослідження матеріалів справи в суду з огляду на наявність сумніву щодо добросовісного виконання сторонами процесуальних обов`язків щодо подання доказів у справі виникла необхідність в порядку ч. 4 ст. 74 ГПК України з метою встановлення обставин, які підлягають доведенню витребувати у позивача докази.

Керуючись статтями 2, 7, 11, 13, 14, 15, 42, 118, 234, 235, 242, 248, 252 Господарського процесуального кодексу України, суд

ПОСТАНОВИВ:

1. Відзив на позовну заяву від 30.08.2023, клопотання про розгляд справи у судовому засіданні з повідомленням учасників справи від 30.08.2023 та заяву з обґрунтуванням заперечень проти розгляду справи в порядку спрощеного позовного провадження від 30.08.2023, подані Дочірнім підприємством Санаторій Сонячне Закарпаття Приватного акціонерного товариства лікувально-оздоровчих закладів профспілок України Укрпрофоздоровниця залишити без розгляду.

2. Призначити справу №907/690/23 до розгляду у судовому засіданні та повідомити учасників справи, що воно відбудеться 19 жовтня 2023 р. о 14:30 год. у приміщенні Господарського суду Закарпатської області за адресою: м. Ужгород, вул. Коцюбинського, 2а, зал судових засідань №2.

3. Зобов`язати позивача Товариства з обмеженою відповідальністю Аква Поляна надати суду в строк до 13.10.2023 бухгалтерську довідку про кількість отриманої мінеральної води «Поляна Квасова» (свердловини №10-к Новополянського родовища) за період з 21.07.2020 до 31.12.2020.

4. Рекомендувати представникам учасників справи подавати до суду клопотання про отримання процесуальних документів в електронному вигляді та повідомити суду офіційні електронні адреси з метою здійснення судових викликів та повідомлень відповідно до ст.ст. 120, 242 ГПК України шляхом надсилання судових рішень в електронній формі.

5. Ухвала набирає законної сили з моменту підписання та може бути оскаржена в частині залишення без розгляду заяв відповідача шляхом подання апеляційної скарги безпосередньо до Західного апеляційного господарського суду у строк, встановлений ч. 1 ст. 256 Господарського процесуального кодексу України.

Веб-адреса сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет, за якою учасники справи можуть отримати інформацію по справі, що розглядається http://court.gov.ua/fair/sud5008/ або http://www.reyestr.court.gov.ua.

Суддя Р.М. Лучко

Дата ухвалення рішення28.09.2023
Оприлюднено02.10.2023
Номер документу113792884
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —907/690/23

Ухвала від 25.04.2024

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Лучко Р.М.

Ухвала від 15.04.2024

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Бойко Світлана Михайлівна

Ухвала від 18.03.2024

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Бойко Світлана Михайлівна

Судовий наказ від 06.03.2024

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Лучко Р.М.

Судовий наказ від 06.03.2024

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Лучко Р.М.

Рішення від 08.02.2024

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Лучко Р.М.

Рішення від 08.02.2024

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Лучко Р.М.

Ухвала від 24.01.2024

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Лучко Р.М.

Ухвала від 28.09.2023

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Лучко Р.М.

Ухвала від 31.07.2023

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Лучко Р.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні