Ухвала
від 28.09.2023 по справі 344/14956/23
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 344/14956/23

Провадження № 1-кс/344/5777/23

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

28 вересня 2023 року м. Івано-Франківськ

Слідчий суддя Івано-Франківського міського суду Івано-Франківської області ОСОБА_1 , секретаря ОСОБА_2 , розглянувши скаргу Івано-Франківського приватного закладу ліцею «АСТОР» на бездіяльність Івано-Франківського міського відділу поліції ГУНП України, яка полягає у невнесенні відомостей до ЄРДР після отримання заяви про кримінальне правопорушення від 01.08.2023 року , -

В С Т А Н О В И В:

Представник Івано-Франківського приватного закладу ліцею «АСТОР», звернувся 16.08.2023р. з вказаною скаргою, в якій просить зобов`язати відповідальних за досудові розслідування осіб Івано-Франківського міського відділу поліції ГУНП України внести відомості до ЄРДР за заявою Івано-Франківського приватного закладу ліцею «АСТОР» від 01.08.2023 року про вчинення кримінального правопорушення.

Мотивами скарги зазначено, що 01 серпня 2023 року Івано-Франківський приватний заклад ліцей «АСТОР» в особі директора ОСОБА_3 звернувся до Івано-Франківського міського відділу поліції ГУНП України із заявою про вчинення щодо закладу кримінального правопорушення, передбаченого ч..ч 1,3,4 ст. 358, ч.1 ст. 384 КПК України. 3 даної заяви вбачається, що за попередньою змовою групою осіб в складі: Товариства з обмеженою відповідальністю «КЛАС-РУМ» (код ЄДРПОУ 44380709) в особі директора ОСОБА_4 та адвоката ОСОБА_5 (свідоцтво про право на заняття адвокатською діяльністю серії ІФ №001296), були вчинені кримінальні правопорушення, а саме: підроблення та використання завідомо підроблених документів, та введення в оману суду шляхом подання підроблених доказів. Просить зобов`язати відповідальних за досудові розслідування осіб Івано-Франківського міського відділу поліції ГУНП України внести відомості до ЄРДР за заявою Івано-Франківського приватного закладу ліцею «АСТОР» від 01.08.2023 року про вчинення кримінального правопорушення.

Представник заявника в судове засідання в черговий раз не з`явився, повідомлявся у встановленому законом порядку. Заяв про розгляд скарги без участі представника до суду не надходило.

Слідчий у судове засідання не з`явився, належним чином повідомлявся про час і дату судового засідання.

Дослідивши матеріали скарги, вважаю наступне.

Вичерпний перелік рішень, дій чи бездіяльності слідчого або прокурора, які можуть бути оскаржені під час досудового розслідування, визначений ч. 1 ст. 303 КПК України. Зокрема, у відповідності до п. 1 ч. 1 ст. 303 КПК України, на досудовому провадженні можуть бути оскаржені бездіяльність слідчого, прокурора, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Відповідно до ч.3 ст. 306 КПК України розгляд скарг на бездіяльність під час досудового розслідування здійснюється за обов`язкової участі особи, яка подала скаргу, чи її захисника, представника та слідчого, дізнавача чи прокурора, бездіяльність яких оскаржується. Відсутність слідчого, дізнавача чи прокурора не є перешкодою для розгляду скарги.

Розгляд скарги призначався на 18.08.2023р., 28.08.2023р., 08.09.2023р.. 18.09.2023р., 28.09.2023р., однак судові засідання неодноразово відкладалися у зв`язку із неявкою скаржика, скаржник так і не забезпечив явку (адреса зазначена самим скаржником, будь які інші дані телефон, електронна адреса тощо відсутні).

У матеріалах справи міститься повідомлення про виклик скаржника на судове засідання, конверт повернувся із відміткою, що адресат відсутній за вказаною адресою.

Окрім поштового зв`язку, 18.09.2023 року представника скаржника повідомлялось і за номером мобільного телефону скаржники НОМЕР_1 , який міститься у вільному доступі на сайті Івано-Франківського приватного закладу ліцею, однак повідомити про дату та час судового засідання по зазначеній скарзі не було можливо, оскільки абонент на неодноразовий телефонний дзвінок не відповідав, на підтвердження у матеріалах скарги міститься відповідна телефонограма.

Заяв про розгляд скарги без участі представника до суду не надходило.

У рішеннях від 28 жовтня 1998 у справі "Осман проти Сполученого королівства" та від 19 червня 2001 року у справі "Креуз проти Польщі" Європейський суд з прав людини (далі - ЄСПЛ) роз`яснив, що реалізуючи пункт 1статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод щодо доступності правосуддя, держави-учасниці цієї Конвенції вправі встановлювати правила судової процедури, в тому числі й процесуальні заборони й обмеження, зміст яких полягає в запобіганні безладного руху в судовому процесі. Вказаними рішеннями ЄСПЛ визначено, що сторона, яка задіяна в ході судового розгляду справи, зобов`язана з розумним інтервалом часу сама цікавитися провадженням у її справі, добросовісно користуватися належними їй процесуальними правами та неухильно виконувати процесуальні обов`язки.

У рішенні від 07 липня 1989 року у справі "Юніон Аліментаріа Сандерс С. А. проти Іспанії" ЄСПЛ вказав, що заявник зобов`язаний демонструвати готовність брати участь на всіх етапах розгляду, що стосуються безпосередньо його, утримуватися від використання прийомів, які пов`язані із зволіканням у розгляді справи, а також максимально використовувати всі засоби внутрішнього законодавства для прискорення процедури слухання.

Беручи до уваги вищенаведене, розумність строків розгляду скарги та те, що представник скаржника неодноразово повідомлявся про час та місце розгляду скарги, в черговий раз не з`явилися в судове засідання, заяви про розгляд справи за його відсутності не подав, жодних пояснень по суті скарги на бездіяльність Івано-Франківського міського відділу поліції ГУНП України не надавав, слідчий суддя приходить до висновку, що розгляд даної скарги втратив актуальність для скаржника. Окрім того, зміст скарги не містить належного обґрунтування (подання до суду доказів та оцінка таких доказів судом проводиться у тому процесі, який стосується даної судової справи, а незгода з процесуальними рішенням суду є предметом оскарження в апеляційній та касаційній інстанції), а тому у задоволенні даної скарги слід відмовити за недоведеністю підстав для її задоволення.

Керуючись ст.ст. 303, 306-307, 309 КПК України,

У Х В А Л И В:

У задоволенні скарги Івано-Франківського приватного закладу ліцею «АСТОР» на бездіяльність Івано-Франківського міського відділу поліції ГУНП України, яка полягає у невнесенні відомостей до ЄРДР після отримання заяви про кримінальне правопорушення від 01.08.2023 року - відмовити.

Ухвала може бути оскаржена безпосередньо до Івано-Франківського апеляційного суду протягом 5 днів з дня її оголошення.

Повний текст ухвали виготовлено 29.09.2023 року.

Слідчий суддя ОСОБА_6

СудІвано-Франківський міський суд Івано-Франківської області
Дата ухвалення рішення28.09.2023
Оприлюднено02.10.2023
Номер документу113810828
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за скаргами на дії та рішення правоохоронних органів, на дії чи бездіяльність слідчого, прокурора та інших осіб під час досудового розслідування бездіяльність слідчого, прокурора стосовно невнесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань

Судовий реєстр по справі —344/14956/23

Ухвала від 28.09.2023

Кримінальне

Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області

Польська М. В.

Ухвала від 28.09.2023

Кримінальне

Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області

Польська М. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні