Постанова
від 28.09.2023 по справі 320/13853/21
ШОСТИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ШОСТИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУДСправа № 320/13853/21 Прізвище судді (суддів) першої інстанції:

Колеснікова І.С.

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

28 вересня 2023 року м. Київ

Шостий апеляційний адміністративний суд у складі колегії суддів:

головуючого - судді Костюк Л.О.;

суддів: Кобаля М.І., Кузьмишиною О.М.,

розглянувши у порядку письмового провадження апеляційну скаргу Головного управління Держпродспоживслужби в Київській області на рішення Київського окружного адміністративного суду від 17 квітня 2023 року (розглянута у письмовому провадженні за правилами спрощеного позовного провадження, м. Київ, дата складання повного тексту рішення - відсутня) у справі за адміністративним позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «ЗАРАЗ-10» до Головного управління Держпродспоживслужби в Київській області про визнання протиправними та скасування постанови й припису,

В С Т А Н О В И Л А:

У жовтні 2021 року, Товариство з обмеженою відповідальністю «ЗАРАЗ-10» (далі - позивач) звернулось до Київського окружного адміністративного суду із позовом до Головного управління Держпродспоживслужби в Київській області (далі - відповідач) про визнання протиправними та скасування винесених Головним управлінням Держпродспоживслужби в Київській області постанови №64 від 26.04.2021 про накладення стягнень на ТОВ «ЗАРАЗ-10», передбачених статтею 14 Закону України «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання» та пов`язаний із проведенням позапланової перевірки винесений Головним управлінням Держпродспоживслужби в Київській області припис №26 від 20.04.2021.

В обґрунтування позовних вимог позивачем зазначено про хибність прийнятих відповідачем висновків за результатом перевірки про порушення ТОВ «Зараз-10» законодавства про захист прав споживачів, оскільки відповідно до рішення виконавчого комітету Петропавлівсько-Борщагівської сільської ради від 30.09.2019 №317 виконавцем послуг з постачання теплової енергії на території с. Чайки Києво-Святошинського району Київської області по вул. Лобановського Валерія визнано ТОВ «Керуюча компанія «Реформа». Відповідно до окремого укладеного агентського договору №01/10/19 АД310 ТОВ «Зараз-10» являється агентом виконавця послуги з постачання теплової енергії та має чітко визначений обсяг прав та обов`язків. При цьому позивач наголошує на тому, що ТОВ «Зараз-10» не є виконавцем послуги з постачання теплової енергії, а являється агентом виконавця цієї послуги відповідно до окремо укладеного агентського договору. Відтак, агент не відповідає за достовірність інформації, наданої виконавцем послуги та не здійснює аналіз правомірності затвердження тарифу на послугу з постачання теплової енергії.

Позивач вказує, що ТОВ «Керуюча компанія «Реформа», яке є виконавцем послуги з постачання теплової енергії, було письмово повідомлено колективного споживача - ТОВ «Зараз-10» про намір зміни тарифів на постачання теплової енергії (у зв`язку зі зміною вартості природного газу, що використовується для виробництва теплової енергії), а також додатково опубліковано повідомлення про це на власному веб-сайті. За таких обставин позивач вважає, що твердження відповідача про не повідомлення щодо зміни тарифів не відповідають фактичним обставинам. При цьому позивач зауважив, що зміна тарифу була пов`язана зі зростанням (збільшенням) вартості природного газу, що використовується при виробництві теплової енергії, та таке зростання ціни було підтверджено відповідним рішенням органу місцевого самоврядування про коригування тарифу на постачання теплової енергії, а тому твердження відповідача про надання споживачам комунальної послуги з постачання теплової енергії рахунків на оплату, які сформовані з порушенням вимог статті 8 Закону України «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання», вважає необґрунтованими.

Рішенням Київського окружного адміністративного суду від 17 квітня 2023 року адміністративний позов задоволено. Визнано протиправною та скасовано постанову Головного управління Держпродспоживслужби в Київській області від 26.04.2021 №64 про накладення стягнень, передбачених статтею 14 Закону України «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання». Визнано протиправним та скасовано припис Головного управління Держпродспоживслужби в Київській області від 20.04.2021 № 26 «Про припинення порушень прав споживача».

Не погоджуючись з вказаною постановою відповідачем подано апеляційну скаргу, в якій просить суд скасувати рішення з мотивів неповного з`ясування судом першої інстанції обставин, що мають значення для справи, невідповідності висновків суду першої інстанції обставинам справи, порушення норм матеріального та процесуального права, що призвело до неправильного вирішення справи.

Відповідно до п. 3 ч. 1 ст. 311 КАС України, суд апеляційної інстанції може розглянути справу без повідомлення учасників справи (в порядку письмового провадження) за наявними у справі матеріалами, якщо справу може бути вирішено на підставі наявних у ній доказів, у разі подання апеляційної скарги на рішення суду першої інстанції, які ухвалені в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін (у порядку письмового провадження).

З огляду на викладене, колегія суддів визнала за можливе розглянути справу в порядку письмового провадження, як це передбачено ст. 311 КАС України.

Заслухавши суддю-доповідача, перевіривши повноту встановлення судом першої інстанції фактичних обставин справи та правильність застосування ним норм матеріального і процесуального права, колегія суддів дійшла наступного висновку, що апеляційні скарги не підлягає задоволенню та погоджується з висновком суду першої інстанції щодо задоволення позовних вимог, з огляду на наступне.

Як встановлено судом першої інстанції, що ТОВ «Зараз-10» зареєстровано юридичною особою 04.02.2016 (запис №13391020000012318) за адресою: 08130, Київська область, Києво-Святошинський район, с. Чайки, вул. Лобановського Валерія, буд. 23, що підтверджується випискою з ЄДР юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань інформацією за кодом в ЄДРПОУ 40254158.

Видами діяльності позивача є: 81.10 Комплексне обслуговування об`єктів.

Керівником (директором) позивача значиться Левченко Федір Миколайович.

Як слідує з матеріалів справи, ТОВ «Зараз-10» визначено управителем багатоквартирного будинку № 27 та №28 по вул. Валерія Лобановського в с. Чайки Бучанського (Києво-Святошинського) району Київської області , що підтверджується протоколами зборів співвласників будинків, які складені 18.05.2016 та 17.05.2016 та прийнято на зберігання Виконавчого комітету Петропавлівсько-Борщагівської сільської ради Києво-Святошинського району Київської області.

Згідно рішення Виконавчого комітету Петропавлівсько-Борщагівської сільської ради Києво-Святошинського району Київської області від 24.02.2016 №38, ТОВ «Зараз-10» визнано виконавцем житлово-комунальних послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкової території в селі Чайки Києво-Святошинського району Київської області по вул. Лобановського Валерія, будинок №27, погоджено, зокрема, введення в дію з 01.03.2016 тарифів ТОВ «Зараз-10» на послуги з централізованого гарячого водопостачання та водовідведення (за наявності будинкових та квартирних засобів обліку) для споживачів за адресою: село Чайки, вул. Лобановського Валерія, Києво-Святошинського району Київської області.

Згідно рішення Виконавчого комітету Петропавлівсько-Борщагівської сільської ради Києво-Святошинського району Київської області від 30.09.2019 №317: визнано ТОВ «Керуюча компанія «Реформа» виконавцем послуг з постачання теплової енергії споживачам за адресою: с. Чайки Києво-Святошинського району Київської області вулиця Лобановського Валерія; погоджено та введено в дію з 01.10.2019 тарифи ТОВ «Керуюча компанія «Реформа» на послуги з виробництва та постачання для споживачів ЖК «Чайка», які включають в себе всі передбачені податковим законодавством України податки за адресою: с. Чайки, вул. Лобановського Валерія, Києво-Святошинський район, Київська область, а саме: для споживачі/населення житлових будинків, розташованих по вулиці Лобановського Валерія в селі Чайка Києво-Святошинського району Київської області - 1392,76 грн за 1 Гкал; для бюджетних установ/організацій та інших споживачів на території села Чайки Києво-Святошинського району Київської області по вулиці Лобановського Валерія - 1433,10 грн за 1 Гкал.

Між ТОВ «Зараз-10» (Агент) та ТОВ «Керуюча компанія «Реформа» (Товариство) 24.10.2019 укладено агентський договір №01/10/19 АДЗ10, пунктом 1.2 якого передбачено, що за цим договором Агент уповноважений Товариством здійснювати посередництво у відносинах між Товариством як теплопостачальною організацією та споживачами, які споживають послуги з теплової енергії на території села Чайки Києво-Святошинського району Київської області по вулиці Лобановського Валерія.

Відповідно до пункту 1.3 за цим Договором Товариство уповноважує, а Агент зобов`язується надавати від імені та за рахунок Товариства агентські послуги - вчиняти юридичні та фактичні дії, визначені Договором, укладати угоди та сприяти їх укладенню, що створюють, змінюють, припиняють цивільні права та обов`язки Товариства як теплопостачальної організації.

В пункті 1.5 договору сторони визначили агентські послуги, які зобов`язується надавати Агент, та порядок їх надання, зокрема:- фіксувати кількісні та якісні показники послуги з постачання теплової енергії;- здійснювати розрахунок ціни вартості послуги з постачання теплової енергії відповідно до затвердженого тарифу на теплову енергію для споживача, а також плати за агентське обслуговування, плати за обслуговування, поточний ремонт внутрішньобудинкових систем теплопостачання багатоквартирного будинку;- інформувати споживачів про намір Товариства змінити тариф на послугу з обґрунтуванням такої необхідності відповідно до Порядку інформування споживачів про намір зміни ціни/тарифів на комунальні послуги з обґрунтуванням такої необхідності, затвердженого наказом Мінрегіону від 05.06.2018 №130. У разі прийняття уповноваженим законом органом рішення про зміну тарифу на послугу, Агент у строк, що не перевищує 5 робочих днів з дати отримання від Товариства повідомлення про таку зміну, повідомляє про це споживачам з посиланням на відповідне рішення;- Агент зобов`язується щомісяця приймати на свій поточний рахунок від споживачів плату за теплову енергію, згідно з виставленими споживачам рахунками та перераховувати отримані кошти на поточний рахунок Товариства у строк не пізніше 5 робочих днів з моменту їх зарахування на поточний рахунок Агента.

Відповідно до пункту 1.6 Договору Агент має право від імені Товариства укладати із споживачами договори про надання послуг за постачання теплової енергії. Умови договору про надання послуг з постачання теплової енергії мають бути затверджені Товариством.

Договори, що укладаються Агентом із споживачами у межах повноважень цього договору, вчинені Агентом інші агентські послуги створюють, змінюють та припиняють цивільні права та обов`язки лише Товариства (п.1.7 Договору).

Крім того, 30.10.2019 між ТОВ «Зараз-10» та ТОВ «Керуюча компанія «Реформа» (Виконавець) укладено договори про надання послуги з постачання теплової енергії №ТЕ-27 та №ТЕ-28.

На момент підписання Договору № ТЕ-27 та Договору № ТЕ-28 сторони погоджуються з тарифом, затвердженим рішенням Виконавчого комітету Петропавлівсько - Борщагівської сільської ради Києво - Святошинського району Київської області № 317 від 30.09.2019 для споживачів/населення житлових будинків по вулиці Лобановського Валерія - 1392,76 грн за 1 Гкал.

Одночасно, у разі зміни тарифів на теплову енергію виконавця на підставі рішень, прийнятих уповноваженими органами, ТОВ «ЗАРАЗ - 10» і ТОВ «Керуюча компанія «Реформа» погоджуються з цими змінами тарифів, та керуються прийнятими рішеннями для проведення нарахувань за спожиту споживачами послугу з постачання теплової енергії і проведення відповідних розрахунків за Договором № ТЕ-27 та Договором № ТЕ-28.

Згідно пункту 1.2 умов Договору управління Управитель (ТОВ «ЗАРАЗ-10») надає Власнику (споживачу) наступні послуги (надалі - Послуги): прибирання прибудинкової території; прибирання сходових кліток; вивезення побутових відходів (збирання); прибирання підвалу, технічних поверхів та покрівлі; обслуговування систем диспетчеризації; обслуговування внутрішньобудинкових систем гарячого і холодного водопостачання, водовідведення, централізованого опалення і зливової каналізації та з ліквідації аварій у внутрішньоквартирних мережах (за додаткову плату); послуги з дезінсекції, дератизації; обслуговування та поточний ремонт систем протипожежної автоматики і димовидалення, а також за наявності інших внутрішньобудинкових інженерних систем; проведення поточного ремонту внутрішньобудинкових систем гарячого і холодного водопостачання, водовідведення, централізованого опалення та зливової каналізації і технічних пристроїв будинків та елементів зовнішнього упорядження, розташованих на закріпленій в установленому порядку прибудинковій території (зокрема, спортивних, дитячих та інших майданчиків); озеленення, обслуговування клумб, газонів, зелених насаджень, клумб і газонів; прибирання снігу, посипання призначеної для проходу та проїзду частини прибудинкової території протиожеледними сумішами; освітлення місць загального користування і підвальних приміщень та підкачування води; охорона майна загального користування, включаючи забезпечення контрольно-пропускного режиму на території житлового комплексу, де розташований Будинок; обслуговування ліфтів; енергопостачання для ліфтів; централізоване гаряче водопостачання та водовідведення (згідно тарифів виробника, затверджених у порядку, передбаченому законодавством); забезпечення на підставі відповідних договорів із постачальниками збору платежів із споживачів за послуги з централізованого опалення, холодного водопостачання і водовідведення, постачання електроенергії на підставі тарифів затверджених НКРЕКП; обслуговування водостоків; внутрішніх електропроводів Будинку.

Згідно пункту 2.1 Договору управління ціна послуг та порядок її розрахунку визначається в Додатку №1 до даного Договору. Зміна ціни послуг проводиться виключно у порядку, встановленому законом.

Згідно Додатку № 1 до Договору управління вартість послуги з централізованого опалення визначається згідно тарифів виробника, затверджених у порядку, передбаченому законодавством.

Відповідно до пункту 2.7 Договору управління у разі постачання Управителем Власнику комунальних послуг вартість таких послуг визначається згідно тарифів, визначених відповідно до закону.

Згідно пункту 3.1.4 Договору управління Власник має право на своєчасне отримання відповідної інформації від Управителя в разі внесення змін до тарифів на послуги, їх структуру, загальну суму місячного платежу, норми споживання, режим надання послуг.

Пунктом 3.3.7 Договору управління передбачено, що Управитель має право вчиняти від свого імені правочини щодо Будинку, необхідні для виконання Договору, зокрема, але не виключно, визначати виконавців окремих житлово-комунальних послуг, укладати в установленому законодавством порядку договори з виробниками, виконавцями, мешканцями Будинку і контролювати виконання умов таких договорів.

Відповідно до пункту 3.4.9 Договору управління Управитель зобов`язаний подавати Власнику в установленому законодавством порядку необхідну інформацію про перелік послуг, структуру тарифу, загальну суму місячного платежу, норми споживання, режим надання послуг, їх споживчі властивості тощо.

З матеріалів справи слідує, що 08.10.2020 ВК Петропавлівсько-Борщагівської сільської ради Києво-Святошинського району Київської області прийнято рішення №235 «Про погодження тарифів ТОВ «Керуюча компанія «Реформа» на послуги з виробництва теплової енергії, її транспортування та постачання споживачам на території села Чайки Бучанського району Київської області по вулиці Лобановського Валерія».

Даним рішенням Виконавчий комітет Петропавлівсько-Борщагівської сільської ради Києво-Святошинського району Київської області погодив тарифи ТОВ «Керуюча компанія «Реформа» на послуги з виробництва теплової енергії, її транспортування та постачання для споживачів на території села Чайки Києво-Святошинського району Київської області по вулиці Лобановського Валерія, та іншим споживачам, а саме:- для споживачі/населення житлових будинків, розташованих по вулиці Лобановського Валерія в селі Чайки Києво-Святошинського району Київської області - 1185,40 грн./l Гкал.- для бюджетних установ/організацій та інших споживачів на території села Чайки Бучанського району Київської області по вулиці Лобановського Валерія - 1219,60 грн./1 Гкал.

Борщагівська сільська рада Бучанського району Київської області прийняла рішення від 24.12.2020 №14-3-VIII «Про встановлення відкоригованих тарифів ТОВ «Керуюча компанія «Реформа» на послуги з виробництва теплової енергії, її транспортування та постачання з урахуванням коригування споживачам на території села Чайки Бучанського району Київської області по вулиці Лобановського Валерія».

Даним рішенням Борщагівська сільська рада Бучанського району Київської області встановила відкоригований тариф ТОВ «Керуюча компанія «Реформа» на послуги з виробництва теплової енергії, її транспортування та постачання для споживачів на території села Чайки Бучанського району Київської області по вулиці Лобановського Валерія, та іншим споживачам, а саме:- для споживачі/населення житлових будинків розташованих по вул. Лобановського Валерія в селі Чайки Бучанського району Київської області - 1588,66 грн./l Гкал.;- для бюджетних установ/організацій та інших споживачів на на території села Чайки Бучанського району Київської області по вул. Лобановського Валерія - 1634,5 грн./l Гкал.

Виконавчим комітетом Борщагівської сільської ради Бучанського району Київської області прийнято рішення від 02.02.2021 №10 «Про встановлення тарифів ТОВ «Керуюча компанія «Реформа» на послуги з постачання теплової енергії споживачам на території села Чайки Бучанського району Київської області по вулиці Лобановського Валерія», яким:

1) встановлено відкоригований тариф ТОВ «Керуюча компанія «Реформа» на послуги з виробництва та постачання теплової енергії, її транспортування та постачання на території села Чайки Бучанського району Київської області по вулиці Лобановського Валерія, а саме:- для споживачів/населення житлових будинків, розташованих по вулиці Лобановського Валерія в селі Чайки Києво-Святошинського району Київської області - 1806,71 грн./1 Гкал (з ПДВ);- для бюджетних установ/організацій та інших споживачів на території села Чайки Києво-Святошинського району Київської області по вулиці Лобановського Валерія - 1858,79 грн./1 Гкал (з ПДВ).

2) передбачено, що застосування даного тарифу може бути введено в дію після переходу на нові договірні відносини між виконавцем комунальної послуги та споживачами, що відповідатимуть за типовим договорам про надання послуги з постачання теплової енергії, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 21.08.2019 №830.

3) дане рішення передбачено оприлюднити в засобах масової інформації відповідно до Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності».

Матеріалами справи встановлено, що на адресу Головного управління Держпродспоживслужби в Київській області надійшли скарги співвласників багатоквартирного будинку №28 по вул. Лобановського Валерія в с. Чайки Бучанського (Києво-Святошинського) району Київської області, в якій останні просили провести позапланову перевірку позивача з питань законності та наявності матеріально-правових вимог до споживачів в с. Чайка, зокрема, за послугу з постачання теплової енергії.

За результатами розгляду звернень відповідача Державною службою з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів надано погодження від 31.03.2021 №15.3-10/7479, від 07.04.2021 №15.3-10/8090, від 13.04.2021 №15.3-10/8524 про проведення позапланового заходу державного нагляду (контролю) в частині захисту прав споживачів на підставі звернення фізичних осіб про порушення їх законних прав суб`єктом господарювання ТОВ «Зараз-10».

На підставі наказу в.о. начальника Головного управління Держпродспоживслужби в Київській області від 14.04.2021 №1627-ОД призначено проведення позапланової перевірки ТОВ «Зараз-10» з 14.04.2021 по 19.04.2021 на предмет дотримання вимог законодавства про захист прав споживачів та видано направлення (посвідчення) на проведення заходу від 14.04.2021 №1321.

Так, у період з 14.04.2021 по 15.04.2021 відповідачем проведено перевірку позивача, за результатами якої складено акт від 14.04.2021 №10-05.3/000100 про проведення позапланового заходу державного нагляду (контролю) щодо додержання суб`єктами господарювання вимог законодавства у сфері захисту прав споживачів (далі - Акт).

Перевіркою встановлено та в Акті зафіксовано, що ТОВ «Зараз-10» порушено пункти 2.1, 2.7, 3.1.4, 3.3.6, 3.4.9 Договору управління та статті 7, 8, 10 Закону України «Про житлово-комунальні послуги», а саме:

- ТОВ «Зараз-10» при здійсненні розрахунків зі споживачами за надані послуги з постачання теплової енергії застосував тарифи, визначені з порушенням законодавства;

- ТОВ «Зараз-10» не забезпечило доведення до відома споживачів необхідної, доступної, достовірної та своєчасної інформації про намір ТОВ «Керуюча компанія «Реформа» змінити тарифи на послугу з постачання теплової енергії споживачам з обґрунтуванням такої необхідності відповідно до порядку інформування споживачів про намір зміни цін/тарифів на комунальні послуги з обґрунтуванням такої необхідності, затвердженого наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України №130 від 05.06.2018;

- ТОВ «Зараз-10» не надало споживачам в установленому законодавством порядку достовірну інформацію про загальну суму до сплати згідно діючих цін та тарифів на послуги з постачання теплової енергії.

У зв`язку із встановленими порушеннями відповідач дійшов висновку, що ТОВ «Зараз-10» надало споживачам комунальної послуги з постачання теплової енергії рахунки на оплату, сформовані з порушенням вимог статті 8 Закону України «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання», а саме такі рахунки на оплату послуги не містять достовірну інформацію про загальну суму до сплати, згідно діючих цін та тарифів на послуги з постачання теплової енергії.

Позивачем подано заперечення від 21.04.2021 на Акт перевірки, відповідно до яких останній стверджував, що при здійсненні господарської діяльності не було допущено порушень прав споживачів.

Відповідачем 20.04.2021 прийнято припис № 26 «Про припинення порушень прав споживача», яким приписано ТОВ «ЗАРАЗ - 10»:

- вжити заходів щодо здійснення перерахунку гр. ОСОБА_1 , гр. ОСОБА_2 за послугу з теплопостачання згідно тарифу затвердженого рішенням Виконавчого комітету Петропавлівсько - Борщагівської сільської ради Києво - Святошинського району Київської області № 317 від 30.09.2019 для споживачів/населення житлових будинків по вулиці Лобановського Валерія - 1392,76 грн за 1 Гкал з 01.10.2019;

- скасувати неправомірні нарахування непогоджені письмово зі споживачем послуг ОСОБА_1 , ОСОБА_2 та ОСОБА_3 із забезпечення контрольно- пропускного режиму та охорони території, що входить до складу комплексної забудови ЖК «ЧАЙКА».

Також зазначено, що про виконання припису письмово повідомити ГУ Держпродспоживслужби в Київській області з документальним підтвердженням до 10.05.2021.

За результатами вказаної перевірки 26.04.2021 відповідачем винесено постанову №64 про накладення стягнень, передбачених статтею 14 Закону України «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання», відповідно до якої на позивача за надання споживачу комунальної послуги з постачання теплової енергії рахунку на оплату, сформованого з порушенням вимог Закону України «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання» накладено штраф у розмірі 45400,00 грн.

Вважаючи, що постанова від 26.04.2021 №64 про накладення стягнень, передбачених статтею 14 Закону України «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання», є протиправною, позивач звернувся з даним позовом до суду.

Надаючи правову оцінку обставинам та матеріалам справи, а також наданим додатковим поясненням та запереченням сторін, колегія суддів зазначає наступне.

Відповідно до частини 2 статті 19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов`язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Правові та організаційні засади, основні принципи і порядок здійснення державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності, повноваження органів державного нагляду (контролю), їх посадових осіб і права, обов`язки та відповідальність суб`єктів господарювання під час здійснення державного нагляду (контролю) регулюються нормами Закону України від 05.04.2007 №877-V «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» (далі - Закон №877-V).

Відповідно до статті 1 Закону №877-V державний нагляд (контроль) - діяльність уповноважених законом центральних органів виконавчої влади, їх територіальних органів, державних колегіальних органів, органів виконавчої влади Автономної Республіки Крим, місцевих державних адміністрацій, органів місцевого самоврядування (далі - органи державного нагляду (контролю)) в межах повноважень, передбачених законом, щодо виявлення та запобігання порушенням вимог законодавства суб`єктами господарювання та забезпечення інтересів суспільства, зокрема належної якості продукції, робіт та послуг, допустимого рівня небезпеки для населення, навколишнього природного середовища.

Заходи державного нагляду (контролю) - планові та позапланові заходи, які здійснюються у формі перевірок, ревізій, оглядів, обстежень та в інших формах, визначених законом.

Сторонами не заперечується факт, що саме на відповідача законом покладений обов`язок здійснювати державний нагляд у сфері дотримання вимог законодавства щодо формування, встановлення та застосування державних регульованих цін.

Відповідно до статті 6 Закону №877-V підставами для здійснення позапланових заходів є, серед іншого, звернення фізичної особи (фізичних осіб) про порушення, що спричинило шкоду її (їхнім) правам, законним інтересам, життю чи здоров`ю, навколишньому природному середовищу чи безпеці держави, з додаванням документів чи їх копій, що підтверджують такі порушення (за наявності).

Позаплановий захід у такому разі здійснюється територіальним органом державного нагляду (контролю) за наявністю погодження центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у відповідній сфері державного нагляду (контролю), або відповідного державного колегіального органу.

Пунктом 13 частини першої статті 26 Закону України «Про захист прав споживачів» від 12.05.1991 №1023-ХІІ (у редакції, чинній на час виникнення спірних правовідносин) (далі - Закон №1023-ХІІ ) Центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері державного контролю за додержанням законодавства про захист прав споживачів, здійснює державний контроль за додержанням законодавства про захист прав споживачів, забезпечує реалізацію державної політики щодо захисту прав споживачів і має право за результатами перевірки накладати на суб`єктів господарювання сфери торгівлі і послуг, у тому числі ресторанного господарства, стягнення, передбачені статтею 23 цього Закону, в порядку, що визначається Кабінетом Міністрів України.

З матеріалів справи слідує, що позапланова перевірка позивача була проведена на підставі звернення (скарги) співвласників багатоквартирних будинків №27 та №28 по вул. Лобановського Валерія в с. Чайки Бучанського (Києво-Святошинського) району Київської області , за погодженням Держпродспоживслужби, на підставі наказу Головного управління Держпродспоживслужби в Київській області та направлення (посвідчення) на проведення заходу.

Матеріалами справи встановлено, що позаплановий захід проводився на підставі частини першої статті 6 Закону №877-V (звернення фізичних осіб про порушення, що спричинили шкоду їх правам, законним інтересам).

З усіма зазначеними вище документами уповноважена особа позивача ознайомлена належним чином.

Таким чином, процедура проведення позапланової перевірки позивача відповідачем дотримана у повному обсязі.

Щодо суті звернення співвласників багатоквартирного будинку №27 та № 28 по вул. Лобановського Валерія в с. Чайки Бучанського (Києво-Святошинського) району Київської області з вимогою провести перевірку ТОВ «Зараз-10», то суд зазначає, що таке звернення зводиться до незгоди мешканців зазначеного будинку із підняттям тарифів на теплову енергію.

Відносини, що виникають у процесі надання та споживання житлово-комунальних послуг, регулюються Законом України «Про житлово-комунальні послуги» (далі - Закон №2189-VIІІ у редакції, чинній на момент виникнення спірних правовідносин).

Статтею 1 цього Закону визначені дефініції таких термінів:

- виконавець комунальної послуги - суб`єкт господарювання, що надає комунальну послугу споживачу відповідно до умов договору;

- житлово-комунальні послуги - результат господарської діяльності, спрямованої на забезпечення умов проживання та/або перебування осіб у житлових і нежитлових приміщеннях, будинках і спорудах, комплексах будинків і споруд відповідно до нормативів, норм, стандартів, порядків і правил, що здійснюється на підставі відповідних договорів про надання житлово-комунальних послуг;

- індивідуальний споживач - фізична або юридична особа, яка є власником (співвласником) нерухомого майна, або за згодою власника інша особа, яка користується об`єктом нерухомого майна і отримує житлово-комунальну послугу для власних потреб та з якою або від імені якої укладено відповідний договір про надання житлово-комунальної послуги;

- колективний споживач - юридична особа, що об`єднує споживачів у будівлі та в їхніх інтересах укладає договір про надання комунальної послуги;

- послуга з управління багатоквартирним будинком - результат господарської діяльності суб`єктів господарювання, спрямованої на забезпечення належних умов проживання і задоволення господарсько-побутових потреб мешканців будинку шляхом утримання і ремонту спільного майна багатоквартирного будинку та його прибудинкової території відповідно до умов договору;

- споживач житлово-комунальних послуг (далі - споживач) - індивідуальний або колективний споживач;

- управитель багатоквартирного будинку (далі - управитель) - фізична особа - підприємець або юридична особа - суб`єкт підприємницької діяльності, яка за договором із співвласниками забезпечує належне утримання та ремонт спільного майна багатоквартирного будинку і прибудинкової території та належні умови проживання і задоволення господарсько-побутових потреб.

Статтею 5 цього Закону визначено, що до житлово-комунальних послуг належать:

1) житлова послуга - послуга з управління багатоквартирним будинком.

Послуга з управління багатоквартирним будинком включає:

- утримання спільного майна багатоквартирного будинку, зокрема прибирання внутрішньобудинкових приміщень та прибудинкової території, виконання санітарно-технічних робіт, обслуговування внутрішньобудинкових систем (крім обслуговування внутрішньобудинкових систем, що використовуються для надання відповідної комунальної послуги у разі укладення індивідуальних договорів про надання такої послуги, за умовами яких обслуговування таких систем здійснюється виконавцем), утримання ліфтів тощо;

- купівлю електричної енергії для забезпечення функціонування спільного майна багатоквартирного будинку;

- поточний ремонт спільного майна багатоквартирного будинку;

2) комунальні послуги - послуги з постачання та розподілу природного газу, постачання та розподілу електричної енергії, постачання теплової енергії, постачання гарячої води, централізованого водопостачання, централізованого водовідведення, поводження з побутовими відходами.

Згідно з пунктом 2 частини третьої статті 4 Закону №2189-VIІІ до повноважень органів місцевого самоврядування належить встановлення цін/тарифів на комунальні послуги відповідно до закону.

Повноваження органів місцевого самоврядування щодо встановлення тарифів на житлово-комунальні послуги визначено також статтею 28 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» №280/97-ВР від 21 травня 1997 року (далі - Закон №280/97-ВР, у редакції, чинній на момент виникнення спірних правовідносин), підпунктом 2 пункту «а» частини першої якої визначено, що до відання виконавчих органів сільських, селищних, міських рад належать власні (самоврядні) повноваження, зокрема, встановлення в порядку і межах, визначених законодавством, тарифів на теплову енергію (у тому числі її виробництво, транспортування та постачання), тарифів на централізоване водопостачання та централізоване водовідведення, на інші комунальні послуги (крім тарифів на теплову енергію, її виробництво, транспортування та постачання, тарифів на комунальні послуги, які встановлюються Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг), побутові, транспортні та інші послуги.

Частиною шостою статті 59 цього Закону передбачено, що виконавчий комітет сільської, селищної, міської, районної у місті (у разі її створення) ради в межах своїх повноважень приймає рішення. Рішення виконавчого комітету приймаються на його засіданні більшістю голосів від загального складу виконавчого комітету і підписуються сільським, селищним, міським головою, головою районної у місті ради.

Згідно з пунктом 4 частини першої статті 4 Закону №2189-VIІІ до повноважень Кабінету Міністрів України належить затвердження порядків формування тарифів на комунальні послуги, що встановлюються органами місцевого самоврядування.

Постановою Кабінету Міністрів України від 1 червня 2011 року №869 затверджено Порядок формування тарифів на теплову енергію, її виробництво, транспортування та постачання, послуги з постачання теплової енергії і постачання гарячої води (далі - Порядок №869, в редакції станом на момент виникнення спірних правовідносин).

Пунктом 5 цього Порядку визначено, що застосовані у ньому терміни вживаються у такому значенні:

- зміна тарифів на теплову енергію, її виробництво, транспортування та постачання, послуги з постачання теплової енергії і постачання гарячої води - перегляд уповноваженим органом тарифів та їх структури або коригування тарифів;

- коригування тарифів на теплову енергію, її виробництво, транспортування та постачання, послуги з постачання теплової енергії і постачання гарячої води - перерахунок тарифів у зв`язку із зміною протягом строку їх дії обсягу окремих складових, вартість яких змінилася з причин, які не залежать від ліцензіата (суб`єкта господарювання).

Пунктом 11 Порядку №869 передбачено, що у разі зміни протягом строку дії тарифів на теплову енергію, її виробництво, транспортування та постачання, послуги з постачання теплової енергії і постачання гарячої води, обсягу окремих витрат, пов`язаних із провадженням ліцензованої діяльності та наданням комунальних послуг, з причин, що не залежать від ліцензіата (суб`єкта господарювання), зокрема збільшення або зменшення податків і зборів (обов`язкових платежів), мінімальної заробітної плати, прожиткового мінімуму, орендної плати та амортизації, підвищення або зниження цін і тарифів на паливно-енергетичні та інші матеріальні ресурси, зміни обсягу фінансових витрат, складової частини планованого прибутку, у тому числі внаслідок зміни курсу валют за наявності в ліцензіата кредитних зобов`язань перед міжнародними фінансовими організаціями, може проводитися коригування тарифів.

Механізм коригування тарифів на теплову енергію, її виробництво, транспортування та постачання, послуги з постачання теплової енергії і постачання гарячої води застосовується уповноваженим органом виключно протягом строку дії таких тарифів.

Відповідно до пункту 98 Порядку №869 у разі зміни протягом строку дії тарифів обсягу окремих витрат, пов`язаних з наданням послуг з постачання теплової енергії і постачання гарячої води, з причин, які не залежать від суб`єкта господарювання, зокрема збільшення або зменшення податків і зборів (обов`язкових платежів), мінімальної заробітної плати, прожиткового мінімуму, орендної плати та амортизації, підвищення або зниження цін і тарифів на паливно-енергетичні та інші матеріальні ресурси, зміни обсягу фінансових витрат, складової частини планованого прибутку, у тому числі внаслідок зміни курсу валют за наявності у суб`єкта господарювання кредитних зобов`язань перед міжнародними фінансовими організаціями, може проводитися коригування тарифів.

Механізм коригування тарифів застосовується уповноваженим органом виключно протягом строку дії тарифів.

Під час коригування тарифів кількісні показники, враховані у структурі діючих тарифів, не переглядаються.

Наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 12 вересня 2018 року №239 затверджено Порядок розгляду органами місцевого самоврядування розрахунків тарифів на теплову енергію, її виробництво, транспортування та постачання, а також розрахунків тарифів на комунальні послуги, поданих для їх встановлення (далі - Порядок №239, в редакції станом на момент виникнення спірних правовідносин).

Цей Порядок визначає процедуру розгляду органами місцевого самоврядування розрахунків тарифів на теплову енергію, її виробництво, транспортування та постачання, а також розрахунків тарифів на комунальні послуги, поданих суб`єктами господарювання незалежно від форм власності, які провадять (або мають намір провадити) господарську діяльність із виробництва теплової енергії, транспортування теплової енергії магістральними і місцевими (розподільчими) тепловими мережами (далі - транспортування) та постачання теплової енергії, централізованого водопостачання та водовідведення (далі - ліцензована діяльність) і в установленому законодавством порядку отримали відповідні ліцензії Ради міністрів Автономної Республіки Крим, обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій, та суб`єктами господарювання незалежно від форм власності (далі - суб`єкти господарювання), що надають (або мають намір надавати) комунальні послуги, визначені статтею 5 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» (крім послуг із постачання та розподілу природного газу, постачання та розподілу електричної енергії), для подальшого встановлення тарифів відповідно до повноважень, наданих Законами України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про теплопостачання», «Про питну воду, питне водопостачання та водовідведення», «Про житлово-комунальні послуги».

Цей Порядок застосовується органами місцевого самоврядування під час розгляду розрахунків тарифів на теплову енергію, її виробництво, транспортування та постачання, а також розрахунків тарифів на комунальні послуги (послуги з постачання теплової енергії, постачання гарячої води, централізованого водопостачання, централізованого водовідведення, поводження з побутовими відходами) і поширюється на суб`єктів господарювання, зазначених у пункті 1 цього Порядку.

Згідно з пунктом 3 Розділу І цього Порядку застосовані у ньому терміни вживаються у таких значеннях:

- встановлення тарифів - прийняття органом місцевого самоврядування рішення про встановлення тарифів на теплову енергію, її виробництво, транспортування та постачання, послуги з постачання теплової енергії, постачання гарячої води, централізованого водопостачання, централізованого водовідведення, поводження з побутовими відходами;

- коригування тарифів - перерахунок тарифів у зв`язку із зміною протягом строку їх дії обсягу окремих складових, вартість яких змінилася з причин, не залежних від суб`єкта господарювання.

Відповідно до пунктів 1-4 Розділу V Порядку №239 зміна тарифів на теплову енергії, її виробництво, транспортування та постачання, тарифів на комунальні послуги здійснюється шляхом перегляду тарифу і його структури або шляхом коригування тарифів.

Коригування тарифів здійснюється протягом строку їх дії винятково у випадках зміни вартості окремих складових чинних тарифів із причин, не залежних від суб`єкта господарювання (збільшення або зменшення мінімальної заробітної плати, податків, зборів, обов`язкових платежів, орендної плати та амортизаційних відрахувань, підвищення або зниження цін на паливно-енергетичні ресурси та інші матеріальні ресурси, а також інших складових, щодо зміни вартості яких прийнято рішення уповноваженим державним органом). В усіх інших випадках здійснюється повний перегляд тарифу (тарифів) і його (їх) структури.

У разі коригування тарифів кількісні показники, враховані у структурі чинних тарифів, не переглядаються.

Зміна тарифів ініціюється суб`єктом господарювання шляхом подання до органу місцевого самоврядування відповідної заяви про встановлення тарифів та доданих до неї документів, а саме:

- всього комплекту документів, зазначених у розділі ІІ цього Порядку - у разі повного перегляду тарифів;

- документів, які підтверджують зміну вартості окремих складових тарифів - у разі коригування тарифів.

Підставою для звернення суб`єкта господарювання щодо зміни тарифів можуть бути обставини, що впливають або можуть вплинути на результати його діяльності, а саме:

1) зміна обсягів виробництва і споживання теплової енергії, надання комунальних послуг, урахованих під час встановлення чинних тарифів;

2) зростання/зниження вартості складових тарифів та зміна структури цих тарифів;

3) зміна в установленому порядку інвестиційної програми суб`єкта господарювання, якщо це призводить до зміни рівня тарифів;

4) зміна протягом строку дії тарифів обсягу окремих витрат, пов`язаних із виробництвом, транспортуванням та постачанням теплової енергії, наданням комунальних послуг, із причин, які не залежать від суб`єкта господарювання (збільшення або зменшення мінімальної заробітної плати, податків, зборів, обов`язкових платежів, орендної плати та амортизаційних відрахувань, підвищення або зниження цін на паливно-енергетичні ресурси та інші матеріальні ресурси, а також інших складових, щодо зміни вартості яких прийнято рішення уповноваженим державним органом).

У разі виявлення органом місцевого самоврядування фактів, що безпосередньо впливають на рівень тарифів та їх структуру, орган місцевого самоврядування має врахувати їх під час розгляду заяви та забезпечити перегляд (перерахування) суб`єктом господарювання тарифу (тарифів) та його (їх) структури.

До таких фактів належать:

1) невиконання суб`єктом господарювання інвестиційної програми, яка була врахована в чинних тарифах;

2) установлення факту наявності перехресного субсидіювання між видами господарської діяльності, за якими встановлюються тарифи, та іншими видами господарської діяльності суб`єкта господарювання;

3) установлення факту надання суб`єктом господарювання до органу місцевого самоврядування недостовірної інформації щодо здійснення ліцензованої діяльності та діяльності з надання комунальних послуг та/або недостовірної інформації під час обґрунтування і розрахунків тарифів.

Отже, аналіз наведених норм чинного законодавства свідчить про те, що тарифи на теплову енергію затверджуються не позивачем, а відповідним органом місцевого самоврядування.

Так, згідно положень статті 13 Закону України «Про теплопостачання» до основних повноважень органів місцевого самоврядування у сфері теплопостачання належать, зокрема, встановлення для всіх категорій споживачів тарифів на теплову енергію і тарифів на виробництво теплової енергії (крім тарифів на теплову енергію, вироблену на теплоелектроцентралях, теплоелектростанціях, атомних електростанціях та когенераційних установках) у порядку і межах, визначених законодавством.

Матеріалами справи встановлено, що 08.10.2020 Виконавчий комітет Петропавлівсько-Борщагівської сільської ради Києво-Святошинського району Київської області прийняв рішення №235 «Про погодження тарифів ТОВ «Керуюча компанія «Реформа» на послуги з виробництва теплової енергії, її транспортування та постачання, споживачам на території села Чайки Бучанського району Київської області по вулиці Лобановського Валерія».

Даним рішенням Виконавчий комітет Петропавлівсько-Борщагівської сільської ради Києво-Святошинського району Київської області погодив тарифи ТОВ «Керуюча компанія «Реформа» на послуги з виробництва теплової енергії, її транспортування та постачання для споживачів на території села Чайки Києво-Святошинського району Київської області по вулиці Лобановського Валерія, та іншим споживачам, а саме:

- для споживачі/населення житлових будинків, розташованих по вулиці Лобановського Валерія в селі Чайки Києво-Святошинського району Київської області - 1185,40 грн./l Гкал.

- для бюджетних установ/організацій та інших споживачів на території села Чайки Бучанського району Київської області по вулиці Лобановського Валерія - 1219,60 грн./1 Гкал.

Борщагівська сільська рада Бучанського району Київської області 24.12.2020 прийняла рішення №14-3-VIII «Про встановлення відкоригованих тарифів ТОВ «Керуюча компанія «Реформа» на послуги з виробництва теплової енергії, її транспортування та постачання з урахуванням коригування споживачам на території села Чайки Бучанського району Київської області по вулиці Лобановського Валерія».

Даним рішенням Борщагівська сільська рада Бучанського району Київської області встановила відкоригований тариф ТОВ «Керуюча компанія «Реформа» на послуги з виробництва теплової енергії, її транспортування та постачання для споживачів на території села Чайки Бучанського району Київської області по вулиці Лобановського Валерія, та іншим споживачам, а саме:

- для споживачі/населення житлових будинків розташованих по вул. Лобановського Валерія в селі Чайки Бучанського району Київської області - 1588,66 грн./l Гкал.

- для бюджетних установ/організацій та інших споживачів на на території села Чайки Бучанського району Київської області по вул. Лобановського Валерія - 1634,5 грн./l Гкал.

Виконавчим комітетом Борщагівської сільської ради Бучанського району Київської області 02.02.2021 прийнято рішення №10 «Про встановлення тарифів ТОВ «Керуюча компанія «Реформа» на послуги з постачання теплової енергії споживачам на території села Чайки Бучанського району Київської області по вулиці Лобановського Валерія», яким:

1) встановлено відкоригований тариф ТОВ «Керуюча компанія «Реформа» на послуги з виробництва та постачання теплової енергії, її транспортування та постачання на території села Чайки Бучанського району Київської області по вулиці Лобановського Валерія, а саме:

- для споживачів/населення житлових будинків, розташованих по вулиці Лобановського Валерія в селі Чайки Києво-Святошинського району Київської області - 1806,71 грн./1 Гкал (з ПДВ);

- для бюджетних установ/організацій та інших споживачів на території села Чайки Києво-Святошинського району Київської області по вулиці Лобановського Валерія - 1858,79 грн./1 Гкал (з ПДВ).

2) передбачено, що застосування даного тарифу може бути введено в дію після переходу на нові договірні відносини між виконавцем комунальної послуги та споживачами, що відповідатимуть за типовим договорам про надання послуги з постачання теплової енергії, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 21.08.2019 №830.

3) дане рішення передбачено оприлюднити в засобах масової інформації відповідно до Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності».

Вказане рішення було оприлюднене в друкованому засобів масової інформації - газеті «Трибуна Борщагівської об`єднаної громади» (випуск №3 (452) за 8-12 лютого 2021 року), що не заперечується відповідачем.

При цьому, суд звертає увагу, що доцільність прийняття зазначених рішень органу місцевого самоврядування, процедура їх прийняття, зміст тощо не є предметом розгляду цієї справи.

На час виникнення спірних правовідносин вказані рішення органу місцевого самоврядування про встановлення тарифів ТОВ «Керуюча компанія «Реформа» на послуги з постачання теплової енергії споживачам на території села Чайки Бучанського району Київської області по вулиці Лобановського Валерія були чинними, в судовому порядку їх дія не зупинялась, а тому вони були обов`язковими для виконання всіма розташованими на відповідній території органами виконавчої влади, об`єднаннями громадян, підприємствами, установами та організаціями, посадовими особами, а також громадянами, які постійно або тимчасово проживають на відповідній території в силу імперативу, встановленого статтею 73 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні».

Отже, основна претензія мешканців зазначеного вище будинку - необґрунтоване підняття тарифів, знаходиться поза межами відповідальності позивача.

Щодо порушень, висвітлених в акті перевірки, колегія суддів зазначає наступне.

Як було зазначено, відповідач за результатами перевірки позивача дійшов висновку про те, що ТОВ «Зараз-10» надало споживачам комунальної послуги з постачання теплової енергії рахунки на оплату, сформовані з порушенням вимог статті 8 Закону України «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання», а саме такі рахунки на оплату послуги не містять достовірну інформацію про загальну суму до сплати, згідно діючих цін та тарифів на послуги з постачання теплової енергії.

Відповідно до п. 57 Порядку №869 для встановлення одноставкових тарифів на теплову енергію, її виробництво, транспортування та постачання ліцензіат подає щороку до 1 липня (крім ліцензіатів, що вперше встановлюють тарифи) уповноваженому органові відповідної територіальної громади, на території якої ліцензіат провадить (має намір провадити) ліцензовану діяльність, у паперовій та електронній формі заяву і розрахунки тарифів на планований період за встановленими такими органами формами з відповідними розрахунками, підтвердними матеріалами і документами.

Зазначена норма регулює правовідносини між ліцензіатами (у тому числі позивач) і органами місцевого самоврядування на стадії розгляду питання щодо встановлення (коригування) тарифів.

Навіть у разі наявності зазначеного порушення оцінка йому може бути надана лише під час розгляду справи щодо оскарження відповідного рішення органу місцевого самоврядування щодо встановлення (коригування) тарифів.

Відповідач, на переконання суду, не є суб`єктом, уповноваженим надавати оцінку діям органу місцевого самоврядування щодо розгляду питання щодо встановлення (коригування) тарифів.

Відносно тверджень відповідача про те, що рішення органу місцевого самоврядування від 24.12.2020 №14-3-VIII та від 02.02.2021 №10 є незаконними та не повинні були використовуватись позивачем у своїй діяльності, то, як вже зазначено, відповідач, на переконання суду, не є суб`єктом, що уповноважений надавати оцінку діям органу місцевого самоврядування щодо розгляду питання щодо встановлення (коригування) тарифів.

Рішення Борщагівської сільської ради від 24.12.2020 №14-3-VIII та Виконавчого комітету Борщагівської сільської ради Бучанського району Київської області від 02.02.2021 №10 на час виникнення спірних правовідносин оскаржувались в судовому порядку. Той факт, що на даний час існує судове рішення про скасування рішення Борщагівської сільської ради від 24.12.2020 №14-3-VIII, на спірні правовідносини не впливає, адже оскаржувана постанова винесена відповідачем у той час, коли зазначене рішення не було скасованим (його дія також не зупинялась).

Отже, в цій частині висновки відповідача суд визнає необґрунтованими та передчасними.

Щодо доводів відповідача про нарахування тарифу передчасно, колегія суддів вважає за необхідне зазначити, що першочергово слід встановити обґрунтованість відкоригованого тарифу (що не є предметом розгляду цієї справи) і лише після цього можна стверджувати про незаконність його застосування.

Як вже зазначено вище, головна претензія мешканців полягала в підвищенні тарифу вцілому. Про підтвердження цього факту свідчить і велика кількість позовів, що знаходяться в провадженні адміністративних судів, позивачами в яких є, у тому числі, заявники скарг до відповідача у цій справі, а предметом позовів - Рішення Борщагівської сільської ради від 24.12.2020 №14-3-VIII та рішення Виконавчого комітету Борщагівської сільської ради Бучанського району Київської області від 02.02.2021 №10.

У той же час колегія суддів звертає увагу на те, що відповідно до ст. 20 Закону України «Про теплопостачання» тарифи на теплову енергію повинні забезпечувати відшкодування всіх економічно обґрунтованих витрат на виробництво, транспортування та постачання теплової енергії. Встановлення тарифів на теплову енергію нижче розміру економічно обґрунтованих витрат на її виробництво, транспортування та постачання не допускається.

За таких обставин колегія суддів погоджується із висновком суду пешої інстанції, що у спірних правовідносинах позивач діяв в умовах, за яких був позбавлений інакшого способу поведінки та не допустив порушень прав споживачів, оскільки у відповідності до вимог статті 73 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» повинен був виконувати рішення органу місцевого самоврядування, якими встановлено тарифи на послуги з постачання теплової енергії споживачам на території села Чайки Бучанського району Київської області по вулиці Лобановського Валерія.

Також не є переконливими і твердження відповідача про те, що позивач не забезпечив доведення до відома споживачів необхідної, доступної, достовірної та своєчасної інформації про намір ТОВ «Керуюча компанія «Реформа» змінити тарифи на послугу з постачання теплової енергії споживачам з обґрунтуванням такої необхідності, а індивідуальні договори про надання комунальної послуги (постачання теплової енергії) між ТОВ «Керуюча компанія «Реформа» та мешканцями цього будинку відсутні.

З цього приводу суд зазначає таке.

Відповідно до пунктів 1-4 Розділу VI Порядку №239 під час розгляду органом місцевого самоврядування заяви про встановлення тарифів на комунальні послуги (послуги з постачання теплової енергії, постачання гарячої води, централізованого водопостачання, централізованого водовідведення, послуг із поводження з побутовими відходами) та доданих до неї документів, зокрема розрахунків тарифів на комунальні послуги, суб`єктом господарювання (заявником) здійснюється інформування споживачів про намір зміни тарифів відповідно до вимог чинного законодавства.

Після завершення процедури доведення до відома споживачів інформації про намір зміни тарифів (на наступний робочий день після останнього дня приймання пропозицій/зауважень від фізичних та юридичних осіб, їх об`єднань) суб`єкт господарювання письмово повідомляє орган місцевого самоврядування про її результати (надходження/ненадходження пропозицій та зауважень, врахування їх або вмотивоване відхилення).

Якщо у процесі доведення до відома споживачів інформації про намір зміни тарифів суб`єктом господарювання враховано зауваження та/або пропозиції від фізичних та юридичних осіб, їх об`єднань та відповідно перераховано тарифи, які доводилися до відома споживачів, розрахунки таких тарифів надсилаються органу місцевого самоврядування листом із висловленою позицією та відповідними обґрунтуваннями для розгляду та подальшого встановлення тарифів.

Рішення про встановлення тарифів оприлюднюється органом місцевого самоврядування у засобах масової інформації та/або на офіційному веб-сайті органу місцевого самоврядування невідкладно, але не пізніше ніж п`ять робочих днів із дати його прийняття.

Суб`єкт господарювання (заявник) інформує споживачів про зміну тарифів на комунальні послуги (з посиланням на рішення органу місцевого самоврядування) відповідно до вимог Закону України «Про житлово-комунальні послуги».

Як було вказано вище, ТОВ «Зараз-10» визначено управителем будинків №27 та №28 по вул. Валерія Лобановського в с. Чайки Бучанського (Києво-Святошинського) району Київської області , що підтверджується протоколами зборів співвласників багатоквартирних будинків, які складені 17.05.2016, 18.05.2016 та прийняті на зберігання Виконавчого комітету Петропавлівсько-Борщагівської сільської ради Києво-Святошинського району Київської області.

Частиною першою статті 14 Закону №2189-VIІІ визначено, що за рішенням співвласників багатоквартирного будинку (уповноваженого органу управління об`єднання співвласників багатоквартирного будинку), прийнятим відповідно до закону, договір про надання комунальної послуги укладається з виконавцем відповідної комунальної послуги, визначеним статтею 6 цього Закону:

1) кожним співвласником багатоквартирного будинку самостійно (індивідуальний договір);

2) від імені та за рахунок усіх співвласників багатоквартирного будинку управителем або іншою уповноваженою співвласниками особою (колективний договір);

3) об`єднанням співвласників багатоквартирного будинку або іншою юридичною особою, яка об`єднує всіх співвласників такого будинку та в їхніх інтересах укладає відповідний договір про надання комунальних послуг, як колективним споживачем.

Співвласники багатоквартирного будинку (об`єднання співвласників багатоквартирного будинку) самостійно обирають одну з моделей організації договірних відносин, визначену частиною першою цієї статті, за кожним видом комунальної послуги (крім послуг з постачання та розподілу природного газу і з постачання та розподілу електричної енергії). У межах одного багатоквартирного будинку дозволяється обрання різних моделей організації договірних відносин за різними видами комунальних послуг (ч.2 ст. 14 Закону №2189-VIІІ).

Згідно з частиною сьомою цієї статті у разі якщо співвласники багатоквартирного будинку самостійно не обрали одну з моделей організації договірних відносин, визначених частиною першою цієї статті, та/або не дійшли згоди з виконавцем про розмір плати за обслуговування внутрішньобудинкових систем багатоквартирного будинку, що забезпечують постачання відповідної комунальної послуги, між виконавцем відповідної комунальної послуги та кожним співвласником укладається індивідуальний договір про надання комунальної послуги відповідно до вимог частини третьої цієї статті з урахуванням таких особливостей:

1) виконавець забезпечує відповідність кількісних та якісних характеристик послуги встановленим нормативам на межі централізованих інженерно-технічних систем постачання послуги виконавця та внутрішньобудинкових систем багатоквартирного будинку;

2) до плати виконавцю комунальної послуги за індивідуальним договором не включається плата за обслуговування внутрішньобудинкових систем багатоквартирного будинку, що забезпечують постачання відповідної комунальної послуги;

3) технічне обслуговування, поточний та капітальний ремонти внутрішньобудинкових систем багатоквартирного будинку, що забезпечують постачання відповідної комунальної послуги, здійснюються співвласниками чи залученими ними уповноваженими на виконання таких робіт особами за рахунок співвласників.

Відповідно до пункту 1 Розділу VI «Прикінцеві та перехідні положення» Закону №2189-VIІІ цей Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування, та вводиться в дію з 1 травня 2019 року, крім:

- статті 1, частини першої статті 2, статей 3-7, 9, 11, 12, частини другої статті 26, статей 27 та 29 (в частині регулювання послуги з управління багатоквартирним будинком), частини другої статті 2, частин третьої та четвертої статті 8, частин другої та третьої статті 10, статті 15, частин першої, третьої та п`ятої статті 16, статті 18, частини п`ятої статті 28, пунктів 2, 3-1, 6, підпункту 1, підпункту «б» підпункту 2, підпунктів 5 та 11 пункту 8 цього розділу, які вводяться в дію через шість місяців з дня набрання чинності цим Законом;

- частини третьої статті 11, абзаців першого та другого частини п`ятої статті 18, які вводяться в дію з 1 січня 2019 року.

Пунктами 3, 4 та 5 Розділу VI «Прикінцеві та перехідні положення» Закону №2189-VIІІ в редакції від 09.06.2018 було визначено, що договори про надання комунальних послуг, укладені до введення в дію цього Закону, зберігають чинність на умовах, визначених такими договорами, до дати набрання чинності договорами про надання відповідних комунальних послуг, укладеними за правилами, визначеними цим Законом. Такі договори мають бути укладені між споживачами та виконавцями комунальних послуг протягом одного року з дати введення в дію цього Закону. У разі якщо згідно з договорами про надання комунальних послуг, укладеними до введення в дію цього Закону, передбачено більш ранній строк їх припинення, такі договори вважаються продовженими на той самий строк і на тих самих умовах.

Не пізніш як протягом одного року з дня введення в дію цього Закону співвласники багатоквартирних будинків незалежно від обраної ними форми управління багатоквартирним будинком зобов`язані прийняти рішення про модель організації договірних відносин з виконавцями комунальних послуг (крім послуг з постачання електричної енергії та природного газу) щодо кожного виду комунальної послуги згідно з частиною першою статті 14 цього Закону, а виконавці комунальних послуг - укласти із такими співвласниками договори про надання відповідних комунальних послуг відповідно до обраної співвласниками моделі організації договірних відносин.

У разі якщо співвласники багатоквартирного будинку не прийняли рішення про вибір моделі організації договірних відносин з виконавцем комунальної послуги протягом строку, визначеного в пункті 4 цього розділу, між виконавцем та кожним співвласником укладається індивідуальний договір про надання комунальної послуги відповідно до частини сьомої статті 14 цього Закону.

Водночас, Законом України від 30.03.2020 №540-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв`язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)» були внесені зміни до пунктів 3 та 4 розділу VI «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про житлово-комунальні послуги» та слова «протягом одного року з дати введення в дію цього Закону» та «протягом одного року з дня введення в дію цього Закону» замінено словами і цифрами «протягом п`яти місяців з дня завершення заходів щодо запобігання виникненню та поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), передбачених карантином, встановленим Кабінетом Міністрів України».

Таким чином, вказані зміни до Закону №2189-VIІІ відтерміновують можливість укладання між ТОВ «Керуюча компанія «Реформа» як виконавцем та кожним співвласником індивідуального договору про надання комунальних послуг з постачання теплової енергії відповідно до частини сьомої статті 14 цього Закону. Такий договір може бути укладений лише через 5 місяців з дня завершення заходів щодо запобігання виникненню та поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), передбачених карантином, встановленим Кабінетом Міністрів України, у разі неприйняття співвласникам багатоквартирного будинку протягом вказаного періоду рішення про вибір моделі організації договірних відносин з виконавцем комунальних послуг.

Як відомо, карантин з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, був встановлений Кабінетом Міністрів України:- постановою від 11.03.2020 №211 - на період з 12.03.2020 по 22.05.2020;- постановою від 20.05.2020 №392 - на період з 22.05.2020 по 31.07.2020;- постановою від 22.07.2020 №641 - на період з 01.08.2020 по 19.12.2020;- постановою від 09.12.2020 №1236 - на період з 19.12.2020 по 28.02.2021.

Отже, на початок опалювального сезону 2019-2020 років склалися умови, коли: новостворене підприємство ТОВ «Керуюча компанія «Реформа» як виконавець не мало укладених договорів на постачання теплової енергії зі споживачами та відповідно до вимог Закону №2189-VIІІ не мало можливості укласти з кожним споживачем індивідуальний договір про надання комунальних послуг з постачання теплової енергії відповідно до частини сьомої статті 14 Закону, а співвласники багатоквартирного будинку №27 та №28 по вулиці Валерія Лобановського в с. Чайки Бучанського (Києво-Святошинського) району Київської області не виконали свій обов`язок щодо прийняття рішення про модель організації договірних відносин з виконавцем даної комунальної послуги.

Враховуючи наведене, колегія суддів вважає, що ТОВ «Зараз-10», являючись управителем вказаних багатоквартирних будинків та маючи відповідні повноваження, скористався своїм правом та уклав договори №ТЕ-27 та №ТЕ-28 про надання послуг з постачання теплової енергії, виступивши колективним споживачем.

При цьому звертає увагу на те, що пунктом 3.3.7 договорів про надання послуг з управління багатоквартирним будинком, укладених між позивачем та власниками квартир в будинках № 27 та №28 по вул. Валерія Лобановського в с. Чайки Бучанського (Києво-Святошинського) району Київської області , визначено право Управителя на вчинення від свого імені правочинів щодо будинку, необхідних для виконання договору, зокрема, але не виключно, визначати виконавців окремих житлово-комунальних послуг, укладати у встановленому законодавством порядку договори з виробниками, виконавцями, мешканцями будинку і контролювати виконання умов таких договорів.

Також, зауважує, що договори №ТЕ-27 та ТЕ-28 на момент виникнення спірних правовідносин були чинними та у судовому порядку недійсними не визнавалися.

Статтею 204 Цивільного кодексу України закріплена презумпція правомірності правочину, за якою правочин є правомірним, якщо його недійсність прямо не встановлена законом або якщо він не визнаний судом недійсним.

Відповідно до статті 629 ЦК України договір є обов`язковим для виконання сторонами.

Згідно з частиною другою статті 11 ЦК України підставами виникнення цивільних прав та обов`язків, зокрема, є договори та інші правочини.

Отже, оскільки договори №ТЕ-27 та ТЕ-28 на момент виникнення спірних правовідносин були діючими, вказані правочини були підставою для виникнення правовідносин, зокрема, щодо поставки теплової енергії колективному споживачу - ТОВ «Зараз-10».

Наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 05 червня 2018 року №130 затверджено Порядок інформування споживачів про намір зміни цін/тарифів на комунальні послуги з обґрунтуванням такої необхідності (далі - Наказ №130).

Відповідно до пунктів 1, 2 Розділу І цього Порядку він визначає механізм інформування споживачів про намір зміни цін/тарифів на комунальні послуги (крім послуг з постачання та розподілу природного газу і з постачання та розподілу електричної енергії) з обґрунтуванням такої необхідності виконавцями комунальних послуг, тарифи для яких встановлюються органами місцевого самоврядування (далі - орган, уповноважений встановлювати тарифи).

Положення цього Порядку застосовуються при зміні цін/тарифів на комунальні послуги як за результатами перегляду тарифів і їх структури (або встановлення нових тарифів), так і за результатами перерахунку окремих складових тарифів (коригування тарифів).

Згідно з пунктами 2, 3 Розділу ІІ Порядку №130 протягом 5 робочих днів з дня подання відповідних розрахунків до органу, уповноваженого встановлювати тарифи, виконавці комунальних послуг інформують споживачів про намір здійснити зміну тарифів (або встановити тарифи) у спосіб, визначений цим Порядком, та доводять до відома споживачів інформацію, передбачену цим Порядком.

Строк, протягом якого від фізичних та юридичних осіб, їх об`єднань приймаються зауваження і пропозиції, встановлюється виконавцем комунальних послуг, але він не може бути меншим за 7 календарних днів та більшим ніж 14 календарних днів з дня повідомлення споживачів про намір здійснити зміну тарифів на комунальні послуги (або встановити тарифи).

Виконавцями комунальних послуг, що надають послуги з постачання теплової енергії, постачання гарячої води, централізованого водопостачання, централізованого водовідведення, до відома споживачів доводиться така інформація:

- загальний розмір планованого тарифу, поданого до органу, уповноваженого встановлювати тарифи, та його структура (плановані витрати за елементами, прибуток, податок на додану вартість);

- обґрунтування причин зміни тарифу (зазначення розміру діючого тарифу та відсотка відшкодування затвердженим тарифом собівартості, планованого економічно обґрунтованого тарифу, дати, коли тариф востаннє переглядався, причин перегляду тарифу із визначенням форми (способу) його зміни, відсотка зміни основних складових тарифу (заробітної плати, електроенергії, паливно-мастильних матеріалів), визначення відсотка зміни тарифу тощо);

- обґрунтування необхідності встановлення тарифу (у випадку, якщо тариф встановлюється вперше);

- інша додаткова інформація, визначена виконавцем комунальних послуг (за необхідності);

- адреса, за якою приймаються зауваження і пропозиції від фізичних та юридичних осіб, їх об`єднань (місцезнаходження виконавця комунальної послуги та органу, уповноваженого встановлювати тарифи), а також строк приймання таких зауважень і пропозицій.

Пунктами 5, 6 Розділу ІІ Порядку №130 визначено, що інформація, зазначена у пунктах 3, 4 цього розділу, доводиться до відома споживачів шляхом розміщення на офіційному веб-сайті органу місцевого самоврядування в мережі Інтернет (за наявності), у друкованому засобі масової інформації місцевої сфери розповсюдження (перевага надається друкованим засобам масової інформації органу місцевого самоврядування), веб-сайті виконавця комунальних послуг (за наявності), на інформаційних стендах в абонентських відділах виконавців комунальних послуг та на інформаційних стендах біля адміністративних будинків органів місцевого самоврядування в населених пунктах, де споживачі отримують відповідні послуги.

Виконавець комунальних послуг може обрати один із вищеперелічених способів доведення інформації (крім розміщення на інформаційних стендах в абонентських відділах виконавців комунальних послуг та на інформаційних стендах біля адміністративних будинків органів місцевого самоврядування) як основний для розміщення всього масиву необхідної інформації, визначеної цим Порядком. За допомогою інших способів, передбачених в абзаці першому цього пункту, а також шляхом обов`язкового розміщення інформаційного повідомлення у платіжному документі, що застосовується для оплати спожитих послуг, виконавець комунальних послуг повідомляє споживачів про намір зміни тарифів (або встановлення нових тарифів) на комунальні послуги та обов`язково зазначає джерело розміщення всієї необхідної інформації, з якою без перешкод може ознайомитися споживач.

Виконавець комунальних послуг за власним бажанням може додатково також доводити до відома споживачів інформацію про намір зміни тарифів за допомогою радіо, телебачення та способу, визначеного статутом територіальної громади.

Способи доведення до відома споживачів інформації не обмежуються передбаченими цим Порядком.

З матеріалів справи вбачається, що інформація про намір зміни тарифу на теплову енергію була доведена до відома споживачів виконавцем - ТОВ «Керуюча компанія «Реформа», шляхом розміщення відповідного оголошення на власному веб-сайті, що не заперечується відповідачем.

У вказаних оголошеннях було зазначено, що товариство приймає пропозиції та зауваження щодо коригування тарифу протягом 7 днів після опублікування повідомлення за адресою: 08135, Київська область, Києво-Святошинський район, село Чайки, вулиця Валерія Лобановського, будинок 23 .

Крім того, ТОВ «Керуюча компанія «Реформа» також направило на адресу колективного споживача - ТОВ «Зараз-10» про те, що 02.02.2021 Виконавчим комітетом Борщагівської сільської ради Бучанського району Київської області було прийнято рішення №10 «Про встановлення тарифів ТОВ «Керуюча компанія «Реформа» на послуги з постачання теплової енергії споживачам на території села Чайки Бучанського району Київської області по вулиці Лобановського Валерія», яким встановлено відкоригований тариф ТОВ «Керуюча компанія «Реформа» на послуги з виробництва та постачання теплової енергії, її транспортування та постачання на території села Чайки Бучанського району Київської області по вулиці Лобановського Валерія, а саме:- для споживачів/населення житлових будинків, розташованих по вулиці Лобановського Валерія в селі Чайки Києво-Святошинського району Київської області - 1806,71 грн./1 Гкал (з ПДВ);- для бюджетних установ/організацій та інших споживачів на території села Чайки Києво-Святошинського району Київської області по вулиці Лобановського Валерія - 1858,79 грн./1 Гкал (з ПДВ).

Викладені обставини спростовують твердження відповідача про недотримання позивачем відповідної процедури у вигляді не повідомлення споживачів про намір здійснити коригування тарифу.

Колегія суддів звертає увагу на те, що факт опублікування рішення від 02.02.2021 №10 в друкованому засобі масової інформації - газеті «Трибуна Борщагівської об`єднаної громади», не заперечується учасниками справи по суті та визнається самим відповідачем, а отже доведено до загального відома невизначеного кола осіб.

Щодо позовної вимоги про визнання протиправним та скасування припису від 17.03.2021 №13 «Про припинення порушень прав споживача», колегія суддів зазначає наступне.

Відповідачем 20.04.2021 прийнято припис № 26 «Про припинення порушень прав споживача», яким приписано ТОВ «ЗАРАЗ - 10»:

1.1. вжити заходів щодо здійснення перерахунку гр. ОСОБА_1 , гр. ОСОБА_2 за послугу з теплопостачання згідно тарифу затвердженого рішенням Виконавчого комітету Петропавлівсько - Борщагівської сільської ради Києво - Святошинського району Київської області № 317 від 30.09.2019 для споживачів/населення житлових будинків по вулиці Лобановського Валерія - 1392,76 грн за 1 Гкал з 01.10.2019;

1.2. скасувати неправомірні нарахування непогоджені письмово зі споживачем послуг ОСОБА_1 , ОСОБА_2 та ОСОБА_3 із забезпечення контрольно- пропускного режиму та охорони території, що входить до складу комплексної забудови ЖК «ЧАЙКА».

ТОВ «ЗАРАЗ-10» не має укладених договорів із зазначеними особами про надання послуги з постачання теплової енергії та відповідно не виступає кредитором у правовідносинах з приводу надання цієї послуги.

Відповідно до укладеного агентського договору з виконавцем послуги з постачання теплової енергії TOB «КК «РЕФОРМА», у ТОВ «ЗАРАЗ-10» відсутні повноваження на проведення перерахунків в сторону зменшення за спожиту у багатоквартирних будинках послугу з постачання теплової енергії.

Також на день подання позову відсуне судове рішення про скасування прийнятого рішення органу місцевого самоврядування про встановлення коригованого тарифу на послугу з постачання теплової енергії, який застосував виконавець цієї послуги, а також суд не має інформації про існування судового рішення про визнання цього тарифу необґрунтованим.

Матеріалами справи встановлено, що позивач безпосередньо не надає послуги із забезпечення контрольно-пропускного режиму охорони території, що входить до складу комплексної забудови ЖК «Чайка», а тільки забезпечує надання такої послуги співвласниками багатоквартирних будинків, які знаходяться в ЖК «Чайка».

Пункти 2.1, 2.5, 3.1.4, 3.36 договорів про надання послуг з управління багатоквартирним будинком, зазначені у Акті перевірки, стосується виключено надання послуг з управління багатоквартирним будинком, а п. 2.7 вказує на визначення вартості комунальних послуг згідно з тарифами за умови їх надання управителем. Тому даний пункт договору згідно з тарифами за умови їх надання управителем. Тому даний пункт договору не може застосовуватися до послуги з охорони та забезпечення КПР, оскільки ТОВ «ЗАРАЗ-10» не являється виконавцем цієї послуги, не має ліцензії на здійснення такої діяльності та в переліку послуг визначених договором не передбачено надання її управителем.

Беручи до уваги викладені вище обставини, суд вважає обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню вимоги позивача про визнання протиправними та скасування постанови від 26.04.2021 №64 про накладення стягнень, передбачених статтею 14 Закону України «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання» та припису від 20.04.2021 № 26 «Про припинення порушень прав споживача».

За загальним правилом, що випливає з принципу змагальності, кожна сторона повинна подати докази на підтвердження обставин, на які вона посилається, або на спростування обставин, про які стверджує інша сторона.

Відповідно до частини 2 статті 77 Кодексу адміністративного судочинства України, в адміністративних справах про протиправність рішень, дій чи бездіяльності суб`єкта владних повноважень обов`язок щодо доказування правомірності свого рішення, дії чи бездіяльності покладається на відповідача, якщо він заперечує проти адміністративного позову.

На виконання цих вимог відповідачем, як суб`єктом владних повноважень належних і достатніх доказів, які б спростували доводи позивача, не надано.

Оцінивши докази, які є у справі, за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на їх всебічному, повному та об`єктивному дослідженні, та враховуючи всі наведені обставини, колегія суддів приходить до висновку, що суд першо інстанції дійшов до правильного висновку про обґрунтованість позовних вимог та вважає їх такими, що підлягають задоволенню.

Відповідно до статті 19 Конституції України, органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов`язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Згідно з ч. 2 ст. 2 КАС України, у справах щодо оскарження рішень, дій чи бездіяльності суб`єктів владних повноважень адміністративні суди перевіряють, чи прийняті (вчинені) вони: на підставі, у межах повноважень та у спосіб, що визначені Конституцією та законами України; з використанням повноваження з метою, з якою це повноваження надано; обґрунтовано, тобто з урахуванням усіх обставин, що мають значення для прийняття рішення (вчинення дії); безсторонньо (неупереджено); добросовісно; розсудливо; з дотриманням принципу рівності перед законом, запобігаючи всім формам дискримінації; пропорційно, зокрема з дотриманням необхідного балансу між будь-якими несприятливими наслідками для прав, свобод та інтересів особи і цілями, на досягнення яких спрямоване це рішення (дія); з урахуванням права особи на участь у процесі прийняття рішення; своєчасно, тобто протягом розумного строку.

Відповідно до ч. 1 ст. 77 Кодексу адміністративного судочинства України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 78 цього Кодексу.

Згідно з ч. 2 ст. 77 Кодексу адміністративного судочинства України, в адміністративних справах про протиправність рішень, дій чи бездіяльності суб`єкта владних повноважень обов`язок щодо доказування правомірності свого рішення, дії чи бездіяльності покладається на відповідача. У таких справах суб`єкт владних повноважень не може посилатися на докази, які не були покладені в основу оскаржуваного рішення, за винятком випадків, коли він доведе, що ним було вжито всіх можливих заходів для їх отримання до прийняття оскаржуваного рішення, але вони не були отримані з незалежних від нього причин.

Зі змісту частин 1-4 ст. 242 КАС України, рішення суду повинно ґрунтуватися на засадах верховенства права, бути законним і обґрунтованим. Законним є рішення, ухвалене судом відповідно до норм матеріального права при дотриманні норм процесуального права, обґрунтованим є рішення, ухвалене судом на підставі повно і всебічно з`ясованих обставин в адміністративній справі, підтверджених тими доказами, які були досліджені в судовому засіданні, з наданням оцінки всім аргументам учасників справи. Судове рішення має відповідати завданню адміністративного судочинства, визначеному цим Кодексом.

Доводи апеляційної скарги зазначених вище висновків суду попередньої інстанції не спростовують і не дають підстав для висновку, що судом першої інстанції при розгляді справи неправильно застосовано норми матеріального права, які регулюють спірні правовідносини, чи порушено норми процесуального права.

Згідно з п.1 ч.1 ст.315 КАС України за наслідками розгляду апеляційної скарги на судове рішення суду першої інстанції суд апеляційної інстанції має право залишити апеляційну скаргу без задоволення, а судове рішення - без змін.

Відповідно до ст. 316 КАС України суд апеляційної інстанції залишає апеляційну скаргу без задоволення, а рішення або ухвалу суду - без змін, якщо визнає, що суд першої інстанції правильно встановив обставини справи та ухвалив судове рішення з додержанням норм матеріального і процесуального права.

З урахуванням вище викладеного, колегія суддів дійшла висновку, що судом першої інстанції правильно встановлені обставини справи, судове рішення ухвалено з додержанням норм матеріального та процесуального права і підстав для його скасування не вбачається, апеляційна скарга підлягає залишенню без задоволення, а постанова суду першої інстанції - без змін.

Керуючись ст.ст. 241, 242, 308, 311, 315, 316, 321, 322, 325, 328, 329 Кодексу адміністративного судочинства України, колегія суддів, -

П О С Т А Н О В И Л А:

Апеляційну скаргу Головного управління Держпродспоживслужби в Київській області - залишити без задоволення, а рішення Київського окружного адміністративного суду від 17 квітня 2023 року - без змін.

Постанова набирає законної сили з дати її прийняття, є остаточною та не підлягає касаційному оскарженню.

Головуючий суддя: Л.О. Костюк

Судді: М.І. Кобаль

О.М. Кузьмишина

Дата ухвалення рішення28.09.2023
Оприлюднено02.10.2023
Номер документу113801476
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —320/13853/21

Постанова від 28.09.2023

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Костюк Любов Олександрівна

Ухвала від 31.07.2023

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Костюк Любов Олександрівна

Ухвала від 31.07.2023

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Костюк Любов Олександрівна

Ухвала від 24.07.2023

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Костюк Любов Олександрівна

Ухвала від 22.05.2023

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Костюк Любов Олександрівна

Рішення від 17.04.2023

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Колеснікова І.С.

Ухвала від 04.11.2021

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Колеснікова І.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні