Ухвала
від 27.09.2023 по справі 908/2058/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

номер провадження справи 27/231/23

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

27.09.2023 Справа № 908/2058/23

м. Запоріжжя Запорізької області

Суддя господарського суду Запорізької області Дроздова С.С., при секретарі судового засідання Вака В.С., розглянувши матеріали

за позовом: Товариства з обмеженою відповідальністю Запоріжжяелектропостачання (69063 м. Запоріжжя, вул. Олександрівська, буд. 35, ідентифікаційний номер юридичної особи 42093239)

до відповідача: Дочірнього підприємства Запорізький облавтодор Відкритого акціонерного товариства Державна акціонерна компанія Автомобільні дороги України (69095 м. Запоріжжя, вул. Українська, буд. 50, ідентифікаційний номер юридичної особи 32025623) в особі філії Запорізька дорожньо-експлуатаційна дільниця (69060 м. Запоріжжя, вул. Горна, буд. 1, ідентифікаційний номер 26249754)

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору, на стороні позивача: Публічне акціонерне товариство Запоріжжяобленерго (69035 м. Запоріжжя, вул. Сталеварів, буд. 14, ідентифікаційний номер юридичної особи 00130926)

про стягнення 831 424 грн 48 коп.

представники сторін

від позивача: Скупа Н.О., довіреність № 3 від 01.01.2023, Шевченко Л.В., довіреність № 61 від 18.08.2023

від відповідача: Суниця А.А., довіреність № 13/01-04/01/23-ю від 04.01.2023

від третьої особи: не з`явився

УСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю Запоріжжяелектропостачання звернулося до суду з позовом про стягнення з Державна акціонерна компанія Автомобільні дороги України в особі філії Запорізька дорожньо-експлуатаційна дільниця 831 424 грн 48 коп. заборгованості за спожиту електричну енергію за період березень-листопад 2022 року.

Відповідно до протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 22.06.2023 позовну передано судді Дроздовій С.С., присвоєно єдиний унікальний номер судової справи 908/2058/23.

Ухвалою від 27.06.2023 прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі № 908/2058/23, присвоєно справі номер провадження 27/231/23.

Розгляд справи призначено за правилами спрощеного позовного провадження на 01.08.2023.

06.07.2023 на електронну адресу суду від Публічного акціонерного товариства Запоріжжяобленерго на дійшли пояснення у справі.

31.07.2023 на електронну адресу суду від Товариства з обмеженою відповідальністю Запоріжжяелектропостачання надійшло клопотання про долучення доказів до справи.

01.08.2023 Дочірнім підприємством Запорізький облавтодор Відкритого акціонерного товариства Державна акціонерна компанія Автомобільні дороги України в особі філії Запорізька дорожньо-експлуатаційна дільниця поданий до суду відзив на позовну заяву.

Ухвалою суду від 01.08.2023 постановлено перейти від спрощеного позовного провадження до розгляду справи № 908/2058/23 за правилами загального позовного провадження. Підготовче провадження призначено на 23.08.2023.

07.08.2023 на адресу суду від Товариства з обмеженою відповідальністю Запоріжжяелектропостачання надійшла відповідь на відзив.

Ухвалою суду від 23.08.2023 відкладено підготовче провадження на 27.09.2023.

Судове засідання 27.09.2023 проводилось за допомогою звукозаписувального технічного засобу.

Відповідно до ст. 222 Господарського процесуального кодексу України, за наявності заперечень з боку будь-кого з учасників судового процесу проти здійснення повного фіксування судового засідання за допомогою відеозаписувального технічного засобу - таке фіксування здійснюється лише за допомогою звукозаписувального технічного засобу.

Відповідач надав клопотання, просить суд : передати справу № 908/2058/23 на розгляд Господарського суду Запорізької області для розгляду спору по суті в межах справи № 908/2351/236 про банкрутство Дочірнього підприємства Запорізький облавтодор Відкритого акціонерного товариства Державна акціонерна компанія Автомобільні дороги України.

Клопотання відповідача прийнято судом.

Представник позивача ознайомлений з даним клопотанням в судовому засіданні, не заперечив.

Дослідивши матеріали справи, суд дійшов висновку щодо передачі матеріалів справи за підсудністю до Господарського суду Запорізької області з наступних підстав.

Статтею 125 Конституції України передбачено, що судоустрій в Україні будується за принципами територіальності та спеціалізації і визначається законом.

Аналогічні положення закріплені в ч. 1 ст. 17 Закону України «Про судоустрій і статус суддів».

Загальні правила господарського судочинства встановлені Господарським процесуальним кодексом України та вимагають дотримання правил територіальної, предметної та суб`єктної підсудності.

Ухвалою Господарського суду Запорізької області від 12.09.2023 у справі № 908/2351/23 (суддя Черкаський В.І.) відкрито провадження у справі про банкрутство Дочірнього підприємства Запорізький облавтодор Відкритого акціонерного товариства Державна акціонерна компанія Автомобільні дороги України (вул. Українська, 50, м. Запоріжжя, 69095, код ЄДРПОУ 32025623). Введено мораторій на задоволення вимог кредиторів. Введено процедуру розпорядження майном боржника.

З 21 жовтня 2019 року введено в дію Кодекс України з процедур банкрутства, який набрав чинності 21 квітня 2019 року. П. 4 ст. 25-1 зазначає, що з дня введення в дію цього Кодексу подальший розгляд справ про банкрутство здійснюється відповідно до положень цього Кодексу незалежно від дати відкриття провадження у справі про банкрутство, крім справ про банкрутство, які на день введення в дію цього Кодексу перебувають на стадії санації, провадження в яких продовжується відповідно до Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом».

Відповідно до ч. 1 ст. 7 Кодексу України з процедур банкрутства спори, стороною в яких є боржник, розглядаються господарським судом за правилами, передбаченими Господарським процесуальним кодексом України, з урахуванням особливостей, визначених цією статтею.

Частиною 2 ст. 7 Кодексу України з процедур банкрутства передбачено, що господарський суд, у провадженні якого перебуває справа про банкрутство, в межах цієї справи вирішує всі майнові спори, стороною в яких є боржник; спори з позовними вимогами до боржника та щодо його майна; спори про визнання недійсними результатів аукціону; спори про визнання недійсними будь-яких правочинів, укладених боржником; спори про повернення (витребування) майна боржника або відшкодування його вартості відповідно; спори про стягнення заробітної плати; спори про поновлення на роботі посадових та службових осіб боржника; спори щодо інших вимог до боржника.

Відповідно до ч. 3 ст. 7 Кодексу України з процедур банкрутства матеріали справи, в якій стороною є боржник, щодо майнових спорів з вимогами до боржника та його майна, провадження в якій відкрито до відкриття провадження у справі про банкрутство, надсилаються до господарського суду, в провадженні якого перебуває справа про банкрутство, який розглядає спір по суті в межах цієї справи.

З моменту порушення стосовно боржника справи про банкрутство він перебуває в особливому правовому режимі, який змінює весь комплекс юридичних правовідносин боржника, і спеціальні норми Кодексу пріоритет у застосуванні при розгляді справ про банкрутство щодо інших законодавчих актів України.

Таким чином всі майнові спори розглядаються господарським судом, у провадженні якого перебуває справа про банкрутство, в межах цієї справи про банкрутство і крім того, незалежно від дати відкриття провадження у справі про банкрутство, такі спори розглядаюся за правилами Господарського процесуального кодексу України, але з урахуванням особливостей, встановлених у ст. 7 Кодексу України з процедур банкрутства.

Згідно п. 8 ч. 1 ст. 20 ГПК України, господарські суди розглядають справи у спорах, що виникають у зв`язку із здійсненням господарської діяльності (крім справ, передбачених частиною другою цієї статті), та інші справи у визначених законом випадках, зокрема: справи про банкрутство та справи у спорах з майновими вимогами до боржника, стосовно якого відкрито провадження у справі про банкрутство, у тому числі справи у спорах про визнання недійсними будь-яких правочинів (договорів), укладених боржником; стягнення заробітної плати; поновлення на роботі посадових та службових осіб боржника, за винятком спорів про визначення та сплату (стягнення) грошових зобов`язань (податкового боргу), визначених відповідно до Податкового кодексу України, а також спорів про визнання недійсними правочинів за позовом контролюючого органу на виконання його повноважень, визначених Податковим кодексом України.

З моменту порушення стосовно боржника справи про банкрутство він перебуває в особливому правовому режимі, який змінює весь комплекс юридичних правовідносин боржника, і спеціальні норми Кодексу України з процедур банкрутства мають пріоритет у застосуванні при розгляді справ про банкрутство щодо інших законодавчих актів України.

Норми Кодексу України з процедур банкрутства передбачають концентрацію всіх спорів у межах справи про банкрутство задля судового контролю у межах цього провадження за діяльністю боржника, залучення всього майна боржника до ліквідаційної маси та проведення інших заходів, метою яких є повне або часткове задоволення вимог кредиторів.

Відтак, порушення провадження у справі про банкрутство боржника обумовлює особливість вирішення таких спорів і полягає в тому, що вони розглядаються та вирішуються по суті саме у межах справи про банкрутство.

Захист таких осіб полягає у тому, що інші суди, незалежно від юрисдикції, які розглядали справи за позовами до відповідача, щодо якого відкрито провадження у справі про банкрутство, не закривають таке провадження, а передають справу до належного суду для розгляду по суті. При цьому таким належним судом є виключно суд господарської юрисдикції, який відкрив справу про банкрутство відповідача. Таке урегулювання процедури розгляду спорів до відповідача, щодо якого відкрито провадження у справі про банкрутство, встановлює зрозумілу і справедливу процедуру закінчення розгляду справи належним судом, дотримання принципу визначення юрисдикції справи та підсудності спорів одному господарському суду, який акумулює усі вимоги до відповідача, щодо якого порушено процедуру банкрутства.

Частиною 9 ст. 30 ГПК України (виключна підсудність справ) передбачено, що справи передбачені пунктами 8 та 9 частини першої статті 20 цього Кодексу, розглядаються господарським судом за місцезнаходженням боржника.

Частиною 3 ст. 31 ГПК України унормовано, що передача справи на розгляд іншого суду за встановленою цим Кодексом підсудністю з підстави, передбаченої пунктом 1 частини першої цієї статті, здійснюється на підставі ухвали суду не пізніше п`яти днів після закінчення строку на її оскарження, а в разі подання скарги не пізніше п`яти днів після залишення її без задоволення.

Приймаючи до уваги викладені обставини та на підставі ст. 7 Кодексу України з процедур банкрутства, суд вважає за необхідне передати матеріали справи № 908/2058/23 на розгляд Господарського суду Запорізької області в межах справи № 908/2351/23 про банкрутство Дочірнього підприємства Запорізький облавтодор Відкритого акціонерного товариства Державна акціонерна компанія Автомобільні дороги України.

Керуючись ч. 3 ст. 7 Кодексу України з процедур банкрутства, ст.ст. 30, 31, 232, 233, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

Передати матеріали справи № 908/2058/23 за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю Запоріжжяелектропостачання до Дочірнього підприємства Запорізький облавтодор Відкритого акціонерного товариства Державна акціонерна компанія Автомобільні дороги України в особі філії Запорізька дорожньо-експлуатаційна дільниця, для розгляду в межах справи № 908/2351/23 про банкрутство Дочірнього підприємства Запорізький облавтодор Відкритого акціонерного товариства Державна акціонерна компанія Автомобільні дороги України.

Відповідно ст.ст. 235, 255, 256 Господарського процесуального кодексу України ухвала суду набирає законної сили з моменту її підписання суддею та може бути оскаржена в апеляційному порядку.

Копію ухвали направити сторонам у справі.

Повний текст ухвали складено та підписано 28.09.2023.

Повний текст ухвали буде розміщено в Єдиному державному реєстрі судових рішень за веб-адресою у мережі Інтернет за посиланням: http://reyestr.court.gov.ua.

Суддя С.С. Дроздова

Дата ухвалення рішення27.09.2023
Оприлюднено02.10.2023
Номер документу113792919
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема, договорів Невиконання або неналежне виконання зобов’язань купівлі-продажу поставки товарів, робіт, послуг енергоносіїв

Судовий реєстр по справі —908/2058/23

Ухвала від 27.09.2023

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Дроздова С.С.

Ухвала від 23.08.2023

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Дроздова С.С.

Ухвала від 01.08.2023

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Дроздова С.С.

Ухвала від 27.06.2023

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Дроздова С.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні