Рішення
від 29.09.2023 по справі 475/263/23
ДОМАНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Доманівський районний суд Миколаївської області

вул. Центральна, 35 м. смт. Доманівка Доманівський район Миколаївська область Україна 56400

e-mail: inbox@dm.mk.court.gov.ua

Справа № 475/263/23

Р І Ш Е Н Н Я

Іменем України

29.09.2023смт. Доманівка

Доманівський районний суд Миколаївської області в складі:

головуючої судді: Кривенко О.В.,

при секретареві: Маташнюк О.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку загального позовного провадження у залі суду цивільну справу за позовом ОСОБА_1 подану від його імені представником - адвокатом Бараненко Дмитром Володимировичем до Доманівської селищної ради Вознесенського району Миколаївської області, третя особа приватний нотаріус Миколаївського міського нотаріального округу Миколаївської області Боненко Т.Л. про визначення додаткового строку для прийняття спадщини,

В С Т А Н О В И В:

Від імені позивача ОСОБА_1 представник - адвокат Бараненко Д.В., який діє на підставі ордера про надання правничої допомоги, звернувся до суду з позовом про визначення додаткового строку для прийняття спадщини за заповітом після смерті ОСОБА_2 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Позовні вимоги мотивовані там, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла його бабуся ОСОБА_2 .

Після її смерті залишилося спадкове майно, до складу якого входить: земельна ділянка площею 6,16 га кадастровий номер 4822783200:13:000:0049 та земельна ділянка площею 0,67 га кадастровий номер 4822783200:13:000:0264 в межах території Маринівської сільської ради Вознесенського району Миколаївської області.

У звязку з тим, що померла не є рідною бабусею позивача, а була другою дружиною його рідного діда, тому позивач не є спадкоємцем за законом.

27 лютого 2022 року від тітки позивач дізнався про наявність заповіту, згідно якого ОСОБА_2 23.08.2019 р. склала заповіт, про те, що належні їй земельні ділянки вона заповідає ОСОБА_1 .

Позивач не знав про наявність заповіту від 23.08.2019 р., який станом на момент подання цього позову у встановленому порядку недійсним не визнавався та не скасовувався, а тому є чинним, та відповідно про наявність якого йому стало відомо лише після спливу шестимісячного стооку для подання заяви про прийняття спадщини.

16.01.2023 р. з метою отримання спадщини за заповітом, позивач ОСОБА_1 звернувся з заявою про прийняття спадщини до нотаріуса.

Однак нотаріусом було відмовлено позивачу у видачі свідоцтва про право на спадщину за заповітом після смерті ОСОБА_2 у зв`язку з пропуском шестимісячного строку для подання заяви про прийняття спадщини.

У звязку з тим, що 24.02.2022 року розпочата війна рф проти України, було запроваджено воєнний стан, внаслідок чого також досить тривалий час не працювали нотаріальні контори та державні органи влади.

Все це унеможливило своєчасне подання позивачем заяви про прийняття спадщини.

Позивач бажає прийняти спадщину, проте пропустива строк для її прийняття у зв`язку з тим, що про наявність заповіту довідався після сплину строку для подачі заяви про прийняття спадщини.

Вказану причину він просить визнати поважною та визначити йому додатковий строк у 1 місяць для подачі заяви про прийняття спадщини.

Позивач ОСОБА_1 та його представник адвокат Нікітченко М.О.., надали письмову заяву, в якій просила справу розглядати без їх участі, позовні вимоги підтримала в повному обсязі, та просили їх задовольнити.

Представник відповідача у судове засідання не з`явився, надав письмову заяву, в якій просив справу розглядати у відсутність представника відповідача, не заперечував проти проти задоволення позову.

Третя особа приватний нотаріус Миколаївського міського нотаріального округу Миколаївської області Боненко Т.Л. в підготовче судове засідання не з`явилася, повідомлялась про розгляд справи.

Згідно ч.2 ст.247 ЦПК України фіксування судового процесу звукозаписувальним технічним засобом не здійснювалося через неявку учасників.

Відповідно до ч.4 ст.206 ЦПК України у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову.

Дослідивши письмові матеріали справи, суд вважає, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до ч.1 ст.1270 ЦК України для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

Згідно ч.3 ст.1272 ЦК України за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Правила частини третьоїстатті 1272 ЦК Україниможуть бути застосовані, якщо: 1) у спадкоємця були перешкоди для подання такої заяви; 2) ці обставини визнані судом поважними. Якщо ж у спадкоємця перешкод для подання заяви не було, а він не скористався правом на прийняття спадщини, то правові підстави для визначення додаткового строку для прийняття спадщини відсутні.

Відповідно до ч.4 ст.263 ЦПК України при виборі і застосуванні норми права до спірних правовідносин суд враховує висновки щодо застосування відповідних норм права, викладених в постановах Верховного Суду.

У судовому засіданні встановлено, що згідно з копії свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 у с. Маринівка Вознесенського району Миколаївської області померла ОСОБА_2 .

У відповідності до ч.1 ст.1270 ЦК України строк для прийняття спадщини після її смерті розпочався 31 жовтня 2021 р. та закінчився 30 травня 2022 р.

Згідно копії заповіту від 29 серпня 2019 р. ОСОБА_2 заповіла ОСОБА_1 , земельні ділянки для ведення товарного сільськогосподарського виробництва площею - 6,16 гектарів, кадастровий номер 4822783200:13:000:0049 та площею 0,67 га, кадастровий номер 4822783200:13:000:0246 в межах території Маринівської сільської ради Вознесенського району Миколаївської області.

Заповіт посвідчений секретарем виконавчого комітету Маринівської сільської ради Вознесенського району Миколаївської області Леоновою В.С. за реєстровим № 37.

Відповідно до довідки виданої старостою Маринівського старостинського округу Вознесенського району Миколаївської області №49 від 05.04.2023 року, з якої встановлено, що ОСОБА_2 , постійно проживала та була зареєстрована за адресою АДРЕСА_1 з 1979 року та знята з реєстраційного обліку у зв`язку зі смертю ІНФОРМАЦІЯ_1 .

За даною адресою на день смерті із спадкодавцем ніхто не був зареєстрований та не проживав.

Відповідно до копії акта про одруження №22 встановлено, що 20 грудня 2002 року ОСОБА_3 одружився на ОСОБА_4 , прізвище після одруження ОСОБА_4 .

З дослідженої копії свідоцтва про народження серії НОМЕР_2 встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_2 народилась ОСОБА_5 , батьками зазначено батько ОСОБА_3 , мати ОСОБА_6 .

Згідно копії свідоцтва про народження серії НОМЕР_3 встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_3 народився ОСОБА_1 , батьками зазначено батько ОСОБА_7 , мати ОСОБА_8 .

Відповідно до копії свідоцтва про шлюб серії НОМЕР_4 , встановлено, що 27 квітня 1985 року зареєстрований шлюб між ОСОБА_7 та ОСОБА_5 , прізвище після за реєстрування шлюбу ОСОБА_9 .

Згідно інформації наданої завідувачем Доманівської державної нотаріальної контори Миколаївської області від 12.04.2023 року, що згідно по письмовим носіям спадкова справа після смерті ОСОБА_2 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 не заводилась.

Також, згідно роз`яснення приватного нотаріуса Боненко Т.Л., встановлено, що відповідно до

інформації зі Спадкового реєстру (спадкові справи та видані на їх підставі свідоцтва про право на спадщину) №71168943 від 16.01.2023 р. спадкова справа після смерті померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 . ОСОБА_2 не заведена, жоден із спадкоємців із заявою про прийняття спадщини чи її відмову не звертався.

Проте, у звязку з тим, що ОСОБА_1 до органів нотаріату протягом шести місяців з дня смерті ОСОБА_2 не звертався та не проживав разом із спадкодавцем на день його смерті, відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за заповітом після смерті ОСОБА_2 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_4 , через пропуск ним шестимесячного строку для прийняття спадщини.

Згідно з ч.1ст.4 ЦПК Україникожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

За змістомстатей 15 ЦК Україниособа має право на захист свого особистого немайнового або майнового права у разі його порушення, невизнання або оспорювання, яке реалізується шляхом звернення до суду. Способи захисту цивільних прав та інтересів визначені частиною 2статті 16 ЦК України.

Відповідно дост. 13 ЦПК України, суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цьогоКодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

З огляду на предмет та підстави позову суд встановив, що між сторонами виникли правовідносини із спадкування, зокрема щодо визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини, які регулюється нормами права, що містяться в книзі 6ЦК України.

За загальним правилом про спадкування право на спадщину виникає в день відкриття спадщини. Спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою, для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини (ст.ст.1220,1222,1270 ЦК України).

Спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу або в сільських населених пунктах - уповноваженій на це посадовій особі відповідного органу місцевого самоврядування заяву про прийняття спадщини (ч. 1ст. 1269 ЦК України).

Відповідно достатті 1216 ЦК Україниспадкуванням є перехід прав і обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця) до інших осіб (спадкоємців).

До складу спадщини входять усі права і обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті, за виключенням тих прав і обов`язків, що зазначені устатті 1219 ЦК України.

Частиною першоюстатті 1270 ЦК Українипередбачено, що для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

Відповідно достатті 1216 ЦК Україниспадкуванням є перехід прав і обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця) до інших осіб (спадкоємців).

До складу спадщини входять усі права і обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті, за виключенням тих прав і обов`язків, що зазначені устатті 1219 ЦК України.

Частиною першоюстатті 1270 ЦК Українипередбачено, що для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

Відповідно дост. 1272 ЦК Українинаслідки пропущення строку для прийняття спадщини, зокрема, якщо спадкоємець протягом строку, встановленогост.1270 ЦК України, не подав заяву про прийняття спадщини, він вважається таким, що не прийняв її.

За письмовою згодою спадкоємців, які прийняли спадщину, спадкоємець, який пропустив строк для прийняття спадщини, може подати заяву про прийняття спадщини нотаріусу за місцем відкриття спадщини.

За позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Відповідно до роз`яснень, даних у п.24Постанови Пленуму Верховного Суду України від 30.05.2008 року №7 "Про судову практику у справах про спадкування", особа, яка не прийняла спадщини в установлений законом строк, може звернутися до суду з позовною заявою про визначення додаткового строку для прийняття спадщини відповідно до частини третьоїстатті 1272 ЦК України.

Суди відкривають провадження в такій справі у разі відсутності письмової згоди спадкоємців, які прийняли спадщину, а також за відсутності інших спадкоємців, які прийняли спадщину, а також за відсутності інших спадкоємців, які могли б дати письмову згоду на подання заяви до нотаріальної контори про прийняття спадщини.

Вирішуючи питання про визначення особі додаткового строку, суд досліджує поважність причин пропуску строку для прийняття спадщини. При цьому необхідно виходити з того, що поважними є причини, пов`язані з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій.

Виходячи з системного аналізу вищенаведених положень законодавства, наданих суду доказів, які не викликають сумнівів у їх допустимості та достовірності, суд дійшов до наступних висновків.

Встановлено, що позивач з об`єктивних причин не мав можливості вчасно звернутися до нотаріальної контори з заявою про прийняття спадщини за заповітом після смерті ОСОБА_2 через те, що лише 27.02.2022 р. дізнався про заповіт, а з 24.02.2022 у зв`язку з загарбницькою неспровокованою війною, розпочатою рф проти України, було запроваджено воєнний стан, внаслідок чого також досить тривалий час не працювали нотаріальні контори та державні органи влади, що суд визнає поважною причиною пропуску строку для прийняття спадщини.

При цьому суд враховує правовий висновок Верховного Суду у постанові від 21 вересня 2020 року у справі №130/2517/18, в якому ВС зазначає, що у вирішенні питання про поважність причин пропуску строку для прийняття спадщини потрібно враховувати свободу заповіту як фундаментальний принцип спадкового права.

Аналогічні за змістом висновки викладені у постановах Верховного Суду України від 23 серпня 2017 року у справі №6-1320цс17, від 06 вересня 2017 року у справі №6-496цс17.

З вказаними висновками погодився Верховний Суд у постановах від 12 вересня 2018 року у справі №484/3221/17 (провадження №61-22510св18), від 10 січня 2019 року у справі №263/1221/17 (провадження №61-18261св18), від 25 березня 2020 року у справі №642/2539/18-ц (провадження №61-5609св19).

Враховуючи обставини справи, наявність заповіту на користь позивача як спадкоємця майна ОСОБА_2 , наведені позивачем причини пропуску строку для подання заяви про прийняття спадщини, які суд визнає поважними, а також враховуючи, що відповідач у справіДоманівська селищна рада заперечень проти позову ОСОБА_1 не заперечувала, суд відповідно до положень ч. 3 ст. 1272 ЦК України дійшов до висновку про наявність правових підстав для визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини.

Задовольняючи позов, суд також виходить з того, що визначення позивачу додаткового строку для прийняття спадщини не порушує права, свободи чи охоронювані законом інтереси інших осіб.

Також, суд враховує правовий висновок Верховного Суду у постанові від 21 вересня 2020 року у справі №130/2517/18, в якому ВС зазначає, що виконуючи завдання цивільного судочинства, окрім основних принципів: справедливості, добросовісності та розумності, суд керується аксіомою цивільного судочинства: «Placuit in omnibus rebus praecipuum esse iustitiae aequitatisque quam stricti iuris rationem», яка означає «У всіх юридичних справах правосуддя й справедливість мають перевагу перед строгим розумінням права».

Позивачеві належить визначити додатковий строк для прийняття спадщини один місяць, з дня набрання рішенням чинності.

Керуючись ст.ст.6, 7, 10, 12, 13, 81, 141, 206, 259, 263-265 ЦПК України, суд

В И Р І Ш И В:

Позов задовольнити.

Визначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 додатковий строк терміном 1 (один) місяць (з моменту набрання рішенням законної сили) для подачі до нотаріальної контори заяви про прийняття спадщини за заповітом, посвідченого секретарем виконавчого комітету Маринівської сільської ради Вознесенського району Миколаївської області Леоновою В.С. за реєстровим № 37 після смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Рішення набирає законної сили через 30 днів, якщо не буде подана апеляційна скарга.

Рішення суду може бути оскаржене в апеляційному порядку шляхом подання в 30-денний строк з дня проголошення рішення апеляційної скарги безпосередньо до Миколаївського апеляційного суду або через Доманівський районний суд Миколаївської області.

Суддя : О. В. Кривенко

СудДоманівський районний суд Миколаївської області
Дата ухвалення рішення29.09.2023
Оприлюднено02.10.2023
Номер документу113805567
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування, з них

Судовий реєстр по справі —475/263/23

Рішення від 29.09.2023

Цивільне

Доманівський районний суд Миколаївської області

Кривенко О. В.

Ухвала від 02.08.2023

Цивільне

Доманівський районний суд Миколаївської області

Кривенко О. В.

Ухвала від 23.05.2023

Цивільне

Доманівський районний суд Миколаївської області

Кривенко О. В.

Ухвала від 07.04.2023

Цивільне

Доманівський районний суд Миколаївської області

Кривенко О. В.

Ухвала від 30.03.2023

Цивільне

Доманівський районний суд Миколаївської області

Кривенко О. В.

Ухвала від 14.03.2023

Цивільне

Доманівський районний суд Миколаївської області

Кривенко О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні