Рішення
від 13.09.2023 по справі 295/9777/23
БОГУНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЖИТОМИРА

Справа №295/9777/23

Категорія 25

2-о/295/191/23

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

13.09.2023 року м. Житомир

Богунський районний суд міста Житомира у складі:

головуючої - судді Семенцової Л.М.,

за участі секретаря - Кирийчук А.Г.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи - ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , комунальна установа «Довбиський психоневрологічний інтернат» Житомирської обласної ради, про встановлення факту родинних відносин, -

ВСТАНОВИВ:

У липні2023року заявникчерез свогопредставника звернувсядо судуз указаноюзаявою,посилаючись нате,він єрідним братом ОСОБА_2 ,що підтверджуєтьсясвідоцтвом пронародження,виданим « ОСОБА_4 »(рос.),де вграфі батьковказаний « ОСОБА_5 »(рос.),а вграфі мативказана « ОСОБА_6 »(рос.),та свідоцтвомпро народження,яке видане« ОСОБА_7 » (рос.),де вграфі батьковказаний « ОСОБА_5 »(рос.),а вграфі мативказана « ОСОБА_6 »(рос.). ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 проживає уКУ «Довбиськийпсихоневрологічний інтернат»Житомирської обласноїради таперебуває наповному державномузабезпеченні з13.08.1999року,оскільки вінє особоюз інвалідністюIIгрупи здитинства тадовічно потребуєпостійного доглядута нагляду. ОСОБА_2 недієздатним невизнавався іопікун йомуне призначався,а томувін єдієздатним.В паспорті,в картціплатника податківта впосвідченні прізвище,ім`ята побатькові братазаявника записано,як ОСОБА_2 , тобто помилка виникла при перекладі прізвища брата заявника з російської на українську мову. У зв`язку із неправильним перекладом прізвища брата заявник не може визнати свого брата недієздатним і отримати над ним опіку.

Тому заявник просить встановити факт родинних відносин, а саме факт того, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 є рідним братом ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

У судове засідання заявник та його представник не з`явилися, про час та місце розгляду справи повідомлені належним чином. Представник заявника надав до суду письмову заяву про розгляд справи за їхньої відсутності, вказавши про підтримання заявлених вимог.

Заінтересовані особи та представники в судове засідання також не з`явилися, про дату, час та місце розгляду справи повідомлялися належним чином, причин неявки до суду не повідомили.

Суд, дослідивши письмові матеріали справи, з`ясувавши фактичні обставини справи, на яких ґрунтується заява, оцінивши докази в їх сукупності, дійшов до висновку, що заява підлягає задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено, що згідно свідоцтва про народження ОСОБА_1 серії НОМЕР_1 від 22.08.1979 року та свідоцтва про народження ОСОБА_2 серії НОМЕР_2 від 24.12.1966 року в графі батько російською мовою вказаний « ОСОБА_8 » (рос.), в графі мати російською мовою записана « ОСОБА_9 » (рос.), що вказує на те, що заявник та заінтересована особа ОСОБА_2 мали спільних батьків, оскількидані щодо прізвища, імені та по батькові їхніх батьків збігаються повністю.

У свідоцтві про народження заявника його прізвище російською мовою зазначено « ОСОБА_10 », а згідно копії паспорту його прізвище українською мовою записано « ОСОБА_11 ». У свідоцтві про народження ОСОБА_2 його прізвище російською мовою вказано « ОСОБА_10 », проте, як слідує з копії його паспорту, його прізвище українською мовою записано « ОСОБА_12 ». Відповідно до копії паспорту матері ОСОБА_1 та ОСОБА_2 ОСОБА_3 , її прізвище записано як « ОСОБА_11 ».

З листа в.о. директора Довбиського психоневрологічного інтернату Житомирської обласної ради Карпінського В.С. № 179 від 14.07.2023 року вбачається, що підопічний ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 дійсно проживає в комунальній установі «Довбиський психоневрологічний інтернат» на повному державному забезпеченні з 13.08.1999 року, недієздатним не визнавася і опікун йому не призначався, він є дієздатним.

Згідно копії пенсійного посвідчення ОСОБА_2 він є інвалідом ІІ групи з дитинства та довічно, йому призначена пенсія з 30.06.1999 року.

Відповідно до ч. 1 п. 1 ст. 315 ЦПК України суд розглядає справи про встановлення факту родинних відносин між фізичними особами.

Як роз`яснив Пленум Верховного Суду України упостанові № 5 від 31.03.1995 року «Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення»в порядку окремого провадження розглядаються справи про встановлення фактів, якщо: згідно з законом такі факти породжують юридичні наслідки, тобто від них залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян; чинним законодавством не передбачено іншого порядку їх встановлення; заявник не має іншої можливості одержати або відновити загублений чи знищений документ, який посвідчує факт, що має юридичне значення; встановлення факту не пов`язується з наступним вирішенням спору про право.

Встановлення вказаного факту родинних відносин заявнику потрібно для забезпечення можливості подання ним звернення до відповідних органів з метою вирішення питання визнання ОСОБА_2 недієздатним та призначення йому опікуна.

За таких обставин оскільки законом не визначено іншого, крім судового порядку встановлення факту родинних відносин між заявником та заінтересовню особою, і факт родинних відносин, який просить встановить заявник, підтверджується письмовими матеріалами справи, тому вимоги заявника є обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

Керуючись ст. ст. 258-265, 293, 315, 316, 319 ЦПК України, -

УХВАЛИВ:

Заяву задовольнити.

Встановити факт, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 є рідним братом ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Рішення може бути оскаржене до Житомирського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення в порядку, визначеномуЦПК України.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частину судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складання повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручене в день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження рішення суду, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Відомості про учасників справи:

Заявник: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 (адреса: АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_3 ).

Заінтересована особа: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 (адреса: АДРЕСА_2 ,РНОКППНОМЕР_4 ).

Заінтересована особа: ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 (адреса: АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_5 ).

Заінтересована особа: комунальна установа «Довбиський психоневрологічний інтернат» Житомирської обласної ради (адреса: 12724, Житомирська область, Баранівський район, смт Довбиш, вул. Ломоносова, 22, код ЄДРПОУ 03188470).

Суддя Л.М. Семенцова

Дата ухвалення рішення13.09.2023
Оприлюднено02.10.2023
Номер документу113810243
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту родинних відносин

Судовий реєстр по справі —295/9777/23

Рішення від 13.09.2023

Цивільне

Богунський районний суд м. Житомира

Семенцова Л. М.

Ухвала від 10.08.2023

Цивільне

Богунський районний суд м. Житомира

Семенцова Л. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні